Heimwee naar het grasland van vroeger is nostalgie

Tenenkrommend onderstaand interview, er zijn nog steeds melkveehuders die niet beseffen dat ze dankzij de koeien in de wei goud in handen hebben:

Heimwee naar het grasland van vroeger is nostalgie, vinden Sjoerdtje en Jan de Boer uit Garyp. Toeristen vinden de mooie groene strakke Friese weilanden prachtig, zegt Ele Jan. En uiteindelijk sterft de herinnering aan de weidevogels van vroeger wel weg. Jongeren kennen de geluiden van vroeger immers al niet meer. Bea: ,,Ik tink dat it net mear sa wurdt als eartiids.’’

Verwend

Ja, ze vinden moderne consumenten wel eens verwend. Met hun kritiek op het huidige boerenland schofferen ze de sector en negeren ze het feit dat er elders op de wereld goedkoop voedsel nodig is. Ele Jan denkt wel eens dat Nederlanders honger ontwend zijn. ,,Wy witte net mear wat it is.’’ Maar wel klagen, over egaal groen land.

Meer: lc.nl/friesland/… en facebook.com/groups/92419366875/…

Deel dit topic

Reacties

friesboertje
Dit komt nogal lomp en onbehouwen over. Oogkleppen op en met de rug naar de maatschappij. Goed bezig...
+1
puntertje
Tja, intensiveren en monotoon raaigras zodat dan de wereldmarkt goedkoop bediend kan worden. Dan heb je echt met 'iemand van de wereld' te maken. Alsof je in Zwitserland een zeer arbeidsintensieve fabriek neer zet om de wereldmarkt te 'bestormen'. De gebroeders hebben dezelfde beperkte visie als een landelijke LTO/NZO bestuurder.
josl
Teveel naar Aalt Dijkhuizen geluisterd. Maar in de juiste context geplaatst denk ik niet dat de gemiddelde boer zo heel veel anders redeneert.
En puntertje, ik geloof dat je de visie van een landelijke lto/nzo bestuurder niet kent.
Daar denk ik in ieder geval ondertussen héél anders over. We zijn alleen nog niet zo overtuigd hoe we dat communiceren zonder een boerenopstand te organiseren.....dus gaat het via de geleidelijke route.
En ondertussen de boeren maar foeteren over de 'bemoeizucht van de zuivel op het boerenerf'
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: bemoeizucht van de zuivel op het boerenerf

Ja natuurlijk, massa's regels en niet eens een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen met het melken van wat koeien is natuurlijk een idiote combinatie. Een premium product (waar al die regels voor nodig zijn) dient ook een premium prijs op te leveren. Nu krijgen de grootste bulkmelkers zelfs een hogere prijs dan de mensen die wel het imago van de melkveehouderij hoog houden. Genoeg reden tot foeteren, alleen doe je alleen jezelf tekort, want veranderen gaat er toch nix. Dus we blijven vrolijk lachen 😄
puntertje
Quote:
@josl: dus gaat het via de geleidelijke route

Alle piketpaaltjes zijn al gezet voordat er enig besef kwam dat de verkeerde weg was ingezet. En het niet weten hoe te communiceren is niets anders dan angst om met ongewenste berichten te moeten komen. 'Oh jee, ze worden boos als we niet zeggen wat de meerderheid wil horen, weet je wat, wat pappen en nathouden en dan geven we vervolgens de politiek gewoon de schuld.' Juist door niet te handelen naar een ooit wel opgestelde visie is nu de regeldruk op het boerenerf enorm opgelopen, dat is juist het gevolg van halfbakken keuzes en draai de boel nou niet om. Maar goed, ik begrijp wel dat dat meest nog van voor jou tijd als verantwoordelijke was, die andere angsthaasjes zitten er nog wel steeds.
MTSTAMMINGA
Lees jij melkweb ook @puntertje
+1
josl
Ook handelen naar de visie betekent regeldruk puntertje. En daar houden boeren niet van, behalve als het voor de buurman is en jezelf wel past. Trouwens, hoe denk je over de visie bij NMV? Ik zie de voorman in ieder geval best goed scoren op melkvee.nl.
puntertje
@josl
De visie van de NMV? Laten we zeggen ietsje realistischer dan die van beroeps-boe-roeper Sieta met haar Rita-Verdonk-stijl. Maar voor zowel NMV als DDB geldt dat ze op één of andere manier denken dat we in een autarkische samenleving zitten. En och, een stilstaande klok staat ook 2 keer per dag op de juiste tijd.
Maar op tijd handelen betekent een beperktere regeldruk dan wanneer je het eerst uit de klauwen laat lopen. Of ben je dat ook niet met mij eens?
cs-agrar
Quote:
@puntertje: autarkische samenleving

Sapperdeflap, die kon ik nog niet..
nl.wikipedia.org/wiki/Autarkie/
josl
@puntertjebeperktere regeldruk is de vraag puntertje, maar in ieder geval met veel minder schade en schande.
Punt is alleen dat wanneer het uit de klauwen loopt de overheid in grijpt. kun je die ook lekker de schuld geven. Van de overheid kun je je lidmaatschap niet opzeggen of weigeren contributie te betalen.
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Sapperdeflap

dat was Pipo van Mammalou 😄
+2
Nick83
Och ... uiteindelijk maakt het natuurlijk helemaal niks uit wat deze of gene wil of vind. De tijd gaat gewoon verder. En zo als het vroeger ging, dat is voorbij.

Koeien weiden is tegenwoordig bij de meeste bedrijven een lachertje. Of blok aan het been. Tis maar net hoe je dr tegenaan kijkt. Vroeger regende het ook wel eens, maar men bleef zeker toch wel heel de zomer buiten lopen met de koeien. En ja, dan liepen ze wat verrot. Nou da was dan maar zo, niks aan te doen.

Moet je tegenwoordig eens kijken. Land verrot lopen is totaal onacceptabel. En dus blijven ze meteen een paar weken middenin de zomer binnen. En vervolgens is al het gras te lang en moet eerst weer alles gemaaid worden. En wat wil je daar aan doen? Daar kan je niks aan doen. Boeren zijn gewoon anders gaan denken over hoe ze dingen doen, en da valt niet aan bij te sturen.

Of koeien de weg over laten om aan de overkant te weiden. 's Ochtends heen en 's middags weer terug. Was vroeger heel normaal. Tegenwoordig veel te moeilijk, lastig, kost tijd. Meer auto's op de weg dan vroeger tuurlijk, koppels groter. En de jeugd heeft in da gekloot gewoon helemaal geen zin meer in.

's Nachts weiden doet tegenwoordig al helemaal bijna geen hond. Want 's ochtends een half uur eerder uit je bed komen om de koeien uit het land te halen, daar heb niemand meer zin in.

En elke 5 weken alles in 1 keer alles plat scheren wil men tegenwoordig ook allemaal, ook weideboeren. Terwijl dat bij weiden niet kan. Bij weiden moet je eigenlijk zowat elke week maaien om steeds leuk gras voor de koeien te hebben. Toch zie je het nogal eens gebeuren: alles plat gemaaid. Dan lopen de koeien eerst in te kort gras en later in veel te lang gras ...

Hele stukken polder blijven leeg, geen koei te bekennen. Om de dood simpele reden dat dr überhaupt ook heel geen boeren zitten. Die boeren zitten allemaal op afstand. En doen daar wellicht hun koeien wel buiten, bij hun eigen naast de schuur. Maar da land op afstand blijft leeg.

Jongvee zou dr wel kunnen lopen, maar die moet je dr dan gaan brengen met de veekar. Elke dag gaan tellen en zo af en toe zit dr nog wel eens 1 in de sloot of door de draad. En je krijgt dr geen cent weidepremie extra voor als je melkkoeien al buiten heb lopen om dan ook het jongvee nog buiten te doen. En lastig gedoe met insemineren / stier buiten gevaarlijk, wil altijd op zondag naar de buren. Dus jongvee lekker binnen, is veel makkelijker. Scheelt een hoop gezeik.

En allerlei ot en sien clubjes en natuurclubjes kunnen mijmeren wa ze willen, maar de ontwikkelingen gaan gewoon door.
+1
MTSTAMMINGA
Hier dag en nacht weiden puls jongvee momenteel
+2
puntertje
Goh, ik wordt al moe als ik de klaagzang van Nick lees. Kerm kerm, ik wil niet en ga er zoveel mogelijk argumenten bij zoeken. En wie er anders over denkt is hopeloos ouderwets.
maaarte
Niet alles over 1 kam scheren.. Is nogal regio gebonden is mijn ervaring. Hier bij ons (en verschillende buren) altijd zo lang mogelijk weiden dag en nacht. Er is er maar een veehouder hier waar ze helemaal niet buiten komen. Zelfs dagelijks de weg oversteken gebeurt hier een eindje verderop nog.

Nu maar gauw slapen want ik moet een halfuur eerder dan jij me nest uit morgen om die verrekte koeien te halen 😉
brabo
Tjonge jonge, maar zelden zoveel onzin in een bericht gelezen.
Frans1
Quote:
@brabo: tjonge jonge, maar zelden zoveel onzin in een bericht gelezen.

Ik denk dat Nick de spijker op de kop slaat! Momenteel weidt ik ook dag en nacht,is bij ons een tijdrovende klus, koeien moeten momenteel 4x per dag de weg over,en die weg ligt een eindje achter de stal,dus je moet altijd meelopen,kost in totaal meer dan een uur per dag.Als je op de huiskavel kunt weiden is het wel mooi,dan is het een kwestie van de deur open doen en ze redden zich wel.Ook het stukje van land kapotlopen heeft hij gelijk,veel boeren houden ze met nattigheid binnen,hier kost binnenhouden meer dan wat land kapotlopen,want ze blijven gewoon de hele dag voor de deur staan zeuren.
Maar toch is er geen haar op mn hoofd die er aan denkt om ze op te stallen jaarrond,toch mooi man,beetje achter die koeien aan sjokken
spotmelker
Quote:
@Nick83: En ja, dan liepen ze wat verrot.
Nu rijden ze het verrot 😉 Of de (goedkoopste) loonwerker doet dat voor ze. Met weiden heb je absoluut schommelingen maar die blijken doorgaans een beter economisch resultaat te leveren.
jan is hobbyboer
Quote:
@Nick83: 's Nachts weiden doet tegenwoordig al helemaal bijna geen hond

ik 😄
m uut m
En ik
+1
paul1
Zelfs ik, dat betekend dat iedereen het kan. 😄
spotmelker
En hier zijn ook nog van die vrijwilligsters
+1
Frans1
Quote:
@paul1: Zelfs ik, dat betekend dat iedereen het kan.

Niet helemaal waar,heb ze ook sinds een paar weken ook snachts buiten,maar het probleem komt dat je niet genoeg tijd hebt om percelen schoon te maaien.Afgelopen weekend voor de derde keer een perceel geweid,wordt een grote bende,veel pollen en rauw gras wat de koeien slecht vreten,dat kost melk.Eigenlijk moet je na 2x weiden weer even schoon maaien
Erco
Zo leren we Nick weer iets beter kennen....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Erco: Zo leren we Nick weer iets beter kennen....

Ik vind het een mooi stukje cabaret, heeft 'ie echt talent voor.
cs-agrar
Quote:
@Nick83: Vroeger regende het ook wel eens, maar men bleef zeker toch wel heel de zomer buiten lopen met de koeien. En ja, dan liepen ze wat verrot. Nou da was dan maar zo, niks aan te doen.

Denk dat voorheen de verhouding aantal koeien/ha grasland ook anders was, en dan kan je opeens veel langer weiden en op melk houden met de combinatie regen-weiden. Door andere ingang perceel op dan de uitgang scheelt al veel minder bevuiling van gras
buorman
Jantien bedoeld wss de tijd dat de boer naar de koeeien ging om te melken ipv andersom, doorloopwagen/weidewagen
cs-agrar
Quote:
@Nick83: wil altijd op zondag naar de buren

toch wel rond koffietijd?
klant
En dat is lto bestuurder
Ard Eshuis
Staat duidelijk vermeld bij Facebook hoe trots de interviewster is om het stuk zo in de krant te krijgen. Beter geen interviews geven aan zulke boerenhaters
puntertje
Quote:
@Ard Eshuis: Beter geen interviews geven

Ik citeer George W. Bush; 'wie niet voor ons is, is tegen ons'. Maar de man stond niet echt te boek als een verlichte geest, de wereld worstelt nu met de gevolgen van zijn oogklepvisie.
Alleen met gelijkgestemden willen praten is een kortzichtige reactie en beperkt je eigen zicht op de werkelijkheid enorm.
+1
milkman2
Hier blijven de koeien dag en nacht binnen, want waar moet ik straks 600 m3 mest weg halen om verplicht te moeten afvoeren....
weurding
Quote:
@milkman2: 600 m3 mest weg halen

300 kuub mest en 300 kuub water, flink mengen en dan weg 😄
meelezer10
Quote:
@weurding: 300 kuub mest en 300 kuub water

je bent de 4,5 ton KAS vergeten. Als hij de mest voor de stikstof af moet voeren. Anders moet er 1100 kg trippel bij. 😄
weurding
@meelezer10boer boer toch? 😉
meelezer10
@weurding
Dan zou ik er maar wat minder water bij doen en zelf rijden scheelt transport kosten 😄

Al moet ik wel zeggen dat de boer boer die ik doe er meestal meer mest wordt gereden. Ik denk dat dit wel ten goede komt aan "mijn mais".
josl
Puntje milkman. was laatst bij een biologische melkveehouder die om die reden ook niet dag en nacht de koeien laat weiden. Maar niet alleen voor het afvoeren van mest, ook vanwege het feit dat (geen derogatie)er anders nauwelijks mest beschikbaar is voor eigen land. Mestverdeling en benutting van weidende koe is nu eenmaal minder.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , grasland , weidevogels , boer , weidekoe , voedsel en goud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
11