FrieslandCampina verhoogt verkoopprijzen kaas

FrieslandCampina gaat de verkoopprijzen van kaas verhogen. De verkoopprijzen van kaas, melkpoeder, halfvolle melk en boter liggen op zulke lage niveaus dat de productie verliesgevend is.

Onverantwoord lage verkoopprijzen
Bas van den Berg, COO van Royal FrieslandCampina en verantwoordelijk voor de business group Cheese, Butter & Milkpowder: “De melkprijs (garantieprijs) die we de leden-melkveehouders betalen ligt al maanden op een onverantwoord laag niveau. We signaleren nu de eerste mogelijkheden om de verkoopprijzen van een aantal basiszuivelproducten weer te verhogen. De vraag neemt wat toe en het melkaanbod begint te stabiliseren. Ook op de wereldmarkt zijn de eerste tekenen van een kentering zichtbaar. Het is onze verantwoordelijkheid om de prijzen waar mogelijk weer te verhogen.”

Melkveehouders produceren ver onder de kostprijs van melk
De garantieprijs die FrieslandCampina de melkveehouders per maand betaalt is gedaald van 43,00 euro in januari 2014 naar 25,00 euro in mei 2016. Melkveehouders zien daardoor hun inkomsten scherp dalen. Zij produceren nu ver onder de kostprijs van melk. Een groot aantal melkveebedrijven heeft hierdoor te maken met financiële problemen.

Broos herstel
FrieslandCampina wil met de stijging van de verkoopprijzen de dalende markttrend breken. Dit moet ertoe leiden dat ook de melkprijzen voor de boeren weer kunnen gaan stijgen. Bas van den Berg: “Door onze investeringen in verwerkingscapaciteit waaronder ook de nieuwe melkpoederproductielocatie in Borculo kunnen we de melk nog beter sturen naar die segmenten die op dat moment het meest opleveren. FrieslandCampina heeft de laatste tijd minder foliekaas geproduceerd en meer melkpoeder. Melkpoeder leverde meer op dan foliekaas door de markt regulerende werking van de interventieregeling voor melkpoeder in de EU. Hierdoor zijn onze voorraden van foliekaas beperkt en bij een toenemende vraag ontstaan er mogelijkheden de kaasprijzen te verhogen. Op de wereldzuivelmarkt zijn ook de eerste tekenen van een kentering en broos herstel zichtbaar.”

De laatste maanden hebben de verkoopprijzen van bijvoorbeeld foliekaas op een historisch laag niveau gelegen ten opzichte van het prijsniveau van 2009. Inmiddels stijgen de prijzen weer goed boven de 2,20 euro. FrieslandCampina voorziet nog verdere prijsstijgingen in dit segment.

Afhankelijk van de marktontwikkelingen zal FrieslandCampina ook de verkoopprijzen van andere producten gaan verhogen zodra contracten daar de mogelijkheid toe bieden.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Nu de melkprijs maandag nog 😉
buitenok
Goed bezig friesland campina
brabantboer
Bla bla bla bla.
+3
storm
RFC kan samen met Arla een vuist maken als ze dat willen!! Tot hier en niet verder want bij lage melkprijzen maakt de handel en retail recordwinst.
Toon maar eens ballen
+1
pa
Quote:
@storm: Tot hier en niet verder want bij lage melkprijzen maakt de handel en retail recordwinst.

Misschien is er plaats voor een nieuw "hoofd verkoop" ??
verbi
In ieder geval een positief verhaal en voorzichtig herstel van de prijs. Laten we hopen dat het doorzet.Nu zie je het voordeel van een breed pakket producten. RFC ga zo door.
3 speen
Was het niet zo dat vorig jaar fc begon met kaas dumpen ver onder de 2 euro
jg
Krijgen we de 0,8 cent extra verlaging Maandag weer terug?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkpoeder , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , melkveehouders , boter , foliekaas , zuivelmarkt , garantieprijs , kostprijs , wereldmarkt , borculo en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
4