Nieuwe pachtnormen 2016 zijn bekend.

Hier in het Hooge Land 17% erbij vorig jaar 18% in 2 jaar tijd dus 35% pachtprijsverhoging, diep triest hoe durven ze met deze lage melkprijs.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Ja pachters worden afgeknepen !hier in het Hollands/Utrechts weidegebied gaan de normen 27% omhoog van 819 naar 1043 je zou denken dat het een rekenfout is !een verhoging van 11000 euro voor ondergetekende , weet niet of mijn verpachter dit overneemt maar kan de tent wel sluiten zo
oldhuus
Mag wel gouden grond zijn daaro.. Hier Noordelijk weidegebied komt er bij ons ook even 6500 bij en dan ligt in onze buurt de goedkoopste grond van NL nog wel onder de 50.000 maar we betalen net zoveel als Brabant, je kunt als pachter nog beter op de hoge zandgronden zitten in Twente of de Veluwe, lekker goedkoop.
brabo
Dus je hebt een bedrijf met zo'n 50 ha pachtgrond.
voor die 1043 euro kun je hier ook anders niks gehuurd krijgen, dus je kunt het ook omdraaien dat je vorig jaar zo'n 11000 euro voordeel heb gehad tov de hier gangbare pachtprijzen
+2
oldhuus
Is wel makkelijk praten, maar dit soort pachtcontracten lopen vaak al 30 jaar, toen hadden we hele andere grondprijzen en pachtprijzen. Toen had de verpachter ineens een zekerheid van inkomsten/rendement op zijn grond inclusief onderhoud/verbetering en zonder het werk. Dat nu de liberale pachtprijzen omhoogvliegen door lucratieve akkerbouwteelten is iets heel anders, en ik hoor hier ook wel bedragen van 2500 euro/ha, maar als na een paar jaar de huurder met de noorderzon vertrokken is blijft men met een verpletterd perceel achter met de bodemvruchtbaarheid van het jaar nul.

De eigendomsbedrijven hebben ook enorme voordelen gehad op de bedrijven die nu nog grond moeten kopen. Maar als ik de pachtprijzen in Brabant en andere intensieve gebieden zie dan is de verhouding pachtprijs/grondprijs ook volledig zoek bij die lui daar in Wageningen.
Freriks
Quote:
@oldhuus: bodemvruchtbaarheid van het jaar nul.
ik weet niet hoe de bodemvruchtbaarheid toen was. wel dat er toen nog geen bodemverdichting door zware machines was 😄
+1
Strick
De nieuwe pachtnormen 2016 gelden voor de periode 1 mei 2017 tot 1 mei 2018 en zijn gebaseert op de resultaten van de melkveehouderij over de jaren 2010 tot en met 2014.
De pachtnormen 2015 waren al fors verhoogd door het wegvallen van het mindere jaar 2008 en het toevoegen van het goede jaar 2013 in de vergelijking en dit jaar is dat wederom het geval. Het slechte jaar 2009 is geschrapt en het goede jaar 2014 is er bij gekomen.
De pachtnormen 2017 zullen fors kunnen dalen door het schrappen van het goede jaar 2010 en het toevoegen van het aanzienlijk mindere jaar 2015.
Maar voorlopig is het dus nog even op een houtje bijten want de pachtnormen 2017 zijn pas geldig vanaf 1 mei 2018
kanniewaarzijn
De pachtnormen worden berekend door inkomens van eigenaren en pachters binnen een regio zomaar lukraak op te tellen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen eigenaarsbedrijven die al jarenlang bijna onbeperkt konden bijfinancieren en reguliere pachters die al jarenlang moesten aflossen. Door de inkomens lukraak op te tellen, middelt dit verschil volledig weg. Gemiddeld kunnen we dus gemakkelijk melken voor 32 cent, maar in werkelijkheid blijkt dat slechts een handjevol bedrijven dat ook daadwerkelijk kan; alleen eigendomsbedrijven met geen of een lage financiering en een redelijke omzet. De rest zit óf bij de groep die te zwaar gefinancierd is, óf bij de groep reguliere pachters. Voor beide groepen is er geen toekomst, ook niet als de melkprijs weer 40cent wordt. Als iemand met het ene been in kokend water zit en met het andere been in ijswater, zal het gemiddeld ook behaaglijk zijn. In de praktijk raak je echter beide benen kwijt. In deze situatie verkeert de melkveehouderij. Als de "deskundigen" dit onderscheid wél gemaakt hadden, zouden er niet alleen zoveel pachters sneuvelen maar zouden er ook niet zoveel van die krankzinnig dure stallen gefinancierd zijn, die velen de kop gaan kosten. Maar ja, met dit niveau "deskundigheid".....
arjan_kok
Quote:
@kanniewaarzijn: Voor beide groepen is er geen toekomst, ook niet als de melkprijs weer 40cent wordt
nou zo zwartgallig zie ik het bepaald nog niet , bij genoemde 40 cent heb ik toch in 1 mnd het extra geld dat nodig is voor de pachtverhoging als je 40 ipv 25 cent beurt
spotmelker
Quote:
@arjan_kok: in 1 mnd het extra geld dat nodig is voor de pachtverhoging
Dat zou betekenen dat je 15/12 = 1,25 cent nodig hebt voor de 27% pachtverhoging. Dit bij je huidige pacht van krap 5 cent maakt goed 6 cent/kg melk. Dan kom je zoetjesaan wel in een uitzichtloze situatie. Maar goed dat was ook dé bedoeling van de pachthervormers, ze zijn het eens over het uitfaseren van reguliere pacht en dat gaat zo wel lukken.
mlkvhoudr
@spotmelker

Ik heb me daar al bij neergelegd. Ik zie geen toekomst meer voor zelfstandige pachtbedrijven meer in de wat langere toekomst.

Dat pachtbedrijven onderdeel gaan worden van grotere eigendomsbedrijven is slechts nog kwestie van tijd.
+1
spotmelker
@mlkvhoudr Die tendens is hier al gaande, dat heb je goed gezien. Ik vind het alleen wel jammer dat de reguliere pacht door een stel onbenullen zo verkloot wordt.
+3
milkman2
@mlkvhoudrDat is hier ook zo. als ik morgen de pacht zou opzeggen dan is de grond gauw bij de buren. DE ene melkt meer dan 400 koeien en de andere meer dan 500, en een paar kilometer verderop zit 1 die gaan deze zomer 300 koeien melken, maar verdikkeme we leveren zelf zo,n 7,5 ton en dan is dan blijkbaar niet voldoende om op dit bedrijf levensvatbaar te zijn.
We zijn gewoon door de reserves heen en kunnen een nog hogere pacht gewoon niet betalen. Mn overgrootouders aan moederskant hadden ook een pachtboerderij en die zijn in de jaren 20 helemaal leeggezogen door de eigenaar. Die kant gaat het hier met ons dezelfde kant op.
Als ik het 16 jaar geleden had geweten dat het met de pacht en de toenemende regelgeving deze kant uit zou gaan was ik er nooit ingestonken om hier heen te gaan maar ja het leek zo mooi en vol goede moed begin je op een andere boerderij. Ik kan er mee stoppen maar ja wat moet je dan, ben ondertussen 51 jaar, getrouwd, 4 kinderen en die moeten ook allemaal te vreten hebben.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@milkman2: Ik kan er mee stoppen maar ja wat moet je dan

Geen beslissingen nemen in een emotionele bui. Wel goed om zaken voor jezelf op een rij te zetten. Wat wil je, wat kun je, wat zijn je financiële mogelijkheden.

Wil je ten koste van alles koeien melken of ben je ook gelukkig met ander werk, wil je eigen baas blijven of is zzp of loondienst een optie, wil je op de huidige plek blijven, in een burgerwoning of emigreren.

Waar liggen je capaciteiten en interesses.

Ga vooral rekenen met de antwoorden op bovenstaande vragen. Lukt koeien melken echt niet meer, zit je in mijn beleving in een hele mooie streek voor een uitdobberconstructie. Veel koeien melkende buren hebben veel stront over, veel ruwvoer nodig, veel AMvB-grond nodig en een paar extra handen waar boerenverstand bij hoort komen ook altijd van pas. Laat dan een ander melken en ga jongvee opfokken of inscharen, andermans droog vee huisvesten, mest aanvoeren, ruwvoer winnen, fosfaatrechten verhuren, verhuren als melker of loonwerker. Bedenk wat, reken eraan en slaap er nog een paar nachtjes over.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ga vooral rekenen met de antwoorden op bovenstaande vragen. Lukt koeien melken echt niet meer, zit je in mijn beleving in een hele mooie streek voor een uitdobberconstructie. Veel koeien melkende buren hebben veel stront over, veel ruwvoer nodig, veel AMvB-grond nodig en een paar extra handen waar boerenverstand bij hoort komen ook altijd van pas. Laat dan een ander melken en ga jongvee opfokken of inscharen, andermans droog vee huisvesten, mest aanvoeren, ruwvoer winnen, fosfaatrechten verhuren, verhuren als melker of loonwerker. Bedenk wat, reken eraan en slaap er nog een paar nachtjes over.

Ben je met hetzelfde bezig Sjakkie?
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: AMvB-grond

is onderverhuur
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: bezig

De casio ligt hier altijd onder handbereik, zo goed ken je me toch al wel.
Jack Rijlaarsdam
@KuikenenKoe
Dat klopt. Er zijn pachters die verhuren aan akkerbouw/bollen, dus er zijn blijkbaar mogelijkheden. Ook kun je dit invullen door een deel van andermans veestapel, jongvee/droge koeien, op naam te zetten. Wie kansen wil zien, die vindt ze. Zo had ik jou eigenlijk ook ingeschat.
KuikenenKoe
Quote:
@milkman2: Ik kan er mee stoppen

zou ik zo dol dol driest niet doen de pacht opzeggen
wat dat betreft heeft jack gelijk ,eerst alles op rijtje zetten , ben afgelopen winter bezig geweest om jongvee in te scharen bij pacht boer die gestopt was met melken
(moet je volgend jaar wel over rechten beschikken om in te scharen)

en er zin meer redenen om grond aan te houden tsr/natuurgeld helpt nog wat mee
en fiscaal bekeken kan volgens mij ook nog voordelen geven omdat je niet als stopper wordt aangemerkt
dat van akkerbouw/bollen zal wel worden opgelost met teelt op naam van pachter denk ik
Titus de Wolff
@KuikenenKoe
In mijn bedrijfsvergelijking zie ik dat er bij 8 ton melk zo'n 170duizend verschil in resultaat tussen de laagsten en hoogsten zit. Berekend. Daar kan nog wel wat pachtverhoging uit betaald worden. Je moet dat dan wel in je hebben.
oldhuus
@KuikenenKoe
Natuur is ook een soort onderverhuur, kun je beter teelt op eigen naam hebben.
mlkvhoudr
@Titus de Wolff

Misschien heb ik het ook wel in me om bij 50 hypotheekvrij te zijn, je weet het niet........ maar eerst maar eens 50 halen.

Wat ik er maar mee zeggen wil......ja er zijn grote verschillen en die worden inderdaad deels door management bepaald maar ook door leeftijd ondernemer. Of de ondernemer rustig zijn eten kan opeten of niet 😉 oftewel heeft die wel of niet een paar van die tijd etende geld verslinde aandacht afleidende schatjes op de dam lopen of al paar van dat opgeschoten spul wat voor pa uit loopt. Werkt de vrouw buitenshuis of niet.
Dacht je echt dat de buitendienst medewerker van de bank echt het beste met je voor had toen hij aangaf dat je echt het beste de rente vast kon zetten of niet.
En daar moet tegenwoordig ook bij verdiep je je in de te verwachten mp of niet en handel je daarna of leef je nog bij de dag...........
+1
Titus de Wolff
@mlkvhoudr
Als het kijken hoe een ander het doet al teveel is, wordt het rustig.
weideboer
"De wal keert het schip"

voor de rest geen commentaar over van welke kant ik het bekijk....
kanniewaarzijn
Quote:
@weideboer: De wal keert het schip"
En hardhandig ook!
Titus de Wolff
Het zou een goede zaak zijn dat we dan eens een beter beeld kregen van de tegenwoordige verpachter. Is dat allemaal los zand of is dat georganiseerd?
Vroeger was dat oude invloedrijke adel maar door de pachtwetten zijn ze verarmd. Misschien wel wat teveel. Voor mij is de verpachter nu toch een schimmig beeld.
spotmelker
Quote:
@Titus de Wolff: oude invloedrijke adel maar door de pachtwetten zijn ze verarmd
Hoe kom je daar nu bij? Geld de belastingvrije waardestijging van grond niet voor hen? Volgens prof Slangen (ex Lei) was het rendement van grondbezit tussen de 8 en 18% en pacht had daar geen noemenswaardig aandeel in. De verpachters hebben slimme vertegenwoordigers die de afgelopen jaren enorm veel geld binnengeharkt hebben. En de pachtersvertegenwoordigers snappen het onderwerp 'pacht' niet en verkwanselen de hele pachtwet.
+1
diezel
Quote:
@spotmelker: Geld de belastingvrije waardestijging van grond niet voor hen?

Wat heb je aan "papieren" rendement? Dat kan toch ook zo weer "verdampen".
spotmelker
@diezel Het is geen olie
Titus de Wolff
Ja, dan heb je het over de tijd na ongeveer 1970. Daarvoor hielden de verpachters er niet veel van over. De erven en gebouwen moesten maar worden overgenomen. De gronden kwamen te koop bij vererving.
lkool
@diezel
Het is net als met aandelen, het gerealiseerde rendement ontstaat pas als je casht. En ja, de een handelt van directer met emotie, en de ander handelt meer met lange adem.
pieta
Quote:
@spotmelker: Geld de belastingvrije waardestijging van grond niet voor hen?

Als je op de landbouwvrijstelling doelt niet volgens mij. Voor de landbouwvrijstelling moet je hem zelf gebruiken dacht ik.

De landbouwvrijstelling geldt voor de positieve of negatieve waardeveranderingen van landbouwgronden die niet zijn ontstaan door de bedrijfsvoering of door bestemmingswijziging. Het landbouwbedrijf mag deel uitmaken van een meeromvattende onderneming.

Vooral de laatste zin hiervan zal het probleem zijn.
diezel
Quote:
@lkool: Het is net als met aandelen,

Iedereen hier heeft de laatste 10 jaar van het Q-tijdperk toch meegemaakt?
Veel betere voorbeelden van "tijdelijke, papieren rendementen" ga je echt nergens vinden.
En nee, grond zal echt niet zover gaan zakken! 😄
spotmelker
Quote:
@pieta: Vooral de laatste zin hiervan zal het probleem zijn.
Voor institutionele beleggers zoals ASR geld een uitzondering. Zij hebben al zoveel jaren grote belangstelling voor landbouwgrond dat de toenmalige pachtprijs daar geen reden voor kon zijn. Het voordeel ligt op het fiscale en financieringsvlak van het gehele bedrijf. Nu maken ze met de pachtliberalisatie een forse dubbelslag.
lkool
@spotmelker
erfpacht is totaal iets anders dan pacht en staat los van de pachtnormen.
spotmelker
@lkool Dat is zeker zo maar neemt niet weg dat de belangstelling voor landbouwgrond door dergelijke partijen onverminderd groot is en de hun erfpachtconstructies voor volledige bedrijven op langere termijn nooit op te brengen zijn.
+2
oldhuus
@Titus de Wolff
Rijksvastgoedbedrijf (40.000ha), ASR (34.000ha).
De pachtwet was altijd in dienst van de landbouw, de voedselproductie was na wo2 priorieit, maar tegenwoordig moet de eerste zoveel mogelijk geld binnenharken voor het kabinet. Ze hebben het altijd over vergroening, duurzaam etc. maar hier op de zandgronden zie je alleen maar meer grasland verdwijnen, gestopte veehouders, de helft word gewoon akkerbouw. Gestopte boeren die nog wat aan collega's verhuurden, gaat allemaal over, bollen levert het dubbele op. En grond komt (bijna) niet meer te koop, liberale pacht kunnen ze mooi van rentenieren. En de bodem, die holt achteruit, rijke ouders, arme kinderen.
Titus de Wolff
Daarom juist zou men als boer een opener beeld moeten krijgen van personen en machten die daar bepalend in zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
59
TREFWOORDEN