Onderaan de streep geen verschil tussen weiders en niet-weiders

Het wel of niet toepassen van weidegang blijkt nauwelijks effect te hebben op het economisch jaarresultaat van melkveebedrijven. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Wageningen UR in samenwerking met Flynth.

Deel dit topic

Reacties

+5
brabo
Dus dat betekend dat de weidepremie wel nodig is om de niet-weiders financieel bij te houden
dorpsrandhoeve
Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet.
Herbert
1000 bedrijven vergeleken, wat hebben ze dan, alleen maar deelweidegang en opstallers in dat onderzoek gehad ofzo? Als ik de gemiddelde bedragen zie wat jullie voor hakselen betalen per hectare, en ook nog 2,5 euro per m3 mest moet laten injecteren. Hoe kunnen dan ooit die loonwerkerskosten gelijk zijn?
kanniewaarzijn
Quote:
@Herbert: Hoe kunnen dan ooit die loonwerkerskosten gelijk zijn?Ach joh, dat onderzoek is uitgevoerd door Wageningen. Kun je geen enkel geloof aan hechten dus.




Reageer @Herbert
dirks
Opbrengst per hectare is veel hoger
Nick83
Nou da is heel simpel. Een boer die niet weid laat 1 x in de 5 weken alles maaien. Hij heb op jaarbasis heel wal ha meer dat die maait, maar als de hakselaar op land staat, dan gaat die een paar uur achter elkaar wel onafgebroken door en dan zijn die hectares ook zo weer thuis.

Een boer die wel weid is telkens aant maaien, bijna elke week zowat. En allemaal veel kleine stukken. Soms stukken waar nog niet zoveel op staat, maar die glad gemaaid worden om het voor de koeien leuk uit te laten komen ivm met groeitrappen. Daar gaat dan veel tijd en capaciteit mee verloren.

Je kan beter in 1 x 45 ha goede maaisnede laten hakselen dan 3 x 10 ha waarbij sommige percelen ook nog eens niet alles op staat.
Mc_douwel
De niet weiders hebben denk ik ook vaak meer melk en dan vallen de kosten per kg/malk wel weer mee
kaas
Ja en weiders hebben vaker loonwerker te kuilem kleinere stukken en ook vaker kleinere stukken bemesten en gemiddeld zal de vee bezetting bij de beweiders ook lager zijn minder melk per ha
oldhuus
Dit jaar is alles duurder, behalve de diesel, dus of de intensieve opstaller nu nog een gelijk of beter saldo draait als de extensieve weider is wel een goede vraag.
+2
weurding
Het grote verschil in inkomen dit jaar heeft weinig met wel of niet weiden te maken 😉
Herbert
Inkomen of verlies 😛
korvers
Dat de verschillen volgens dit onderzoek zo klein zijn tussen weiders en opstaller lijkt erg vreemd.Ik denk dat het geen wetenschappelijk verantwoord onderzoek is!! Dan had men 1 bedrijf genomen en de helft van de koeien laten weiden en de andere helft opstal gehouden .Dat dit onderzoek niet juist is bewijst de post strooisel kosten.Deze zou op beide bedrijfstypen gelijk zijn.Hoe komt men op het idee ?? enz. enz
Verder wordt er met geen woord gerept over het maatschappelijk effect van koeien houden op een zelfde manier als varkens en kippen.En niets wordt er gemeld over het effect op weidevogels of energie gebruik.
Jammer van de moeite om zo slecht rapport te publiceren.
Groeten
Hilbrand Korver
pieta
Quote:
@korvers: .Dat dit onderzoek niet juist is bewijst de post strooisel kosten.Deze zou op beide bedrijfstypen gelijk zijn.Hoe komt men op het idee ??

Wij hebben ze ook één jaar geweid en ook bij ons waren de strooiselkosten gelijk. Dat kan dus gewoon wel. Maar als je aan beweiding wilt verdienen moet je zo veel uren weiden dat je op strooiselkosten kunt besparen.
m uut m
Wat is jouw definitie van weiden
Herbert
@m uut m precies, laat ze hetzelfde onderzoek maar eens doen met alle type weiders apart. Als je de koeien 6 uurtjes per dag op een kale weide laat lopen voor de weidepremie, dan snap ik ook wel dat weiden je economisch niks opleverd.
jan is hobbyboer
Quote:
@Herbert: @m uut m precies, laat ze hetzelfde onderzoek maar eens doen met alle type weiders apart. Als je de koeien 6 uurtjes per dag op een kale weide laat lopen voor de weidepremie, dan snap ik ook wel dat weiden je economisch niks opleverd.

Volgens de RFC definitie van weiden staan de koeien bij de meeste boeren meer dan 90% van de tijd binnen, geen wonder dat je dan geen verschil vind in een sector waar op de uitkomsten zoveel ruis zit door allerlei verstorende omstandigheden. Weidepremie moet sowieso afgeschaft worden, kwantumtoeslag omhoog, we willen immers bulkmelk van efficiente bedrijven, dan is weiden compleet achterhaald geneuzel.
oldhuus
@jan is hobbyboer
In Drenthe zijn wel een paar bedrijven met 600 koeien, 1 met beweiding en 1 met opstallen, allebei campina, zouden ze die 2 eens moeten vergelijken.
Nick83
Quote:
@korvers: Hoe komt men op het idee ??

Euhm... da blijkt gewoon uit de cijfers?
Nick83
Quote:
@korvers: Verder wordt er met geen woord gerept over het maatschappelijk effect van koeien houden op een zelfde manier als varkens en kippen.En niets wordt er gemeld over het effect op weidevogels of energie gebruik.

Dit is een onderzoek gericht op het financiële effect van wel of niet weiden voor de boer.

En sorry hoor, maar de meeste boeren zijn echt alleen maar dag en dacht in de weer voor hun eigen centjes, en niet omda de maatschappij dat zo leuk zou vinden ofzo. Dus rot op met je "maatschappelijk effect" en "effect op weidevogels". Sorry voor mn grove taalgebruik ...

En energieverbruik zal wel mee genomen zijn. Maar vraag me af of daar zoveel verschil in zal zijn tussen wel of niet weiden. De koeien moet ook bij weiden nog steeds gemolken worden. Diesel is ook energie, maar da zal wel bij machine kosten meegerekend worden lijkt me.

En als je 1000 bedrijven nog geen goed onderzoek noemt, dan weet ik het ook nie meer. 1 bedrijf bekijken is helemaal waardeloos. Elk bedrijf is anders, je heb dan veel te veel te maken met bedrijfsspecifieke invloeden die een groot effect kunnen hebben op het resultaat.
Nick83
Als ik hier in de regio om me heen kijk naar hoe dr tegenwoordig geweid word, dan stelt da ook nie veel meer voor.

Bij robot boeren is het heel normaal dat de koeien vrij in en uit kunnen lopen. Wat tot gevolg heeft dat maar hoogstens een kwart buiten komt bij sommige bedrijven. En dan starten ze 's middags de mengwagen, dan rent van die kwart nog de helft met gehaaste spoed naar binnen toe 😃

En ook bij niet robot bedrijven blijft vaak de draad open tegenwoordig. Bij sommige zijn ze met 3 tot 4 uur weer allemaal binnen. Ze gaan niet eens leggen int land. Ze vreten het stukkie kaal wat ze krijgen en hup ---> weer naar de stal.
+1
Frans1
Quote:
@Nick83: Ze gaan niet eens leggen int land. Ze vreten het stukkie kaal wat ze krijgen en hup ---> weer naar de stal

Daar geloof ik dus niks van,als ik ze buiten doe gaan ze eerst even vreten,en daarna gaat het merendeel gestrekt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wageningen-ur , weidegang , flynth en economisch jaarresultaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0