ForFarmers knalt op groen Damrak

Een vliegende start voor ForFarmers, kunnen alle leden hun aandelen nu ook verkopen??

Het aandeel ForFarmers heeft dinsdag een feestelijk debuut gemaakt op de Amsterdamse effectenbeurs. De veevoederfabrikant opende ruim 7% hoger op €6,98. De koers liep daarna op naar €7,17, een winst van ruim 10%.

Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over ForFarmers

Vanuit een referentiekoers van €6,50 werden de aandelen ForFarmers verhandelbaar op Euronext. Het veevoederbedrijf is op dit moment het enige beursgenoteerde landbouwfonds in Amsterdam.

ForFarmers timmert de laatste jaren internationaal hard aan de weg. Het bedrijf komt voort uit een stuk of honderd kleine coöperaties. In de laatste jaren van de vorige eeuw zag hun toekomst er niet al te best uit. De Nederlandse veestapel kromp en de mengvoederbedrijven krompen mee. Maar door de handen ineen te slaan, is het bedrijf uit Lochem een trotse Europees marktleider geworden met een afzet van 9,1 miljoen ton diervoer.

De netto-omzet bedroeg vorig jaar ruim €2,2 miljard. Het bedrijf heeft 2.370 medewerkers in dienst en productievestigingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer: telegraaf.nl/dft/stemming/…

Deel dit topic

Reacties

+4
puntertje
De commissarissen krijgen straks de smaak te pakken, FrieslandCampina ook maar verpatsen. Tjonge jonge, 'korte termijn dollar tekens in de ogen strategie'. Ik schat in dat er veel optieregelingen voor de bestuurders zijn geregeld. Lekker cashen die overwaarde.
diezel
Tsja...

'Dit is toch een makkelijke manier om in ieder geval weer tijdelijk weer aan liquide middelen te komen. Dan denk ik ook dat het aandeel dat onder de boeren blijft hangen, snel achteruit zal gaan.'
bnr.nl/nieuws/beurs/…
hans1980
Koen heb het door!
bestuurders worden zakkenvullers

winst moet komen van aankoop grondstoffen+fabricage - verkoop
schaalgrootte helpt niet meer bij aankoop grondstoffen bij fabricage en overhead kosten zou misschien nog iets winst zitten (door ontslagen o.a.) dan komt brokprijs ? zal die minder worden ? aandeelhouders willen winst zien dus??

en wat gaat forfarmers doen bij verlies op beurs?? fabrieken afstoten??
+4
huub
Quote:
@puntertje: FrieslandCampina ook maar verpatsen

Boeren kunnen prima zonder FF, maar niet zonder RFC, dat is een wezenlijk verschil.
+1
puntertje
Pas maar op, er is een grote overlap qua commissariaten.
hookwood
Quote:
@puntertje: pas maar op, er is een grote overlap qua commissariaten

Twee commissarissen bepalen het beleid niet.

Het bestuur heeft 8 uitgangspunten voor de coöperatie opgesteld.

1. Continuïteit van de coöperatie en de onderneming staan voorop
2. Toegevoegde waarde blijft gehandhaafd en wordt uitgedrukt per 100 kg melk
3. Coöperatie heeft volledige zeggenschap over de onderneming
4. Leden-melkveehouders spelen een belangrijke rol in de financiering van de onderneming
5. Coöperatie dient belangen van leden-melkveehouders en wil ‘verwatering’ van vermogen in dode hand voorkomen
6. Coöperatie verenigt de doelen van zowel de groeiers als van de niet-groeiers
7. Totale waardecreatie voor leden-melkveehouders over langere termijn is leidend
8. Coöperatie voorziet op langere termijn in behoefte aan talent voor het bestuurlijk kader

De insteek is duidelijk lijkt me. Niet cashen dus.
puntertje
@hookwood
uitgangspunt was ook altijd om zich verre van mest te houden....
hans1980
Juist!
winst gaat vrnl. naar bestuurders

Beurswinsten gaan naar onrendabele overnames om bedrijfswaarde en totale omzetten te doen stijgen zodat bestuurders nog hogere.....etc.

Maar wat bij verlies?
arie.j
Hans, verdiep je eens in hoe de beurs werkt en wat het effect voor een bedrijf is als de koers op de beurs stijgt of daalt.
En klets niet zoveel enorme onzin.
Beursgang FC zou ik niet voor zijn, het heft zelf in handen houden heeft vele voordelen.
Plus dat niet een gedeelte van de winst, maar alle winst bij de leden komt.
Zelfs bij de achtergestelde lening op de beurs die een paar jaar geleden afgelost is( was een erfenis van FF )moest FC steeds meer aan weet ik wat voor regels voldoen, en mocht er eigenlijk niets meer aan de leden bekend gemaakt worden wat mogelijk koersgevoelig kon zijn.
Bij een complete beursgang is de extra informatie het eerste wat sneuvelt, daarnaast natuurlijk een stuk zeggenschap en tot slot gaat de winstgroei naar de aandeelhouders.
En of die bij een hoge of lage melkprijs belang hebben mag ieder zelf invullen.
+3
ijssel
Goeie basis om calls te schrijven,puts te kopen,vandaag 10% erbij morgen15% deraf.mooi man.
Greidboer
Maar de leden zullen er we ingestemd hebben met de beursgang.
+1
puntertje
Goede timing met met alle varkenshouders en een groot deel melkveehouders met het water tot aan of over de lippen.
amor
Rond de €100.000,-voor een melkveehouder met 100 koeien is toch leuk meegenomen
hans1980
Kan die dat geld dan zo van de beurs halen of zijn er voorwaarden?
amor
Kun je gewoon verkopen
hans1980
Als dat kon zou ik zo snelmogelijk cashen en vervolgens het voer bij een echte cooperatie bestellen !
Pluto
De afnemer van mijn producten vraagt of ik opzoek wil gaan naar een andere leverancier ,ze is niet gecharmeerd van een beursgenoteerd veevoerbedrijf. Een beursgenoteerd voedselproducerend bedrijf geeft een fout signaal af voor voedselveiligheid!!!.
koeboer
Klinkt erg leuk,maar de beleggers die de aandelen kopen zijn echt geen sinterklaas. Zij willen rendement van hun vermogen zien middels dividend. Dit zullen de ForFarmers klanten toch moeten opbrengen bij hun voerprijs .Klinkt leuk ff eigenvermogen van coöperatie cashen maar denk dat het op lange termijn niet goed voor de boeren is
oldhuus
Aan de andere kant, varkenshouders met hoge opstaande rekeningen (en ook melkveehouders) kunnen nu eenvoudig even cashen en hun facturen weer betalen. Beetje grote varkenshouder heeft misschien wel voor een paar ton aan aandelen dus voor Forfarmers die misschien wel 20 miljoen aan facturen open heeft staan kan dit nog wel even goed uitpakken.
En als je dan per se coöperatief wilt worden, Agrifirm kun je zo in en uitstappen, niet dat ik denk dat je bij zo'n MEGAcoöperatie wat te zeggen hebt, dat was ten tijde van ACM al niet meer zo, daarom zijn we er ook bij weg gegaan.
brabo
Quote:
@oldhuus: niet dat ik denk dat je bij zo'n MEGAcoöperatie wat te zeggen hebt

tjonge jonge, willen we nu ook al wat te zeggen hebben bij de brokjesboer?
Er is toch keuze zat in die wereld, dus staat het je niet aan, dan bestel je toch gewoon bij een ander.
Zoeiton2
Wel even goed opletten. Ten eerste is het kapitaal wat leden nu terug kunnen krijgen door aandelen te verkopen achtergehouden geld. Bij andere mengvoercooperaties kreeg je de nabetaling of korting uitbetaald. Superjammer voor de boeren die hebben moeten stoppen die Yoran vol trots de openstaande facturen heeft uitgeknepen en die nu niets meer terugzien van hun jarenlang achtergehouden voergeld. Medezeggenschap is trouwens volstrekte lariekoek bij zo'n megabedrijf. En terecht ook want hoeveel toegevoegde waarde leveren de ideeen van de leden? Ik heb een tijdje geleden me negatief uitgelaten over Yoran Knoops. Achteraf was de opmerking dat hij zijn leden nog even leeggeknepen had alleen maar bedoeld voor eventuele aandeelkopers. Mocht je in de illusie leven dat je hier annoniem kunt reageren. Ik had binnen een paar dagen een FFer op de stoep staan die hier, in hun hele bestaan nog nimmer geweest zijn. Hij was duidelijk gestuurd want kwam met een totaal onsamenhangend onvoorbereid klein verhaaltje. Kennelijk was men behoorlijk zenuwachtig over de aandeelwaarde.
Haijtink
@zoeiton2 Het is altijd makkelijk om iemand op internet af te branden, dat je daarbij graag anoniem wenst te blijven kan ik me voorstellen...

Het is geen achtergehouden geld uit nabetaling of korting. Het vermogen uit de dode hand is in 10 jaar (2016 laatste jaar) omgezet naar aandelen/voerequivalenten/certificaten. Over deze aandelen is elk jaar dividend uitgekeerd, bij een andere cooperatie was dit de nabetaling of korting.
Zoeiton2
Precies achtergehouden voergeld. Bij Agrifirm of anderen kreeg je dit direct of aan het einde van het jaar terug. Andere vraag hoeveel vem of dve zit er in jullie brok? Daar geven wij geen antwoord op
oldhuus
Dan is de VON toch prima, beursgang, als ik die stijging van afgelopen jaar zie dan heb ik liever dat dan een beetje nabetaling/korting. En van wie is Agrifirm, CRV ?
Als je daar vandaag stopt na 20 jaar als klant ben je alles kwijt, bij Forfarmers krijg je nog even een vermogen mee, iets minder als 1000 euro per koe ongeveer.
hans1980
Snap wel dat 99,9% voor stemde
ieder een stukje fabriek
melkveehouders gem. €100.000,-
vleeskuikenhouder met 100.000 kippen
€800.000,-

hoop dat agrifirm ook naar de beurs gaan
gaan we ook cashen , het geld kan ik nu wel gebruiken
Grasbaal
Aandelen ForFarmers Lochem: 'lekker appeltje voor de dorst'

Veehouder Joop Storkhorst is altijd druk met zijn koeien. Maar de laatste tijd zit hij steeds vaker achter zijn computer om even naar de aandelenkoers te kijken. Zeker nu het Lochemse veevoederbedrijf ForFarmers naar de beurs is gegaan, ziet hij zijn aandelen stijgen.

'Vandaag is het extra interessant om te zien wat er gebeurd. Houden mensen de aandelen vast en stijgen ze? Of worden er al wat verkocht? Het is mooi om te volgen', zegt Storkhorst.

De boeren hebben nu de meeste aandelen in handen. En die waardepapieren zijn na de eerste handelsdag op de beurs al flink gestegen. Veehouder Storkhorst heeft ook een grote hoeveelheid aandelen. Hij is nu 63 jaar en heeft besloten om met pensioen te gaan. De boer heeft geen opvolger aan wie hij het bedrijf zou kunnen verkopen. Maar al zijn aandelen geven hem voldoende financiële ruimte om te stoppen. 'De komende jaren ben ik absoluut niet van plan om ook maar één aandeel te verkopen. Ze leveren nu goed geld op. En misschien stijgen ze nog verder. Het is een lekker appeltje voor de dorst.'

Meer: omroepgelderland.nl/nieuws/2110582/…
oldhuus
AFM: D. Lindenbergh meld belang in Forfarmers 5,23% (en stemrecht):
beursonline.nl/beursnieuws/ANP-250516-025/…
Zoeiton2
Erbreekt een dierziekte uit, er zit een verboden stof in het voer, brexit, grexit, fraxit,de olieprijs daalt, de grens voor varkens en kippen vlees sluit in China India of zo sluit. Allemaal momenten dat je aandelen ff imploderen. Lijkt mij heel dom om die ALLEMAAL te houden
oldhuus
Alle concurrenten proberen al een jaar de prijs onderuit te lullen, "zijn straks niks meer waard" hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb.
Druk
Brede spreiding met aandelen is/was toch altijd het devies. Het is bij ons allemaal landbouw gerelateerd, dus nogal wat risico?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , forfarmers , europees en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2