Voorkoeler melktemperatuur

Wat zijn jullie ervaringen met een voorkoeler? Welke temperaturen behalen jullie? Wordt de voorkoeler gereinigd (waterzijde)?

Momenteel metingen aan het uitvoeren, enkel lager dan 20 graden is tot dusver niet gemeten. (bij 4 melkveehouders tot dusver)

Deel dit topic

Reacties

huub
Wij halen 18-19 graden.
Wijsman buizenkoeler, het water loopt tijdens het melken constant, ongeveer 1 op 3 met een ingaande watertempratuur van 11 graden.
AgraBouwadviseur
Dank je voor de reactie. Betreft het een rondpompsysteem? Zo nee, hoe wordt het water opgeslagen/hergebruikt?
huub
Het water komt in een opslagtank, daar vandaan wordt het gebruikt op het bedrijf.
+1
cs-agrar
Ga eerst eens kijken wie er ook een frequentie geregelde melkpomp tussen heeft staan, die duikt met gemak nog onder de 15graad
huub
@cs-agrar
We melken met Westfalia, vlotter maakt contact en dan loopt de pomp een ingestelde tijd. staat nu op drie seconden, grofweg verpompt ie dan de inhoud van de buizenkoeler. ik denk niet dat we nog heel veel halen. Naar mate je dichterbij de 11 graden van het bronwater komt wordt het steeds lastiger nog iets te halen.
cs-agrar
@huub
klopt, maar dan ga je met meerdere contacten werken en pomp gaat naarmate de melktoevoer stijgt sneller pompen. Pompt in principe dus altijd. Ene keer wat sneller als andere keer. Je zou overtreffende trap kunnen doen en dan watertoevoer er ook op gaan afregelen. Doordat de verpompte melk een lagere snelheid heeft in de koeler en groter koelend effect. Weet dat het bij een enkele boer draait, was zelf bij de installatie, die die zat toen rond de 11c meen ik.
Beitel
Wij melken met 36 stands gea carousel.Hieraan gekoppeld een industrie platen koeler van gea. De melk komt met 13 graden in de tank, platen koeler krijgt aanvoer rechtstreeks uit bron met leiding van 40 mm.
AgraBouwadviseur
Met welke melk-water verhouding? En hoe groot is jullie wateropslag hierbij?
HansBa
Hier ook een buizenkoeler van Wijsman. Verhouding ook 1 op 3 met bronwater. Melk komt met 17 graden in de tank. Het lauwe water komt in een reservoir wat weer gebruikt wordt als drinkwater. Melk 10000 liter per keer en heb een reservoir van 30000 maar deze had eigenlijk wat groter gemoeten.
cs-agrar
Quote:
@HansBa: Melk 10000 liter per keer

Melk je een 700 koeien?
HansBa
Ja ja , 0 lletje teveel...
Jannus
Hier koel (Packo buizenkoeler) ik met leiding water dat in de zomer nogal warmer is dan normaal en tgv bronwater,
Zat vermorgen op 18 grd viel me op en dat zit gespreid van 9 (winter) tot 20 grd (szomers) afhankelijk van de waterleiding temp,waterstroom is klepgestuurd tegenstrooms en alleen wanneer er melkafvoer is,heb geen opvang maar rechtstreeks naar laag afgevlotterde waterdrinkbakken van het vee
cjw73
Hier ook een buizenkoeler van wijsman meestal 16 graden als het in de tank komt. Aangesloten op de bronwater installatie.
jan w
Hier ook een wijsman buizenkoeler, melk komt met ongeveer 16 graden in de tank. Dit ook een beetje afhankelijk van de temperatuur van het bronwater.
Melken met een robot. Voorkoeler zit in de drukleiding van waterbakken.
Dus continu water. Zit een extra magneetklep op die water kan lozen in de 1e waterbak, dit als de melkpomp aanslaat.
sil
Ik denk dat dat extra water lozen zeer essentieel is.
Ik heb dit dus niet momenteel, tevens lange aanvoerslang van koud water, robots staan op een afstand van 40 meter vanaf de waterbron.
Gevolg water is al weer 17 tot 18 graden, krijg m dus ook niet verder teruggekoeld dan 21 tot 22 graden.
huub
Hoeveel water gaat er dan door je voorkoeler? met een robot kan je volgens mij erg efficient koelen omdat je het water niet op hoeft te slaan.
cs-agrar
Op welke afstand zit de persleiding van de robot tot de bron? Kleinste afstand?
sil
@cs-agrar
alle water wat de koeien drinken gaat door de voorkoeler.
water moet door een 40 meter lange leiding naar de voorkoeler toe, melk omgekeerd, gaat van voorkoeler middels 40 mtr lange leiding naar tank.
Robots zijn namelijk achteraan in bestaande stal bijgemaakt.
Hierdoor wordt mijn bronwater al ( teveel) opgewarmd.
Ik laat de robot welk de melk telkens met porties van 8 ltr. wegpompen.
cs-agrar
@sil
Dus als ik het goed lees, staan melktank en waterbron dicht bij elkaar. Waarom dan niet de voorkoeler daar in de buurt? Deze hoeft niet perse tegen robot aan te hangen. Daarbij heb je met een robot-persleiding best veel persleidingmateriaal tov de hoeveelheid melk die er in zit. Over die lengte krijgt het dus al eerste afkoeling. Eigenlijk een extra afkoeling. Mogelijkheid is ook nog om een dubbelwandige leiding over bijv 20mtr te maken, en zo extra te koelen.
sil
@cs-agrar
daar heb ik ook over getwijfeld, maar dan staat in die lange melkleiding melk van 30 graden, was bang voor kwaliteitsverlies van de melk......
pieter p
Quote:
@cs-agrar: Deze hoeft niet perse tegen robot aan te hangen

Dat hoeft ook niet bij ons hangt de voorkoeler in het tanklokaal, de persleiding van de robot loopt ondergronds daar na toe.
Hier komt het met 17graden in de tank
brabo
Quote:
@cs-agrar: dubbelwandige leiding over bijv 20mtr te maken

die heb ik hier ook.
water wordt continue rondgepomt, dus niet afhankelijk van melk pompen.
als er ergens water wordt gevraagt dan komt het uit dit rondpompsysteem.
Nadeel alleen is dat als de hoofdreiniging opstart dat dan deze leiding leeg moet zijn, dus dan effen kwartiertje geen water.
jan w
@brabo
Zo kun je de drinkbakken ook mooi schoon houden als ze leeg gedronken worden.
cs-agrar
Quote:
@sil: maar dan staat in die lange melkleiding melk van 30 graden, was bang voor kwaliteitsverlies van de melk..

dat staat daar toch niet de hele dag, is constant verversing.
cs-agrar
Quote:
@brabo: Nadeel alleen is dat als de hoofdreiniging opstart dat dan deze leiding leeg moet zijn, dus dan effen kwartiertje geen water.

kwestie van signaal oppakken en by-pass maken. Grote voordeel, kan je dubbelwandige leiding zelfs misschien nog leeglopen, hoeft dan voor reiniging ook niet opgewarmd te worden
+2
robotboertje
@cs-agrar
Hebben hier voorkoelers van Boetech (installateur Lely's) tussen zitten. Deze zitten in de rondpompsystemen, en bij verpompen van melk van 1 van de robots gaat er middels electrische klep van 150 euries direct water van 7 graden door. Tijdens het niet pompen gaat het rondpompsysteem doorkoelen. Hebben gemeten voor/na de installatie. Scheelt hier 8 kwh / 1000 kg. melk. Melk komt met graag of 10 in de tank. Melken robots volle bak en drinken koeien weinig dan gaat het richting de 13 graden ongeveer. Zijn blij verrast met de werking. In de winter hebben de koeien daarnaast ook altijd water waar de kou net ff af is.
+1
brabo
Quote:
@cs-agrar: kwestie van signaal oppakken en by-pass maken. Grote voordeel, kan je dubbelwandige leiding zelfs misschien nog leeglopen, hoeft dan voor reiniging ook niet opgewarmd te worden

hier ook een stuk gedaan (richting robots) want anders zouden deze ook zonder watervallen, en dat is niet handig tijdens het reinigen.
je tweede gedeelte van je opmerking klopt niet helemaal. De dubbelwandige leiding loopt leeg (door zwaartekracht) en dat moet ook anders zou de binnenste melkleiding tijdens de reiniging te veel afkoelen. Het is niet zo dat we (zoals ik je opmerking lees) het water in de buitenleiding ook mee opwarmen.
Jos1980
Wij zelfde als bovenstaande maar zonder de drukklep zitten ronde de 19 graden
arjan_kok
Hier een burka buiskoeler 6+3 mtr van burggraaff , bronwater loopt in dakgoot , geen idee hoeveel water erdoor gaat , regel het met kraan dat het constant langzaam stroomt , koelt naar 22 vindt dat laag genoeg , anders te weinig warmte voor de warmte terugwinning 2x12 melkstal 80 mk , melkkoeling half uur na het melken klaar
Geitenboer
24 melkstellen voor 80 koeien?
arjan_kok
Ja gaat lekker vlot 40 minuten tussen de eerste en laatste aansluiten , mijn opa molk 12 koeien met 2,4 of6 handen net hoeveel nazaten mee hielpen , later 2 keteltjes waarmee ook mijn vader begonnen is, weer later een melkleiding met 4 stellen op 33 koeien , toen de ligboxstal van 56 box met 2x4 , daarin ben ik ook begonnen , later verhuist[andere locatie] naar stal met 92 boxen en 2x6 met afname , 7 jr. geleden werd dat wat gedateerd dus nieuwe zij aan zij 2x12 , overigens verwacht ik eind dit jaar er 96 mk mee te doen , op de plaats van oude melkstal nog 8 boxen gerealiseerd
friesboertje
Na eerste melkmaal momenteel ongeveer 13 graden. Gebruik een frequentiegestuurde melkpomp en grootste platenkoeler die leverancier had.
AgraBouwadviseur
Dank jullie allen voor de reacties! De één heeft het nog beter voor elkaar dan de ander 😄

Wie het interessant vindt, bij deze de meting die wij nu uitvoeren. 20 graden afvoer melk, dus we gaan nog wat optimalisaties uitvoeren.

agrarischbouwadviseur.nl/energiemonitoring-melkins…
JanPiet53187345
Succes met meten je gaat veel meer zien. Je stras ook dingen zien waar nog geen vertegenwoordiger van heeft gehoord.????
AgraBouwadviseur
Waarschijnlijk wel, eerste verbeteringen zijn al gedaan. Tijdschakelaars die uitgelopen waren, leidinglek in warm water circuit, koud water kraan open i.p.v. gebruik buffervat water. En ga maar door..

Als je kijkt naar temperatuur voorkoeler 21 mei rond 18:00, zie je dat de waterpomp een keer is uitgevallen. Niets blijft meer een geheim 😉

Winst zal zitten in de installatieoptimalisatie.
jan w
@AgraBouwadviseur
Heb er hier sinds een paar jaar luchtkleppen op de voorkoeler zitten. dit bevalt beter dan magneetventielen, kleppen.
AgraBouwadviseur
@jan w
In welk opzicht dan?
huub
@jan w magneetkleppen toch niet eens bij (vee)drinkwater? (Het mag neet) 😉
BEboer
Hier delaval platenkoeler, melken ruim 1000 liter per uur en pompen zo'n 2000liter per uur water erdoor kijgen melk aan 23-24° in de tank te hoog vind ik...
AgraBouwadviseur
Wat is je watertemperatuur toevoer en afvoer? Dan kun je zien of de voorkoeler goed werkt. Heeft de melk genoeg tijd/oppervlak om warmte uit te wisselen?
+1
JanPiet53187345
Hoe vaak staat de pomp aan en uit. De melkpomp moet zo lang mogelijk draaien als de laaste koe weg gaat moet de melkpomp nog zeker 5 minuten Door draaien
JanPiet53187345
Volgens mij kun je gewoon stellen als je de melk 2 graden boven de water temperatuur komt, de het effect van de voorkoeler te verbeteren is. Bij mij kan ik met 25 platen en een melkstroom van 25 liter per minuut met een 2*14 zij aan zij de 13 graden goed halen. Hierna koel ik het water nog eens met glycol na en behaal de eindtemperatuur van 4 graden. Koelen doen we dus op een ander moment van de dag. Er moeten gewoon grotere melkopvang vaten komen en een langzaam draaiende melkpomp liever geen frequentie gestuurde dit geeft onnodig veel kosten.
cs-agrar
Quote:
@JanPiet53187345: Koelen doen we dus op een ander moment van de dag.

Heb jij er een chiller bij staan?
+1
JanPiet53187345
Wij koelen met eco200. Hetzelfde idee als een chiller maar dan verwarmt deze de woning.
+1
johndeere6230
Wij hebben sinds februari/maart een voorkoeler geïnstalleerd, toen hebben we goed bijgehouden wat het temperatuur verschil was met en zonder voorkoeler. Dit was 17 graden dacht ik (ergens in deze buurt in iedergeval), hier loopt 1 liter melk tegen 2/2,5 liter water, ongeveer 2000-2500 liter per melkbeurt. Het water wordt rechtstreeks gevoed door de 36mm aanvoerleiding van het waternet. Het water vangen we op en wordt gewoon overal in de stal gebruikt.

Wij zijn er erg over te spreken, zeker omdat de koelmotor aan de kleine kant is voor de ("nieuwe") melktank, eerder was die 2 uur na het melken nog aan het koelen, tegenwoordig is die na een half uurtje tot een uurtje klaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
15
TREFWOORDEN