Nederland wil af van directe inkomenssteun voor boeren

Zal er geluisterd worden naar dit plan??, lijkt me voorlopig onmogelijk om dat in heel Europa door te voeren:

Vrijdagavond stuurde Van Dam zijn Europese collega’s een ingrijpend plan om het Europese landbouwsubsidiestelsel te herzien. Het Europese landbouwbeleid kost jaarlijks zo’n 60 miljard euro.

Nu is de kern van het Europese landbouwbeleid directe inkomenssteun voor boeren. Nederland wil daarvan af. Boeren zouden voortaan overwegend subsidies moeten krijgen die gekoppeld zijn aan het realiseren van ‘maatschappelijke opgaven’. Denk daarbij aan duurzaamheid, natuurbehoud en dierenwelzijn. Wel zouden boeren moeten worden gecompenseerd als de prijzen kelderen. Verder zou een deel van het landbouwbudget moeten worden ingezet voor vernieuwing en verdere automatisering.

„De essentie van het verhaal is dat we op een andere manier willen financieren”, aldus Van Dam. „Wij willen vergoeden wat voor ons allemaal van waarde is. Dat je buiten de stad weilanden ziet, is voor ons allemaal heel waardevol. Maar voor een melkveehouder is het nu lucratiever als hij alle onkruid bestrijdt. Dat leidt tot minder biodiversiteit. Minder weidevogels. Als wij van die vogels genieten, vind ik het niet onterecht om de boer daarvoor te vergoeden. De subsidies moeten dus worden gekoppeld aan maatschappelijke opgaven. Verder willen we vooruitgang subsidiëren. Dus boeren stimuleren die willen innoveren en investeren in duurzamere productie.”

Meer: nrc.nl/handelsblad/2016/…

Deel dit topic

Reacties

ijssel
Ot en sien dat is wat ze willen zien.
Jannus
...dan zou ik iedereen een museum jaarkaart geven....
+3
George
Nee daar luisteren ze niet naar. Duitsland en Frankrijk maken gelukkig de dienst uit.
casev
In verhouding krijgen melkveehouders in de omliggende (extensievere) landen veel meer europees geld dan wij, Zonder dit geld komt er straks een hoop grond vrij in Oost Europa, Scandinavie of Frankrijk.

De meeste van ons kunnen het dit jaar niet missen, maar op de lange termijn denk ik dat wij er zonder dit europese geld in nederland wel op vooruit gaan...
+1
diezel
Quote:
@casev: maar op de lange termijn denk ik dat wij er zonder dit europese geld in nederland wel op vooruit gaan...

In de rest van de EU blijft dat Europees geld wel naar de boeren gaan.........enkel hier willen die linkse rakkers (D66-GL-PvdD) die Nederlandse landbouwsubsidies een andere bestemming geven! Dus niet meer storten op jouw RC, maar op de RC van de BV Nederland!! 😞
+3
jan is hobbyboer
Ik krijg nu nix, dus als ware opportunist kan ik dit alleen maar een goed plan vinden 😄. Ik vind het nog steeds vrij hopeloos dat je als zgn ondernemer afhankelijk bent van de grillen van een paar ministers die nix op hebben met je sector. Geeft alleen maar aan hoe instabiel de stoere landbouwsector eigenlijk is, drijft aan ene kant op subsidies en heeft aan andere kant al de grootste problemen als de melkprijs half jaartje iets onder gemiddeld is. En maar blijven muggenziften over details, structuur moet anders om tot gezonde sector te komen, maar in de huidige impasse waar iedereen alleen maar aan korte termijn overleven denkt is dat compleet kansloos.
+3
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik krijg nu nix

waarom zou je niks krijgen, je hebt toch ook gewoon grond in gebruik.
of heb je je zelf vergeten te melden bij RVO ?
meelezer10
Waren de regels niet aangescherpt als je een hoofdinkomen buiten de landbouw verdient kreeg je niets meer. Maar jan zal zijn rechten wel verpatsen heeft hij toch nog wat.
George
Jan je hebt toch 16 ha grond en dat geeft je toch ook recht op die €380per ha in 2019?
+1
meelezer10
Punt 8 voldoet jan niet aan denk ik.

rvo.nl/sites/default/…
groeier
Je kan beter zeggen, van dam wil af van boeren.
diezel
@meelezer10
Denk dat Jan al (veel) eerder afgehaakt was betreffende steun.
Ten tijde van instellen van de Melkpremie ( 2007?) was er vermoedelijk geen MQ meer in bezit. Met enkel grasland had je dan in 2013 dus ook géén bedrijfstoeslag ontvangen.
In 2013 géén bedrijfstoeslag ontvangen = nadien ook géén betalingsrechten.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: In 2013 géén bedrijfstoeslag ontvangen = nadien ook géén betalingsrechten.

Dat ligt iets genuanceerder. Wanneer je aan kunt tonen in 2013 landbouwer te zijn geweest, minimaal 0,3 ha subsidiale grond had in 2015 en ingeschreven bent bij de KvK, had je in 2015 recht op betalingsrechten. Lijkt me haalbaar voor de doorsnee hobbyboer. Nog wel een uitzondering voor bedrijven die in 2013 geen toeslagrechten ontvingen , maar daarvoor wel. Die hebben inderdaad geen recht op betalingsrechten.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
het antwoord is onderweg
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: géén betalingsrechten.

Ik voldoe aan een of ander regeltje niet, weet niet eens welke, kan me er eigenlijk niet druk meer om maken, heb niet eens bezwaar aangetekend. Eet er geen boterham minder door en ben de regeltjes gekte in de landbouw al tijdje meer dan zat. Blijf paar koeien melken omdat ik dat erg leuk vind, maar de rest kan me volledig gestolen worden.
3 speen
@jan is hobbyboer
Er zijn er veel die dat geld niet eens kunnen missen snap er niks van dat je als entensieve zo een ton of meer aan premie kreeg en nu zitten ze te janken
diezel
@jan is hobbyboer
Groot gelijk. In de opbouwfase (vanaf € 0) praat je m.i. toch over betrekkelijke peanuts. Verwacht zelf ook dat er zo rond 2020 in Nederland géén betalingsrechten meer uitbetaald gaan worden.
groeier
Wat de kostprijs betreft blijven die de komende jaren wel nodig. Anders kan de vergoeding voor mensen als van Dam ook wel 50% minder.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@undefined: Ik voldoe aan een of ander regeltje niet, weet niet eens welke, kan me er eigenlijk niet druk meer om maken, heb niet eens bezwaar aangetekend. Eet er geen boterham minder door en ben de regeltjes gekte in de landbouw al tijdje meer dan zat

Het is toch geld waarvan ik mij niet kan voorstellen Dat zo.n slimme ondernemer als jou dat zo maar laat liggen Jan

Of je hebt een burnout 😄
weurding
Quote:
@diezel: 2020 in Nederland géén betalingsrechten meer uitbetaald gaan worden.

denk dat we dan maar serieus gaan overwegen er mee te stoppen 😉
MTSTAMMINGA
@weurding
Kunnen we handel doen ? Ik heb nog een oude mestwagen en winterjas voor een oude trekker om in te ruilen 😄
KuikenenKoe
@weurding wat vraag je voor de rechten ?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: @undefined:

Een serieuze burnout lijkt het wel, mijn naam is al gewijzigd in @undefined 😄. Je engels is in ieder geval nog prima Karst.

Kijk Karst, bij jullie gaat het om de helft van jullie salaris (dit jaar nog veel meer met jullie negatieve basis-salaris). Ik ben en klein boertje, krijg dus weinig subsidie, heb een rendabel neventakje en betaal dus over die paar 1000 euro ook nog 50% belasting. Mijn tijd is beperkt, ik eet er geen boterham minder om, dacht je dan dat ik mijn tijd ging verdoen met dingen die ik echt vreselijk vind, zoals bezwaren en ander regeltjes shit zooi, als daar geen echte noodzaak toe is. Of ik nu op mijn 60e 1.3 miljoen of 1.35 miljoen overhoud, wat maakt het uit. Ik heb geen kinderen,dus rechtstreekse erfgenamen heb ik niet. Je leeft maar 1x (tenminste dat denk ik), en dan wil ik me zo min mogelijk met bureaucratie bezig houden, daarom zit ik ook in die computers, vrijheid blijheid (en een goed salaris). Zoals mijn naam al zegt: koeien melken is m'n hobby, en dat moet het wel blijven, da's al moeilijk genoeg in dit wonderlijk gereguleerde land waar de grootste probleem veroorzakers heel veel extra regeltjes krijgen waar hobby boeren ook heel veel last van hebben.
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: dacht je dan dat ik mijn tijd ging verdoen

de gecombineerde opgave zul te toch al moeten invullen, dus die paar extra vinkjes zetten moet ook niet zo moeilijk zijn.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: de gecombineerde opgave zul te toch al moeten invullen, dus die paar extra vinkjes zetten moet ook niet zo moeilijk zijn.

Dat heb ik ook wel gedaan, dat stelt niet zoveel voor. Maar als je dan 0 rechten krijgt toegewezen dan moet je de bezwaarprocedure in, en dat gezeik heb ik geen zin in. Het is mijn keuze, we leven in een vrij land, anderen zullen andere keuzes maken. Ik ben voor mijn levensgeluk niet afhankelijk van paar 1000 euries premie uit Brussel, in zoverre mag ik me in ieder geval nog ZELFSTANDIG ondernemer, ipv subsidie-bedelaar, noemen 😄.
gezienus
@jan is hobbyboer vind het een beetje onzin jan om dat Geld niet te paken net als je voor iemand een Computer klus doet en de rekening stuurt en zegt je hoeft niet te betalen
+2
meelezer10
@gezienus
Jan is hobby boer doet er heel makkelijk over dat hij het niet krijgt. Ook zegt hij niet te weten waarom hij het niet krijgt. Daar geloof ik dus niets van. Je laat zomaar geen 6000 euro liggen.

Jan weet precies waar de fout zit. maar dat moet je dan hier wel neer durven type.
weurding
Quote:
@MTSTAMMINGA: winterjas voor een oude trekker

tegen de tijd dat ik nodig ben doe ik geen handel meer 😄
+1
weurding
Quote:
@KuikenenKoe: wat vraag je voor de rechten ?

is het al 2020? maar tegen die tijd, het middenstuk èn de beide uiteinden 😉
diezel
Quote:
@meelezer10: maar dat moet je dan hier wel neer durven type.

Heb zo'n vermoeden dat het proberen onder druk te zetten bij Jan averechts werkt!
Durven? 😄
meelezer10
@diezel
Dat durf ik best. En het resultaat is inderdaad al bekend. Hij blijft er bij dat het hem niets intreseert die paar rot centen.
+5
diezel
@meelezer10
Kan me ook verdomd goed voorstellen dat hij "strontziek" van dat steun-gebeuren is.
Maatschappelijk op drie-sterren niveau bezig (koeien zowat jaarrond buiten-alles in grasland) en juist hij valt dan buiten de boot door wat van die extra regeltjes bedacht door wat van die mierenneukers. Zoiets kun je toch geen enkele burger uitleggen! 😞
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@diezel: Zoiets kun je toch geen enkele burger uitleggen!

Sommige burgers kunnen er ook van van ,als ze iets kunnen krijgen wat hun maar nauwlijks eerlijk toe komt 😞
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Kan me ook verdomd goed voorstellen dat hij "strontziek" van dat steun-gebeuren is.
Maatschappelijk op drie-sterren niveau bezig (koeien zowat jaarrond buiten-alles in grasland) en juist hij valt dan buiten de boot door wat van die extra regeltjes bedacht door wat van die mierenneukers. Zoiets kun je toch geen enkele burger uitleggen!

Je hebt het heel redelijk verwoord. Het is nogal duaal.

Aan de ene kant vind ik dat ik gewoon een produkt lever waarvoor de burger een premium prijs zou moeten/willen betalen, maar mijn verwerker RFC (en de meeste andere boeren) heeft gekozen voor bulkproductie, zonder serieuze productdifferentiatie. Alleen grotere hoeveelheden krijgen een serieuze premium op de melkprijs. Zelf gaan vermarkten van melk is een compleet ander vak waar ik (helaas) niet geschikt voor ben. Dus dat is geen optie.

Aan de andere kant vind ik het compleet van de zotte dat iemand als ik met mijn vermogen en inkomen een subsidie van de regering moet krijgen om wat melk te produceren, dat is toch van geen kant uit te leggen aan alle zieken en bejaarden in dit land die van een redelijk schamel loon rond moeten komen.

Dus ik vind het echt wel best zo, geen zin om achter wat geld aan te gaan vangen waarvan ik het zeer discutabel vind dat ik het krijg, ik heb overigens geen idee of mijn bezwaar kans zou hebben gemaakt, ben zoals eerder gezegd de regeltjes neukerij in de landbouw echt spuugzat. Blijkbaar is dat een wonderlijke gedachtengang. Ik melk een paar koeien voor de hobby en onttrek me steeds meer aan het tegenwoordig 'normale' boerenleven dat aan elkaar hangt van regeltjes, procedures en controles, heb er gewoon geen zin meer in. Gelukkig heb ik de financiële vrijheid om dit te doen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: vind het een beetje onzin jan om dat Geld niet te paken

Dit is wel iets anders, ik voldoe blijkbaar niet aan de officiële regeltjes en krijg daarom 0 toeslagrechten, ik heb geen zin om een don quichote bezwaarsprocedure op te starten. Geen zin in dat gezeik. Over een paar jaar is het toch over omdat ik m'n hoofdinkomen uit een andere tak haal. Ben overigens wel benieuwd hoe dat gaat bij boeren in maatschap waarbij het hoofdinkomen van de buitenshuis werkende vrouw afkomstig is, als je beetje rechtlijnig denkt zouden die ook geen premie meer moeten krijgen?
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Daar heb ik al op geanticipeerd. Die van mij blijft thuis. 😄
spotmelker
@pieta Ze vult zeker de gecombineerde opgave voor je in en haalt in een paar uur een jaarsalaris binnen? 😉
+1
Freriks
Citaat: ik zit hier niet voor de boeren.
klopt helemaal. Hij zit op die post om zijn cv op te poetsen. Verder het bekende geneuzel over duurzamer, transparanter, kwaliteit ipv kwantiteit etc.

die betalingsrechten van @jan is hobbyboer heeft te maken met het hoofdinkomen uit de landbouw. Zijn sri code bij de KvK is waarschijnlijk niet 041. Ik hoop voor hem ook dat zijn computerbusiness meer opbrengt dan 15 koeien.
jorisdriepinter
Nou, die Co Verdaas schijnt ook nog steeds werkloos te zijn, dus zo positief is zijn baantje niet.
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Co Verdaas

Ik weet niet wie Co Verdaas is, maar in computerland zijn er weinig werklozen op het moment, het is weer eens redelijk booming business, tenminste voor programmeurs/analysten en dat soort nerds.
Melkmeisje
@jan is hobbyboer bedoel je dat je prutsend met je software bijna slapend rijk wordt??
lkool
@jan is hobbyboer
de eerste landbouw stas van dit kabinet...
jan is hobbyboer
Quote:
@Melkmeisje: bedoel je dat je prutsend met je software bijna slapend rijk wordt??

Ik moet er ook gewoon hard voor werken, maar het verdiend wel boven gemiiddeld, zeker als zelfstandige.
Ook die heeft knor voorspeldtttttttt !!!
Ook die heeft knor voorspeldtttttttt !!!
henkes
Alles eraf maar staat tegen over dat ik vrij boeren mag zonder bemoeienis regering.
+1
prutsboertje
Dit is gelijk de reden waarom de rechten niet gaan verdwijnen...

hiermee hebben ze ons in de tang....

hier heb ik gewoon 1,5 HA braak liggen om aan de vergroening te voldoen.....
+1
gezienus
Quote:
@prutsboertje: hiermee hebben ze ons in de tang

jij snapt het
+1
reality
@gezienus
Nee hoor, ze houden ons in de tang door de subsidies te veranderen in boetes.
+2
paul1
Nou henkes die regeltjes verdwijnen dus echt niet, al gaat de subsidie eraf.
+1
Outside-r
Van Dam snapt het. Iedereen domweg geld geven leidt tot niets. Alleen tot minder marktdenken en een hogere kostprijs. Een boer die meer te besteden heeft zal meer uitgeven of hoger bieden op de grond van de buurman.
+1
George
Quote:
@Outside-r: Van Dam snapt het. Iedereen domweg geld geven leidt tot niets. Alleen tot minder marktdenken en een hogere kostprijs. Een boer die meer te besteden heeft zal meer uitgeven of hoger bieden op de grond van de buurman.

Dus jij wilt die boeren arm houden? Zodat ze niet meer kunnen uitgeven en niet hoger kunnen bieden op de grond van de buurman?
Wat een dom gelul zeg. Je oogst er nog een plusje mee ook nog.
+1
josl
Outside-r heeft wel een punt. Op de lange termijn verschuift de waarde van betalingsrechten omdat ze gekoppeld zijn aan grond in de pocket van de eigenaar van grond, niet persé de gebruiker.
Bijvoorbeeld Natuurmonumenten, die de pacht verdubbeld.
Maar ook losse pacht, waar de betalingsrechten bij de pacht worden opgeteld of voorbehouden aan de eigenaar. En ex-boeren die hun land verpachten.
En als je grond aankoopt heeft het ook een meerprijs.
Dankzij de voortdurende discussie over de toekomst van betalingsrechten valt het in het laatste scenario relatief nog mee.
Er komt veel premie binnen bij een categorie die helemaal geen ondersteuning nodig heeft, en er ook niks voor presteert. Dat weet de verstrekker ook. VVD zit er trouwens nog scherper in dan van Dam.
+1
spotmelker
Quote:
@josl: Er komt veel premie binnen bij een categorie die helemaal geen ondersteuning nodig heeft
Juist! En waar wordt dit vandaan gehaald/wegbezuinigd? Wat zijn we toch 'duurzaam' bezig.
hans1980
Geld is geld
als ik hoor en zie hoeveel mensen zeuren dat tsr nog niet binnen is???@##

geld voor EU boeren is er om te kunnen concureren met wereldmarkt
afschaffen is de zoveelste misvatting (na afschaffen q en invoering p)
arjan_kok
Quote:
@Grasbaal: Verder zou een deel van het landbouwbudget moeten worden ingezet voor vernieuwing en verdere automatisering.

ja van dam wil natuurlijk meer geld om de hopeloos ouderwetse ambtenarij te vernieuwen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onkruid , dierenwelzijn , europa , investeren , landbouwbeleid , biodiversiteit , duurzaamheid , weidevogels , melkveehouder en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
5