Illustratie van: Sammy2004

Van Dam zet vraagtekens bij crisis veehouderij

Heeft ie gelijk of niet?:

De staatssecretaris zet grote vraagtekens bij de crisissituatie in de melkvee- en varkenshouderij. "Hoewel de huidige situatie als een crisis wordt aangeduid, kan de vraag worden gesteld of er sprake is van een crisis als de marktsituatie het gevolg is van bedrijfsvoeringsbesluiten die ondernemers in een aantal lidstaten uit eigen vrije wil hebben genomen", aldus Van Dam. Door deze keuzes van ondernemers is overproductie ontstaan. "Eerder lijkt er sprake van dat ondernemers niet reageren op prijssignalen en hun aanbod niet aanpassen op de vraag", vindt Van Dam. Hij wil met de landbouwministers bespreken hoe boeren hun positie in de voedselketen kunnen verbeteren en of het GLB misschien weer terug moet naar prijsondersteuning in plaast van inkomensondersteuning.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
€Ik zit bij de PvdA omdat die partij twee grote idealen combineert: vooruitgang en kijken naar het maatschappelijke belang. Zo bezie ik ook mijn portefeuille. Wat is het maatschappelijke belang van het houden van vleeskalveren? Dat zie ik niet. Het maatschappelijke belang zit hem in dierenwelzijn en de natuur.”

Achter uw rug klagen boeren over u. Ze zeggen: Van Dam is meer voor de dieren dan voor ons.

„Een deel van de boeren ziet niet wat de maatschappij voor veranderingen van hen vraagt. Dat moet wel. En inderdaad, ik zit hier voor iedereen. Ik zit hier niet voor de boeren.”

Meer: nrc.nl/handelsblad/2016/…
mijnietgezien
"Maatschappelijk belang": Term die gebruikt wordt om jouw politieke voorkeur tot "neutrale" werkelijkheid te verheffen.
Er zitten veel meer mensen te wachten op een stuk kalfsvlees, dan op een bos. Hoeveel procent van de Amsterdammers is nooit in een natuurgebied geweest? Ik denk vooral het deel dat de PvdA als natuurlijke achterban ziet.
En dan verbaasd zijn, dat je zetels verliest.
KuikenenKoe
Quote:
@Grasbaal: Wat is het maatschappelijke belang van het houden van vleeskalveren?

als maatschappelijk belang is geen zuivel .ja dan hoeven die kalveren ook niet
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Grasbaal: Wat is het maatschappelijke belang van het houden van vleeskalveren?

Wat betreft marktinzicht zit van Dam er niet ver naast, daarmee is het probleem nog niet opgelost. Bovenstaande vraag baart me meer zorgen. Na de nertsen is de vleeskalverhouderij dus de volgende sector die tot persona non grata wordt bestempeld. Dit terwijl het maatschappelijk belang van voedselproductie toch redelijk duidelijk is. Wat is dan uiteindelijk het maatschappelijk belang van melkproductie?
KuikenenKoe
Stond er al 8 uren ,en weinig reactie schrok er ook van
is best wel een pittige uitspraak
als van dam echt die gedachtegang heeft over vleeskalveren en dat zou willen vertalen in beleid,staat de melkveesector nog wel wat te wachten
gaat dan wel een impact maken
jorisdriepinter
Hij vraagt ons het aanbod te reguleren.
Dan moeten de schappen maar even een poosje leeg blijven?
Dat helpt het beste voor de prijs!
+4
George
Quote:
@jorisdriepinter: Dan moeten de schappen maar even een poosje leeg blijven?Dat helpt het beste voor de prijs!

Ja zo makkelijk kan het zijn. Gewoon je gemak houden en niet teveel produceren.
pieter p
Quote:
@George: Ja zo makkelijk kan het zijn. Gewoon je gemak houden en niet teveel produceren.

Ja dat zie je nu hier in Frankrijk, de oliedepot's en de rest ook dicht. Er is in het westen van Frankrijk geen diesel en benzine meer te vinden bij de pompen.
De franse regering heeft een wet er doorheen gedrukt zonder meerderheid dmv. een wet die vensneld aangenomen is om dit mogelijk te maken.
De bevolking is hier niet mee eens, nu laat de bevolking even zien wie de baas is in een land waar democratie hoort te zijn.
diezel
@pieter p
Klopt het verhaal dat er al geruime tijd in zo'n 50 Franse steden regelmatig zware protesten zijn tegen van alles en nog wat?
Lees en zie het enkel op internet. ‘Nuit debout’
Onze Staats-omroepen zijn muisstil betreffende dit onderwerp.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieter p: dat zie je nu hier in Frankrijk, de oliedepot's en de rest ook dicht. Er is in het westen van Frankrijk geen diesel en benzine meer te vinden bij de pompen.

Ja, die Fransen hebben IS niet nodig om het land naar de kloten te helpen, doen ze zelf wel.
KuikenenKoe
Quote:
@pieter p: laat de bevolking even zien wie de baas is

vive la republique
+1
janv
Hij geeft de boeren de schuld,terwijl de politiek de quotering heeft afgeschaft,was de bedoeling om vrij te melken,gaat zeker lukken,eerst evenwicht in de markt komen.Maar van Dam houd wijselijk zijn mond dat we in nl een nieuw quotum hebben.
Aanbod wordt wel aan de vraag aangepast,alleen op een boerderij zitten weinig "uit" knoppen..Wordt tijd dat van Dam stage gaat lopen hier.
+3
George
Quote:
@janv: boerderij zitten weinig "uit" knoppen..

Jawel genoeg , alleen heel weinig boeren die daar gebruik van maken.
KuikenenKoe
Quote:
@George: alleen heel weinig boeren die daar gebruik van maken.

dat komt wel
Metal ap
Vrij melken wil niet dat je gas moet geven
matt
Quote:
@janv: zitten weinig "uit" knoppen..

Gewoon stug doorgaan en kosten drukken,en proberen productie stevig aan te zetten,doe je dat niet dan loop je altijd achter de feiten aan...
Hier nu lege koeien ruilen voor import vaarzen


tsja..
cs-agrar
Quote:
@janv: Hij geeft de boeren de schuld,terwijl de politiek de quotering heeft afgeschaft

Wie melkt er dan teveel, de politiek?
+3
Frans1
Jij bent ook begonnen toch,altijd dat gezeik,hoe ziet onze stas dat voor zich dan? Afspraken maken over aanbodbeperking is toch niet toegestaan in een vrije markt en op bedrijfsniveau worden beslissingen genomen die haaks staan op de marktomstandigheden,hoe ziet onze salonsocialist dat voor zich om dat tot een afstemming tussen vraag en aanbod te brengen zodat iedereen een fatsoenlijke marge kan halen? Die is er niet,dus elkaar kapotvechten totdat er zoveel afvallers zijn dat er weer evenwicht komt.Nu komt hij ook met zo'n geitenwollensokkenverhaal over bedrijfstoeslag omturnen tot belonen voor maatschappelijk gewenste diensten,en verder maar afschaffen.
Dus wij straks als enigen in europa een quotum en geen ha premie. Leuke concurrentiepositie geeft dat
cs-agrar
@Frans1
ja ik ben ook begonnen, omdat het kon. Ik geef ook alleen de feiten aan, melkprijs kon mij ook wel hoger, maar dit was te verwachten en had er rekening mee gehouden. Dus waarom je mij verder noemt in je reaktie snap ik niet echt.
Wat mij steekt is dat iedereen hier loopt te zemelen over melkprijs dit en dat, fosfaatrechten enz, terwijl men er zelf met open ogen in gelopen is en zelf ook schuld aan heeft. Zeur dan niet en geef eens eerlijk toe dat je of echt niet begrijpt hoe vraag en aanbod werken, of gewoon met oogkleppen op doorjast, maar niet achteraf gaan zeuren.
Alleen als je de oorzaak weg neemt kan je een probleem knap aanpakken.
Frans1
@cs-agrar
Is niet lullig bedoelt hoor,maar jij hangt hier steeds verhalen op over boeren die niks van marktwerking snappen door teveel te produceren,terwijl je zelf ook ingestapt bent,dus het aanbod nog verder vergroot. Hoe zie jij dat voor je om de productie aan te passen aan de vraag? Quotum terug?
janv
Quote:
@cs-agrar: Wie melkt er dan teveel, de politiek?

Hebben die er verstand van dan?
cs-agrar
@janv
Maakt dat uit voor het antwoord?
cs-agrar
Quote:
@Frans1: Is niet lullig bedoelt hoor,maar jij hangt hier steeds verhalen op over boeren die niks van marktwerking snappen door teveel te produceren,terwijl je zelf ook ingestapt bent,dus het aanbod nog verder vergroot. Hoe zie jij dat voor je om de productie aan te passen aan de vraag? Quotum terug?

Jullie halen er steeds bij dat ik zelf ook begonnen ben, maar dat heeft er niets mee te maken. Mij hoor je ook niet over melkprijs, mocht hoger, maar lag in lijn der verwachting. Ik heb een kans gepakt die zich voordeed, omdat het standaard beetje doorborduren op wat er was, niet tot de mogelijkheden behoorde. Ook heb ik het aanbod niet vergroot, heb toen al producerende Nederlandse koeien gekocht, dus waren anders wel weer bij andere boer in de stal geraakt.
Dus tot zover het constant erbij halen dat ik begonnen ben, dat heeft niets met huidige gebeuren te maken.
Produktie aanpassen zie ik nog wel gebeuren, maar niet direct door quota, eerder financieel gedwongen of via de fabrieken. Kind is op 1-4-2015 gewoon met badwater weggegooid, zo simpel is het. En daarmee zijn ook heel wat euro's uit de sector verdampt, dat ging met een tik van de klok. Dat het ook kansen gecreerd heeft, is logisch, zijn er altijd, maar niet achteraf zemelen.
+3
tonny60
Fijn zo iemand die onderhandelen moet in Brussel over een nieuwe derogatie
+6
George
Quote:
@tonny60: Fijn zo iemand die onderhandelen moet in Brussel over een nieuwe derogatie

Daar gaat hij in ieder geval niet voor strijden.
Derogatie , BEX , KLW ,AMVB en weet ik niet wat voor termen en afkortingen ze de laatste jaren hebben uitgevonden om maar zoveel mogelijk te kunnen produceren waar eigenlijk niet eens vraag genoeg naar is.
+1
jan is hobbyboer
Eigenlijk heeft ie natuurlijk hardstikke gelijk, produceren van iets waar geen markt voor is doet de prijs in elkaar klappen. Da's geen hogere school economie (ik heb er ook last van nu ik in een verzadigde markt wat exportpinkjes wilde verkopen, geen handel, dus gaan we ze over half jaar maar melken, nog meer melk.....). Niemand heeft boeren gedwongen meer te gaan produceren, is vrije keus van vrije ondernemers. Alleen zijn er keuzes gemaakt de afgelopen 10 jaar waar men jaar of 30 aan vast zit, en als dat domme (maar wel hele stoere) keuzes zijn dan ben je natuurlijk mooi de sigaar. Ik hoop dat minister zich niet heel de tijd voor LTO/RFC karretje laat spannen. Hij heeft zich al in laten pakken met de fosfaatrechten, laat ie productievolume aub met rust laten, gas erop en we zien wel wie er over blijft. Lang leve de vrije markt.
christo
Nee, enige nuance is op zijn plek. De EU wil koste wat het kost hier geen honger laten ontstaan, als het dan doorslaat naar een beetje overproductie zijn de boeren de zwarte piet. Ze zitten zelf aan het stuur en zeggen dat de individuele boer niet goed kan rijden.
weurding
Hoor her en der al geluiden van flinke burnout's doordat alles in dit late voorjaar tegelijk kwam en moet, zowel bij opgeschaalde boeren als loonwerkers die het vuur aan de schenen gelegd wordt, leuker wordt het er niet op
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: burnout's doordat alles in dit late voorjaar tegelijk kwam

Dat is weer een mooi excuus: late voorjaar de schuld geven. Gewoon veel teveel werk op veel bedrijven, zonder dat er nog rek in zit. Dan weet je dat wanneer het een beetje tegenzit, en dat gebeurd nogal eens op een boerenbedrijf, het helemaal vast loopt. Maar we willen graag minder melk, dit is ook een oplossing. Zelf gekozen stoerdoenerij en gekkigheid, 100+ koeien per man melken, voel me niet aangesproken deze mensen zielig te vinden. Loonwerkers kunnen ook gewoon nee zeggen, vooral tegen klanten die toch pas volgens voorjaar de rekeningen willen betalen.
oldhuus
Is wel eens goed om tegen je eigen grenzen aan te lopen, maar midden in de winter dan lijkt het wel weer zo makkelijk die paar koeien en bunders erbij 😄
+3
George
Quote:
@weurding: flinke burnout's doordat alles in dit late voorjaar tegelijk kwam

Ik heb vanmorgen uitgeslapen tot 11 uur , voorjaarsmoeheid denk ik. Zolang heb ik zelden in bed gelegen.
de hoef
Quote:
@George: uitgeslapen tot 11 uur ,

had je vrouw je wel ingesmeerd of heb je nu doorligplekken
+1
matt
@de hoef
Ze was hem gesmeerd denk ik..
+5
Frans1
@matt
Of ze werd gesmeerd
+2
ricardo
Denk dat er ook veel mensen zijn die genieten van alle negatieve verhalen en die maar herhalen om zich wellicht gesteund te voelen niet alleen te zijn in dit dipje. Komen ook weer betere tijden en geniet van je vak.
Frans1
Dat idee heb ik dus ook
+1
huub
Bij RVO weten ze hoeveel MDV stallen er zijn gebouwd, dat was toch allemaal van weelde?
jan w
Denk dat dan eerst de NMA afgeschaft moet worden. Scheelt ook weer geld trouwens.
Zonder NMA is het voor ons ook makkelijker om een vuist te maken tegen de grote inkooporganisatie's
gait willem jan
Dat is het juist jan nelie smit kroes wilde toch zo nodig dat rfc twee fabrieken verkocht bij de fusie anders kreeg de rfc te veel macht volgens haar
+2
puntertje
Van Dam heeft natuurlijk gelijk, maar het is moeilijk voor individuele ondernemers. Dus heb je regie nodig. Voor regie heb je visie en durf nodig. De eigen belangenbehartiging heeft het daar op ontluisterende wijze aan ontbroken en dus is de politiek aan zet. En de plucheplakkers van de boerenvertegenwoordigers wijzen vervolgens weer naar de politiek als schuldige en borrelen weer gezellig verder op de volgende receptie.
groeier
Lijkt wel dat v Dam enkel voor de partij voor de dieren werkt.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@groeier: Lijkt wel dat v Dam enkel voor de partij voor de dieren werkt.

De industriemelkers waren toch maar wat blij met de door van Dam geregelde fosfaatrechten. Partij voor dieren heeft heel andere visie op industriemelken en hoe het probleem van teveel koeien/mest in dit land op te lossen.
KuikenenKoe
Quote:
@puntertje: Van Dam heeft natuurlijk gelijk, maar het is moeilijk voor individuele ondernemers. Dus heb je regie nodig. Voor regie heb je visie en durf nodig.

bedoel jij nou dat we als een stel schoolkinderen een meester/juf nodig zijn die bepaald hoeveel melk jij moet produceren
lijkt mij simpel
als het mij of jouw beter lijkt minder te produceren om wat voor reden dan ook dan mogen we dat zelf weten
er komt vanzelf wel weer eens een evenwicht in markt
puntertje
Jij denkt dat we met z'n allen op deze postzegel zonder regulering op enig gebied kunnen? Droom maar lekker verder met je stoere praat.
KuikenenKoe
Quote:
@puntertje: met je stoere praat.

ben niet zo van stoerdoenerij
stoer praat zou beetje ongepast zijn voor een klein kaal mannetje met een negatief inkomen zoals mij

de door jou gewenste regulering binnen nederland is in aantocht p quota
de melkmarkt gaat hem zelf wel reguleren verwacht ik,alleen is tijd nodig
de tucht van de vrije markt is altijd geen feest daar ben ik me van bewust
+1
puntertje
@KuikenenKoe
flauwekul, de tucht van de markt kan op korte termijn zaken laten verdwijnen die op lange termijn onmisbaar blijken. Maar jij wilt lekker concurreren met de melkpoeder elders in de wereld, daar gaat namelijk al die extra melk heen. Dit gaat met groot verlies en holt de mogelijkheden om onderscheidende producten voor de toekomst te innoveren uit. En zo raak je juist je voorsprong kwijt.
Het is alsof je met een grote groep mensen in het water ligt en iedereen duwt en trekt aan elkaar om boven te blijven. De helft verzuipt en de rest is meer dood dan levend. Een beetje regie is dan al snel levensreddend.
Ik wens geen regulering, maar ben niet zo vreselijk naïef om te denken dat we er hier zonder kunnen. Wil je dat wel dan kun je beter een ander land (met weer andere barrières) op zoeken. Punt is alleen dat door het uitblijven van tijdige maatregelen we nu ondersneeuwen in de regeltjes.
En dat verwijt kunnen we bij de vertegenwoordigers van onze eigen plucheplakkers leggen, de Toontjes, Keesjes en vooral Pietjes.
KuikenenKoe
Quote:
@puntertje: Het is alsof je met een grote groep mensen in het water ligt en iedereen duwt en trekt aan elkaar om boven te blijven. De helft verzuipt en de rest is meer dood dan levend. Een beetje regie is dan al snel levensreddend.

je laat het nu voorkomen of wordt het een bloedbad onder de melkveehouders
is volgens mij nog geen sprake van ,wel verwacht ik een sanering.maar is van alle tijde
over algemeen is het nog wel een vrij warme sanering vooral t.o.v andere sectoren binnen/buiten landbouw
zelfs met een regulering verwacht ik dat schaal vergroting gewoon doorgaat
de melkquotering heeft hem in het verleden ook niet doen stoppen
trouwens denk wel dat we met ons nieuwe p quotum al op achterstand staan t.o.v landen om ons heen
en voordat een tijdelijke maatregel zijn werk zou kunnen gaan doen ,is kans groot dat markt uit zichzelf al weer was hersteld
maar dan wel weer met een gedrocht zit van nog een extra regulering die dan weer moeilijk weg is te krijgen
puntertje
@KuikenenKoe
Je kunt Darwinisme op geen enkele manier vergelijken met economische markten. Dat doe je wel net als al die neo-liberalisten die nog steeds geloven in de verhaaltjes van een Schot uit de 18e eeuw.
George
Quote:
@puntertje: Het is alsof je met een grote groep mensen in het water ligt en iedereen duwt en trekt aan elkaar om boven te blijven. De helft verzuipt en de rest is meer dood dan levend.

Miljaar bij jou hebben ze zelfs al geen bootje meer. 😄
Maar hun lot verschilt niet zo heel veel.
puntertje
@George
Och, punt is dat best iedereen een eindje kan zwemmen, maar niet als een losgeslagen meute begint te duwen en trekken.
KuikenenKoe
Quote:
@puntertje: Darwinisme

denk wel dat dat dat nodig is probeer me zelf altijd aan te passen aan de tijd (geest) en de omstandigheden ,voor zover mogelijk

het lukt me namelijk niet om die factoren naar mijn hand te zetten al hoe graag ik dat zou willen
+1
pa
Quote:
@Grasbaal: Door deze keuzes van ondernemers is overproductie ontstaan. "Eerder lijkt er sprake van dat ondernemers niet reageren op prijssignalen en hun aanbod niet aanpassen op de vraag", vindt Van Dam.
Eigenlijk heeft van Dam wel aardig in de gaten waar de "crisis" vandaan komt.(voor een deel)
+12
Freriks
Laat die gozer ook eens kijken naar de politieke besluitvorming of het gebrek daaraan. We hebben de laatste jaren nogal eens referentiedata gehad met vrij heftige gevolgen voor toekomstige ontwikklruimte voor het bedrijf. Al die grappen met alle afkortingen zoals @george ze noemt hebben er wel voor gezorgd dat je je wel 5x bedenkt voordat je gaat reageren op en tijdelijke prijsverlaging. Als je vrijwillig de productie vermindert en een dag later wordt er weer een productieplafond ingesteld zet je jezelf mooi te kijk. @jack rijlaarsdam heeft daar al eens een mooie column over geschreven.
En nu begint van Dam over herinvoering melkquotering. Die opmerking zal de productie komende maanden echt doen dalen.
cornelissen
Quote:
@Grasbaal: niet reageren op prijssignalen en hun aanbod niet aanpassen op de vraag", vindt Van Dam.

Leuke kletser ,terwijl de NMA afspraken verbied
Overigens,zijn denkbeelden doortrekkend ,werkloosheid in Ned. is dus ook eigen schuld van de mensen,moeten ze maar minder arbeid aanbieden.
Misschien moet hij toch eerst maar wat langer in de normale wereld werken,zou geen kwaad kunnen
jorisdriepinter
Precies, die laatste 5 % melk in NL op dit moment is het gevolg van gebrek aan regie door kabinet en politiek.
Dus dat mag hij zich best aantrekken als het klopt wat hij beweerd.
Maar opgelet heeft hij i.i.g niet tijdens de economie lessen.
+1
cs-agrar
Quote:
@jorisdriepinter: Maar opgelet heeft hij i.i.g niet tijdens de economie lessen

fout, dat heeft hij nu net wel gedaan, en meeste boeren niet. Die nog steeds niet snappen waarom een melkprijs zakt als er meer melk komt..
jorisdriepinter
Fout, dat was de eerste les economie. Toen snapte hij het nog.
Toen het ging over prijselasticiteit haakte hij af.
+1
Frans1
Mooie praatjes voor iemand die er net mee begonnen is 😄
+1
de hoef
@Frans1tis gewoon cs zijn schuld ,had die is gewoon monteur gebleven
Pluto
Bedrijfsvoering besluiten worden al jaren door de overheid afgedwongen.
Subsidie is een misvatting, er is hier sprake van prijscompensatie.
Voor een staatssecretaris met de mond vol duurzaam en innovatie is het pijnlijk als je zoveel onkunde en desinteresse ten toon kunt spreiden.
+3
cs-agrar
Er zit maar weinig onzin in zijn verhaal, eerder dat bepaalde uitspraken niet passen of dat een maatschappelijke mening wordt gecreerd door oa media.
Het klopt gewoon volledig dat een prijs lager raakt als er veel aanbod hebt, en doorgaans komt veel aanbod door (ver)hoogde produktie. Kom ik weer op het punt, welke boer heeft eerst de marktsituatie bekeken voordat de grote uitbreiding gepland was, en welke boer bouwde en deed gewoon, de fabriek zal het toch wel ophalen en wat men er voor krijgt zien we dan wel weer. Kon wel eens een mooie poll worden.
Regulering vanuit de sector is geopperd, tot Brussel aan toe en in elke lidstaat was er ook wel steun voor te vinden. In landen als bijv Nederland werd dat idee, en de opperende club, grotendeels weggehoond door de "ondernemers" en collega-belangenbehartigers.
Men wilde het ondanks herhaalde waarschuwingen niet zien, en wie niet horen wil, moet maar voelen.
Dus antwoord op de vraag van Co, heeft hij gelijk of niet, denk ik dat "gelijk" op zn plek is
+4
BoerBart
De boer die niet groeide heeft nu ook minder inkomen, terwijl hij part noch deel heeft aan de overproduktie.
Vervolgens pakken ze ook nog 8% koeien af volgend jaar.
hoe denkt van dam hierover?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: hoe denkt van dam hierover?

Het verdrag voor de rechten van de mens gaat voor alles, dat weet je nu toch wel.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: Kom ik weer op het punt, welke boer heeft eerst de marktsituatie bekeken voordat de grote uitbreiding gepland was

Krijgen we dat verhaal weer. Pot verwijt de ketel... Jij hebt als starter je melk ook gewoon maar in de grote kaasbak van de Cono erbij gegooid. Misschien heb je de marktsituatie wel bekeken, maar je hebt je er in ieder geval niets van aan getrokken. Mij om het even, maar hang dan niet van die slappe l#lpraatjes op.
+1
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Krijgen we dat verhaal weer. Pot verwijt de ketel... Jij hebt als starter je melk ook gewoon maar in de grote kaasbak van de Cono erbij gegooid. Misschien heb je de marktsituatie wel bekeken, maar je hebt je er in ieder geval niets van aan getrokken. Mij om het even, maar hang dan niet van die slappe l#lpraatjes op

geen lulpraat bij Jack, dat weet je donders goed. Ik wist redelijk waar ik aan begon, het exacte weten red (waarschijnlijk) niemand, red iemand dat wel, zou ik daar graag mee in contact komen en van leren. Ik kreeg een kans die ik gewoon aangepakt heb vanuit niets. Das wel ff anders als dat je alles al draaiend hebt, maar last van grootheidswaanzin.
Jij was/bent ook een die de grote jongen wel even uit zou hangen, nou vertel eens, hoe heb jij je kosten en baten berekend.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: hoe heb jij je kosten en baten berekend.

Hetzelfde als jij, kosten kun je redelijk inschatten, opbrengsten op basis van aannames. Ik zie geen verschil tussen een uitbreider of een starter als jij. Beiden schuiven verwerking en vermarkting in de schoenen van de afnemer.
+1
MTSTAMMINGA
@cs-agrar
Jij vergeet als het melkq nog was geweest
Had het verschrikkelijk duur geweest oa omdat het blijfent was
Als we de melkq kosten bij deze melkprijs momenteel optellen
Heb ik mijn twijfels als we met q beter af waren geweest
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Had het verschrikkelijk duur geweest oa omdat het blijfent wasAls we de melkq kosten bij deze melkprijs momenteel optellenHeb ik mijn twijfels als we met q beter af waren geweest

Ja dat durf ik wel aan , dan was er in Europa veel minder geproduceerd dan nu en was de prijs niet zo laag gegeaan. Hoge quotumkosten deed een ieder zichzelf aan , je moest het niet kopen!
Dus ja met quotum was je veel beter af! Mooi Europees geregeld en nu zit je straks alleen in NL vast met fosfaatrechten , KLW , Bex en al die andere onzin.
+2
KuikenenKoe
@George
Quotum had je niet moeten kopen zeg je ?
Dan had ik nu 2,5 ton melk gehad
+2
Frans1
@George
In 2009 hebben wij onder de 20 ct gezeten in de zomer,en toen was er echt nog quotering
+1
George
Quote:
@KuikenenKoe: Dan had ik nu 2,5 ton melk gehad

Tja nou en? Ben je nu gelukkiger dat je meer melk moet leveren tegen een veel te lage prijs? Beter veel krijgen voor weinig dan weinig krijgen voor veel.
+2
George
Quote:
@Frans1: In 2009 hebben wij onder de 20 ct gezeten in de zomer,en toen was er echt nog quotering

Ja maar lang heeft het niet geduurd. Door recessie was er vraaguitval en ondanks quotering te veel melk. Kun je nagaan wat er nu aan de hand is. Totaal niet te vergelijken. Dit argument wordt echter telkens aangehaald door de quotumtegenstanders.
diezel
Quote:
@Frans1: In 2009 hebben wij onder de 20 ct gezeten in de zomer

Toch niet met de rfc voorschotprijzen?
Dacht dat het laagste van 2009 € 23.50 was. Juli-aug.
weurding
Quote:
@KuikenenKoe: Dan had ik nu 2,5 ton melk gehad

en hoeveel hypotheek minder? 😄
+1
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
"Jij vergeet als het melkq nog was geweest
Had het verschrikkelijk duur geweest oa omdat het blijfent was
Als we de melkq kosten bij deze melkprijs momenteel optellen
Heb ik mijn twijfels als we met q beter af waren geweest "

Jij vergeet dat zoiets ook ieders eigen keus geweest was/is, en waarschijnlijk dan een flex-quotum van gemaakt was. Daarom ging het een paar jaar eerder al moeilijk. Je kan wel een quota in stellen, maar tis niet gezegd dat een markt zich daar aan houd en daar dus ook met vraag onder kan gaan zitten.
Fosfaatrechten waren dan ook niet in beeld geweest, net als bijv een amvb oid.
KuikenenKoe
Quote:
@George: Tja nou en?

nou is wel zo dan had je waarschijnlijk ook aan grond en gebouwen ook niks gedaan ,omdat daar dan geen reden voor zou zijn geweest

en klopt, heb nooit de illusie gehad om meer te gaan verdienen.is ook nooit mijn drijfveer geweest
en nee mijn geluk wordt niet bepaald door de hoeveelheid melk die ik aflever
en wat weurding aangaf is waar, de hypotheek is ook alleen maar groter geworden door de jaren heen
zou het wel mooi vinden als ik ermee kap dat er een levensvatbaar bedrijf is waar een ander mee uit de voeten kan
christo
@cs-agrar
Het beste onderdeel van het leven is dat als er iets niet helemaal gaat zoals je graag zou willen, dat een ander daar mooi verantwoordelijk voor is.
cs-agrar
Quote:
@christo: Het beste onderdeel van het leven is dat als er iets niet helemaal gaat zoals je graag zou willen, dat een ander daar mooi verantwoordelijk voor is.

Alleen is dit meestal niet het geval
Albert
cs-agrar Verhaal klopt, tis iedereen z'n schuld terwijl men nu de regels van overaanbod wel uit kan leggen.Ben blij dat ik in 2013 aan knoppen gedraaid heb maar dan de andere kant op als de meeste boeren. Als mijn aannames verder ook kloppen dan word het 2020 voor er evenwicht is op de melkmarkt.
groeier
Eind 2016
+9
hellup
Als van dam gelijk wil hebben zal ie voor ons een gelijk speelveld moeten maken! veel zaken hebben wij weinig invloed op. russen schieten een vliegtuig uit de lucht en politiek komt met allerlei sancties en de boeren betalen het gelag. rode diesel verdwenen, assurantie belasting omhoog, dierenwelzijnseisen aanscherpen, vele regeltjes en wetjes maken zodat wij door de bomen het bos niet meer zien en adviseurs in moeten huren, ga zo maar ff door............
de hoef
Quote:
@hellup: russen schieten een vliegtuig uit de lucht en politiek komt met allerlei sancties en de boeren betalen het gelag.

en hier is het echt begonnen
+2
oldhuus
Ja de EU (lees V.S.) wil Ukraïne erbij hebben, de graanschuur van Europa, kunnen ze daar nog goedkopere landbouwproducten weghalen, TTIP er door, en of wij nou een nog lagere prijs krijgen boeit ze toch niet, als de multinationals maar goed draaien, en de Dow Jones / AEX etc. maar stijgt.
+1
lkool
Makkelijk praten door de heer van Dam uit ivoren torentje.
Sectorbreed kun je dat soort uitspraken makkelijk doen, maar de meeste financiers en leveranciers verwachten dat je toch vooral je eigen broek ophoudt.
Bij de door hem gewenste (extensieve) grondgebonden melkveehouderij brengen de laatste liters voorlopig nog geld op. De opbrengst is hoger als de variabele kosten, en de vaste kosten moeten toch betaald worden, dus gas erop. Bij de intensieve collega's hebben er al een aantal een punt bereikt dat het financieel interessant is om koeien weg te doen. De variabele kosten overstijgen de opbrengsten. Voor hen is het de vraag: hoe lang duurt het nog voor de melkprijs weer gaat stijgen, en hoe lang zing ik dit nog uit...
groeier
Veel landen gaan dit jaar al minder melken.
Jos1980
Ach denk dat ik langer boer ben dan hij staatssecretaris

Denk ook dat er in de varkenshouderij niet zoveel zou zijn geïnvesteerd in stallen en uitbreiding van bedrijven als er geen extra welzijns en milieu-eisen kwamen voor die sector

En voor melkveehouderij was het hard nodig dat er begrotingen gemaakt konden worden richting einde quotering zonder qiotumkosten zodat broodnodige vervangingen en uitbreidingen gedaan konden worden. Vaak kon je een nieuwe stal van zelfde formaat als de oude niet rond rekenen maar iets groter wel. Sector nog langer op slot door quotum was ook een doodsteek op lange termijn
-1
voer adviseur
Het is de schuld van de coöperaties en andere melkfabrieken!!! Op dit moment drijven op de Noordzee mammoet olie tankers. Die liggen te wachten tot dat de prijs op trekt 2 cent meer varen maar en miljoenen extra voor de grote shell bazen. De koninklijke familie heeft niet voor niks aandelen in shell En niet van Forfarmers. Ik weet jullie zitten met dag verse zuivel. Maar laat iedereen een tank melk weg lopen en die tank wordt drie keer terug betaald Boeren krijg je niet op een spoor dus is dit een taak voor de melk verwerkers.
oldhuus
En de KWANTUMTOESLAG, als ik er 30 meer ga melken hark ik die ook binnen.
Maar eerst dreigen met dierrechten, daar is flink op geanticipeerd, en nu nog dreigen met nog een melkquotum 😄 't is te gek voor woorden, stelletje onnozelingen bij die partij.
+2
weurding
Quote:
@voer adviseur: taak voor de melk verwerkers.

als voerleveranciers zijnde gewoon een maand niet leveren en de prijs van melk gaat ook wel stijgen, of zijn die net zo moeilijk op 1 lijn te krijgen als melkveehouders? 😉
de hoef
Of het water afsluiten da helpt mee 1 dag al
jvt
@de hoef

heb eigen bron, als ik dan stiekem toch water geef aan de koetjes ben ik dan weer profiteur zeker...
de hoef
@jvt
wij ook vandaar dit idee
+1
meelezer10
@de hoef
Dan sluiten we de stroom maar af. Drie keer raden waarom ik op dat idee kom.
spotmelker
Quote:
@meelezer10: Drie keer raden
Je melkt met de hand? 😉
christo
@meelezer10
Hoeveel Kv?
spotmelker
Quote:
@meelezer10: poging 1 fout

Je hebt een windmolen, zonnepanelen of een turbohamster in een looprad met dynamo om je eigen stroom op te wekken?
meelezer10
@christo
A 24 dacht ik
meelezer10
@spotmelker
poging 2 fout maar je komt al in de buurt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's glb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN