Water bij de mest tegen droogte

Lokaal is het na zondag niet meer nodig. Zware buien, mogelijk met hagel en (hevig) onweer, kunnen dit weekend voor wateroverlast zorgen. Maar tientallen millimeters zal er op de meeste plaatsen niet vallen. Overweeg daarom de komende week water bij de mest te doen, adviseert Stichting Weidegang.

Dat vermindert de ammoniakemissie, verbetert de werkingscoëfficiënt van drijfmest en maakt een eind aan droogte in de toplaag van de grond. De toplaag is ingedroogd, aangezien er in mei op veel plaatsen niet veel meer dan 10 millimeter regen is gevallen. Terwijl de verdamping een flink aantal dagen maximaal was, toen de zon uitbundig scheen en de straffe zuidoostenwind gortdroge lucht aanvoerde.

Weekend warmte
Een dergelijk fel drogend weertype zal zich de komende twee weken niet meer voordoen. De komende week draait de wind weer naar noord en dus keldert de temperatuur, om daarna weer op te krabbelen als de wind ruimt naar oost en zuid. Het laatste weekend van mei gaat waarschijnlijk dezelfde weersverschijnselen vertonen als dit weekend: warm, nog warmer en vervolgens afkoeling met mogelijk hevig onweer.

Tweede snee 1 juni
De laatste dagen van mei stabiliseert het weer en stijgen de barometerstanden, luidt de lange termijn verwachting. Wie zo gunstig mogelijke weersomstandigheden doorslaggevend laat zijn voor het bepalen van het maaimoment kan zich het beste richten op de laatste dagen van mei en de eerste van juni. Tegen die tijd staat er weer een maaisnede, als rond 5 mei is gemaaid. Overigens zijn er volgende week voor de vroegste bedrijven ook redelijke mogelijkheden om in te kuilen. Maar er is wel elke dag een vrij grote kans op een klein beetje neerslag, net als afgelopen week.

Uw weerman Erik Colenbrander

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
"maakt een eind aan droogte in de toplaag van de grond."

En hoeveel m3 mag er dan op???
+1
Freriks
Water zit geen beperking op, dus doe maar 200 kuub per ha (20mm) 😄
cjw73
Daar zal de loonwerker wel blij mee zijn. Ik iets minder die 200 de hectare moet ook betaald worden.
Lijkt mij wel duur water geven.
rommert14
@cjw73 hier koppelen we de beregeningsinstallatie aan, dat kost alleen stroom 😄
dorpsrandhoeve
@cjw73
Lijkt me inderdaad een dure manier van water geven. Wij hebben vorige week alles wat we hebben bemest beregend. Dat is ook niet goedkoop, maar wel zinvol.
cjw73
@dorpsrandhoeve
Ik doe na de eerste snee altijd wel extra water erbij opdat de mest mooi dun is maar dat is meestal een 30 % op de mest hoeveelheid met het sleep slangen.
dorpsrandhoeve
@cjw73
Dat snap ik, de mest moet ook verpompbaar zijn op lange afstand. Door dat te doen haal je zelfs waarschijnlijk meer m3 pure mest per uur met sleepslangen.
+1
Andre150
Droogte? Je kan nog steeds niet overal rijden....
cjw73
Dan wordt het tijd voor een boot...
groeier
Water water water
JD6930
'T regent hier toch stug door!
cjw73
Tja de 1 helft meer geluk dan de ander!!
JD6930
@cjw73

Zolang het dinsdag en woensdag maar droog is in Almere en de zon schijnt vindt ik het allemaal goed. 😉

De natuur heeft hard water nodig maar als het zo blijft regenen als het hier al wel een uurtje zeker doet kunnen we daalk doort water lopen.
weurding
Water à 3 euro per kuub door een l.w. laten uitbrengen in tijden dat de melkprijs op zijn dieptepunt zit getuigt niet echt van professioneel inzicht 😞
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: melkprijs op zijn dieptepunt zit

Geef je garantie?
weurding
Wilde het weekend positief afsluiten gooi jij weer roet in het eten 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , emissie , droogte , ammoniakemissie , weidegang , grond en drijfmest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2