Alfa: Grondgebondenheidseis drukt melkaanvoer

Vooral de lage melkprijs zal de meeste groei indammen:

Veel melkveehouders die afgelopen tijd zijn gegroeid, zullen komende tijd actie moeten ondernemen om te voldoen aan de grondgebondenheidseis die is vastgelegd in de vorig jaar aangenomen melkveewet. Alfa Accountants en Adviseurs verwacht dat daardoor, in combinatie me de lage melkprijs, de piek in de melkaanvoer wel is bereikt.

Nu de gecombineerde opgave is ingevuld, zijn veel veehouders zich meer bewust dat er wat moet gebeuren om voldoende grond onder het bedrijf te hebben, stelt Alfa. Een heel aantal ondernemers die afgelopen tijd zijn gegroeid, staan daardoor voor de keuze, of grond aankopen, of minder koeien melken. Dat laatste zal voor heel aantal veehouders aan de orde zijn.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
AMvB valt mee wanneer je bex voordeel hebt !
meelezer10
Quote:
@hans1980: AMvB valt mee wanneer je bex voordeel hebt

ja je eigen lekker rijk rekenen. denken dat je 10% voordeel haalt en aan het eind van het jaar blijkt het 5% te zijn. En dan?????????
brabo
Daarom zou het ook mooi zijn als het resultaat van het ene jaar, mee genomen wordt als rekentool voor het jaar daarop.
Noorderling
Pal en pw waarden dalen behoorlijk. Dit jaar 10ha een categorie lager, 100kg fosfaat keer 4 is weer bijna 10koeien extra. Zo weinig stelt de amvb voor. De amvb gaat de melkaanvoer echt niet drukken op een enkele uitzondering na.
WRV70
En als je dit nu nog moet regelen ben je toch al te laat. Oppassen deze fouten is gewoonweg een economisch delict en zijn de boetes niet mild.
familie pelle
En wat zijn die boetes dan? Iemand die het weet?
WRV70
@familie pelle
Precieze hoogte van de boetes is afhankelijk wat is de overtreding. Zelf eens geconfronteerd met derogatiecontrole. Derogatiemonsters waren volgens de toen nog bestaande AID niet juist. Werd in eerste instantie al gedreigd met een som van 40-50000 euro. Via het bedrijf die de monstername gedaan hebben meteen actie ondernomen omdat in de tijd dat die de monsters gestoken hadden het protocol van min landbouw verre van duidelijk en werkbaar was. Gelukkig niets hoeven te betalen en heel de monstername opnieuw moeten doen. Laatst gehoord dat de boetes die nu opgelegd worden zeer fors zijn. Schijnt de eerste opgelegde boetes onder de 10000 euro niet voor komen . Vreemd is dat in veel gevallen als de rvo de definitieve uitspraak doet de bedragen al dik gehalveerd worden. Mooie machtsvertoning van de heren controleurs.
Nick83
Hier valt het ook nog wel mee. Zou ruim 20 koeien extra mogen houden. En da komt idd bij ons ook voor een heel groot gedeelte door de grondmonster uitslagen.
Freriks
Quote:
@Noorderling: Pal en pw waarden dalen behoorlijk. Dit jaar 10ha een categorie lager

ik had het genoegen dat een aantal ha van laag naar neutraal gingen. Nu levert dat verder geen probleem op, dankzij ruime fosfaatreferentie
familie pelle
Er zouden volgens verschillende mensen 100000 tot 150000 koeien geslacht moeten worden dit jaar vanwege de AmvB. Als ik zo kijk naar de slachtcijfers is het weer de zoveelste misrekening. Het zoveelste voorbeeld dat echt niemand weet hoe het precies zit en er maar een hoop ge-Hans-kazand wordt met cijfers.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@familie pelle: geslacht moeten worden

Het zou wel moeten om te voldoen aan de regels, maar gebeurt inderdaad niet. Volgend jaar weer huilverhalen in de media van bestrafte en daardoor zwaar gedupeerde melkveehouders. In feite duperen zij juist degenen die zich wel aan de regels houden. De brutaalste komt meestal het beste weg.
familie pelle
Ik twijfel dus aan dat moeten. Ik heb grote twijfels over de berekeningen die gemaakt worden. Nergens worden individuele bexvoordelen geregristreerd. Ja, er wordt een zogenoemde landelijk bex- fosfaatproductie berekening gemaakt rekeninghoudend met fosfaatgehalten in kuil en krachtvoer. Die klopt zeker helemaal???
Daarnaast heb je het over zwaar bestrafte melkveehouders. Wat is die straf dan? Het enige wat ik heb gelezen is een boete van 9 euro per kg fosfaat. Dat is dus niks. Maar ik ben het wel met je eens dat de goeden lijden onder diegene die over de grens gaan.
jg
De slachtcijfers zijn wel hoger, de instaak van nieuwe vaarzen echter ook.
Volgens Wiebren moeten er 100000 melkkoeien extra naar de slacht om aan de Amvb te voldoen.
jg
Reken er maar gewoon op dat er eind 2016 100000 melkkoeien inclusief jongvee te veel lopen in Nederland. Zal in Brussel lekker scoren kwa derogatie . De overtreders worden beboet met 9 Euro per kilo en een boete die aangevochten wordt . Het derogatie verlies leed is dan al geleden door bedrijven die zich wel aan de regels houden. Hier ligt een groot belang voor NZO en LTO.
Noorderling
Die lopen er teveel vanwege P rechten en niet de amvb, en anders melkt iemand anders die koeien er wel bij.

Hoe wil rvo vervolgens iedereen controleren als zij de bex niet hebben?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Noorderling: Die lopen er teveel vanwege P rechten

Er zijn nog geen P-rechten dus werken deze niet begrenzend.

Controle gaat inderdaad niet lukken, dat zal op locatie moeten gebeuren. Het zal al een hele opgave zijn te zorgen dat de excessen afgeremd worden.
jg
@Jack Rijlaarsdam
LTO en Nzo staan klaar met de KLW voor iedereen terwijl de excessen ongemoeid blijven
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: LTO en Nzo staan klaar

Sinds wanneer is het controleren van naleving van de wet een taak van LTO of NZO?
jg
@Jack Rijlaarsdam
Sinds het belang van derogatie voor de melkveehouderij erkend is en LTO en Nzo aangeven derogatie te willen behouden schept dat verplichtingen. Dat jij dat taak noemt mag, prima. Controle op naleving van de wet is geen formele taak van LTO NZO. Ik verwacht van organisaties die belang bij derogatie hebben meer dan tot nu toe realiteit is. Iedereen weet dat in een financiele crisisperiode de RC-stand leidend is bij het maken van keuzes . Juist dan is krachtig leiderschap van betreffende organisaties noodzakelijk. Er is gelukkig nog wat tijd......
jvt
Volg het nog steeds beetje van zijlijn, maar denk dat er idd eind 2016 tussen de 50.000 en 100.000 teveel lopen. Zou ik nu nog in nld boeren, molk ik voorlopig ook gewoon max. door, dit om vaste kosten over meer liters te spreiden, daarnaast even afwachten of EU wel of niet structureel maatregelen gaat nemen. Komen ze met een slachtpremie ( wat gewoon de beste oplossing is ipv poeder opslaan), is het wel jammer als je net voortijdig beesten hebt afgevoerd. Komen ze met een nieuw soort quotum, wat ik zeker niet verwacht, is het ook verstandig een beetje volume te houden voor evt referentie....
Verwacht ff piek van aanvoer van slachtkoeien als er mais moet worden gekocht eind sept, maar anders zie ik die vergrootte afvoer idd nog niet 123 plaatsvinden. De keuze voor individueel belang ipv sectorbelang zal voor de meeste leidend zijn...
spotmelker
Quote:
@jvt: wat gewoon de beste oplossing is ipv poeder opslaan)
Weet niet of het de beste is maar wel een betere totdat hierdoor de rundvleesmarkt inkakt.
jan is hobbyboer
Quote:
@Grasbaal: de piek in de melkaanvoer wel is bereikt.

Denk niet dat ze zich daar in Ierland veel van aantrekken, daar zijn het nog echte mannen, gas erop !! Zo hoort het 😄
klompen
de nederlandse melkveehouders zijn toch echte ondernemers dus niet om moeders roepen of zaniken over een lage melkprijs gewoon je eigen boontjes doppen 😉
+1
George
Quote:
@klompen: nederlandse melkveehouders zijn toch echte ondernemers dus niet om moeders roepen of zaniken over een lage melkprijs gewoon je eigen boontjes doppen

Roeien met de spanen die je hebt en je zal door moeten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , melkprijs , voer , grond , melkveehouders , melkaanvoer , gecombineerde opgave , aanvoer , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
2