KLW versus Campina

Volgens Boerderij volgt er melkweigering door Campina als op 1 augustus de klw niet ingevuld is.
Ik denk dat we wel belangrijkere dingen hebben.

Deel dit topic

Reacties

KOC1981
Ben benieuwd of dit gaat gebeuren? Ik vind het ook een gedrocht, en zinloos om nogmaals in te vullen als je al jaren met CRV Veemanager draait. Maar om het nu zo op de spits te drijven en het op melkweigering te laten aankomen???
lkool
@KOC1981 je kunt exporteren uit CRV Mineraal, en importeren in KLW.
Kostte mij 5 a 10 minuten.
Scheelt een hoop tijd en tikfouten...
yeti
Dat kon! mijn bedrijf door andere tenaamstelling geen werkende datakoppelingen meer. Toen dat eindelijk was hersteld, kon er niet meer vanuit CRV-mineraal worden geimporteerd. Volgens technische helpdesk van KLW mocht dit niet meer van FC!!!!!!!!!!!!!!
+21
Ard Eshuis
Een waardeloos papieren gedrocht die KLW, zoals zoveel zaken binnen Focusvan RFC. Men is de weg in de zuivel volledig kwijt. We gaan de overheid al blindelings achterna, alleen maar regels om de regels en om steeds meer ambtenaren aan het werk te houden.. Totaal mesjogge die knakkers daar.. Laten ze zich bezig houden met het verwaarden van melk ipv nog meer onzin regels te bedenken..
-2
dorpsrandhoeve
Kringloopwijzer is geen waardeloos gedrocht. Dat zeker niet. Maar ik kan eigenlijk niet direct een goede reden vinden dat dit voor Friesland Campina verplicht moet zijn. Doe het voor jezelf of doe het niet zou ik zeggen. Maar goed, ik heb het niet voor het zeggen.
+5
jan is hobbyboer
Quote:
@dorpsrandhoeve: Kringloopwijzer is geen waardeloos gedrocht.

Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat het een waardeloos gedrocht is gebaseerd op drijfzand aannames en er doorgedrukt vanwege politieke belangen, graag hoor ik van jouw de tegenargumenten.
buitenok
Zo ist Ard
+3
jg
KLW is er om de overproductie van melk in stand te houden.
Freriks
Leg uit
jg
Snap je het al ??
Milky
Wat ik er van begrepen heb is dat nou juist waarom ze dit door de melkverwerkers hebben laten oppakken. De sector wil zaken zelf regelen, LTO kan niks afdwingen, FC en de anderen (zal het niet anders zijn) wel via de leverantieregels.
-1
brabo
Als de regel is dat het verplicht is dan heb je hier gewoon aan te voldoen.
Doe je dat niet dan vind ik het heel normaal dat hier sancties tegenover staan.
Anders voelt diegene die het wel heeft aangeleverd zich ook weer besodemieterd.
Freriks
Begin dit jaar tijdens de themabijeenkomsten over financiering heb ik dit in de rondvraag aan de orde gesteld. Centrale database werkte voor geen meter, nu met horten en stoten. En toch de doodstraf er op zetten bij niet voldoen aan KLW. Beetje bla bla antwoord met uitstel tot 1 mei en zo, maar de melkweigering bleef er op.
eerlijk gezegd snap ik dan niet waarom ze tot 1 augustus wachten met melkweigering. De einddatum was 1 mei. trek die streep dan ook. Voordeel is dat dit direct helpt bij de melkprijs.

overigens vind ik de KLW wel een goed instrument. Helpt geweldig bij optimaliseren bedrijfsprocessen. Je kunt precies zien waar je nog onnodig meststoffen (N en P) verliest. En dat vind ik belangrijk nu we nog maar zo weinig mogen bemesten.
+10
jan is hobbyboer
Quote:
@Freriks: Je kunt precies zien waar je nog onnodig meststoffen (N en P) verliest.

De getallen zijn boterzacht en worden als waarheid gebracht, blijkbaar zijn er ook nog mensen die er in geloven, zie grote overeenkomst met genomics in de fokkerij. Lijkt erop dat de moderne boer graag in sprookjes geloofd en vanwege de lage melkprijs geen geld meer heeft voor dagje efteling.
Freriks
Quote:
@jan is hobbyboer: de moderne boer
dat compliment accepteer ik met een glimlach. dat jij niks van de KLW moet hebben is wel genoegzaam bekend. Ik kan er wel goed mee werken. Maar je moet hem wel zelf invullen en de uitkomsten met gezond verstand bekijken.
Bovendien hebben we hier 43 jaar geleden de grote sprong voorwaarts al gemaakt van grupstal naar ligboxenstal 😉
jan is hobbyboer
Quote:
@Freriks: Bovendien hebben we hier 43 jaar geleden de grote sprong voorwaarts al gemaakt van grupstal naar ligboxenstal

Ik merk er weinig van dat ligboxenstalboeren gelukkiger zijn dan grupstalboeren, dat is toch het enige echte criterium voor vooruitgang, de rest is hoofdzakelijk testosteron.
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik merk er weinig van dat ligboxenstalboeren gelukkiger zijn dan grupstalboeren, dat is toch het enige echte criterium voor vooruitgang, de rest is hoofdzakelijk testosteron.

Als jij er van MOEST eten had je waarschijnlijk een andere mening
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Als jij er van MOEST eten had je waarschijnlijk een andere mening

Mijn vader moest volgens de berekeningen 45 jaar geleden 50 koeien melken in een nieuwe ligboxenstal om hetzelfde te verdienen als met 30 koeien op oude grupstal. Dus destijds was het ook allemaal al niet zo'n vetpot. Een varkensstalletje zetten was in die tijd een veel verstandiger keus, dat was geld scheppen. 400 mestvarkens levenden ver boven modaal salaris op in die tijd, met weinig werk. Koeien waren toen al hobby hier in de achterhoek. Niet alleen bij ons, maar al die gemengde bedrijven, vooral met zeugen, hadden een (financieel) prima leven.

Tegenwoordig is er nauwelijks nog een rendabel verdienmodel te bedenken in de melkveehouderij, dus houderijsysteem maakt niet zoveel uit, nieuw is geldgebrek, ouwe meuk is redelijk leven, zo zie ik het beetje terugkomen hier op het forum, dus al die vooruitgang in de melkveehouderij, ik zie er financieel niet zoveel van terug.
+1
m uut m
De KLW is niet wat de naam suggereert. De koolstof kringloop (de belangrijkste) wordt niet meegenomen. Voor de koolstof kringloop is oud grasland het beste. Hoe meer organische stof hoe beter.
+1
voer adviseur
Voor een goede uitslag van de kringloopwijzer moet je de koeien op stal houden mais perspulp voeren en zo min mogelijk gras. Dit staat haaks op het beleid van de zuivel die de koeien in de wei wilt! En als ze dan de weide premie gaan verhogen ga je de boeren belonen die niet efficient werken . (dus minder duurzaam) qua mineraalen mileu belasting.
+5
voer adviseur
De kringloop wijzer is puur bedacht door lto zlto om geen dierrechten te krijgen dat was de insteek . De zuivel wou hier graag aan meedoen omdat ze volop nieuwe fabrieken aan het bouwen waren. En bang dat deze niet vol kwamen door dier rechten. Nu hebben we straks naar alle waarschijnlijkheid fosfaat rechten en is de hele kringloopwijzer overbodig geworden. Maar er zit zo veel geld in de kringloopwijzer dat de verantwoordelijke beleidsbepalers het niet durven om het af te blazen.
+1
josl
Ik constateer dat je naam 'voer adviseur' een nick name is.
Want je begrijpt er weinig van op je 1e zin na.
+2
jorisdriepinter
Ondanks de (gezochte) verhalen dat de klw ook op volop weidebedrijven voordelen opleverd is de lojn natuurlijk duidelijk. Hoe intensiever hoe meer voordeel. En daarmee is de klw als quoterings instrument een verkeerde zet. En omdat groeiers en intensieven in de meerderheid zijn is dit de uitkomst. Voor de zuiveldirecties hoefde dit niet, die fabrieken komen toch wel vol.
josl
Onzin dat als je intensiever bent dat je dan als vanzelf meer voordeel hebt. Je moet er wat voor doen of laten. Bemestingsnormen en excretienormen zijn gebaseerd op gemiddelden. Als je kort bij het gemiddelde zit, heb je dus nauwelijks een voordeel. Maar is dat erg?
jg
Eigen parochie .....
+2
Greidboer
Maar als je er mee gaat spelen zie je vreemde veranderingen.
Bij 120 dagen weidegang x 6 uur kom je beter uit dan wanneer je de realiteit invult: 180 dagen x 9 uur.
Vul je een flink aantal ha. in met > 10% klaver kom je slechter uit dan wanneer je de klaver op 0% zet..
josl
Ja natuurlijk. Want je veranderd 1 ding, waar andere zaken weer aan vast hangen.
Weid je meer, dan had je ook minder bij hoeven voeren, of minder inkuilen, of een grotere eindvoorraad gehad.
jg
Dat is nou precies de grote onzin van KLW: verander een 1 ding en minimaal 3 anderen variabelen worden beinvloed.
sorry
@jg jos geeft zijn bek ook maar een duw
josl
@jg
Dat is nou precies de zin van KLW. KRINGloop.
jg
@josl
Nee alleen rekentechnische invloed.
+5
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: de zin

Dat is een grote overschatting van dat ding, zin heeft het niet, zeker niet voor extensieve boeren. KLW heeft geen zin, maar een doel, de industriemelkers een tool geven om nog meer te kunnen melken. Daar gaan LTO en RFC vol voor, en daar worden ook alle onzin argumenten maar weer eens voor uit de kast gehaald. Die biovergisters en fosfaatrechten kun je in dezelfde categorie plaatsen, alles om de industriemelkers in het zadel te houden, een extensieve weidende 'ot-en-sien' boer heeft alleen maar last van deze onzin. Zeer selectieve belangenbehartiging voor een (grote), maar naar de toekomst toe kansloze, subgroep van de melkveehouders. Korte termijn tunnelvisie.
kanniewaarzijn
@joslAls je het graag over kringlopen wilt hebben, moet je het wel goed doen. Het is onmogelijk om kringlopen "sluitend" te krijgen als je lukraak van alles en nog wat bij elkaar optelt. Eerst en vooral zal er gekeken moeten worden naar de werking van de verschillende mineralen. Zolang we aan die verschillen voorbij gaan is dat hele kringloopdenken een lachertje en inderdaad alleen in het leven geroepen om intensieve bedrijven te bevoordelen.
+1
George
Heel die KLW is een hoop gehoerzak op niks en da ist!
+3
milkman2
Als iedereen geen kringloopwijzer invult, krijgt de melkfabriek geen melk meer dus. Maar ja we kunnen blijkbaar niet een machtsblok vormen tegenover de idiote dictator rare ideeën van de melkfabriek.
kanniewaarzijn
Ik ga in ieder geval ZEKER niet meedoen aan die onzin!
Wilbert
Laat je aub hier weten over een paar maanden hoe het is afgelopen? Ben benieuwd of rfc inderdaad stopt met het ophalen van melk...
-1
puntertje
Het schijnt dat de fosfaatgehaltes van melk, de afvoer dus, enorm variëren. Maar de lobby om dit mee te nemen in de KLW, klein extra onderzoekje van melk, wordt door beleidsbepalers afgekapt omdat veel intensieve bedrijven voordeel hebben van forfaitaire normen.
Wilbert
Echt te kort door de bocht. Er is precies bekend hoeveel fosfor er met melk meekomt, mede afhankelijk van eiwitgehalte. Is eerder over gepubliceerd. Heb er vertrouwen in dat dit op termijn in de klw komt.
+1
brabo
En eiwit gehalte in relatie tot intensief is mij niet geheel duidelijk.....
maar ja intensief overal de schuld van geven is wel net zo makkelijk...
pieta
Quote:
@brabo: en eiwit gehalte in relatie tot intensief is mij niet geheel duidelijk...

Volgens mij bedoelt hij gewoon dat eiwit en fosfaat aan elkaar gerelateerd zijn. In eiwitrijke brok zit meestal meer fosfaat dan in energierijke brok. Tenminste dat meen ik.
puntertje
Quote:
@Wilbert: mede afhankelijk van eiwitgehalte

idd, calsiumfosfaatgehalte is afhankelijk van het eiwitgehalte, overigens ook nog van het type eiwit. Maar als koeien meer fosfaat binnen krijgen scheiden ook meer uit, niet alleen in mest maar ook in melk.
brabo
@puntertje
en wat heeft dat te maken met intensief dan?
+1
puntertje
@brabo
Tja, wat denk je? Extensieve grasbedrijven, die volledig in eigen ruwvoer voorzien en om dat voer op te maken ook nog eens weinig krachtvoer voeren kunnen slecht sturen op fosfaatgehalte van het rantsoen. Dan zou je toch minstens ook de daadwerkelijke afvoer moeten kunnen rekenen en niet een forfaitair getal.
brabo
@puntertje
daar zit enige logica in, maar gaan de extensieve bedrijven dan ook met de uitkomst van de KLW afgerekend worden, of gaan deze als de uitkomst negatief is toch maar terugvallen op de forfaitaire norm?
puntertje
@brabo
Gaan de intensieve bedrijven ook afgerekend worden op de BEP of mogen ze daar de zaak lekker forfaitair op blijven geven als ze slechter uitkomen?
pieta
@puntertje
Wie zegt dat die slecht uitkomen met de BEP? Wij hadden een plus op de BEP en een lagere koe-excretie. Slechter uitkomen met BEP zal vooral degene met weinig opbrengst van zijn land. Dus iemand waar vogels fourageren, droogtegevoelige gronden en extensieve bedrijven die ruim in het gras zitten waardoor de laatste moeite voor meer gras uit economisch oogpunt niet wordt gedaan (ik hoop dat ik het zo netjes opgeschreven heb 😄 ).
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: ik hoop dat ik het zo netjes opgeschreven heb

Politiek correct. Baantje als LTO-bestuurder niks voor je?
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Ja. Niks voor mij. Maar het streelt mijn eer dat je me voor had willen dragen. 😄 Maar dat politiek correcte is toch gewoon realiteit.
puntertje
Quote:
@pieta: de laatste moeite voor meer gras

Meer graskuil is een slechtere BEX en een betere BEP, en laat nou net de meest fraudegevoelige (BEX) wel wettelijk geaccepteerd zijn.
brabo
@puntertje
beide worden straks toch onderdeel van de KLW. En zoals het er nu naar uitziet zal deze KLW straks toch in de regelgeving worden opgenomen.
Hier een positieve BEX en negatieve BEP. Het is zo als het is en ik kan slechts gedeeltelijk proberen hier in te sturen.

Maar als je zelf zo goed weet dat je liever minder gras in het rantsoen wil hebben, dan verkoop je toch wat kuil en koop je er mais voor terug.
brabo
Quote:
@puntertje: Gaan de intensieve bedrijven ook afgerekend worden op de BEP of mogen ze daar de zaak lekker forfaitair op blijven geven als ze slechter uitkomen?

Volgens mij worden ook zij straks gewoon afgerekend op de BEP en geen uitwijkmogelijkheid voor forfaitaire normen.
+1
josl
@brabodie forfaitaire excretienormen dalen dankzij de BEX van de BV Nederland. Dus zonder er iets voor te doen stijgt de mestplaatsingsruimte van de forfaitaire bedrijven.
puntertje
@brabo
Dat is niet de inzet van jou ZLTO.
brabo
Quote:
@puntertje: jou ZLTO.

daar ben ik helemaal geen lid van

maar zoals al eerder aangegeven is het schoppen tegen de intensieve hier door sommige prikkers tot kunst verheven. Niet dat ik me dan aangesproken voel, maar vind het een beetje vreemd om collega veehouders die een iets andere bedrijfsvoering hebben dan jezelf, om die dan maar altijd de zwarte piet toe te schuiven.
zelf zit ik een beetje tussen in en extensief in, oftewel alles in balans zoals een oudprikker dat hier wel eens wilde omschrijven.
puntertje
@brabo
Ik schrijf iets over de inzet van de ZLTO, waarvan ik, onterecht, aannam dat jij wel lid zou zijn. Dat is niet schoppen maar geeft alleen aan welke gedachtegang daar leeft.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: zelf zit ik een beetje tussen in en extensief in

Je koopt volle bak ruwvoer aan. Een oud-prikker zou zeggen: verkeerde afslag op de rotonde.
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: volle bak

Dat is alle ruwvoer? Percentage?
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
Jij moet de kringloopwijzer invullen voor RFC. Dan ben je ook niet Extensief.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: Dan ben je ook niet Extensief.

Nee, ik ben vreselijk fout... Ben aan het eind van het jaar wel netto mestaanvoerder en momenteel flink ruwvoer aan het weg drukken voor weinig. Verder van mij ook geen waardeoordeel over in- of extensief. Ieder maakt z'n keuzes en zal ook met de gevolgen moeten werken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: Dat is alle ruwvoer?

Vraag het 'm zelf. Hij geeft wel eens aan mais te kopen voor de helft van wat @George vraagt en gaf vandaag nog aan grasgewas te kopen.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Je koopt volle bak ruwvoer aan.

het is maar net wat je volle bak noemt.
feit is gewoon dat we hier op klapzand zitten te boeren en dat we niet de opbrengsten van gras kunnen halen als bij jullie. Of ik zou heel de zomer als een gek met de beregeningshaspel moeten willen sjouwen en een nog grotere stroomrekening willen hebben.
puntertje
@brabo
Tja, dan zou je met 2 koeien per ha in de Sahara jezelf nog steeds extensief noemen. Anderen zouden het overbegrazing noemen. Maar jij zou ze waarschijnlijk ook nog opstallen. 😄
Titus de Wolff
Met het woord kringloop in de KLW geeft dat een vals denkbeeld. Een kringloop bedoelt dat er evenwicht is in de toestand; hier de mineralen. De mineralen van voer uit andere gebieden, bv Brazilië, zouden na gebruik hier, daar weer gebracht worden. Dat is niet zo en dus is het ding vals.
Het ding is alleen bedacht om bepaalde bedrijven meer melk te kunnen laten produceren. En om computerzaken en praatmannen werk te verschaffen.

De hele fosfaatproblematiek is ontstaan omdat het grondwater en oppervlaktewater vervuild werd door mineralen. Dat is door de mestregels nu wat betreft oppervlaktewater weer aanvaardbaar. Voor grondwater nog niet, LMM-berichten, voor P.
Een kringloopwijzer zou dus moeten bevatten: de P-toestand van de grond en grondwater; geeft aan hoe duurzaam en omgevingsvriendelijk de boer altijd is en geweest is. En een bewijs van afvoer van de mineralen terug naar de productiegebieden van het aangevoerde krachtvoer. En voor de overschotbedrijven die hele aan- en afvoerregistratie. Als dat op zichzelf maar geen kringloop heet.

En voor de rest zou RFC zich beter bezig moeten houden het hoger verwaarden van de melk.Bv door de kruidenrijkdom van grasland hoog te waarderen en te gebruiken in reclame voor zuivel. Daar is de samenleving hier klaar voor. Kruidenrijke diversiteit zou beloond moeten worden. Niet met punten maar met centen per liter. Daar ligt een markt.
pieta
Quote:
@Titus de Wolff: Dat is niet zo en dus is het ding vals.

Wij produceren melk en vlees en voeren bij een overschot in de kringloop ook weer wat mest af. Dus je gaat te kort door de bocht met het niet zijn van een kringloop. Jij gebruikt toch ook wel eens wat kunstmest en die breng je niet weer terug naar DSM en dus geen kringloop. 😄
puntertje
Varkenshouders zonder grond zijn in jou optiek zeker de perfecte kringloop, per definitie sluitend qua mineralen.
Titus de Wolff
Als er geen overschot is, is het goed.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's campina en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN