3000 boeren missen KringloopWijzer-deadline

Bijna 3000 melkveehouders hebben de deadline voor het indienen van de KringloopWijzer – 1 mei – niet gehaald. Dat melden LTO, NZO, Nevedi en VLB in een gezamenlijk persbericht.

Deel dit topic

Reacties

torrarica
Wat gebeurt er als de klw niet ingedient wordt ?
jan w
Dan kan de melk geweigerd worden. Lost ook een probleem op.
Ze maken er wel een mooi verhaal van, om de schuld bij de melkveehouders neer te leggen. Het inlezen van de WUR versie werk pas ongeveer een maand.
En diegene die gebruik hebben gemaakt van het bex ( kringloop ) voordeel die hadden de kringloopwijzer al op 31 januari af.
janv
Quote:
@jan w: Dan kan de melk geweigerd worden. Lost ook een probleem op.
Ze maken er wel een mooi verhaal van, om de schuld bij de melkveehouders neer te leggen. Het inlezen van de WUR versie werk pas ongeveer een maand.
En diegene die gebruik hebben gemaakt van het bex ( kringloop ) voordeel die hadden de kringloopwijzer al op 31 januari af.

Zo moeilijk is het allemaal niet(als je het laat doen,is mijn hobby niet meer),bex in vullen daarna klw (druk op de knop) en klaar is klara.
+8
George
Melk weigeren om zulke onzin? Wat een gek land wordt het hier , of ja land? De mensen .
+1
Titus de Wolff
De kringloopwijzer is het toppunt van administratieve verdwazing en dat gaan ze bij het ministerie nu ook beseffen. Ze zijn er daar ook mee aan. Gevolg: om raad te krijgen hoe het verder moet hebben ze het LEI opdracht gegeven voor een enquête. Die uitgebreide enquête moesten we deze week invullen en aan het stellen van de vragen kun je de onmacht over de situatie aflezen.
Het moet veel eenvoudiger en er zal niet aan te ontkomen zijn dat er iets moet bloeden.
+3
weurding
Van de kringloopwijzer wordt niemand wijzer 😉
Titus de Wolff
De kringloopwijzer is best een mooi ding maar het fosfaat moet er niet in.
friesboertje
Ik snap het ook niet meer, eerst moest iedereen hem invullen bij de fabriek en nu alleen met fosfaatreferentie >0.
hookwood
Over 2016 moet iedereen de KLW invullen, over 2015 alleen de bedrijven met een fosfaatoverschot. Dat zijn toch een kleine 12.000 bedrijven.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: Over 2016 moet iedereen de KLW invullen

Kan nog lachen worden, na het fiasco van 2015 hoop ik toch dat ze deze onzin voor het einde van het jaar afwijzen. Reden voor dat ding is toch dat boeren extra kunnen uitbreiden, waar dat toe leidt (of lijdt) zien we elke maand bij de melkprijs. Geef mij maar een forfataire referentie, hou ik wel paar koeien minder, hoef ik m'n tijd niet te verdoen met dit administratieve geneuzel. Er is overal bijna meer mee te verdienen dan met het melken van koeien de komende 2 jaar, dus je moet de tijd die je daaraan besteed minimaliseren.
Jannus
Als het niets wordt kunnen ze het beter niet doorvoeren,het is geen verhaaltje wat direct voor elk bedrijf gelijk is omdat er veel bedrijven met zg dynamische gronden werken in bv wissel teelt of ruilgronden etc etc

Heb hem ook ingevult zo goed en zo kwaad het lukte maar zie bij vorig jaar al andere tekortkomingen en manco's

En dan ben ik geen overschot bedrijf
jan is hobbyboer
Quote:
@Jannus: En dan ben ik geen overschot bedrijf

Jij hebt echt tijd teveel, koop een notenboom zou ik zeggen. Prima notenboomweer komende tijd.
Jannus
Quote:

Nee hoor,regeren is vooruit zien en wiskunde was mijn sterkste examenvak dus reken ik graag al zie je dat hier niet veel

En notenbomen ..?? nee,heb niet z'on harde schedel 😛 😉
arjan_kok
Quote:
@jan is hobbyboer: administratieve geneuzel

valt wel mee jan gaat vrijwel geheel automatisch[crv] , voerboer kijkt het ff na met half uurtje gepiept
+1
komelker 2
Moest hem toch ook invullen omdat ik heb een fosfaatreferentie van 100 heb. Maar vorig jaar had ik totaal geen fosfaatoverschot omdat ik land erbij gekocht heb. Dikke onzin om de fosfaatreferentie als uitgangspunt te nemen voor het verplichten van het invullen van de klw.
paulus1
Heb klw ingevuld omdat ik een fosfaatoverschot van 880 heb, dit heb ik ook doorgegeven bij FC. 2 dagen geleden kreeg ik een brief dat mijn overschot 0 is en niets hoef in te vullen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@paulus1: Heb klw ingevuld omdat ik een fosfaatoverschot van 880 heb, dit heb ik ook doorgegeven bij FC. 2 dagen geleden kreeg ik een brief dat mijn overschot 0 is en niets hoef in te vullen.

Hoe meer chaos hoe beter, anders komen we er nooit vanaf. Bedacht door dezelfde mensen die voorstander waren van de fosfaatrechten. Wordt tijd dat ze eens mensen die wel vooruit willen in het leven dingen laten bepalen in de landbouw ipv deze bureaucraten die al een dikke plasser krijgen bij nog een extra regeltje.
+9
ijssel
Ik vul niks in wel of geen overschot,intreseert me geen reet laat ze het uitzoeken met die KLW.
+1
arjan_kok
Ja dapper bin je wel
ijssel
Volgzame moraalriddes zijn er al genoeg,je hoeft toch niet alle bedenksels voor zoete koek te slikken,tenzij je bang bent.
+2
de hoef
Quote:
@ijssel: ik vul niks in wel of geen overschot

grote praat koop je niks voor
ijssel
Niets met stoere praat te maken, de klw is van de overheid wettelijk niet verplicht nog vanuit brussel,het is wat de melkfabrieken menen te moeten opleggen.
de hoef
@ijssel
als jou melkfabriek zegt dat jij het moet doen
heb jij daar niks over intebrengen of je word ergens op gekort
spotmelker
@de hoef Wat zouden ze kunnen doen als je lukraak wat getallen invult?
de hoef
@spotmelker
probeer het eens ,dan weten wij het ook
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: @spotmelker
probeer het eens ,dan weten wij het ook

Doet Farmel ook aan deze onzin mee dan?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam
De KLW is de natte droom van Piet Boer, die gebruikt de NZO om het de hele sector op te leggen. Maar het is vervolgens aan de afzonderlijke zuivelverwerkers om er op toe te zien of het daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Zonder consequenties van NZO/ZuivelNL omdat dan wel heel goed duidelijk wordt hoe het spel wordt gespeeld. Weten we ook meteen wie we verantwoordelijk moeten houden voor het aanstaande debacle van de sjoemel-wijzer.
+1
jorisdriepinter
@puntertje
Maar als zelfs de overheid zijn verantwoordelijkheid niet meer neemt wat moet je dan als zuivelbestuurder?
De hele sector laten verzuipen of dingen zelf gaan regelen?
Nou kun je het niet eens zijn met de klw maar het alternatief was niet veel beter!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: wat moet je dan als zuivelbestuurder?

Eerst kijken naar de visie die je uitdraagt en daar beleid op maken.

Nu is invoering van verplicht invullen van de KLW gebruikt als wisselgeld om fosfaatrechten te krijgen in plaats van dierrechten. Puur koehandel ten dienste van de intensieve melkveehouderij. Zolang de KLW niet geborgd wordt, is er overigens ook voor intensief niet meer voordeel dan vergroting van de plaatsingsruimte met de BEX. De aanvullende voorwaarden om de KLW geborgd te krijgen zullen fors zijn. Zal nog wel een twistpuntje worden of deze administratieve verantwoording voor iedereen gaat gelden of alleen voor degenen die het voordeel willen verzilveren. Ik heb wel een idee hoe dat gaat lopen...
frank post
@puntertje zelfregulering is falend overheidsbeleid
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Nou kun je het niet eens zijn met de klw maar het alternatief was niet veel beter!

Wat een onzin. Een goede lange termijn visie gebaseerd op grondgebondenheid en de consument eerst was het alternatief. Er is bewust gekozen voor industriemelk, rug naar de consument en wat lapmiddeltjes zoals KLW waar de eerste de beste jurist de slappe lach van krijgt qua houdbaarheid. Come on, bijna alles is beter dan de huidige gekozen korte termijn visie, dit wordt het einde van de sector, de varkens achterna. Misschien al wel sneller dan iedereen hoopt. Als 40% van de boeren al denkt met de kerst in een huurhuisje te zitten gaat het toch niet zo denderend met het moraal van onze ondernemende collega's.
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: KLW gebruikt als wisselgeld om fosfaatrechten te krijgen
Die 3 miljard uitbreiding in verwerkingscapaciteit/produktie wilden ze met dezelfde fosfaatexcretie behalen, gaat (voorlopig) niet lukken. En ja, Farmel 'moet' ook mee met die onzin. Kreeg vandaag al een brief van Qlip dat het tot juli kan wachten.
@ de hoef heb Minas ook nooit ingevuld maar heb niet zoveel zin meer in al dat gedreig van een stel onbenullen die daar realiteitswaarde aan durven te geven.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: heb Minas ook nooit ingevuld

Hier net zo. M'n vader kruiste de voorwaarden aan voor vrijstelling en warempel, zeker door een stageloper behandeld, nooit meer wat gehoord.
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: M'n vader kruiste de voorwaarden aan voor vrijstelling
😄 😄
komelker 2
Als diegene die de klw verplichten het al niet meer weten. Hoe moeten wij het dan weten.
+2
Complete onzin , werkverschaffing, fofaat was /is/ word geen probleem !!! Het is een gecreeerd probleem, wat kost wat kost in stand moet worden gehouden, Lto en de zuivel moet zich DIEP schamen dat men zich voor dit karretje laat spannen, dit geneuzel bestaat dat ook in duutslaand ??? We overwegen om de streep over te gaan, zie bint hier KNETTERGEK ???
+1
Complete onzin , werkverschaffing, fofaat was /is/ word geen probleem !!! Het is een gecreeerd probleem, wat kost wat kost in stand moet worden gehouden, Lto en de zuivel moet zich DIEP schamen dat men zich voor dit karretje laat spannen, dit geneuzel bestaat dat ook in duutslaand ??? We overwegen om de streep over te gaan, zie bint hier KNETTERGEK ???
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: We overwegen om de streep over te gaan

Die fiets achterna? Dat ze hier kats van de pot gerukt bunt, doar hej wal geliek in, moar um noe noar duutsland te goan, da's ok neet nix.
Klopt jan , we blijven dus aan deze kant van de streep, maar je word er schijt ziek van al dat domme gedram over NIKS .
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: Klopt jan , we blijven dus aan deze kant van de streep, maar je word er schijt ziek van al dat domme gedram over NIKS .

Ja dat heb ik hier de laatste weken wel vaker gezegd, koeien melken vind ik hardstikke leuk, nog steeds, maar de rest van de shit-zooi er omheen is echt niet meer te bevatten. En dan ben ik nog een extensieve mini boer, hoe erg moet het wel niet zijn voor intensieve mega jongens, je moet er maar van houden. Als je er nog slapend rijk van wordt kun je het wel een paar jaartjes voor de knikkers doen, maar dat is bepaald niet het geval in de melkveehouderij, armoe troef. (heb ook ooit in 10 minuten besloten om maar jaartje in Belgie te gaan werken, soms krijg je van die aanbiedingen) Dus ik beklaag de bootjes op zee van George, veel werk, veel gezeik en geen geld, gouden combinatie voor een burn-out.
+1
oldhuus
@de tukker oet twente
Liever dat gedram dan 19 cent voor de milch toch.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Liever dat gedram dan 19 cent voor de milch toch.

Als boeren beetje normaal hadden gedaan en niet als een idioot uitbreiden zonder markt hadden we en geen milieu-gezeur gehad en een fatsoenlijke melkprijs. Lullige is dat de mensen die niet aan deze gekkigeheid meegedaan hebben er net zoveel last van hebben, dat is de cooperatieve gedachte zullen we maar zeggen. De kwantumkorting valt ook in die categorie.
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ach mag toch best wat kosten als je in zo'n nieuwe bling bling stal mag melken. Ik heb d'r in elk geval geen medelijden mee terwijl ik hier het hele jaar die ouwe stal en ijzer loop te fixen.
Harry K
@jan is hobbyboer
Wanner je de expanderende boeren de schuld gaat geven van de huidige malaise, snap je weinig van de economische positie van boeren.

En nee, ook wij hebben daar niet aan meegedaan.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: Wanner je de expanderende boeren de schuld gaat geven van de huidige malaise, snap je weinig van de economische positie van boeren.

Dit is wel weer een erg loze krachtterm, argumenten graag. Ik snap inderdaad niets van groeien zonder rendement en dan nog lullen over een economische sector.
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik snap inderdaad niets van groeien zonder rendement

Dat rendement zouden ze wel gehad hebben, maar een melkprijs van een kwartje hebben er maar weinig voorzien. Ook de niet groeiers niet.
-1
Harry K
Quote:
@jan is hobbyboer: Dit is wel weer een erg loze krachtterm, argumenten graag. Ik snap inderdaad niets van groeien zonder rendement en dan nog lullen over een economische sector.

Het argument in deze is dat boeren niet in een gewone economische positie als de industrie verkeren. Wanneer je dat niet onderkend kan je het probleem niet oplossen.

Bij de groeidrang van de gemiddelde boer maak je de fundamentele attributiefout (dat gedrag wijt je aan een slechte karaktereigenschap, terwijl deze gedraging grotendeels ontstaat door invloed van de situatie).
+8
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: terwijl deze gedraging grotendeels ontstaat door invloed van de situatie

Het woord attributiefout heb ik nog nooit eerder gehoord, maar zal wel iets van foute inschatting zijn als ik rest zo lees.

Verder is jouw argument wel heel makkelijk, de situatie de schuld geven. Het is gewoon testosteron en kuddegedrag, nix anders. De meest belachelijke berekeningen werden er op los gelaten om toch maar te kunnen groeien. Mag van mij hoor, maar dan moet je ook niet gaan zeuren als de zeepbel een keertje knapt, wel lullig voor je ego als je denkt het super voor elkaar te hebben en na een paar maandjes een wat mindere melkprijs er al bijna een bord in de tuin staat.

Maar zoals ik hier al vaker gezegd heb, met mensen die domme zakelijke beslissingen nemen heb ik heel weinig medelijden, da's risico van het vak, als het goed gaat is het ook het gevolg van het goede ondernemen van de boer zelf. Mensen die het prive zwaar voor de kiezen krijgen heb ik wel medelijden, da's nogal wat erger dan beetje geldgebrek en in een huurhuisje moeten wonen, dat doen miljoenen mensen in dit land.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: maar een melkprijs van een kwartje hebben er maar weinig voorzien

Niet willen voorzien, da's wat anders, kop in het zand steken. Toen ik in 2006 mijn quotum verkocht stonden er overal verhalen in de krant over een gemiddelde opbrengstprijs van 26 tot 28 cent na afschaffing van het quotum. Da's natuurlijk niet fijn als je een nieuwe stal wilt zetten, mooie voermengwagen en wat robotjes, dat kan natuurlijk nooit voor 26 tot 28 cent, dus zijn die getallen door iedereen, incl. banken, snel in de ijskast gezet en is er gerekend met begrotingen (die altijd te positief zijn, want er zitten geen onverwachte tegenvallers in) van rond de 35 cent. Meeste hebben dus wel 40 cent nodig voor een normale bedrijfsvoering incl. afschrijvingen en aflossingen. De hele sector heeft zichzelf jaar of 10 voor de gek gehouden.

We zitten in een kostprijsbusiness ondanks alle mooie verhalen. En dan wordt er geproduceerd door de boeren die het het langst volhouden bij een lage melkprijs. Dan zit ik eerder te denken aan het op weidegang gebaseerd Ierse concept met hun ouwe zooi dan het dure industriemelk concept dat in Nederland nogal populair is. Ik denk dat we onszelf gigantisch in de nesten gewerkt hebben.
+5
puntertje
Quote:
@Harry K: fundamentele attributiefout

lul een end heen man, als je dat hier op toepast dan zeg je zoiets als; 'maar ik kon er niets aan doen dat ik nu in de problemen zit, het is een ander/de omgeving zijn schuld'. Is wel heel gemakkelijk. Een moeilijk woord gebruiken wil nog niet zeggen dat je het ook begrepen hebt.
Ondernemen is nu eenmaal risico nemen, en als je grote risico's neemt moet je niet meteen piepen en de schuld elders zoeken als het tegen zit. Opschalen is heel simpel, er dan ook aan verdienen is heel wat anders alleen dat wilden veel niet zien.
Harry K
@jan is hobbyboer
Nee, je snapt het niet.
Lees maar eens wat beter of google wat je niet begrijpt.

Het is in economische zin gelijk wanneer de gemiddelde Nederlandse melkveehouder van 100 naar 120 melkkoeien groeit, en wanneer de Poolse van 10 naar 12
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: Het is in economische zin gelijk wanneer de gemiddelde Nederlandse melkveehouder van 100 naar 120 melkkoeien groeit, en wanneer de Poolse van 10 naar 12

Ik snap helemaal nix van je lulverhaal. Als mensen zulke moeilijke woorden nodig hebben om iets simpels uit te leggen dan is de redenering meestal ook niet zo sterk. Dat geldt in mijn ogen ook bij jouw ook, compleet onzinverhaal.

Ik heb bijvoorbeeld een kerngezonde financiele situatie en ben van 7 naar 20 koeien gegroeid op 16 ha grond. Is dat hetzelfde als iemand die van 80 naar 240 koeien gegroeid is op 40 ha grond. Wat een onzin. De beroemde pool van jouw en die hobbyboer hiero doen dat zonder veel schulden en zijn dus economisch gezien hardstikke stabiel, die Nederlandse groeiboer heeft zich overladen met schulden en valt al bijna om bij het eerste beste zuchtje tegenwind, economisch nogal een verschil zou ik zeggen.

Het grote probleem van de Nederlandse melkveehouderij is gewoon dat ze zich kapot gegroeid hebben omdat ze nooit gegroeid zijn op basis van rendement. Er werd altijd geluld dat je na groei moest optimaliseren, daar is nooit wat van terecht gekomen en nu lijkt het voor velen te laat te zijn.

Je bent een echte kapitalist, de dingen die goed zijn komen door de ondernemer, de dingen die mis gaan komen door het collectief. Je bent in goed gezelschap de laatste 10 jaar.
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: Je bent in goed gezelschap de laatste 10 jaar.

de komende 10 ook?
Harry K
@jan is hobbyboer
wanneer mensen zo veel woorden als jou nodig hebben, hebben ze meestal geen gelijk.

Genoeg met modder gegooid nu.

Het gaat erom dat we voor een wereldmark produceren. Wanneer de prijs laag wordt, gaan boeren juist meer produceren om inkomen te behouden, terwijl dat juist niet zou moeten. Deze wetmatigheid wordt politiek niet onderkend of doelbewust genegeerd.
oldhuus
Quote:
@brabo: maar een melkprijs van een kwartje hebben er maar weinig voorzien. Ook de niet groeiers niet.

Niet voorzien of niet willen weten, natuurlijk zijn we allemaal aardsoptimisten maar realisme ontbreekt bij sommige, strakke financiëringen het geld was al op, in Denemarken gaan melkveehouders al jaren failliet, dus gaan we hier net zulke grote stallen bouwen op opgeblazen grondprijzen, de varkenshouderij gaat al jaaren slecht, dat mestafzet een duur en groot probleem zou worden was een simpel optelsommetje, dat er onnozel veel koeien bij zouden komen kon je met massaal gebruik van gesekst sperma wel verwachten, zie de VS en grote stallen van 8000/koeplaats in een overvol landje ging ook nergens meer over.
brabo
Quote:
@oldhuus: n Denemarken gaan melkveehouders al jaren failliet

je kunt de situatie in Denemarken niet 1 op 1 vergelijken met die in Nederland. Zo ziet de gehele bankenstruktuur daar nogal wat anders in elkaar en die zijn uiteindelijk wel voor een groot deel oorzaak van de problemen.
oldhuus
@brabo
Volgens mij kon je daar zowat 100% financiëren, en toen de grondprijs 35.000 euro was werd daar nog volop aangekocht, gingen zelfs nog Nederlanders die kant op, met bijna niks beginnen en dan een bedrijf met 200 koeien, later donderde grondprijs in mekaar, is toch een simpel rekensommetje.
+1
diezel
Quote:
@oldhuus: Volgens mij kon je daar zowat 100% financiëren,

Als die getallen in dat andere topic over ABN (gem €1.63 schuld/liter) echt waar zijn, zal er toch ook een behoorlijk % niet ver van die 100% af zitten.
Hadden/hebben ze in DK niet tweemaal zoveel grond "onder een koe zitten" als hier in Nld? Deense toestanden in perspectief! 😞
reality
@brabo
En ik maar altijd denken, dat je als boer toch uiteindelijk zelf die handtekening zet.
+1
oldhuus
@reality
Sommige denken gewoon te theoretisch, 1 man kan 120 koeien doen volgens de geleerden, en dus als er een berekening komt met 35ct kostprijs en de bank wil financiëren dan gaan ze gewoon bouwen want de bank zei dat het kon..
Heb hier ook adviezen gehad van een van de Rabo, grond verkopen en stal bouwen, voer aankopen en mest afzetten want was toen nog goedkoop, gelukkig niet doorgegaan, die man werkt er trouwens al lang niet meer.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: Deze wetmatigheid wordt politiek niet onderkend of doelbewust genegeerd.

Laten we de politiek hier aub buiten houden, melkveehouderij in NL heeft al een overdaad aan regulering. Meeste boeren moeten gewoon nog even wennen aan de vrije markt, een aantal hebben zich in een onmogelijke uitgangspositie gemanoeuvreerd en zullen dus kopje onder gaan. Enige mogelijkheid om de sector weer gezond te krijgen.

Jammer dat LTO/RFC niet probeert voor premium melk te gaan maar gekozen heeft voor industriemelk, daardoor zullen we voorlopgig waarschijnlijk niet veel meer gaan krijgen dan de spotmarktprijs met een kleine bonus. Alle extra melk kan alleen gedumpt worden op de overschotsmarkt. Het is niet anders. Het ironische is natuurlijk wel dat de extreme industriemelkers hier het meeste last van de lage melkprijs hebben, terwijl die juist alle schaalvoordelen zouden moeten hebben.
weurding
Quote:
@oldhuus: denken gewoon te theoretisch, 1 man kan 120 koeien doen

een ambtenaar kan ook theoretisch 7 dagen per week 10 tot 12 uur/dag werken maar dat vindt men niet verantwoord in het huidige stelsel 😉
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: een ambtenaar kan ook theoretisch 7 dagen per week 10 tot 12 uur/dag werken maar dat vindt men niet verantwoord in het huidige stelsel

Je ziet wat er gebeurd als je op je ouwe dag zoveel koeien MOET melken. Zelfs onze aards-optimist Karst is in een dip geraakt. Meeste boeren hadden waarschijnlijk veel beter leven als ze gewoon 60 koeien hadden gemolken zonder al die gekkigheid. Hadden we ook geen fosfaatrechten en een fatsoenlijke melkprijs.
+1
weurding
@jan is hobbyboervoordeel is wel dat diegene die omkomen in het werk geen tijd hebben om te klagen of hier te prikken 😄
+2
reality
@jan is hobbyboer
De hebzucht is gaan regeren.
brabo
@oldhuus
klopt Oldhuus, financieren ging tot zo`n 90%.
Probleem is echter dat er in Denemarken heel veel kleine banken zijn. Sinds de crisis zijn er al 85 omgevallen maar nog altijd zo´n 25 banken momenteel. Al die banken wil maar maximaal zo´n 25% van hun geld in agrarische financiering stoppen en daar zitten ze nu meestal al boven. Dus als je als boer een probleem hebt dan is de kans dat je ze buiten schoppen vrij groot.
Overigens ligt de huidige financiering in Denemarken nog op zo´n 2,7 euro per liter is mij onlangs verteld.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Probleem is echter dat er in Denemarken heel veel kleine banken zijn.

Probleem is dat die boeren domme dingen gedaan hebben waardoor ze in 1 keer alle kans om iets 'plezierigs' in hun leven te doen compleet vergooid hebben, tenminste ik denk dat weinig mensen heel hun leven hard werken met een hijgende bank in je nek plezierig vinden, of zou dat persoonlijk zijn. Dat is toch hardstikke sneu.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ho ho, sommige hebben van die zware financiëring niet alleen een giga stal gebouwd, maar ook leuke dingen gekocht 😄 nieuwe keuken in de bedrijfswoning, verbouwingkje, dikke Dodge bedrijfswagen, allemaal leuke dingen waar je levensstandaard echt wel van omhoog gaat, alleen word dat door de bank helaas niet zo gewaardeerd..
Maar je leest ook zo vaak in de bladen, er word eerst een hele dure stal gebouwd, en dan ja de koeien mochten eigenlijk ook wel eens wat meer gaan geven, maar ze hebben de aanleg niet of houden het zelfs in de MDV stal niet vol, en er dus jaren maar wat aangerommeld en nu moet ineens alles optimaal zijn, maar dat duurt nog jaren. En er moest eigenlijk ook nog wat meer erfverharding om de stal, het land mag ook wel eens gedraineerd, de kuilplaten te klein, machines gaan ook nog steeds kapot.
Harry K
Quote:
@jan is hobbyboer: nog even wennen aan de vrije markt

Niemand gaat wennen aan een structurele gemiddelde opbrengstprijs van onder de 30 cent in deze vrije markt. Ondanks de korte pieken en lange dalen.

Je denkt lekker te schoppen tegen de veroorzakers hier, maar ziet niet dat de mondiale overproductie echt niet door deze Nederlanders alleen wordt veroorzaakt.
Kan hier bijvoorbeeld 65+ boeren waarvan er 2 zoons op het bedrijf erbij komen echt niet boos aankijken omdat ze grotere nieuwe stal zetten en menen samen op 1 bedrijf boer te kunnen worden.

Jij geeft alsmaar de expansiedrift van boeren de schuld terwijl dat slechts een mondiale wetmatigheid is door haar specifieke eigenschappen. Ga je deze niet mondiaal -of Europees met in en uitvoerbeperkingen- occuperen, zal er structureel overaanbod zijn met navenante prijs.

Dat zou je -ondanks dat jouw hoofdinkomen van buiten de landbouw komt- de volgende generatie niet aan moeten willen doen.

Nog niet eens gehad over welke desastreuze gevolgen dat heeft voor boeren in ontwikkelingslanden, en dat vooral daar landbouw de trekker van de economie is.
oldhuus
@Harry K
Mondiaal is er iets meer grond beschikbaar, Nederland is gewoon vol maar ze kijken niet verder als hun erf en blijven maar stenen stapelen in de intensieve gebieden.
En in Nieuw Zeeland enzo hadden ze geen dreigende dierrechten, dus waarom zou je dan direct ineens 2x zoveel koeien gaan houden, is gewoon hebzucht geweest om er zoveel mogelijk rechten te bemachtigen, ze gunnen mekaar het verlies nog niet, de rustige groeier veroorzaakt geen groot overschot maar vist met de rechten wel achter het net.
+1
puntertje
Quote:
@Harry K: maar ziet niet dat de mondiale overproductie echt niet door deze Nederlanders alleen wordt veroorzaakt

Als jij denkt dat we op de wereldmarkt ook maar iets te zoeken hebben met producten in het bulksegment heb jij er bar weinig van begrepen. Het ontwikkelen van de hogere segmenten kost echter veel tijd en investeringen. Met veel extra melk lukt dat natuurlijk niet in het zelfde tempo temeer omdat de het benodigde geld voor investeringen in rap tempo verdampt doordat voor het surplus aan melk gewoon een gemiddelde prijs wordt betaald. En de winstverdeling ook nog eens over deze liter wordt uitgespreid. Daarnaast heb je voor het gewenste segment een ijzersterk imago nodig en dat gaat met oogklep-opschaling natuurlijk ook de verkeerde richting uit.
Naast het inleidende college internationale economie dat je gevolgd hebt moet je je er nog maar eens wat verder in verdiepen.
Harry K
Quote:
@puntertje: op de wereldmarkt ook maar iets te zoeken hebben met producten in het bulksegment

Gaat er niet om OF we er wat te zoeken hebben, feit is DAT we er wat te zoeken hebben omdat we merendeel exporteren. Dat dit beter geen bulkproducten kunnen zijn heeft onze grootste zuivelcoöperatie van het land inmiddels wel bewezen. Maar ook haar uitbetalingscapaciteit verzwakt bij lage wereldmarktprijzen van bulkproducten.
Harry K
Quote:
@oldhuus: Nederland is gewoon vol

"Vol" is een zeer betrekkelijk begrip. Zie hier in Nederland de varkenshouderij verdwijnen wat ook weer ruimte geeft in andere sectoren.

Quote:
@oldhuus: de rustige groeier veroorzaakt geen groot overschot maar vist met de rechten wel achter het net

Ben ik zoals de meesten met je eens.
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: Jij geeft alsmaar de expansiedrift van boeren de schuld

Yep. Voor de rest zie het verhaal van puntertje hierboven, economische onnozelheid van de grote groeiers en hun voormannen trekt de hele sector in crisis, financieel en qua imago. Is toch niet zo gek dat je daar op een discussieforum iets van vindt. Kan moeilijk hier met droge ogen gaan beweren dat het allemaal zo lekker loopt in de melkveehouderij en dat we nog maar 20% meer melk in dit landje moeten gaan produceren. Desondanks ben ik nog steeds groot voorstander van 'GAS EROP' principe, hoe eerder we van deze shit zooi af zijn.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: maar vist met de rechten wel achter het net.

Die rechten zou ik me niet zo'n zorgen over maken, in 2017 ziet de wereld er heel anders uit.
Harry K
Quote:
@jan is hobbyboer: hoe eerder we van deze shit zooi af zijn

Daar verschillen we dus van mening.
We zullen random niet van deze shitzooi afkomen onder het huidige Mondiale/Europese beleid, en had jou reeds uitgelegd waarom dat zo is.
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: We zullen random niet van deze shitzooi afkomen onder het huidige Mondiale/Europese beleid, en had jou reeds uitgelegd waarom dat zo is.

Met 40% minder boeren en de rest op z'n knieen gaat de melkprijs echt wel weer omhoog. Duurt effen, maar hoe lager de melkprijs nu, hoe eerder we er zijn. Als je melkprijs tot de kerst rond de 15 cent blijft hangen weet ik zeker dat er wereldwijd ruimte komt. Daar hoef je geen econoom voor te zijn. Kan natuurlijk zijn dat de hele zuivelketen in elkaar dondert, maar dat is het risico van dit vrije markt pokerspel. Gaan we weer gewoon Ot en Sien melk rechtstreeks aan burgers verkopen. Hier in ons dorp kunnen ze gewoon melk blijven drinken, ik blijf wel melken.
weurding
@jan is hobbyboer
kreeg net een app met een krantekop in dld "regierung plant milchgipfel", daar komt de minister al in opstand
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: daar komt de minister al in opstand

Zwakke knieën, zal wel weer verkiezing in Beieren aankomen. Wat willen ze dan, quotum terug, of bijvoorbeeld 20% korten op de huidige leverantie, dan kunnen alle grote groeiers ook wel bord in de tuin zetten? Gewoon even paar jaartjes uitzieken.
oldhuus
De ambtelijke molen draait traaaag, eerst moet de boel volledig uit de hand lopen, en dan komen ze in eens met allerlei lapmiddeltjes aan om het "probleem" (de grillen van de vrije markt) op te lossen.
Harry K
Quote:
@jan is hobbyboer:Kan natuurlijk zijn dat de hele zuivelketen in elkaar dondert, maar dat is het risico van dit vrije markt pokerspel.

Eerst vind je niet ingrijpen en lekker uitzieken de ultieme oplossing, om even later te oordelen dat daarmee ook de hele keten in elkaar zou kunnen donderen.

Kan jou in deze niet meer serieus nemen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Harry K: Kan jou in deze niet meer serieus nemen.

Dat hoeft ook niet, doet de rest ook niet.

Het uit de hand gelopen pokerspel met veel teveel melk kan ook nog wel eens heel veel verliezers gaan krijgen. RFC heeft 20% extra capaciteit gebouwd waar helemaal geen markt voor is (behalve de spotmarkt), tenminste daar lijkt het op. Als we dus ineens weer gaan melken voor een bestaande markt heeft RFC 20% overcapaciteit en veel boeren nog veel meer. Da's ook niet bevorderlijk voor de winst van RFC denk ik. Dus dit pokerspel kan ook helemaal fout aflopen, de oplossing is waarschijnlijk niet om gewoon 20% minder te gaan melken. Dan valt er ook van alles om. Waarschijnlijk komt er dus echt gewoon een knoerharde sanering, en als de stofwolken opgetrokken zijn zien we wel hoe de zuivelwereld er voor staat.
spotmelker
Het draagvlak is dus (nog) niet groot. Zelf heb ik door landruil met buren in diverse verhoudingen al dan niet incl van uitgelezen voeraardappelen, nateelten (bij buren)die vers opgevoerd worden enz een vrijwel onmogelijke opgave bij het invullen van die cijferbrij.
wotan2
Ik was ook een van die overtreders. Eigenlijk zou hier iemand anders hem in vullen, maar die kwam er niet uit. Afgelopen zaterdag zelf maar eens een poging gewaagt om toch nog op tijd te zijn; volle pagina invoer bleef maar laden, weg.
Met een kwaaie kop een mailtje naar de binnendienst van RFC:
"Zowel de site van de kringloopwijzer als de site van CRV willen niet wat ik wil; De kringloop wijzer afronden en in sturen. Hierbij een kopie van de pdf die ik bij Crv wel kom downloaden maar met nog enige onvolkomen heden. Graag verneem ik van u wanneer de problemen met heel deze zooi zijn opgelost en ik alsnog aan mijn verplichting kan voldoen. zodat ik niet weer een middag vruchteloos achter de computer zit. Groetjes"
Maandag was de mapman van de Voerboer hier, toen ging het vlot. Ik kreeg de koppeling met crv niet voor elkaar, en voor hem was dat gesneden koek. Misschien niet alles tot op de punt juist, het blijft een hork van een invullijst, maar wel as good as it's gets.
Volgens dezelfde mapman valt er volgend jaar niks meer te koppelen en moet alles in de kringloopwijzer ingevuld worden; joepie!!
In de loop van maandag kreeg ik zowaar al bericht terug van RFC:

Beste meneer ,


Hartelijk dank voor uw bericht.

Om u alsnog de kans te geven om te kringloopwijzer in te vullen op internet is er een verlenging tot 01-07-2016 voor deze datum moet de kringloopwijzer zijn ingevuld.


Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.



Met vriendelijke groet,


Stefanie van Raalte

Medewerker Binnendienst

Dus voor wie nog niet zo ver gekomen is; keep calm
oldhuus
Ja ze weten alles al van ons maar ze vragen het nog een keer, en nog een keer, en dan mag je het nog een keer opgeven kunnen ze controleren of het wel klopt haha. Maar hier nog een jaartje uitstel voor die zooi.
wotan2
Kreeg vandaag nog een keer een brief in de bus van RFC, dat ik de kringloopwijzer niet had ingevuld en tot 1-7 de tijd had om dat wel te doen. Tja....
+1
jan w
Er wordt hier dan wel veel gemopperd op de hele kringloopwijzer, maar we hebben hier toch al jaren zo'n 400 a 500 m3 mestafzet kunnen besparen, dit door gebruik te maken van de bex. En dat heeft ook een hoop geld gescheeld.

Maar dat de kringloopwijzer straks alleen maar via de site ingevuld kan worden is domweg waardeloos en dat geeft ook een gemiste kans, dit omdat er op deze manier nog meer veehouders een hekel aan het hele gebeuren krijgen. Dit omdat ze niet meer zien, dat er ook winst mee te behalen valt.
Het is een managment-systeem.
+5
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Er wordt hier dan wel veel gemopperd op de hele kringloopwijzer, maar we hebben hier toch al jaren zo'n 400 a 500 m3 mestafzet kunnen besparen, dit door gebruik te maken van de bex.

Da's mooi voor jouw, maar wat heb ik er aan? Door jouw intensieve geboer zitten we met al deze shit, en bijkomende kadootjes zijn ook nog een slecht imago en een lage melkprijs. Gaat lekker, dat intensieve boeren.
jan w
Zal niet zeggen, dat ik extensief ben.( 15000 kg melk/ha. ) Maar kan de mest nog allemaal net kwijt op de grond waar ik mijn voer voor de koeien verbouw. Had afgelopen jaar over de 46 ha die ik in gebruik heb, 2 kg fosfaat over.
Voor 3 jaar geleden nog 100 m3 varkensmest aangevoerd, maar dat lukt niet meer. Varkensmest past goed op grasland.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: 100 m3 varkensmest

100 kuub op 46 ha is 2 kuub per ha? Dat helpt echt.
jan w
@jan is hobbyboer
Als je het over al je grond verdeelt, ben je ook van alle grond je derogatie kwijt.
Qua gift van mest en ontrekking van het gras, past varkensmest op grasland beter dan koemest.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Als je het over al je grond verdeelt, ben je ook van alle grond je derogatie kwijt.

Ook weer zo'n rommelaar aan/over de grens van de regeltjes. Door dit soort geouwehoer krijgen we steeds meer en vooral onmogelijkere regels. Bedankt ook daarvoor.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: dat de kringloopwijzer straks alleen maar via de site ingevuld kan worden is domweg waardeloos

Ik mopper inderdaad op de hele KLW, puur ontwikkeld om intensieve bedrijven efficiëntievoordeel te geven. Mij best, maar val mij er niet mee lastig.
Over één ding ben ik wel enthousiast: invoer via automatische koppelingen in de database. Had maanden terug al koppelingen aangeklikt en bijna alles stond er vorige week in, voermonsters, kunstmest, krachtvoer, kunstmelk. Geweldig! Met de natte vinger nog wat missende gegevens overgenomen uit CRVMineraal en er kwam voor fosfaat op grondniveau een voordeel van 51% uit. Op dierniveau een nadeel van 29%. Pure milieucrimineel. Niet gesjoemeld, gewoon verzonden.

Snap dus niet wat je steeds zo loopt te klagen over de database. Doe gewoon als de rest van de prikkers, klaag over de melkprijs. Die database is spatzuiver.
jan w
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Snap dus niet wat je steeds zo loopt te klagen over de database

Wat ik in de database mis is het leerproces. Uit de kringloopwijzer is veel meer uit te halen dan menegeen denkt. Alleen je moet er mee aan de slag.
Als de database automatisch gevuld wordt , kijkt men er niet meer naar om.
Ga eens een middag met de heren van DMSadvies om tafel zitten.
Dan zeg je nadien: Shit, kan ik er zoveel gegevens uithalen.
Je wordt er wijzer van dan dat je een middag met de heren van de bank om tafel zit.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Wat ik in de database mis is het leerproces.

Heb ik totaal niet gemist...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Uit de kringloopwijzer is veel meer uit te halen dan menegeen denkt.

Voor de beeldvorming: wat is het fosforgehalte in jouw ruwvoer?
+1
jan w
Als ik een voerefficientie haal van 1.2 of 1.4 bij de melkkoeien, dan scheelt dat behoorlijk. En deze verschillen komen ook voor.
15 kg d.s. ruwvoer + 5 kg krachtvoer = 20 kg d.s.
20 * 1.2 = 24 kg melk
20 * 1.4 = 28 kg melk
verschil = 4 kg melk per koe per dag met dezelfde hoeveelheid voer.
100 mk. - 15% droogstand = 85 koeien aan de melk

85 * 4 * 365 dgn = 124100 kg melk
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: er kwam voor fosfaat op grondniveau een voordeel van 51% uit. Op dierniveau een nadeel van 29%.

Jack , maar dan heb je toch nog in totaal wel een positief resultaat.
Hier met een totaal ander bedrijf en grondsoort tegenovergestelde uitslag.
Hier een BEP van -6% en een BEX van +25%. dit geeft een bedrijfsvoordeel van 14%.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Uit de kringloopwijzer is veel meer uit te halen dan menegeen denkt.

Complete theoretische onzin. Als je weet hoe betrouwbaar het onderliggende onderzoek is, dit op modellen gebaseerd systeemonderzoek heeft nog nooit iets zinnigs opgeleverd, je stapelt de foutenmarges van alle individuele onderzoeken bij elkaar op en wat je overhoud is een uitkomst die zoveel ruis bevat dat je er echt nix mee kunt. Dit is deze keer geen prive mening van JiH, maar simpele statistische basiskennis. Maar goed, beleid schuift dat allemaal aan de kant, want een uitkomst die welgevallig is (intensieven bevoordelen) doet het altijd goed. Eigenlijk had die hele KLW al voordat er een duppie aan besteed was de prullebak in gekieperd moeten worden (net zoals het meeste onderzoek trouwens, ook hele milieugeneuzel is nergens op gebaseerd, DTOT had dat heel goed gezien).
jan w
@Jack Rijlaarsdam
inclusief jongvee zit het gemiddelde rantsoen op 3.4.
Bij velen , ook hier ,is er op het op de norm voeren van het jongvee nog het meeste te halen.
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: Complete theoretische onzin
Dat ben ik met je eens Jan maar ik gun de bedrijven die hun voordeel er mee kunnen doen het van harte. Het nadeel van dit gebeuren is dat er op de gronden met hoge fosfaat/nitraat gehaltes nooit een verbetering zal optreden waardoor een volgende generieke normaanscherping een kwestie van tijd is.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: gemiddelde rantsoen op 3.4

Mijn ruwvoer zit gemiddeld op 5,08. Wat zal ik doen, al m'n gras weggeven en mais terug kopen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: voerefficientie haal van 1.2 of 1.4 bij de melkkoeien

Ik weet absoluut niet hoe ik er in zit. Kuilgras ligt bijna tot aan de poort en is vrijwel niet weg te geven, dus alles wat er op wordt gevreten ruimt lekker. Voerefficiëntie is het makkelijkst te sturen door aandeel krachtvoer en dus passagesnelheid te verhogen. Dat past niet bij mijn ruwvoerpositie.

15% droogstand is overigens bizar veel, daar valt wat te optimaliseren. Mijn advies is vast goedkoper dan van DMS.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Ruwvoer weggeven zou ik ook niet doen. Zit jij in het gedeelte van Nederland met fosfaatrijke kwel?
Hier zit het kuilvoer op gem. 3.98

En ik kan het ook wel met JiH eens zijn. Alles hangt hier van bureaucratie aan elkaar. Maar ik hoop ook wel dat ze nu toch verder gaan kijken met het rapport van de mestdag dinges. Over de waterkwaliteit dat de boer het niet alleen kan om de waterkwaliteit te verbeteren.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Bij jou is het "probleem" dat je op zeer fosfaatrijke grond zit. Productie van het land voor de KLW is top vanwege het hoge fosfaatgehalte. Je hebt veel gras en voert je koeien enorm veel fosfaat via het gras. Dus je koe moet wel inefficiënt omgaan met fosfaat.
Ik vraag me nu vooral af of jij iets moet doen met de uitslag van de KLW en vooral of je bijv de koe op de forfaitaire norm mag zetten en wel de uitkomst vd BEP mee mag nemen voor de mestplaatsing.
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Niet gesjoemeld, gewoon verzonden.

Meldt zich hier coen 2?

Je had toch al veel grond in geruik genomen voor de geplande uitbreiding? Waarom moet je de kringloopwijzer dan indienen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: Waarom moet je de kringloopwijzer dan indienen?

RFC heeft de reglementen per 1-1-2016 gewijzigd. Nu dient ieder met een melkveefosfaatreferentie de KLW over 2015 in te vullen. Dit was in de reglementen van 2015 verplicht voor ieder met een overschot. Overigens heb ik grond onder vrijwel alle gebruikstitels, van eigendom tot zwarte pacht en wordt er ook weer het nodige verhuurd om de lasten wat op te kunnen vangen. Deze week de laatste hectares AMvB-grond slijten, dan zit ik op papier weer in overschotsituatie en kan ik eindelijk m'n bemestingsplan sluitend maken.
oldhuus
Quote:
@jan w: kringloopwijzer, maar we hebben hier toch al jaren zo'n 400 a 500 m3 mestafzet kunnen besparen, dit door gebruik te maken

@frank post had bij de Forfarmers vergadering een mooie presentatie over een studiegroep geloof ik met de resultaten uit de kringloopwijzer van vorig jaar, maar een aantal kwamen er héél goed uit en ook een aantal héél nadelig.. Dus niet iedereen gaat er op vooruit, het kan bij sommige nog vies gaan tegenvallen, nog meer mest afvoeren of minder mogen plaatsen behoort zeker nog tot de opties.
casev
Uit welk potje word die kringloop onzin eigenlijk betaald?

Want reken maar dat er een hoop zeer duurbetaalde IT jongens hiermee bezig zijn.....
dorpsrandhoeve
Quote:
@casev: Uit welk potje word die kringloop onzin eigenlijk betaald?

Raad eens.
+1
dorpsrandhoeve
Quote:
@casev: Want reken maar dat er een hoop zeer duurbetaalde IT jongens hiermee bezig zijn.....

Alles bij elkaar houden we veel mensen aan de gang en weinig/niets over.
weurding
Quote:
@dorpsrandhoeve: zeer duurbetaalde IT jongens hiermee bezig zijn.

dat verklaart een hooop, jih, denk je............ 😉
Nick83
Quote:
@casev: Uit welk potje word die kringloop onzin eigenlijk betaald?

Dat betaal je zelf. Zoek op je melkgeld afrekening maar eens, daar staat iets op van "bijdrage ZuivelNL". Daarvan word die kringloopwijzer betaald. Iedereen betaald eraan mee.

En daarom moet ook iedereen verplicht die kringloopwijzer invullen. Anders zou een groot deel van de boeren hem niet invullen en er dan ook niet mee willen betalen. Uiteraard. Voor de overige boeren die wel de kringloopwijzer in zouden willen vullen, omdat ze er voordeel bij hebben, lopen de kosten dan behoorlijk op. En die zouden dan waarschijnlijk ook geen trek meer hebben...
kaas
De koppelingen werken niet goed vorig jaar okt al aan gemeld voor machtigingen meerdere keren achter aan gebeld waar de gegevens bleven ja binnen kort word er gezegd blgg en alnn die lezen de gegevens niet goed in.
dus vorige week bestand van de koeien en kansen kringloopwijzer maar ingelezen in de kringloop zuivel en dat ging in 1 keer goed.
met elkaar een zootje en we betalen het ook nog zelf
+2
JohnDeere6serie
Het lijkt de overheid wel ZuivelNL. Aanbesteden, vervolgens gunnen aan een bedrijf die niet capabel blijkt. Vervolgens de invultool op internet verplichten, terwijl hij verre van af is. Iedereen verwijten naar elkaar maar niemand hoeft te bloeden maar het boerengeld is wel weg.
+2
andre01
Wat een vreselijk geneuzel, vaak ben ik het met Jan zijn sarcasme wel eens maar nu raak ik de weg kwijt.
Van mij hoeft er ook geen knelgevallen regeling te komen, was je telaat, dikke pech. te zware financiering of andere problemen, het waren jouw keuze als ondernemer. Betalen wel 2000 euro per ha. voor grond huur.

Als wij dit willen. hoe meer er afvallen, des te eerder komt er weer een beter rendement in de landbouw.
Wilbert
Heb er 20 min aan besteed en het minimale ingevuld zonder een koppeling of machtiging, het viel mee. Resultaat is uiteraard zeer onbetrouwbaar. Maar ik heb wel mijn essentiële focus puntje 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , nzo , nevedi , melkveehouders en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
117
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0