Advies: gras is nu snel, kuil droger in

Het suikergehalte, de verteerbaarheid en de VEM-waardes van het voorjaarsgras zijn momenteel hoog. Dat betekent een risico op te snel verteerbare kuilen. Het advies van Eurofins Agro is daarom nu om droger in te kuilen, bij minimaal 45 procent drogestof.

Deel dit topic

Reacties

+1
Of gewoon even een weekje wachten met maaien.
+2
gaitoetklooster
Precies stammie week of tien dagen wachtten, evt 14.
oldhuus
Ja droger, kan het mooi broeien ?
meelezer
Waar moeten die suikers dan vandaan komen? Voor fotosynthese is bij mijn weten zon nodig. De zon komt pas deze week om de hoek kijken. Als "domme" boer wil ik nog wel even wachten tot er zon in het produkt meegekuild kan worden.
Het huidige weidegras kreeg pas voederwaarde toen eindelijk in het weekend de zon er doorkwam.
+2
gezienus
Quote:
@meelezer: suikers dan vandaan komen

wacht Maar 7 dagen .heb je vast een nieuw advies die bij jouw past
huub
Tot nu toe hebben we ook nog steeds koude nachten gehad, wij hebben maandag gekuild en dat plakte goed.
+1
Dul65
Er groeit nu 200 kg/ds perdag , als er al een flink gewas staat. Meer als 1000 od ds in een week 10 dagen wachten wordt wel een hele zware snede. Dan gaat het eiwit weer onderuit. Dus als er nu al 3000 staat gewoon maaien. Wij maaien de helft deze week en begin volgende week de rest. Dan komt de hergroei ook weer vlot op gang. We proberen ruim 40% te halen. Vorig jaar ook gedaan.
storm
Precies de helft deze week, en de rest volgende week!! Risico spreiden en de loonwerker is ook blij dat hij twee klanten tevreden kan stellen ipv een
+5
koeboer
Misschien handig als mensen er bij vermelden uit welke strek men komt,hier in noord Groningen halen veel percelen de 2500 kg/ds nog niet en ook veel percelen hoef je nog niet eens op te komen met de zwaardere machines
Noorderling
En toch staat er op de lichtere en drogere percelen, die eind februari/begin maart bemest zijn toch al flink gras. Schat dat er toch al wel een 3,5-4 ton ds staat.
Freriks
Als je de vers gras monsters ziet zit er nog best wat eiwit in. als je langer wacht daalt het eiwit en stijgt het suikergehalte.
Ach, volgens de verschillende adviezen die er links en rechts gegeven worden doe ik altijd wel iets verkeerd. Boeieh... 😎
storm
Ach ik doe het ook altijd verkeerd volgens die adviezen maar heel veel boeren aapen me toch na! Weet je, ik denk werkelijk dat er teveel van deze adviseurs rondlopen die allemaal maar wat roepen om ook aan het werk te blijven!
demelkboer
Wie heeft dat droge inkuilen bedacht. Das altijd een drama. Wij kuilen sinds een aantal jaren op 35% ds in. Geen schimmel geen broei veel stabielere kuil veel meer opname ds door de koe.
jorisdriepinter
Dat klopt wel. Hebben wij ook al 2 jaar zo gedaan. Toch gaan we weer droger inkuilen. Zijn nu gewoon te veel stro nodig ompens stabiel te houden.
demelkboer
Vraagt wat aanpassing van het ruwvoerproces. Langer maaien iets grovere grassen en niet meer kneuzen.
m uut m
Kuil altijd tussen 50 en 55 % ds voeg standaard bonsilage toe.
Conserveringsindex 99 en broeigevoeligheid 1.
Melkzuur altijd boven de 50 en azijnzuur altijd achter in de 20.
Alles in 1 kuil met 20 cm aardappelpersvezel er boven op.
Kuil ligt hele jaar open ik voer in de zomer 75 cm per week.
Broei ken ik niet.
hans1980
Kan nog wel na Pinksteren
Cornelis
En zeker na de Kerst. 😄
tok achterhoek
Mijn streven is altijd als het niet te lang is tussen de 60 en 70procent ds te komen. Zo doet iedereen het weer anders

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN