Putdiepte

Hallo,

Ik heb een vraag over de putdiepte.
Is een putdiepte van 2,75 goed te mixen en goed leeg te halen??
Ik hoor van verschillende instanties dat je de laatste halve meter er niet uit krijgt en dan de dunne fractie onderin gaat 'drijven'.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Alvast bedankt!1

Deel dit topic

Reacties

Jos1980
Is wel diep zuigen maar met mixen hebben wij best veel nievau verschil nodig dan kun alleen diepe putten (2m ) mixen als ze half vol zitten. Let wel dat in de moderne goed geventileerde stallen met diepstrooisel de mest gewoon echt dik is
frank post
De "oude" stal bij mij is 2.75 diep met zuiggat van 3.50, is moeilijker mixen en moeilijker leeg te krijgen dan "nieuwe" stal met put diepte van 2.25 en zuiggat van 2.75, zou je dus niet aanraden om 2.75 diep te maken...maar de laatste halve meter is wel het goedkoopst bouwen (als de aannemer iig bekisting heeft van 2.75 meter)
Farmer_
Quote:
@Jos1980: maar met mixen hebben wij best veel nievau verschil nodig

Hoe langer de putlengte hoe Meer Niveau verschil, we hebben een stal met 6 banen voor 1 mix gat, ellende, beste is 2 banen een mixer of elke dag mixen met electro Motor.
Nick83
Ligt aan de lengte van die banen. Wij hebben 9 banen. Of eigenlijk 8 banen, onder dubbele rij boxen zitten 2 banen naast elkaar waar de mest dezelfde kant op stroomt. Langs achtergevel een baan overdwars terug naar de mixput. Het is een stuk schuur van maar 4 spant vakken van 4.4 m. Mixen gaat prima. Kelder is 1.9 m diep ofzo.
jan w
Het goed kunnen mixen ligt ook aan het rantsoen, cq. krachtvoer wat de koeien krijgen.
Nick83
Dan pomp je dr een zooitje water bij, daar is da probleem simpel mee op te lossen.
Volgens mij mag je wettelijk niet dieper dan 2.25 m , of heb ik het mis ???
Wilbert
Belangrijker is om niet een te lange lengte te hebben voor mixen. 150 m lengte met een stuwende mixer is nog te doen.
Kun je zo diepe put aanleggen? Ook ivm bronbemaling, grondwaterstand?
spotmelker
Quote:
@Wilbert: Kun je zo diepe put aanleggen? Ook ivm bronbemaling, grondwaterstand?
De bronbemaling nooit eerder uitschakelen dan de put zover gevuld is met mest of water dat deze qua nivo boven de grondwaterstand komt i.v.m drijven. Als de stal er bovenop staat is het risico minder maar hier is i.v.m. kwel een dergelijke putdiepte onverantwoord.
spotmelker
Quote:
@Wilbert: Kun je zo diepe put aanleggen? Ook ivm bronbemaling, grondwaterstand?
De bronbemaling nooit eerder uitschakelen dan de put zover gevuld is met mest of water dat deze qua nivo boven de grondwaterstand komt i.v.m drijven. Als de stal er bovenop staat is het risico minder maar hier is i.v.m. kwel een dergelijke putdiepte onverantwoord.
weurding
Tja, hoe diep wil je in de put zitten? 😉
Jan Veenhouwer
Dat heeft meer te maken met melkgeld dan met mestkelders
cs-agrar
Net hoe je leeg wilt halen. Maar bij een grotere vacuumtank moet de mest dan tegen de 6mtr omhoog gstuwd worden, dat gaat niet meevallen
Farmer_
Kleinere banden eronder.
gaitoetklooster
Wind uit de banden laten !
Albert
Wat je aan meeropslag wint raak je kwijt door de extra dikke muren
+2
vofjagtenberg
Op een meter hoogte een opening in de muur maken van iets van 30 bij 80 cm. Krijgt de muur niet te veel tegendruk. Hier circuits van 320 meter, met electrische mixers. Deze gaan om de andere dag 10 minuten aan. Werkt buitengewoon. Put 2 meter diep.
friesboertje
Ik heb ook elektrische mixers die automatisch kunnen. Maar dat vind ik maar niks. Wil er bij zijn. En met de trekker ervoor wil het toch even beter mixen.
MTSTAMMINGA
Hier 500 m lang Met elektrische mixer en 2 meter diep
Vanaf 1997
Vindt het gemakkelijk en mooi systeem
Pluto
6.5 m is de maximale diepte wat een tank kan pompen, gemeten vanaf het hoogste punt van de tank. Kijk eerst maar eens hoe diep het grondwater staat in maart.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dunne-fractie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN