FrieslandCampina wil duurzame waarde creëren voor leden en samenleving

In 2015 heeft Koninklijke FrieslandCampina N.V. zijn proces van duurzame waardecreatie geactualiseerd. De onderneming investeert in de bewustwording van consumenten over een gezonde leefstijl door informatie over voeding en beweging te verschaffen en stelt bij de inkoop van zijn grondstoffen steeds hogere eisen aan de duurzaamheid en herkomst. Zo creëert FrieslandCampina zowel financiële als niet-financiële waarde in de hele keten.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Super, goed plan!
3 speen
Alleen al als je het leest voel je al een stuk gezonder
weurding
Als je facebook hebt zo veel mogelijk delen dus 😉
+1
tonny60
Wat een lulverhaal over duurzaamheid.
Een lobby voor een gereguleerd systeem,dat is duurzaamheid.
Niet het leveren voor een markt die er toch niet is,met dramatische prijzen voor de melkveehouders
weurding
De reden dat rfc hoger uitbetaald heeft vast te maken met het door jou verfoeide lulverhaal
gerrie-hul
Wat gaat dit grapje kosten of opbrengen voor de melkveehouders
+2
verbi
Een goed inkomen voor de boer voor nu en in de toekomst, dus dat kwartje van nu vinden ze dat daar een goed inkomen mee te halen is of lager. En als dadelijk onze prijs gelijk is met DOC van 22.5 cent moeten we inderdaad nog steeds aan die duurzaamheid flauwekul meedoen. Moet mij eens iemand uitleggen wat dan de meerwaarde is van de hele focus planet. En wat kost het om focusplanet te laten draaien dat weet niemand. En CO2 neutraal wezen ook al zoiets , ze laden hier op krachtstroom de melk en die komt gewoon uit de kerncentrale afschuiven noem ik dat.Wat een arrogantie.
spotmelker
Quote:
@verbi: die komt gewoon uit de kerncentrale
Die stoot i.i.g geen CO2 uit dus de zuivel aan de kernenergie? 😉 Verder is hier op het prikkebord te lezen dat de zuivel ook aan het subsidieloket staat, wellicht dat ze daarvoor aan die werkverschaffende certificering doen?
+1
Het is gewoon geneuzel over niks, ik vind het prima en zorg dat ik de zooi op orde heb,tis keer op keer herverdelen van melkgeld, en het leverd per saldo geen donder op, maar ja dat mag je niet zeggen, je moet een beetje meelullen met de meute. Het hele milieu verhaal is compleet verzonnen van A to Z, maar ook deze waarheid mag niet gezegd worden, de fabel moet en zal in stand gehouden worden. Loop je niet in de pas word de tank niet meer leeg gehaald.
+2
weurding
Het is klaarblijkelijk maandag 😉 kom op mensen beetje positief laten we hopen dat rfc mede door dit soort investeringen aan kop blijft met uitbetalen 😄
+1
josl
Absoluut geen herverdeling van melkgeld maar investeren in toekomst. Genoeg sectoren om ons heen die door niet te investeren in de toekomst in de goede tijd nu alleen nog maar op kostprijs kunnen concurreren en die strijd dus gaan verliezen.
+5
Las Veegas
De gemiddelde broeikasgasuitstoot van een Nederlandse koe is 1,24 kg CO2 equivalent per kilo melk, terwijl het wereldwijde gemiddelde 2,4 kg CO2 equivalent per kilo melk is. Dit staat te lezen in de MVO-update 2015 van RFC. Van totale emissies gelijk aan die van 2010 is nog geen sprake omdat de groei in melk de CO2-emissie reducties te niet doet.

Prompt verderop hebben ze het over een dilemma waarbij de klimaat neutrale groeidoelstelling door toedoen van de overheid en de subsidie beschikkingen het terugverdien van investeringen vertragen.

Dus als nu al de Nederlandse melk een emissiereductie prestatie laat zien van 50% dan vindt RFC het schijnbaar heel normaal dat meer vervuilendere concurrenten een prijs mogen stellen waartegen de relatief klimaatvriendelijke melk van Nederlandse bodem dan maar verkocht moet gaan worden. In de marketing hebben ze daar een term voor: Quality give away - heet dat en wil zoveel betekenen als dat je voor eigenschappen aan een product wel kosten hebt gemaakt maar er geen geld voor vraagt.
Het wordt tijd dat RFC ( een Nederlandse rechtspersoon) naar zijn klanten een verhaal gaat houden dat Nederland de Klimaatdoelstelling van Parijs heeft ondertekend en dat die vertaald naar melk inhouden dat 1,24 kg CO2 equivalent per kilo melk nu al rechtvaardigt dat dit product meer waard is dan het wereldwijde gemiddelde van 2,4 kg CO2 equivalent per kilo melk. Dan komt het met die terugverdientijd op nog verdere CO2-emissie reducerende investeringen vrij snel helemaal goed.
torrarica
1 ha grasland neemt gemiddeld 20000 kg co2 per jaar op.
wordt dit ook in alle berekeningen mee genomen ?
Las Veegas
Zoals al eerder gemeld, men doet in de MVO update 2015 geen opgave over de onderbouwing van berekeningen om te komen tot die 1,24 kg CO2 per kg melk.
jan is hobbyboer
Hoe meer RFC aan duurzaamheid is gaan doen, hoe lager de melkprijs is geworden, dan toch liever maar ietsje minder duurzaam.
Las Veegas
RFC die aan duurzaamheid doet (in hoeverre dat daadwerkelijk duurzaam is word niet uit de doeken gedaan) en de melkprijs zijn twee van elkaar onafhankelijke onderwerpen. Dat is meteen ook de reden dat daar nog geld te scoren is voor de deelnemers van RFC. Moet RFC alleen de prestatie in minder CO2-intensieve melk aan de afnemers uit landen die het Parijse Klimaatakkoord ook hebben ondertekend uitleggen en er geld voor vragen.

Valorisatie van minder CO2-intensieve melk kan gedaan worden door platweg op de prijs van de CO2-emissie te wijzen in het Europese CO2-emissie handelsplatform (ETS, is gelijk aan 0,6 Eurocent/kg CO2. Dat zou overigens de prestatie ernstig te kort doen want voor een prestatie in CO2-emissie reductie (in plaats van CO2-emissie) kan tot ca. 20 Eurocent per kg bedragen, althans wanneer we de prijzen voor de Duitse Treibhausgasemissionen Quote (de Duitse transportbrandstof CO2-emissie reductie verplichting, 3,5% dit jaar) erbij halen.

We zien dat emissies van CO2 bijna niets kosten maar dat CO2-emissie reductie bijzonder kostbaar is. Heel kort door de bocht is dat het verschil tussen een lineaire economie (van grondstof naar afval) en een circulaire economie (van grondstof naar grondstof).

Het lijkt mij dat bovenstaande door RFC verder niet meer te negeren is.
tok achterhoek
Wat zeggen ze op de vergadering als je dat zo zegt? Ben het helemaal met je eens, ze zijn hele dagen aan het nieuwe regels bedenken. En hoe meer regels des te lager wordt de prijs.
oldhuus
Quote:
@tok achterhoek: En hoe meer regels des te lager wordt de prijs.

Dan zullen ze bij DOC nog wel veel meer regels hebben..
tok achterhoek
Nee, want die waren altijd al lager. Ze moeten eigenlijk een keer zeggen, zo is het genoeg. Even een pas op de plaats maken. Het werkt niet meer om nog meer regels te bedenken. Als het al ooit gewerkt heeft

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina en duurzaamheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1