Koeien aansturen met virtueel schrikdraad

De techniek gaat door, straks (als dit werkt) dus ook geautomatiseerd stripgrazen. Ook niet meer koeien ophalen, een piepje in het oor als het melkerstijd is of de robot te lang op de koe moet wachten:

,,Het blijkt dat je koeien kunt aanleren om te reageren op het geluid’’, zegt onderzoeker Bert Ipema van Wageningen Universiteit (WUR). In juni gaan er grotere groepen koeien de wei in bij het onderzoeksinstituut in Leeuwarden. Dan willen de onderzoekers kijken wat er gebeurt als koeien in een kudde gaan rennen omdat ze tochtig zijn (gedekt willen worden).

In het najaar volgen experimenten waarbij hoogproductieve koeien eerst toegang krijgen tot het verse rijke gras en de minder productieve koeien op hun beurt moeten wachten. Allemaal aan te sturen vanuit een halsband rond de koeienhals. ,,Zo levert het meerdere voordelen op. Het plaatsen van afrasteringen, wat behoorlijk arbeidsintensief is, hoeft dan niet meer. Maar je kunt het systeem dan misschien ook gebruiken in het weidemanagement waarbij je bepaalde koeien bij het grazen voorrang geeft’’, zegt Ipema.

Lees hier het complete artikel: noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/…_

Deel dit topic

Reacties

paul1
Kunnen ze in elk geval niet meer virtueel de wei uit
cs-agrar
Voor honden bestaat een soortgelijk systeem. Als er dan voor de hond geen harde grens (hek, beton, sloot?) zichtbaar is, dus gewoon midden in een veld signaal krijgt, raakt ie op een eind dol.
+1
Chocomel
Hebben ze bij onze buren ook voor de hond. totdat de bliksem vlakbij insloeg. De spanning van de bliksem wordt ook overgedragen op het signaalkasje aan de hals en die hond is nu half blind en zo goed als doof. Als dat straks ook zo met de koeien gaat, ben je er mooi klaar mee...
kaas
Ik heb zo iets al eens zegt dat de koe een signaal krijgt als ze moet worden gemolken bij de melk robot .een piepje of een trilling wan de koeherkening op de halsband
meelezer
Alles is in theorie mogelijk. De praktijk zal leren wat er mogelijk is en vervolgens zal de economie ons vertellen of het economisch rendabel is.

Ach ........ bij de koeien is de grens afbakenen via de computerwereld nog in de experimentele fase. De boeren zijn al lang begrensd via de informatica,middels piep-alarmsystemen bij overheden en afnemers. Dus allemaal niks nieuws onder de zon 😄
brabo
Beetje onzin allemaal. Laat de koeien toch zelf beslissen wanneer ze binnen of buiten willen zijn
Dre v Helmond
Ik denk dat dit systeem wel toekomst heeft .Maar het grootste probleem is dat het maar een kleine markt is.
En het verschil met het honden systeem is dat er niet meteen ringleiding word gewekt maar met GPS hetzelfde systeem als waar de tractor over het veld rijd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , koe , management , robot , melkerstijd , stripgrazen en tochtig geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1