Lto teleurgesteld in de melkprijs RFC.

boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

De melkaanvoer van de melkveehouders zorgt voor een teleurstellende opbrengstprijs. Cees zou als melkveevoorman met goede ideeen moeten komen hoe de melkveesector weer rendabel te maken.

Deel dit topic

Reacties

+2
hans1980
Kom op lto

dis is de vrije markt zonder quotering !

gem. bedrijf kon 8 jaar geleden al lang voor wereldmarktprijzen melken , door melkprijs min quotumkosten! dus niet zeuren dit is wat jullie wouden
+2
ijssel
Weinig vrije markt bij, met een betutelende regelgeving,iedereen is tegenwoordig baas over je bedrijf en portemonee,en zelf mag je als laatste in de rij gaan staan om je handje op te houden,en meestal zijn dan de centjes wel op.
Quote:
@hans1980: dis is de vrije markt zonder quotering !
Coen
Het is een keiharde zuivelmarkt aan het worden 😄

beoordeel de situatie in 2009 in VS maar eens, alleen de sterksten (mentaal en financieel) zullen overleven 😄
gerrie-hul
Dit is het gevolg van vrije markt Of anders marktwerking
+1
KuikenenKoe
Quote:
@jg: Cees

heb hier de "blaren ook op de kont" maar om cees daar schuld van te geven is me te min
-1
brabo
Quote:
@KuikenenKoe: "blaren ook op de kont

dan zit je te veel stil, ga eens aan de gang man 😄
+3
KuikenenKoe
Quote:
@brabo: dan zit je te veel stil

als je wordt geknipt en geschoren moet je niet teveel bewegen
+1
jg
Cees krijgt nergens de schuld van. Hij heeft als voorman van een groot collectief, dat zijn product ook nog eens collectief/cooperatief laat verwerken, de mogelijkheden om collectieve aanbodsturing te realiseren. Ligt er maar aan hoe je collectieve belangenbehartiging ziet.
Probleem is dat veel bestuurders uit de collectieve cooperatieve organisaties/bedrijven de leden niet kunnen / willen aanspreken op verantwoordelijkheden en verplichtingen. RFC had zoals eerder geprikt de link tussen melklevering en financiering veel concreter moeten maken.
KuikenenKoe
Quote:
@jg: de mogelijkheden om collectieve aanbodsturing te realiseren.

lijkt mij beter om het eerst nog maar es een jaartje aan te zien
om van het ene systeem naar ander systeem te gaan geeft ook veel onrust
+1
vette piet
Mijn plus geldt voor de laatste regel van jg.
Coen
@vette piet , klopt helemaal, maar dat is mosterd na de maaltijd 😄

bestuursleden en ledenraadsleden hebben (zover ik weet/heb gehoord) nooit gesproken over het vragen van een financiele bijdrage van de groeiers voor de enorme investeringen in extra verwerkingscapaciteit 😞
+1
arie.j
Quote:
@jg: RFC had zoals eerder geprikt de link tussen melklevering en financiering veel concreter moeten maken.

Dat had alleen voor wat extra lening aan de cooperatie in de vorm van ledenkapitaal door grote groeiers betekent.
Dat zoiets de groei van de productie in Nederland en de rest van de wereld van betekenis had tegengehouden geloof ik niet
+1
wotan2
@arie.j Klopt, maar nu staat RFC bij de leden te bedelen om het eigen vermogen op te krikken. Dit was dan niet of in mindere mate nodig geweest.
+2
Coen
@arie.j , zou het even moeten nakijken maar er is de laatste jaren door RFC enorm veel geinvesteerd in die uitbreiding van de verwerkingscapaciteit met 2,5 a 3 miljard kg extra melk, per kg extra melk een fors bedrag.

als de groeiers dat nog eens extra hadden moeten bijlenen was de uitbreiding van stalcapaciteit vast minder geweest 😄
+1
vette piet
@CoenCosun gaat dat wel doen. Als je meer bieten wilt leveren dan je quotum, moet de ledenleveringsbewijzen kopen . 5,5 euro per ton bieten. Op die manier ga je als teler dit meenemen in je saldoberekening, of uitbreiding wel interessant voor je is. Cosun beschermd haar leden min of meer op die manier, in plaats van ze gek te maken. Degene die kiest voor groei betaald zo zelf de verwerking.
Coen
@vette piet , assertief geacteerd op de onwenselijke situatie in de zuivel 😄

maar wij hebben vooraf daarover bij RFC informatie ingewonnen, het is bij RFC zoals het is en daar hebben wij wel ons voordeel mee gedaan 😄
DeBoerin
Quote:
@vette piet: Degene die kiest voor groei betaald zo zelf de verwerking.

Weet iemand wat het gemiddelde uitstaande ledenkapitaal per 100 kg melk is bij RFC ?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@DeBoerin: het gemiddelde uitstaande ledenkapitaal per 100 kg melk is bij RF

Er staat €953 miljoen aan ledenobligaties-vast en €475 miljoen aan ledenobligaties-vrij. De leden hebben 10.060 miljoen kg melk geleverd in 2015. Laat ik het rekenwerk aan jou.
DeBoerin
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Laat ik het rekenwerk aan jou.

Leden-obligaties vast zijn een verplichting voor elke leverancier en daarbij voldoet een groeier naar verhouding dus aan dezelfde kapitaalinjectie als een bedrijf wat niet groeit.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: de mogelijkheden om collectieve aanbodsturing te realiseren

Hoepel toch op met die aanbodsturing, dat hebben we 30 jaar gehad, nu eerst maar eens 30 jaar vrije markt en dan beoordelen we wel of het werkt of niet. Na 1 jaar quotum was het ook wildwest omdat iedereen zoveel melk moest inleveren. Nu zijn ineens al die ingekakte boeren blij met een quotumsysteem omdat ze te lui zijn om zelf te gaan ondernemen. Dat hoefde de afgelopen 30 jaar als ambtenaar met een vast inkomen niet. En nu maar mauwen, kleine kinderen zijn het.
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: Hoepel toch op met die aanbodsturing, dat hebben we 30 jaar gehad, nu eerst maar eens 30 jaar vrije markt en dan beoordelen we wel of het werkt of niet.

jij en ik, soms als vuur en water
en dan zo n overeenkomst
is rare wereld
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: jij en ik, soms als vuur en water

Dat valt volgens mij wel mee. Ik heb een hekel aan dat nostalgisch gejammer, net of het communistische quotumtijdperk zo ideaal was. Ik zie het nog steeds als een met schulden overladen piramidespel, niet alleen in NL, als je ziet wat er in Canada gebeurd, daar is het haast nog gekker.
+1
arie.j
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik zie het nog steeds als een met schulden overladen piramidespel

Dat is natuurlijk geen goede vergelijking.
Een piramidespel duurt zolang er steeds meer aan meedoen.
Maar een quotumstelsel leeft van de beperking
Het is productiebeperking die is ontaard in een stelsel van verhandelbare vergunningen van grote waarde.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Dat is natuurlijk geen goede vergelijking.

Zeepbel was misschien een beter woord. Door de steeds grotere risico's (schulden) en het steeds idiotere verdienmodel (terugverdien tijden > 20 jaar) is natuurlijk een garantie voor een ravage.
+3
frank post
@jan is hobbyboer er vallen twee muizen in een emmer met melk, beide trappelen om het hoofd boven water te houden, 1 houd het niet meer vol er verdrinkt, de andere blijft maar trappelen, tot dat de melk boter word, over de harde boter kruipt hij naar de rand van de emmer en klimt er uit,
tot dat de melk boter is weet je niet of je het red maar als je niet heel hard trappelt weet je zeker dat het geen boter word.
ik ga ervan uit dat ik volgend jaar ook over de boter loop 😄
Frans1
@frank post
Haha, mooi vergelijk 😄
+1
pieta
@DeBoerin
Klinkklare onzin die je nu verkoopt. Ledenobligaties zijn een deel van de winst. Door de uitbreiding in melk wordt er meer melk geleverd in het segment wat de garantieprijs niet opbrengt en dus de winst naar beneden haalt. Oftewel de groeier wordt deels betaald door de niet groeier omdat die een deel van zijn winst obv oude leverhoeveelheden af moet geven aan een groeier.
pieta
@Frans1
Ja, en ik ben blij met mijn nieuwe duikuitrusting. 😄
-2
DeBoerin
Quote:
@pieta: Klinkklare onzin die je nu verkoopt.

het aandeel van de winst wat in ledenobligaties gaat draagt bij aan EV-positie van de onderneming en dit aandeel is bij groeier groter dan bij niet groeier. Dus ieder nadeel heeft ook zijn voordeel toch ?
+1
weurding
@frank post in elk geval een gevalletje boter op hun hoofd voor beiden 😄
pieta
@DeBoerin
Als ik had gewild dat je het snapte had ik het wel beter uitgelegd. 😄 De obligaties worden inderdaad uitgekeerd per kg melk. Maar het is gewoon 20% van de totale winst. Als het groeivolume (laatste 1 miljard kg) onder de garantieprijs weggaat brengt dat deel verlies. Dus dan zakt de winst. Minder winst is minder obligaties. Nu komt het vervelende stukje. Bij minder kg melk was en de winst in totaal hoger geweest en per kg en was er dus meer EV in de vorm van obligaties gevormd en had de niet-groeier ook nog eens meer obligaties gehad. Is dit een betere uitleg?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@frank post: ik ga ervan uit dat ik volgend jaar ook over de boter loop

Ik heb ook jaren hard moeten trappelen hoor, iedereen ging er vanuit dat mijn vader de laatste generatie boer hier op deze plek 😄. De taxatiemakelaar bij de overname vroeg zelfs nog of ik ECHT wilde gaan boeren op deze plek, zo gedateerd 😄. Trappelen is op zich ook best een avontuur dat ze je nooit afpakken. Je wordt er wel levenswijs van en raakt niet zo snel meer in de stress. Ik kijk nu tegen hoop zaken toch wel heel anders aan dan 20 jaar geleden, voordat het avontuur begon 😄. Meeste boeren gaan natuurlijk ook gewoon verder met boeren, alleen aantal hebben er zo'n financieel zooitje van dat ze het echt niet recht gaan krijgen. Als ik jouw verhalen zo lees dan hoor jij absoluut bij de botermakers. Met 30 cent hou jij het nog ongeveer recht. Dan hoor je waarschijnlijk echt wel bij de beste helft qua kostprijs dus mag je door naar de volgende crisis 😄.
arie.j
Quote:
@Coen: zou het even moeten nakijken maar er is de laatste jaren door RFC enorm veel geinvesteerd in die uitbreiding van de verwerkingscapaciteit met 2,5 a 3 miljard kg extra melk, per kg extra melk een fors bedrag.als de groeiers dat nog eens extra hadden moeten bijlenen was de uitbreiding van stalcapaciteit vast minder geweest

Een verhaal waarvan ik nog niet direct zou weten hoe.
Investeren voor extra productie doe je niet pas als de melk al voor de fabrieksdeur staat.
En een paar jaar geleden al geld laten ophalen bij ieder die wat meer dacht te gaan melken(zonder te weten hoeveel precies)zou me ook niet haalbaar hebben geleken.
In ieder geval weet ik geen enkele fabriek die de investeringen voor de meermelk door de groeiers heeft laten betalen.
pieta
@arie.j
Campina vroeger met hun ledenbewijzen. Verplicht meer kopen als je meer leverde. En dus financierde je direct na uitbreiding je eigen productieverhoging. Zal geen 100% geweest zijn.
arie.j
@pieta
Ledenbewijzen waren in het quotumtijdperk een verplichte lening per kg te leveren melk aan de coöperatie.
Quotum was toen vrijwel gelijk aan wat een boer leverde, dus allemaal erg voorspelbaar
Maar het was niet voor extra investering voor melk die je misschien over 2 jaar meer zou willen gaan leveren.
pieta
@arie.j
Het is niet geheel vergelijkbaar maar dit systeem zou nu wel rechtvaardiger zijn. Uiteindelijk was het niet zozeer een lening volgens mij. Eerst had je de vrijheid om ledenbewijzen te kopen. Leverde je meer melk als waar je ledenbewijzen voor had dan "liep je omgerekend 12% rente mis". Dat kreeg je dan minder als nabetaling. Naderhand werd het verplicht. Hoe het toen ging met wel/geen rente weet ik niet meer.
+1
arie.j
@pieta
Toch zat er een verplichting bij toen ze ingevoerd werden.
Het is allemaal al wel weer heel lang geleden, en het jaar weet ik uit mijn hoofd echt niet meer
Maar ik weet wel dat toen nogal wat leden hebben bedankt omdat(naar ze zeiden) ze geen bank voor de coöperatie wilden zijn.
+1
amor
De vooruitziende blik van LTO was volgens mij niet helemaal goed.
De leden wouden voor het merendeel van het quotum af.
+1
klant
Moesten toch het gat in de wereldmarkt opvullen lto
Coen
De extra 1,5 miljard kg melk uit NL wordt allemaal afgezet op de spotmarkt, voorlopig nog tegen een verlies van > 10 eurocent per kg melk voor onze eigen zuivelverwerkers 😞
tonny60
De echte ondernemers zouden over blijven volgens Lto.
Met de steun die de individuele lidstaten van de EU aan boeren mogen geven,waaraan Nederland zeker niet mee zal doen,zullen de Nederlandse melkveehouders het extra moeilijk krijgen.
weurding
Quote:
@tonny60: De echte ondernemers zouden over blijven volgens Lto.

hopelijk brengen die genoeg contributie in het laatje voor het voortbestaan 😉
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: hopelijk brengen die genoeg contributie in het laatje voor het voortbestaan

Tuurlijk wel, die mogen de LTO wel dankbaar zijn dat ze het bestaan van hun bedrijf weer paar jaar gered hebben met die stomme fosfaatrechten. Dan kan er wel beetje contributie vanaf lijkt mij.
+1
kaas
En dan maar zeggen komt door het weg vallen van vraag uit china en rusland en de lage olie prijs maar dat is ook kort door de bocht dat was ook te verwachten dat dat een keer zou gebeuren
+6
puntertje
Domme, domme Cees. LTO heeft vol ingezet op melkveehouders die met oogkleppen op vol gas wilden geven. Die zitten nu allemaal in de problemen en met hun gedrag zijn zij die wat meer risico-mijdend waren meegesleurd in een langdurige crisis. En ja, we hebben geen invloed op de wereldmarktprijs, maar hebben door de door LTO en NZO verstrekte oogklepjes het verdienmodel van iedereen verpest. 'Industriemelkers' hebben hier een veel te hoge kostprijs voor commodity's en de zondvloed aan melk laat alle winst in het toegevoegde waarde segment weer verdampen.
En och, nu zijn Cees en consorten, zuivelbobo's niet in de laatste plaats, teleurgesteld....
Visie? niet! alleen veel zitvlees en zich voortslepend naar eindeloze compromissen waarvan de uitkomsten vlees nog vis zijn. Elk kruispunt is de weg van de minste weerstand genomen en tenslotte loop je vast in het moeras.
Coen
Gelijk hebben en gelijk krijgen: heb hier vaker aan zowel het strategisch als het bedrijfseconomisch inzicht van onze Cees getwijfeld, dat was hier not-done maar is dat nog steeds zo ?
+1
KuikenenKoe
Quote:
@puntertje: 'Industriemelkers' hebben hier een veel te hoge kostprijs

volgens velen kiepen deze binnenkort toch al om dus hoeven we ons daar ook niet meer druk om te maken
is dat probleem op gelost
+1
MTSTAMMINGA
Het grappige is Dat de pratijk is in mijn omgeving
Die gene zijn gestopt zijn Die ondere de 10.000 liter de ha zaten
+2
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Het grappige is Dat de pratijk is in mijn omgevingDie gene zijn gestopt zijn Die ondere de 10.000 liter de ha zaten

Dat is grappig ja maar ook logisch. Die kunnen stoppen want die hebben geen dubbel zo grote nieuwe ligboxenstal gebouwd waardoor ze intensief werden. Met een oude afgeschreven stal en een oude veldschuur zonder verlichting 😄 is het makkelijker stoppen dan met een gloednieuwe dubbel zo grote high tech alles automatisch stal.
Coen
@MTSTAMMINGA , die hebben dan dus ook niet geinvesteerd in stallen waarvan de bedrijfswaarde van de extra ligboxen nihil is --> wat een gigantische kapitaalvernietiging zou dat dan geweest zijn 😄
George
Quote:
@Coen: die hebben dan dus ook niet geinvesteerd in stallen waarvan de bedrijfswaarde van de extra ligboxen nihil is --> wat een gigantische kapitaalvernietiging zou dat dan geweest zijn

Tja Coen nu schrijf je hetzelfde als ik.
+1
Coen
@George , excusez moi, kreeg tijdens het typen een telefoontje tussendoor, daarna gepost 😄
krijg je van mij ook nog een plusje 😄
+1
weurding
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die gene zijn gestopt zijn Die ondere de 10.000 liter de ha zaten

dat heeft weinig met bedrijfsomvang te maken karst 😉
weurding
Quote:
@Coen: tijdens het typen een telefoontje

druk man coen, ook nog appen en facebook? 😄
Coen
@weurding , gelukkig niet 😄

laat ik over aan mijn echtgenote, kijk daar wel de foto's en berichten van de kleinkids 😄
+1
matt
@weurding
Telefoontje van de bank 😨
weurding
@matt aanname's 😄
de hoef
Quote:
@Coen: , kijk daar wel de foto's en berichten van de kleinkids

heel de dag dus ,hier zit opa er ook nooit op [zegt ie
MTSTAMMINGA
Quote:
@Coen: kreeg tijdens het typen een telefoontje tussendoor,

Ze kwamen weer een vracht mest halen 😞
Na dat de vorige vrachten betaalt waren 😄
+1
Frans1
@MTSTAMMINGA
😄

Beetje kietelen moet kunnen
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die gene zijn gestopt zijn Die ondere de 10.000 liter de ha zaten

Dan mag ik me ook wel zorgen gaan maken
+1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Jij hebt ook een hoge kostprijs Omdat je te weinige liters heb
Om je kosten over uit te smeren 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Jij hebt ook een hoge kostprijs Omdat je te weinige liters heb

Haha, denk je echt dat mijn kostprijs van de melk iets zegt over het voortbestaan van mijn bedrijf? Ik heb 9 jaar bijna zonder melkgeld geboerd.
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: k heb 9 jaar bijna zonder melkgeld geboerd.

De liefde voor het vak is groter bij je Dan de hebzucht van geld 😄
+1
KuikenenKoe
@MTSTAMMINGA
Is toch bij meeste boeren zo?
Frans1
@jan is hobbyboer
Mooi hé, en dan loop je hier altijd te blèren dat het economische inzicht bij de fulltime boeren ver te zoeken is. 😄
+1
Coen
@MTSTAMMINGA , wij kunnen gelukig alle mest via boer-boer afzetten, duurzame relaties 😄
KuikenenKoe
Quote:
@Coen: wij kunnen gelukig alle mest via boer-boer afzetten,

is industriemelken he
als je niet alle mest op eigen grond kan plaatsen
eigenlijk heb je dan rechten gekregen op een ander zijn plaatsingsruimte
pieta
@KuikenenKoe
Ja en net die melk bederft nu de markt volgens de extensievere groeier. 😄
+1
MTSTAMMINGA
@pieta
De oplossing is tegen de jeugd zeggen 😞
Vandaag 1 glas bier betalen met 8 litermelk 😄 😄
Coen
@KuikenenKoe , we winnen zelf alle ruwvoer, dus zijn geen industriemelkers 😄

de politiek heeft die absurde lage bemestingsnormen vastgesteld en we moeten nog enige jaren wachten op hogere bemestingsnormen vanuit de KLW.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@Coen: we winnen zelf alle ruwvoer dus zijn geen industriemelkers

Je voert gewoon teveel bijprodukten en krachtvoer 😞
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Mooi hé, en dan loop je hier altijd te blèren dat het economische inzicht bij de fulltime boeren ver te zoeken is.

Inschatting in 2006 was dat verkopen een goedkopere oplossing was dan doorboeren en 2 euro per liter quotumgeld afschrijven (incl. rente die toen nog wat hoger was dan nu). Uiteindelijk waren beide opties een ramp. 9 jaar zonder geld boeren is nix, 2 euro quotumkosten terug verdienen in 9 jaar lukt ook nooit en levert dus een gigantisch vermogensverlies op. Het was kiezen uit 2 slechten. Mijn financiele balans ziet er nu in ieder geval veel gezonder uit dan in 2006 dus daar sus ik mijn gemoed maar mee, dat het financieel toch geen hopeloze beslissing is geweest 😄. Ik doe ook maar wat, en in 2006 leek mij dit financieel de beste keuze, wel een gok, maar aangezien ik nog steeds beetje boer ben, heb ik deze gok overleefd. D'r hebben afgelopen jaren wel meer boeren voor grote bedragen gegokt, de vraag is of die het allemaal als boer overleven.
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: we winnen zelf alle ruwvoer, dus zijn geen industriemelkers

Coen wringt zich hier al een tijdje in het kamp van de extensieve sukkels, terwijl hij juist een bedrijf heeft wat perfect bij de visie van LTO past, intensief, groot en modern en met een dikke financiering. Snap het wel dat ie graag bij de club van extensieve sukkels wil horen, die zijn veel relaxter en da's veel gezelliger, maar eigenlijk heeft ie er niet veel te zoeken. Nu blijkt ook nog dat ie bergen mest afzet.

De door hem zo gekoesterde buffer van een dubbeltje is voor kerst 2017 met zijn setup ook snel verbrand, voor 20 to 25 cent melken lukt z'n zoon ook nooit, maar gezien z'n fantastische relatie met de bank (dat lukt volgens mij geen enkele andere boer) heeft ie beschikking over onbeperkt krediet lijkt het wel. Wel een goede ondernemer dus die Coen.
pieta
@jan is hobbyboer
Ik denk dat bij jou de keuze niet zo moeilijk was. Volgens mij was doorgaan zoals je bezig was geen optie. Dus pak je de andere. Onze balans is ook veel beter dan die van 2006 en wij hebben geen quotum verkocht. Dus wat dat betreft is er geen verschil. En ja, in 2006 hadden wij meer schuld als jij denk ik zo en niet meer grond en ook gedateerde gebouwen. Zonder verplaatsing had ik nog steeds verouderde gebouwen gehad.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Zonder verplaatsing had ik nog steeds verouderde gebouwen gehad.

Daarom ben jij, net als ik, ook een verre van gemiddelde boer. Zo'n eenmalige gigantische kapitaalsinjectie helpt je natuurlijk wel mooi op weg om de rest van je leven financieel redelijk te freewheelen.
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Jij hebt ook een hoge kostprijs Omdat je te weinige liters hebOm je kosten over uit te smeren

Jan heeft volgens zijn eigen zeggen 16 ha grond plus gebouwen en een kleine anderhalve ton schuld. Dan kan zijn kostprijs nooit hoog zijn of hij nu veel melkt of helemaal niks. 😄
Hij is niet voor niks hobbyboer.
George
Quote:
@pieta: Onze balans is ook veel beter dan die van 2006 en wij hebben geen quotum verkocht. Dus wat dat betreft is er geen verschil. En ja, in 2006 hadden wij meer schuld als jij denk ik zo en niet meer grond en ook gedateerde gebouwen. Zonder verplaatsing had ik nog steeds verouderde gebouwen gehad

Hier is de balans ook heel veel beter dan 10 jaar geleden waarvan al 9 jaar niet meer gemolken. 😄 Grond herwaarderen doet wonderen. 😄
Maar ook mijn privévermogen is flink toegenomen door verkoop quotum. En dat komt niet op de balans voor.
weideboer
Hoe zit het eigenlijk in de rest van Europa, zie nog geen Franse boeren op de tv of i.d.
DutchDairyFarmer
Die zijn al gestopt en gaan lekker akkeren op hun land zie je vaker met dip in de melkprijs koeien eruit en akkerbouw erin.
Noorderling
Akkeren met deze graanprijzen schiet ook niet op, daarbij moet de hele teelt van 2016 nog voorgefinancierd worden tot op zn vroegst augustus.
Coen
@Noorderling , zo'n oogstfinanciering kan toch gemakkelijk uit de verkoopopbrengst van het (melk)vee ?
Noorderling
Quote:

Graan gaat in oktober/november de grond al in. Dan liggen de kuilplaten net vol.
Nu nog zomergraan of zomergerst zaaien is alleen een optie als je geen graan, geen melk en geen geld wilt hebben 😛
DutchDairyFarmer
Die gaan niet 7 dagen per week melken en geld toegeven, zijn alleen Nederlanders te gek voor 😛
+1
diezel
Quote:
@DutchDairyFarmer: Die gaan niet 7 dagen per week melken

Hoor dat er bv. in Frankrijk afgelopen jaren behoorlijk is geïnvesteerd in de melkvee-sector voor o.a. "het milieu".
Als je die kosten eenmaal gemaakt hebt, ga je niet meer zo gemakkelijk "wat akkeren".
+2
weurding
Och, hoeveel zijn teleurgesteld in lto?
DutchDairyFarmer
LTO kwam al niet in mijn woordenboek meer voor
+3
George
Wat een losers verhaal van de LTO. Dit was toch wat ze wilden? Het quotum moest eraf want anders konden we niet profiteren van de groeiende vraag naar voedsel door de enorme bevolkingsgroei en welvaartstoename in de wereld. Nou is het ruim een jaartje weg en is men teleurgesteld in de melkprijs. Wat een stelletje onnozelaars!
meelezer10
Quote:
@George: walvaartstoename

Wat is dat precies george? Heeft dat met dat bootje op zee te maken? Wordt de wal toch bereikt? 😄
+1
George
Shit een spelfoutje.
+1
meelezer10
@George
De kun je bij mij maar genoeg vinden.
George
Quote:
@meelezer10: De kun je bij mij maar genoeg vinden.

In deze zin in ieder geval wel. Maar ik ken er die toch veel slechter schrijven.
KuikenenKoe
Quote:
@George: Maar ik ken er die toch veel slechter schrijven.

somz een beeter verhaal heben en daar gaaat het om iz beter daan slechter verhaal in goete schijferstaal met alemaal duure woorden enso
weurding
@KuikenenKoe daar kan ik weinig aprecierende woorden aan toevoegen 😄
George
Quote:
@KuikenenKoe: somz een beeter verhaal en daar gaaat het om iz beter daan slechter verhaal in goete schijverstaal met alemaal duure woorden enso

Ik weet het niet.
+1
wotan2
@George
Gevonden als tag op ander forum: Wie schrijffouten vindt, mag ze houden!
bolder
Deze beloning van melkveehouders . varkenshouders. komt dicht bij het Communistisch chiesteem >L.T.O. leden denk is na wie er voor jullie op komen. stap over ...
+1
weurding
Als ik overigens de kop van het artikel lees ben ik benieuwd wat lto van de doc en andere prijzen vindt, neem aan dat ze daar ook leden hebben ?
+1
KuikenenKoe
Lto is het minst teleurgesteld in de melkprijs rfc
zo beter
+1
arie.j
Quote:
@weurding: als ik overigens de kop van het artikel lees ben ik benieuwd wat lto van de doc en andere prijzen vindt, neem aan dat ze daar ook leden hebben

Je moet nooit alleen op de kop van een artikel afgaan, die hebben anderen er maar boven gezet, veelal om lezers extra te lokken.
LTO vind de melkprijs op heden teleurstellend.
En verder niets, geen FC, want daar is de garantieprijs niets anders dan het gemiddelde om ons heen.
Wat er bijzonder aan die uitspraak is weet ik niet.
Ik heb tenminste nog weinig boeren gehoord die vonden dat een kwartje wel meeviel.

Het lijkt me zinvoller om over de rest van het verhaal te discusseren
+2
jg
"De markt heeft het moeilijk"... Er is gewoon teveel aanbod tov de vraag. De markt heeft het helemaal niet moeilijk. De kopers zijn in een zetel gezet door de verkopers die teveel produceren. Moeilijker is het niet....
+1
weurding
@jg idd, de markt redt zich wel, de producenten van de grondstof komen in het nauw, de rest krijgt zijn marge wel
+1
jan is hobbyboer
LTO is een kansloze industriemelkersclub die de sector richting de afgrond voert met hun compleet van de pot gerukte visie op hoe markten werken. Je produceert als een dolle en de markt neemt het klakkeloos tegen premium prijzen op want anders is onze veel te hoge kostprijs niet gedekt. Hoe bedenk je zoiets. Lullige is dat deze mannekes ook bij RFC de investeringan aansturen. Daar hebben we nu dus ook vele fabrieken die als een molensteen om de nek van ALLE boeren hangt, niet alleen die idioten die zo nodig gek moesten doen. Alle boeren hebben last van deze vogels zonder enig economisch besef. Dank u daarvoor. Volgende aktieputen voor LTO zijn afschaffing van de weidemelkpremie en verhoging van de quantumtoeslag.
+3
MTSTAMMINGA
Je vergeet nog 1
Leveringstop van hobbyboeren 😄
+1
jg
Hobbyboer raakt weer aardig in vorm.
MTSTAMMINGA
Quote:
@jg: Hobbyboer raakt weer aardig in vorm.

Zijn vinger moeten in conditie blijven in verband met zijn hoofd inkomen 😞
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Zijn vinger moeten in conditie blijven in verband met zijn hoofd inkomen

10 vingers typen he, mijn uurtarief is te hoog om maar met 1 vinger te typen 😄.
Coen
ZLTO heeft binnen LTO voor de melkveehouderij de varkensstrategie gedicteerd, grootschalig / intensief en tevens op de rotonde de afslag doodlopend genomen 😞

jammer voor onze mooie sector dat zoveel collega's zich achter deze desastreuze visie hebben geschaard, maar dat biedt voor een aa tal ook weer kansen om binnenkort relatief goedkoop een modern bedrijf te bemachtigen 😄
+2
spotmelker
Melken als een gek = landen op je bek!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melkprijs , voer , melkveehouders , rfc , melkaanvoer en aanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
109
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
5