Nederlandse landbouw kan groeiende vraag naar biologisch niet bijbenen

Nederlandse boeren en tuinders schakelen te traag om naar biologische landbouw. Waar de consument in vijf jaar tijd zo'n 50 procent meer bio kocht, groeide het oppervlak aan biologische landbouwgrond niet of nauwelijks. Dit concludeert Bionext op basis van cijfers die de door Skal Biocontrole zijn gepubliceerd.

Deel dit topic

Reacties

ijssel
De boeren en tuinders zijn snel genoeg,SkalBiocontole is te traag,daar wringt eerder de schoen.
+5
casev
Moet je eens opletten hoe snel we met z'n alle die biologische markt tot een overschot/dump markt maken......
m uut m
RFC gaat zijn leden in omschakeling en in 2017 biologische melk kunnen produceren niet als biologisch afnemen.
+1
reality
M uut m

En dat vind jij vreemd???????
Cornelis
Bron?
m uut m
RFC eerste hand. Ik ben zelf ook in omschakeling.
Cornelis
@m uut mVandaag gebeld dus.
m uut m
Farmer_
Quote:
@m uut m: RFC gaat zijn leden in omschakeling en in 2017 biologische melk kunnen produceren niet als biologisch afnemen.

Wat is de reden?
m uut m
Onduidelijk
-1
JD6930
Vinde 't gek! Als je bioboer wordt heb je meer kansop oogst mislukkingen en zieke dieren, ook al heb je minder landwerk, je hebt wel meer zorgen om zieke dieren omdat ze zogenaamd niet zoveel medicijnen mogen...

Je dieren heel de dag in de wei laten bakken is ook niet echt goed voor ze. Een boer wil het beste voor z'n vee. Dat kun je ze met bio niet geven. Je krijgt er misschien meer geld voor maar denk dat voor velen de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

En zou niet de eerste keer zijn dat bio met gewoon spul gemengt wordt. Bio is ook helemaal niet zoveel beter voor je als wordt gezegd. Voor mij geen biotroep.
m uut m
Voor dat je een oordeel geeft moet je wel weten waar je over praat.
cs-agrar
Quote:
@JD6930: ook al heb je minder landwerk,

Is dat wel zo?
Farmer_
Je ben niet goed op de hoogte, medicijnen mogen normaal gebruikt worden, alleen wachttijd is dubbel zo lang, en met gezondheid hoeft er niks te veranderen, had je eerst Problemen dan zul je die wel houden Erna, ligt aan de boer, of Management, een nette boer zal na omschakeling niet veranderen en omgekeerd ook.
Grasbaal
Omschakelen duurt toch altijd al meerdere jaren?
m uut m
Kan in 1,5 jaar
Nico96
@m uut m hoe ver ben je met omschakelen?
m uut m
@Nico96
eerste jaar
Nico96
@m uut m Dan zou je in de loop van 2017 biomelk kunnen leveren, hopelijk kan RFC dan groen licht geven, anders zijn er genoeg afnemers die je melk graag erbij hebben.
m uut m
@Nico96
De leden die nu omschakelen kunnen in 2017 geen biologische melk leveren aan RFC. Daar hebben we gisteren bericht over gekregen.
Heel apart in januari zochten ze nog bio boeren.
Nico96
@m uut m ja bizar dat de eigen leden niet om mogen schakelen. Maar wel verstandig van RFC als ze verwachten dat er genoeg biomelk voorhanden is. Veel eigen bioleden zullen ook wel ingezet hebben op groei, en die melk moet ook geplaatst worden. Maar het is wel zuur als omschakelaar.
buorman
Quote:
@m uut m: m uut m - 5 uur geleden

@Nico96eerste jaar

Week 1 of week 52
puntertje
Quote:
@Nico96: hopelijk kan RFC dan groen licht geven

Wel heel apart, de markt voor reguliere melk is overvol, RFC zegt; 'kom maar op met al die extra melk, wij verwerken het wel'. De verliezen op die extra melk zijn gigantisch. De markt voor biologische melk groeit, maar hier zeggen ze weer; 'ho ho, rustig aan, straks hebben we te veel melk, en stel je voor dat we op het extra melk dan wat verlies lijden'. Dat is wel een lekkere consequente aanpak van onze visionaire bobo's.
cs-agrar
Quote:
@m uut m: Heel apart in januari zochten ze nog bio boeren.

laatste hier ook al op prikkebord geweest, als alle in omschakeling zijnde boeren daadwerkelijk als bio weggezet moesten worden, was die markt ook klaar
cs-agrar
Quote:
@m uut m: Heel apart in januari zochten ze nog bio boeren.

laatste hier ook al op prikkebord geweest, als alle in omschakeling zijnde boeren daadwerkelijk als bio weggezet moesten worden, was die markt ook klaar
m uut m
@cs-agrar
In 2015 was het tekort aan biomelk 30 a 40 miljoen kg.
Verwachting van de jaarlijkse groei 15 a 20 miljoen.
Aangemeld voor omschakeling naar biologisch in 2016 60 melkveehouders.
60 × gemiddeld 0,5 miljoen kg is 30 miljoen dus wat is dan het probleem.
cs-agrar
Quote:
@m uut m: 30 miljoen dus wat is dan het probleem

in een jaar die 30milj erbij, geloof eerder dat het getal groter gaat zijn, en een markt kan niet opeens zoveel meer aan. Als dat tekort er daadwerkelijk was, is er of een alternatief voor gevonden, of prijzen waren helemaal omhoog gevlogen
m uut m
@Nico96
Dat door andere bedrijven er bij nemen gaat ook nog niet zo snel.
Nico96
Een groei van 25 % is erg veel, bovendien schakelen in het buitenland ook veel bedrijven om naar bio. Er zijn nu al problemen met teveel biomelk in het voorjaar, reden voor RFC om de bioprijs voor juni met 2 euro naar beneden bij te stellen.
reality
Was in januari 2015 zeker?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , landbouwgrond , biologisch en grond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1