Column Sjakie - Efficiënt of meer

Door Jack Rijlaarsdam,

De kogel is door de kerk, er is flink meer duidelijkheid in het fosfaatdossier. De sector zal eerst zijn draai moeten vinden na de lawine van regelgeving de afgelopen jaren voordat er serieus geëvalueerd kan worden.

Mijn eerste indruk is dat er vrij eenzijdig belangen zijn verdedigd. Het begon met het toekennen van de melkveefosfaatreferentie, bedrijven met een overschot kregen zo het recht tot in lengte van jaren dit overschot te blijven produceren. Vervolgens werd er in de regelgeving die grondgebondenheid zou moeten borgen vooral aandacht besteed aan het maximaliseren van de mogelijkheid voor mestverwerking.

Bedrijven die hier toch niet mee uit de voeten kunnen, worden geholpen met een lobby voor erkenning van invulling van grondgebondenheid door voer-mest-contracten . Het is nu nog wachten op een clubje intensieve rakkers die delen van het Amazonegebied gaan claimen, omdat hun krachtvoer daar geteeld wordt. Het toebedelen van fosfaatrechten op basis van één referentiedatum heeft wat weg van een loterij, waarbij anticipeerders de hoofdprijs te pakken hebben.

Belangenbehartigers hebben de kaarten vooral gezet op erkenning van de Kringloopwijzer als middel om extra productieruimte te creëren. Uit oogpunt van technische duurzaamheid begrijpelijk, minder verspilling van mineralen per geproduceerde kilogram melk is beter. Gevolg hiervan is dat jongveeopfok afstoten, koeien opstallen, gassen en mest afvangen, akkerbouwmatig ruwvoer telen en intensiveren de norm worden.

Totaal strijdig met de wensen vanuit de maatschappij die de koe wil zien weiden, de weidevogels vliegen en de bloemen bloeien. Melkveehouders die weiden, later of gespreid maaien, bloemranden beheren, eigen jongveeopfok en een gesloten bedrijf hebben of zelfs antibioticavrij zijn, worden allemaal door de Kringloopwijzer afgestraft. Toch voldoen zij waarschijnlijk meer aan maatschappelijke wensen dan degenen met focus op efficiëntie.

Er zal erkenning moeten komen voor bedrijven die het anders doen dan puur efficiënt melken, anders verdwijnt dit soort toegevoegde waarde. Een beetje premie doet geen recht aan de inzet en het effect op de beeldvorming. Fosfaatruimte verdelen volgens het systeem dat FrieslandCampina hanteert om duurzame ontwikkeling te meten lijkt meer geschikt. Ieder kan sterke punten inbrengen waar mineralenefficiëntie er slechts één van is.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

George
Redelijk stukje geschreven Sjakkie! Is dit de lââtste ?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Is dit de lââtste ?

Ik had vrijdag de hoofdredacteur om de koffie en ik mag blijven.
+1
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik had vrijdag de hoofdredacteur om de koffie en ik mag blijven.

Dan had je waarschijnlijk goeie koffie.
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik had vrijdag de hoofdredacteur om de koffie en ik mag blijven

en jij wilt dat ook?
George
Maar het gaat niet over mogen blijven in dit geval , het gaat erom of jij nog wilt blijven!
+5
jan is hobbyboer
Zelfs sjakie neemt het voor mij op, dank daarvoor 😄
KuikenenKoe
Quote:
@Grasbaal: Fosfaatruimte verdelen

waar moet die dan vandaan komen dan?
+5
Holstein
Prima column van Jack, het effect van de voorstellen treffend weergegeven. Verdiend een ruimer publiek dan alleen het agrarische. Lang niet overal zal het besef er zijn waartoe deze regelgeving leidt.
+1
hans1980
Klopt sjakie het is gewoon een loterij : heb het ff gecheckt of de cr-delta site kun je onder mestbeleid je aantal koeien kijken die je per 2/7 had.. viel mij iets tegen heb toch teveel koeien naar slacht gedaan ... die guste dikbillen hadden best nog voor 45P/koe kunnen mee tellen 5/6 minder dan enkele weken eerder á 5-10k /koe
toch een leuk bedrag dat je door de neus wordt geboord door voor een peildatum te gaan , enkel om geen rechtszaken te willen met anticipeerders
Frits1
En in de toekomst worden de klw resultaten, de normen voor het hele mestdossier. Zodat de extensieve / weidevogel / biodiversieteit boer de laatste tik krijgt??
+2
Noorderling
Ook jou forfaits zijn afgelopen jaar gedaald.
De plaatsingsruimte is niet afgenomen dus doordat heel Nederland gemiddeld efficienter is hebben extensieve bedrijven die forfaitair rekenen ook voordeel.

Wordt wel heel veel aan de kringloopwijzer opgehangen maar het is momenteel nog niet veel meer dan BEX.
-2
Zoeiton2
Vreemde column. Iedereen weet toch in inmiddels dat Sjakie niets liever wil dan zo snel mogelijk 200 melkkoeien met jongvee, heel veel kracht voer maisaankoop en mestafzet? Waarom schopt hij daar nu dan tegenaan? Is gewoon verkeerd geinformeerd door lto net als Hans 1980. Heb ook getwijfeld om in juni slachtkoeien weg te doen. De veehandelaar begon te lachen je zou de enigste zijn die dat doet zei hij. Er werden in die tijd alleen moet weg koeien geslacht. Daarom zal 99% ook blij zijn met 2-7-2015
George
Quote:
@Zoeiton2: Vreemde column. Iedereen weet toch in inmiddels dat Sjakie niets liever wil

We hebben hier al veel vreemde snuiters voorbij zien komen maar jij gaat momenteel bijna aan kop. 😄
Zoeiton2
Bedankt maar weer voor je diep doordachte inzicht.
George
@Zoeiton2
Nee jij loopt over van het inzicht. Ik heb je nog weinig zinvols zien vertellen hier. Behalve wat klagen over iedereen en tegen iedereen. Je bent gewoon een mauwerd.
robotboertje
@George
Gezelligheid kent geen tijd heren?

Als Sjakie voor 150 mk ruimte over heeft, heeft hij goud in handen. Volgens mij kan hij dan voor die 'anticipeerders' zorgen dat zij voor de AMVB voldoende grond kunnen gaan hebben. Kan hij makkelijk 1500 de bunder voor vragen... dat zou momenteel zo maar s meer kunnen opbrengen dan zelf die 150 koeien gaan melken voor 28ct. Anders kijken doet meer zien....
KuikenenKoe
Quote:
@robotboertje: heeft hij goud in handen.

dat zal hem moed geven die loopt morgen vast en zeker met borst vooruit door stompetoren , zo nu en dan dansend de horlepiep
+1
spotmelker
Quote:
@robotboertje: Anders kijken doet meer zien....
Dit zou veel boeren een aangenamere carrière kunnen bezorgen. 😃
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Zoeiton2: Vreemde column.

Vreemde reactie. Mijn bedrijfsplan ziet er iets anders uit dan jij suggereert. Alleen gaat de column daar niet over. We hebben een door LTO en NZO geïnitieerde visie 'grondgebondenheid, weidegang, duurzaamheid, gezinsbedrijf'. Niet toevallig precies onderwerpen die leven in de politiek en sommige stromingen binnen de maatschappij. Nu een wetsvoorstel dat ontwikkelingen stimuleert die hier dwars tegenin gaan. Dat is merkwaardig. En een discussie waard: willen we puur focussen op efficiëntie of vinden we andere zaken ook belangrijk? Vinden we andere zaken ook belangrijk, hoe vertalen we dit dan in beleid?
Zoeiton2
Daar heb je gelijk in. De enige die het tot nog toe snapt is Robert Bodde. 10% van je rechten worden afgenomen. Die krijg je weer terug via afroming na handel alleen dat duurt nog 25 a 30 jaar. Tot die tijd moet je middels ingewikkelde boekhouding en heel veel aanpassingen via klw een stukje terugwinnen. Dat kan alleen met opstallen, veel krachtvoer en veel bestrijdingsmiddelen en meer antibiotica.
Polder
Probleem is dat weidegras wordt aangemerkt met hoger P gehalte, bij ons bv 8 gram, geeft doorgerekend 1500 m3 mestruimte als je niet weid.
arjan_kok
Volgens mij rekenen ze weidegras uit aan de hand van je kuiluitslagen , als die dus 8.o p hebben ben je de sjaak
familie pelle
Polder :
Hoe kom aan die zwarte mest?
Wiebren
8 gram P in je weidegras, weet je dat zeker? Dat is wel heel hoog
pieta
Kan wel. Oorzaak zijn de veel te krappe bemestingsnormen waarschijnlijk. 😄
Titus de Wolff
Het woord opkoopregeling is volgens mij nog nooit gevallen en toch zou dat voor een doorbraak kunnen zorgen.
Van Dam stelt een opkoopregeling in voor fosfaatrechten op basis van inschrijving bij zelf bepaalde prijs. Dit wordt gebruikt om de korting van 4 tot 8% met zo'n 3% te verlagen. De korting wordt daarmee aanvaardbaar.
Van Dam vult de pot met 1. de crisisbijdragen en uitkeringen, enz. , en 2. alle bijdragen bestemd voor onzinnige en dubieuze mestverwerking, enz.
En de NZO, en dus wijzelf via de fabrieken, om de zuivelmarkt op te schonen.
Niemand weet waar de prijs van de fosfaatrechten komt maar ik denk dat de animo voor een opkoopregeling nu er zeker zal zijn.
Het mes snijdt dan aan twee kanten en het kan de sector ook juridisch veel geld en gedoe besparen als we vooruit gaan werken ipv naar achteren.

Nou, prik het maar eens lek.
arjan_kok
Kunnen ze ook varkens rechten opkopen is al eerder gebeurt
pieta
Ik denk dat velen dat een goed idee vinden. Overheid kan ook gewoon een prijs zetten en handel tot de korting is weggewerkt niet toestaan. Er komen vanzelf stoppers.
janv
Quote:
@Grasbaal: Totaal strijdig met de wensen vanuit de maatschappij die de koe wil zien weiden, de weidevogels vliegen en de bloemen bloeien. Melkveehouders die weiden, later of gespreid maaien, bloemranden beheren, eigen jongveeopfok en een gesloten bedrijf hebben of zelfs antibioticavrij zijn, worden allemaal door de Kringloopwijzer afgestraft. Toch voldoen zij waarschijnlijk meer aan maatschappelijke wensen dan degenen met focus op efficiëntie.

##
Onzin Jack,als jij er meer af haalt als de norm dat verdien je ruimte,waarom de bedrijven afzeiken die efficient werken en daardoor duurzaam zijn,jij wilde toch ook die kant op....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , maaien , koeien , melk , melken , koe , frieslandcampina , campina , mineralen , krachtvoer , voer , duurzaamheid , weidevogels , antibioticavrij , regelgeving , stallen , vliegen , melkveehouders , jongveeopfok , ruwvoer , mestverwerking , grondgebondenheid , sjakie , toegevoegde waarde , kringloopwijzer , fosfaatreferentie , taal , fosfaatruimte , meten en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!