Van Dam: #Fosfaatrechten pijn wordt eerlijk verdeeld

€˜Ik heb geprobeerd om de pijn eerlijk te verdelen.’ Zo verdedigt staatssecretaris Martijn van Dam de plannen voor het fosfaatstelsel voor de melkveehouderij.

Hij wijst erop dat het gaat om een geleidelijke invoering van het stelsel van fosfaatrechten. ‘Op 1 januari 2018 moet de krimp echt gerealiseerd worden. Veehouders krijgen tijd om zich er op voor te bereiden.’

Strakke planning
Nog dit jaar wil de staatssecretaris de wet door de Tweede en de Eerste Kamer loodsen. Het debat in de Tweede Kamer zal zo snel mogelijk na het zomerreces plaatsvinden. Daarvoor is een ‘strakke planning’ nodig, erkent hij.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

kaas
Dus voor dit jaar maakt het niks ui ook al heb je 30 % te veel vee als het in 2017 maar in de pas loopt met de fosfaat rechten
George
Nog 2 jaar wordt er teveel gemolken dus en zullen de melkprijzen niet veel herstellen.
koeman
De fosfaatrechten zijn ook niet bedoeld als marktinstrument voor de zuivel
+2
George
Waar zijn ze eigenlijk wel voor?
Todi
Ik denk dat de vee wagens uit Denemarken weer kunnen rijden.
de hoef
Amvb vergeten zeker
+4
koeboer
De grote vraag is of dit voldoende is om de derogatie te behouden.Eerlijk gezegd vind ik ik het nog een vaag verhaal waarbij veel vooruit word geschoven.In 2016 gaan we met zijn allen er enorm over dit plafond heen,Met deze cijfers mag Van Dam in Brussel pleiten voor behoud van derogatie.Vrees dat we met zachte heelmeesters te maken hebben en dat dit een stinkende wond word voor de melkveesector.
+2
Grasbaal
Quote:
@koeboer: In 2016 gaan we met zijn allen er enorm over dit plafond heen

Als gelijk morgen alle overtollige koeien weg moeten dan wordt de markt ook weer verstoord. Dit is toch een redelijke oplossing voor de meeste bedrijven??
Twentsch Land
Het is idd misschien wel een redelijke oplossing om een behoorlijk lang termijn te geven om het af te stemmen, maar denk dat er ook wel veel zijn die het er gewoon weer op aan laten komen.
George
Quote:
@Grasbaal: wordt de markt ook weer verstoord

Die is al verstoord.
+4
de hoef
Komt allemaal goed en is een prima regeling zo
er blijven er toch zeuren en klagen
de cowboys worden gekort en de extensieve krijgen er gratis rechten bij wat wil je nog meer
+1
arjan_kok
Quote:
@de hoef: de cowboys worden gekort en de extensieve krijgen er gratis rechten bij wat wil je nog meer

die cowboy zijn degene die straks het hardst om knelrechten brullen de hoeveelheid kan dan nog wel eens tegenvallen voor de uiteindelijke generieke korting.

net als met invoering melkquota kunnen er meerdere kortingsronde's komen veel hangt af van resultaat afromingsoperatie, wat mij betref blijft dat in stand tot ook de generieke korting weer terug gegeven is
melktkoeien
Nou tegen die tijd is de regering toch wel s gecrasht denk. als we gewoon lekker doormelken hoeven we ons ook niet druk te maken over hoge prijs voor die rechten
+1
Strick
Ik ben het helemaal met koeboer eens, er wordt weer onnodig vertraagd en gerekt met alle risico's van dien zoals het verspelen van de derogatie, het verder onder druk zetten van de grond-, voer- en mestmarkt e.d.
Maatregelen hadden met terugwerkende kracht per 1-1-2016 in kunnen gaan. Een ieder had toch wel een idee welke kant het op zou gaan kwa generieke korting, het ontzien van de extensieve bedrijven en dat er wel een vorm van knelgevallenregeling zou komen om juridische haarkloverij te vermijden.

Ik hou mijn hart vast wat dit met de melkaanvoer in 2016 en 2017 gaat doen. Alle remmen, voorzover gebruikt, gaan nu los. Er is geen houden meer aan. En vervolgens moet er in de tweede helft van 2017 weer (fors) afgeremd worden om per 1 januari 2018 aan de regels te voldoen.
weurding
Quote:
@Strick: Alle remmen, voorzover gebruikt, gaan nu los. Er is geen houden meer aan.

de 20 cent komt in zicht 😞
+1
de hoef
Dan moet je het dubbele afleveren als met 40
weurding
@de hoefapp eens met gezienus, die zit er al dichtbij 😞
de hoef
Quote:
@weurding: fapp eens met gezienus,

kunnen die duitsers al appe
+1
weurding
Quote:
@de hoef: fapp eens met gezienus

😃 😃 😃 denk niet dat onze vrouwen dat op prijs stellen 😉
+2
familie pelle
Volgens mij moet je 1 januari 2017 al aan je aantal zitten die je mag houden volgens de telling 2 juli 2015. Dus niet 2018. 1 juli 2017 komt er een generieke korting op het aantal wat je had op 2 juli 2015 en dan heb je dus wen half jaar de tijd om die korting te verwerken. Zo lees ik het
de hoef
Quote:
@familie pelle: . Zo lees ik het

ik lees dat je tot 2018 de tijd hebt om rechten bij te kopen
Huppel
@de hoef

Dat staat nu nogal wat krom beschreven. in de brief staat dat je op 1 januari 2017 niet meer fosfaat mag produceren dan dat je rechten hebt, maar pas op 1 juli weet je pas hoeveel rechten je daadwerkelijk hebt.
+1
meelezer10
@Huppel
2017 gelden de rechten zonder korting. vanaf 2018 is de korting van kracht. zo lees ik het.
de hoef
@meelezer10
dan heb je toch de mogelijkheid om te kopen of leasen
de hoef
@meelezer10
ik heb nog maar 1 vraag en dat is welke melkproductie hoort erbij
Frans1
@de hoef
En mag de totale fosfaatproductie niet hoger zijn dan die op 2 juli,omdat je je aan je hoeveelheid rechten moet houden,zo lees ik het ook,maar jij mag meer proberen,hou ons hier dan op de hoogte hoe coulant ze daarmee omgaan 😄
+1
meelezer10
Quote:
@de hoef: maar 1 vraag en dat is welke melkproductie hoort erbij

ik twee. welke melkproductie en hoe ziet de invulling lattente ruimte er uit.

En naar die laatste is george ook heel benieuwd denk ik.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: ik twee.

Nog twee: hoe wordt er fiscaal met de rechten omgegaan? Komt er een leasemogelijkheid?
cs-agrar
Quote:
@Huppel: in de brief staat dat je op 1 januari 2017 niet meer fosfaat mag produceren dan dat je rechten hebt, maar pas op 1 juli weet je pas hoeveel rechten je daadwerkelijk hebt.

op 1-1-17 gaat rechten-systeem in, aantal rechten gebaseerd op 2-7-15. De korting hebben ze al richtlijn in gegeven, denk niet dat die veel minder worden gaat. Dus heel veel variabelen heb je dan niet. Daarbij zijn we nu begin maart '16 dus komt er nog tijd genoeg om meer helder te krijgen. In 2017 mag je produceren naar gelang je rechten, met de korting er af, hebt.
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: In 2017 mag je produceren naar gelang je rechten, met de korting er af, hebt.

Incorrect. In 2017 mag je produceren naar de rechten van 2-7-15. Juli 2017 wordt het kortingspercentage bekend, dan heb je nog een half jaar om aan te passen, want in 2018 mag je het gekorte aantal rechten produceren.

Molk je op 2-7-15 al volle bak? Dan kom je leuk weg.
+1
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam
redelijk volle bak, ben daarna nog tijdje doorgegaan met nog iets vollere bak maar lijkt aardig uit te pakken, boven verwachting iig.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: redelijk volle bak

Mooi man, dan zit het iemand eens mee ook. Nou straks niet mekkeren over de korting, hè.
+1
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Nou straks niet mekkeren over de korting, hè.

Het prikkebord moet ook draaien Jack.
Niemand past de korting, laten we eerlijk zijn, en een groot deel past de rechten ook niet, maar heb een beetje het idee dat sommigen toch ook heel blij zijn dat er een soort (verkoopbare) restrictie is.
Teunis D
@de hoef hangt er nogal vanaf hoeveel je per koe hebt en of je wat bex voordeel hebt. Jongvee zo mogelijk inkrimpen helpt ook. In melkvee100+ stond er een artikel over.
Huppel
@Jack Rijlaarsdam

Dat klinkt logisch
+1
gait willem jan
Volgens mij ook

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , doc , tweede kamer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
57