Geen fosfaatrechten zonder garantie derogatie

De Nederlandse Melkveehoudersvakbond NMV wil geen invoering van fosfaatrechten als er geen garantie is dat daarmee ook de derogatie behouden blijft.


NMV: geen fosfaatrechten zonder garantie derogatie

Dat heeft vice-voorzitter Klaas Wolters gezegd op een bijeenkomst over mestverwerking in Venray deze week.

Volgens Wolters heeft NMV meerdere keren gevraagd aan het ministerie van Economische Zaken of invoering van fosfaatrechten voor melkvee ook een 100%-garantie is dat de derogatie wordt verlengd. "Het antwoord was nee", aldus Wolters.

Hij wijst erop dat het nu al zeer moeilijk is om het eens te worden over fosfaatrechten in Nederland. "Maar dan moet het ook nog goedgekeurd worden door Brussel en daarover is nog geen enkele duidelijkheid zie bericht

Deel dit topic

Reacties

PCFS
Beter als zeggen fosfaatrechten onafwendbaar. Eerst maar eens uitzoeken of we straks niet met een gedrogt opgescheept zitten, terwijl brussel de derogatie misschien niet eens verlengt of onredelijk veel extra eisen stelt
+1
koeboer
Als je geen fosfaatrechten invoert nu heb je wel de zekerheid dat je de derogatie kwijt bent.Nu nog weer iets nieuws op poten zetten en negen maand verder en 50000 koeien er bij.Had zelf ook liever dierechten maar word tijd voor doorpakken.
-1
m uut m
Lekkere jongens van de nmv eerst moeten ze "vroeg thuis zijn om te melken " tijdens een overleg van de regiegroep. Dan gaan ze heel hard roepen dat zij geen fosfaatrechten willen, net of dat nog een optie is. Dan gaan ze iets bedenken waar we zeker niets mee opschieten. De fosfaat rechten gaat ook niet alleen om de derogatie, de linkse politiek wil niet meer koeien in Nederland. Zo naïef zijn ze bij de nmv toch ook niet om dat te begrijpen.
tonny60
M uut m,had je gisteravond in markelo moeten zijn voor de uitleg
+1
gerrie-hul
@ muutm Ik zou me maar iets rustig houden als het om de nmv gaat Onlangs schreef je op dit prikkebord het een en ander over de nmv waar niets van klopte Als je dan vragen stelt ben je niet thuis Wie is je zg bron eigenlijk
-1
m uut m
Weet je zeker dat het niet klopte
+1
gerrie-hul
-1
m uut m
@gerrie-hul
Hoe weet je dat zo zeker
+2
meelezer10
@m uut m
Kijk is een keer in de spiegel. Waarom zou een ander wel antwoorden geven die jij niet geeft.
gerrie-hul
@m uut m Ik stelde jouw toch vragen hierover die jij ontwijkt Bij het verhaal van jouw over de jersey s hetzelfde
m uut m
@gerrie-hul
Weet je het nog steeds zeker
+2
arie.j
Hm, en weet de NMV zeker dat we op hun manier niet dubbel gepakt worden?
Dus derogatie foetsie en vervolgens toch nog fosfaat of dierrechten op de koop toe?
christo
Zou me niet verbazen.
vofjagtenberg
Steun voor behoud derogatie begint links en rechts af te kalven onder de boeren, mits daar een vermindering van de regeldrift van de overheid tegenover staat.
meelezer10
Dat gaat niet in Nederland. Het is altijd en en. De laatste tijd is het zelfs en en en.
+1
vofjagtenberg
Jij snapt hem 😃
wally
Fosfaatrechten zorgen voor jarenlange juridische strijd -> onhoudbaar, rechtsongelijkheid in Europa

derogatie laten schieten -> minder regels

evenwichtsbemesting invoeren in combinatie met kunstmestvervangers uit mestverwerking en de rest pelleteren en exporteren (mooi exportproduct zorgt voor banen en bruto national product)
+1
BoerBart
Wally je schrijft als een stuisvogeltje volgens Wiebren.

Ik vind je plan super! Helaas, had je dit een paar jaar geleden al tegen Toon v Hoof moeten zeggen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Ik vind je plan super!

Da's merkwaardig, ik meende dat je voorstander van grondgebondenheid bent (of was)?
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ik meende dat je voorstander van grondgebondenheid bent (of was)?

Ik ook,maar door alle mooilullerij van politiek en belangenbehartigers dia achteraf een wassen neus blijken wordt je toch de mestoverschot kant opgeduwd,koeien opstallen en alles maaien en optimaal bemesten voor optimale opbrengst voor gunstige uitkomst van de KLW.Als simpele grondgebonden weidende boer wordt je toch niet meer serieus genomen.Jammer maar helaas
+2
pieta
Quote:
@Frans1: serieus genomen.

Als je zo graag serieus genomen wil worden dan moet je denk ik toch bij je vrouw zijn. 😄
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Wally's plan is kopie van wat Peter Brouwers(ZLTO) 2 jaar geleden op de ZLTO vergadering zei.
Dit was het masterplan om dierrechten te voorkomen. LTO Noord begon hierop te zeuren over grondgebondenheid. Toon werd woest en heeft net zolang gepraat met LTO Noord zodat ze als een blok naar Dijksma konden. Dijksma werd gevraagd om wetgeving te maken omdat het de LTO niet lukte op vrijwillige basis. Toen werd kostbare tijd verloren omdat VVD niet mee wou werken.

Toon heeft echter niet kunnen voorkomen dat de LTO noord visie door sluimerde in de Haagse coulissen.

Dus Jack, ik stond 2 jaar geleden achter Peter Brouwers en ik vond Toon van Hoof ook een sterk uithangbord naar de politiek.

Nu hebben we de laatst jaren volop geinvesteerd in grond omdat Den Haag steeds linkser stemt. Uit eigenbelang, dit geef ik toe, ben ik nu dus voor grondgebondenheid.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@BoerBart: Nu hebben we de laatst jaren volop geinvesteerd in grond omdat Den Haag steeds linkser stemt.

Opvallend dat iedereen weer anders onderneemt. Jij probeert te extensiveren, @Frans1 zoekt zijn heil juist in een intensiveringsslag. Terwijl jullie beiden dezelfde info tot je beschikking hebben.
BoerBart
@Jack Rijlaarsdam
Voor extensiveren moet je wel geld hebben. Stal, erf, koeien etc moet al tiptop zijn. Koopt de buurman alle grond weg of is buurmans grond te koop?
Ik wil maar zeggen dat het niet alleen om de info draait.
+1
Frans1
@pieta
Liever andersom piet,liever andersom 😄
Frans1
@Jack Rijlaarsdam
Als zelfs onze RFC zich met mestverwerking bezig gaat houden moeten we toch ook zorgen dat er wat te verwerken is toch?
Maar serieus,er wordt alleen maar geneuzeld over grondgebondenheid de AmvB lijkt strenger dan hij is,behalve als je grond kwijtraakt,dat kost je direkt koeien als je niks vervangend kunt krijgen.Hoe het fosfaatrechtenstelsel er precies uit komt te zien weten we nog niet,maar ook hier heeft het er al weer alle schijn van dat intensieveerders het winnen van de uitbreiders in mestplaatsingsruimte die hun productieruimte vast dachten te leggen in grond.
Laatste punt is gewoon de hoge prijs van grond momenteel,alleen in grond investeren als het niet teveel is en heel goed past is mijn idee op dit moment.
Dus rest uitbreiden in productie en maximaal benutten van de productiemiddelen,dus onder de amvb uitbreiden tot 20 kg overschot/ha.
Dat lijkt de richting voor de komende paar jaren te worden,krappe marge moet toch gecompenseert worden door extra volume @George
+1
George
Quote:
@Frans1: komende paar jaren te worden,krappe marge moet toch gecompenseert worden door extra volume @George

Door dat extra volume in een toch overvolle markt zal de markt nog voller raken en de prijzen verder onder druk zetten zodat de marges weer kleiner worden en dan volgens de theorie van de moderne melkveehouders er nog meer geproduceerd moeten worden en zo komt men in een lange neergaande spiraal.....totdat ze beginnen om te vallen bij bosjes , succes.
pieta
Quote:
@Frans1: de uitbreiders in mestplaatsingsruimte die hun productieruimte vast dachten te leggen in grond.

Met de toegestane mestproductie in NL kan dit nauwelijks een serieuze gedachte geweest zijn.
Frans1
Quote:
@pieta: Met de toegestane mestproductie in NL kan dit nauwelijks een serieuze gedachte geweest zijn

En door dit soort gedachten worden we volgestapeld met regels om de mestproductie aan banden te leggen maar toch maar niet te koppelen aan plaatsingsruimte
pieta
@Frans1
Ik was de 😄 vergeten. Maar serieus, jij wilt bedrijven die al jaren en jaren een bepaalde hoeveelheid mest produceren fors gaan beperken en de akkerbouwer de ruimte gaan geven?
+2
matt
@pieta
Waarom zou een akkerbouwer geen vee mogen houden,en jij bijvoorbeeld wel Pieta?
Todi
@matt
Ja lekker de akkerbouwer teelt mais voor vee boer krijgt de fosfaat rechten op de grond en kan zo een stal zetten.
matt
@Todi
nee hij gaat gewoon vee houden,en wendt de mest aan op zijn eigen grond zie niet in
Waarom hij daar fosfaatrechten voor nodig zou hebben.
m uut m
@matt
Omdat fosfaatrechten een productie recht is. Het heeft niets met plaatsingsruimte te maken gelijk pluimvee en varkens rechten.
+1
matt
@m uut m
Klopt inderdaad niets van,daarin moet ik je gelijk geven.
pieta
@matt
Waarom weet ik niet. Het is eenmaal zo maar degene met en zonder plaatsingsruimte mogen nu nog alle soorten vee gaan houden behalve varkens en pluimvee zonder de aanschaf van rechten. 😄 Van mij mogen ze.
gerrie-hul
@m uut mGeef ook eens antwoord op mijn vragen
Frans1
Quote:
@pieta: Ik was de vergeten. Maar serieus, jij wilt bedrijven die al jaren en jaren een bepaalde hoeveelheid mest produceren fors gaan beperken en de akkerbouwer de ruimte gaan geven?

Dat is het probleem hier,de mestproductie MOET gewoon afgedekt worden met gegarandeerde plaatsing van die mest,dan hadden we deze fosfaatdiscussie ook nooit gehad
Frans1
Quote:
@pieta: en de akkerbouwer de ruimte gaan geven?

Die akkerbouwer gaat geen koeien melken,maar waarom zou hij op zijn grond geen eigen mest mogen aanwenden maar wel van een intensievere veehouder?
Frans1
Quote:
@m uut m: Omdat fosfaatrechten een productie recht is

Nederlandse logica: We gaan een overschot oplossen door producenten van van dit overschot rechten toe te delen en vervolgens via de kaasschaafmethode bij iedereen wat weghalen om het overschot op papier weg te werken 😞
+2
pieta
@Frans1
Ik snap wat je bedoelt maar je redeneert ook vanuit je eigen positie. Voor mezelf redeneer ik anders. Wij hebben vele jaren intensief geboerd en als ik dat nu dan nog zou doen dan zou ik redeneren ik heb voor al die melk quotum gekocht, ik heb het vee altijd gehouden en waarom zou ik dan in moeten leveren of iets moeten veranderen. Ik vind dat ze in het beleid op enig moment op hadden moeten nemen dat voor extra productie volledig extra grond aanwezig zou moeten zijn. Dan was niemand aangetast in zijn bedrijfsvoering en toekomstplannen moest je dan gewoon wat anders invullen.
+3
spotmelker
@pieta Kortom: de AmvB is een paar jaar te laat en we hadden beter naar Bleker moeten luisteren.
+4
Frans1
Quote:
@pieta: Ik vind dat ze in het beleid op enig moment op hadden moeten nemen dat voor extra productie volledig extra grond aanwezig zou moeten zijn. Dan was niemand aangetast in zijn bedrijfsvoering en toekomstplannen moest je dan gewoon wat anders invullen.

Zo zie ik het ook,ik wil niemand iets afpakken,maar de bestuurders hadden dit veel eerder op moeten nemen dat tegenover productie ook plaatsing hoort te staan.
Men blijft lullen over productierecht,maar we hebben een mestoverschot,en dat dat opgelost moet worden door iedereen(lees:dus ook de bedrijven zonder mestoverschot) af te gaan romen omdat dat juridisch niet anders zou kunnen kan ik nog steeds slecht verkroppen
-1
m uut m
@Frans1
Mijn zoontje zegt ook altijd "dat is niet eerlijk " dan zeg ik altijd wen er maar aan want zo is het leven.
Frans1
Quote:
@m uut m: Mijn zoontje zegt ook altijd "dat is niet eerlijk "

Dat zijn nog eens bestuurderskwaliteiten! Als iemand het niet met je eens is maar wegzetten als een klein kind,super
Todi
@m uut m
Je kunt beter zeggen" je hebt gelijk. We gaan even cowboytje spelen"
m uut m
@Frans1
Ik zeg niet dat je geen gelijk hebt maar ik heb me daar allang bij neergelegd vandaar ook mijn opmerking. Het is ook schertsend bedoeld.
Frans1
@m uut m
Gelukkig dat er ook nog andere partijen aan tafel zaten dan onze eigen belangenbehartiger,zodat bedrijven die grondgebonden voorgesorteerd hebben niet compleet het deksel op hun neus krijgen.
m uut m
@Frans1
Ik vind het prima zo goede oplossing van van Dam
Frans1
@m uut m
Ik ook,ook het wegzetten in de tijd geeft rust en tijd om er naartoe te werken,en het afromen van verhandelde partijen dimt de generieke korting. Ik hoop voor de niet groeiers dat deze nihil wordt.dit jaar geen beperkingen,op mestafzet/plaatsing na dan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , nmv , derogatie , mestverwerking , brussel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
54