Hoofdredactie: Verwarring over dode kalveren

Een week geleden brachten we het nieuws naar buiten dat er honderden te lichte kalveren werden afgespoten. Daar ging gedegen journalistiek werk aan vooraf en leidde tot een grote discussie en hopelijk binnenkort tot een oplossing.

Deel dit topic

Reacties

pieta
Als ik het goed begrijp hebben jullie niet zo veel meer als een vermoeden en weinig of geen hard bewijs. Zou het dan niet verstandiger zijn om een volgende keer een artikel te beginnen met dat uitvoerig te benoemen? Stel nu eens dat het een gerichte actie van een bepaalde belangenclub zou zijn om de agrarische sector op een politiek gevoelig moment in een slecht daglicht te zetten.
Todi
Het is een gerichte actie want het gevolg is al in de 2 de kamer goed gekeurd.
+7
Wilbert
Zo'n beetje alle journalistieke fouten zijn gemaakt die je kan bedenken. Geen feiten check vooraf, te laat / ontkennend reageren op nieuwe feiten en een foto erbij verzonnen. Dat laatste is echt beneden alle peil bij dit gevoelige onderwerp. Journalisten weten zelf als geen ander hoe makkelijk er stukken gekopieerd worden en hoe vluchtig er gelezen wordt... Plaats dan geen foto als je het echt om de inhoud gaat.
Nu hebben jullie duidelijk laten blijken maar een belang te behartigen, namelijk zoveel mogelijk bezoekers voor de advertentie-inkomsten.
+2
adrian
Wat een onzin mijnheer Ellenkamp.
U schrijft dat u uitgebreid journalistiek onderzoek heeft gedaan. Terwijl u zelf niet eens zeker weet of de aantallen die u in uw artikel noemt wel kloppen met de werkelijkheid. De nuance die u noemt, ontbreekt in uw artikel volledig. Sterker, het plaatsen van een dergelijke foto is juist het tegenovergestelde van nuance, ook al is deze illustratief.
Nu verwacht ik van Stal en Akker geen diepgaande artikelen, daar hebben we andere media voor, maar dit artikel was volstrekt misplaatst.
Argio, hou je bezig met publiceren van open dagen, wie rijdt als eerste mest uit of zaait als eerste mais en hou het daarbij.
Oh ja, maandagochtend krijgen jullie nog een telefoontje. Opzegging.
+2
sorry
Todi
Klopt Sorry het p tekort zit ook al in de media aanhang.
+1
kuilhapper
Geen enkele moeite met het verhaal, als melkveehouderij zijn we de regie op tal van onderwerpen al lang kwijt! Dan kun je de boodschapper (agrio) de schuld geven, maar misschien is het handiger om is te kijken naar onze belangenbehartigers, duur betaalde bobo's die tegenwoordig standaard achter de feiten aanlopen en alles door de vingers laten glippen!! Waar hebben we het fosfaatdrama aan te danken? dezelfde wegkijkende flutbestuurders..

Dierziektes kan met alle import-gesleep wel is de nekslag voor de hele NL veehouderij worden, maar nee hoor blijven wegkijken! En vooral vriendje van Drie niet voor de voeten lopen, want ons kent ons...
-1
arjan_kok
Quote:
@kuilhapper: Waar hebben we het fosfaatdrama aan te danken? dezelfde wegkijkende flutbestuurders..
dit is dus dikke kolder doen we toch met zijn alle zelf die huidige mest/melk/fosfaat/ kalver overschotten
+3
kuilhapper
Quote:
@arjan_kok: dit is dus dikke kolder doen we toch met zijn alle zelf

Ja, omdat er geen duidelijke grenzen aangegeven zijn na 31 maart, want dat was niet nodig weet je nog? 2 juli zegt je ook niks? toen waren dezelfde lieden ineens van mening dat er wel een grens aangegeven moest worden.. Niet afwachten tot het fout gaat, maar actie voor het fout gaat!

mkz is over een paar weken 15 jaar geleden, bij een nieuwe uitbraak in het huidige politieke klimaat kunnen we als veehouderij inpakken, maar niemand doet iets om dergelijke dierziektes, maar ook ibr en bvd, buiten de deur te houden, want als je er niet over praat is het probleem er ook niet.. Ook op dat gebied; actie voor het te laat is!
-5
ejb
@kuilhapper
Als jij je nog een klein beetje ondernemer voelt dan is het in jou geval ook zeer verstandig om ook eens naar jezelf te kijken en zelf verantwoording dragen voor jou eigen genomen besluiten i.p.v. altijd een ander de schuld te geven.
Frans1
Quote:
@ejb: Als jij je nog een klein beetje ondernemer voelt dan is het in jou geval ook zeer verstandig om ook eens naar jezelf te kijken en zelf verantwoording dragen voor jou eigen genomen besluiten i.p.v. altijd een ander de schuld te geven.

Och,och, onze ex-bobo voelt zich aangesproken.
Leg jouw reactie eens uit aan ondernemers die niet uitgebreid hebben en al hun zaakjes voor elkaar hebben en nu toch gekort gaan worden?
ejb
@Frans1
En waarom zou ik een Ex Bobo zijn volgens jou????
Verder heb ik al een aantal keer aangegeven dat ik tegen een generieke korting ben, was en zal blijven.
Frans1
@ejb
Meen dat jij zelf eens genoemd hebt dat je bestuurlijk actief geweest bent,en deze reactie die je gaf over eigen verantwoordelijkheid past daar wel bij, als de bestuurders gefaald hebben leg je de verantwoordelijkheid gewoon bij de individuele ondernemer omdat die zelf verantwoordelijk is voor wat hij doet 😞
Frans1
Quote:
@arjan_kok: dit is dus dikke kolder doen we toch met zijn alle zelf die huidige mest/melk/fosfaat/ kalver overschotten

Wat jij schrijft is dikke kolder! Als individu kun je hier niks mee,jij doet het rustig aan,de buurman doet des te meer,werkt niet,er had allang beleid moeten zijn om de ongebreidelde groei zonder te weten waar de restproducten heen moeten te beteugelen
+3
ejb
@Frans1
Dus iedereen die als twintiger/dertiger bestuurder is geweest in een plaatselijke/gemeentelijke afdeling zoals ik is volgens jou een Bobo of zoals ik een midden veertiger een ex-Bobo?

Ik heb dat(8jaar) veel meer gezien als vrijwilligerswerk en persoonlijke ontwikkeling.

Bovendien is dat iedereen overigens aan te raden.

Verder vind ik dat je als ondernemer altijd eerst naar jezelf moet kijken en daarna uiteraard de verantwoordelijke bestuurders aan moet spreken op jou ideeën/mening. Bovendien ging mij de opmerking van @kuilhapper over dat er met de MKZ niets is gebeurd veel te ver want daarvan weet ik toevallig als Sallander wonend binnen 4 km van een besmetting dat er heel veel gebeurd is maar weigeren de afzetkanalen harde garanties af te geven voor afname geënt vlees en melk bij een nieuwe uitbraak en die afzetkanalen laten zich niet vastleggen helaas.En voor een goede MKZ bestrijding kun je niet zonder ringenting.

Boeren bobo's maken helaas ook geen wetten anders hadden ze zeker voorkomen dat er rond 2 juli 2015 volle vrachten koeien uit Verweggistan hierheen gekomen waren en is het dus te goedkoop om zoals Kuilhapper doet alleen naar van Drie te kijken maar dus ook naar onszelf als melkveehouders.

En eigenlijk hoop ik dat ze kijken naar 2 juli 0.00 uur wat er toen in het I en R gemeld was en de rest ook buiten de boot laten vallen incl. alle dubbeltellingen dus een hele scherpe controle op levensnummer
Frans1
Quote:
@ejb: Boeren bobo's maken helaas ook geen wetten anders hadden ze zeker voorkomen dat er rond 2 juli 2015 volle vrachten koeien uit Verweggistan hierheen gekomen

Dat is het paard al achter de wagen spannen,het uit de bocht vliegen van de fosfaatproductie is al veel eerder begonnen,en zulke dingen horen bestuurders toch aan te zien komen.
Het 'ex bobo' was wat prikkelend bedoeld,lukte dus goed 😄 Jij mag zelf ook altijd wel wat prikkelend reageren 😄
+1
ejb
Quote:
@Frans1: Jij mag zelf ook altijd wel wat prikkelend reageren

Dat mag ik zeker en daarom had ik ook in deze topic prikkelend gereageerd 😄
pa
Quote:
@kuilhapper: Geen enkele moeite met het verhaal, als melkveehouderij zijn we de regie op tal van onderwerpen al lang kwijt! Dan kun je de boodschapper (agrio) de schuld geven, maar misschien is het handiger om is te kijken naar onze belangenbehartigers, duur betaalde bobo's die tegenwoordig standaard achter de feiten aanlopen en alles door de vingers laten glippen!! Waar hebben we het fosfaatdrama aan te danken? dezelfde wegkijkende flutbestuurders..Dierziektes kan met alle import-gesleep wel is de nekslag voor de hele NL veehouderij worden, maar nee hoor blijven wegkijken! En vooral vriendje van Drie niet voor de voeten lopen, want ons kent ons
Dat ding onder een mannetjespaard, is dat familie van je??????????
+2
weurding
Quote:
@pa: ding onder een mannetjespaard,

dat zou wel errug opvallen, een broek met 3 pijpen 😄
-1
jorisdriepinter
Duur betaalde bobo's? Als ze duur waren hadden we vast betere gehad.
-1
kuilhapper
Quote:
@jorisdriepinter: Als ze duur waren hadden we vast betere gehad

O ja, goed is duur volgens jou? niet goed is altijd te duur..
+3
puddingbroodje
Ik heb van de week ook met agrio gebeld en de enige bedreiging die ik deed was een opzegging te doen!

Uiteraad is er een probleem met de kleine kalfjes en uiteraard gaan en moeten we die oplossen!

Maar de foto en de kop van het artikel wekken nogal ergernis op! met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig!

Er had ook gekozen kunnen worden voor lichte kalveren is een probleem, of er moet een oplossing gezocht worden voor te lichte kalveren!
nee 'Honderden te lichte kalveren doodgespoten' is niet de term die ik graag lees in een blad waar je voor betaalt in een tijd waar alle zaken toch al erg gevoelig liggen!
+1
m uut m
We hebben zoveel import kalveren dat zelfs de dode kalfjes op de foto Belgische kalfjes zijn
KuikenenKoe
We hebben zoveel export zuivel dat zelfs de zuivelproducten in de buitenlandse schappen "made in holland" zijn
Freriks
We vinden het dus erg als er te lichte kalveren worden doodgespoten. Maar we vinden het pas echt erg als dit feit door agrarische media wordt gebracht.
Er zijn dus collega's die lichte kalveren hebben en ze in de wetenschap dat dit soort kalfjes niets gaan opbrengen toch mee laten nemen door de handelaar. Ga nou niet direct de handelaar de schuld geven, want die heeft vast wel gezegd dat de opbrengst erg gaat tegenvallen. de discussie over lichte kalveren langer op het bedrijf houden om ze goed te krijgen voor de vleeskalverhouderij loopt ook al enkele jaren.
Maar gezien bovenstaande reacties willen we dat verhaal niet horen.
weurding
Neem aan dat als ze nog iets opbrengen ze ook niet dood gespoten worden
pieta
Ik zou liever weten of het wel waar is eer ik ging publiceren. Je zal maar de klokkenluider zijn die leugens brengt.
+3
Freriks
Als je het artikel goed gelezen hebt, hebben de journalisten verschillende veehandelaren gebeld en het verhaal/gerucht bevestigd gekregen. Denk je nou echt dat ze de feiten niet gecheckt hebben?
Don't shoot the Messenger is de gevleugelde uitspraak bij ongemakkelijke waarheden.
Je mag kritiek hebben op de foto, maar het schokeffect zorgt er misschien voor dat er toch nog eens nagedacht wordt of het lichte kalf niet nog een paar dagen gevoerd moet worden voordat het verkocht wordt.
de hoef
Vraag me wel af waar ze de foto gemaakt hebben dan
ejb
@Freriks
ze hadden ook gewoon even naar de ontvangstplaatsen kunnen bellen hadden ze de precieze aantallen gehad en ook de reden want ik heb gehoord dat ze allemaal wel het vereiste gewicht hadden maar er was geen plek waar ze heen konden en als er dan wat dood moeten kun je maar beter voor de minst slechte scenario kiezen en dus de minst zware.
pieta
@Freriks
Ik heb het artikel goed gelezen en als je van geen enkele bron een naam mag noemen wat moet ik er dan mee? Ik kan ook wel zeggen dat ik weet hoe het zit en dat mijn bronnen anoniem zijn. Ze hebben info gehad van het een of ander centrum met data erop en daar konden ze het niet uithalen en zeker niet de genoemde aantallen. Maar dat was dan weer niet het goede overzicht. Ik zou zeggen als het met zoveel twijfel en/of anonimiteit is omgeven kies dan niet zo'n populistische/tendentieuze kop boven je artikel maar publiceer wat neutraler en start een onderzoek.
buorman
@Freriks
Idd, don't blame.......
Maar sommige willen het niet weten;

nl.wikipedia.org/wiki/Shooting_the_messenger/

''In het werk Levens van Plutarchus wordt het als volgt verwoord: "De eerste boodschapper die de komst van Lucullus aankondigde, werd als zo ver van aangenaam ervaren door Tigranes dat hij zijn hoofd liet afhakken voor zijn pijnen; en omdat niemand het aandurfde om verdere informatie te brengen, zat Tigranes zonder enige berichtgeving, terwijl de oorlog al hevig om hem heen woedde, waarbij hij alleen oor had voor degenen die hem vleiden...".
Kuilgras
Piëta ik daag je uit deze beschuldigingen terug te nemen. Heb namelijk ook onderzoek gedaan naar de beweringen en schrok mij kapot. Heb foto serie's van in totaal,vijf en zeventig kalveren op een lokatie alsof het Autwitz opnamen waren en een video dat een boer een kalf met de achterpoten omhoog aan een hek bind datum en tijd staan vermeld. Het dier leeft omdat het nog beweegt als de boer wegloopt. En je weet hoe lang het duurt voordat dit kalf dood is?
Het wordt eens tijd dat jullie zogenaamde ondernemers eens doorhebben dat jullie de probleem veroorzakers zijn maar jullie zeuren en klagen liever zoals dit in spreekwoorden wordt vermeld.
KuikenenKoe
Quote:
@Kuilgras: jullie zogenaamde ondernemers eens doorhebben dat jullie de probleem veroorzakers zijn maar jullie zeuren en klagen liever

begrijp hier uit dat je vindt dat er buiten jezelf om geen enkele goede boer meer is??
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: buiten jezelf om geen enkele goede boer meer is

@Kuilgras is geen melkveehouder, dan spreek je al snel in algemene termen over een sector. Doet Thieme toch ook.
weurding
@Kuilgrasjij hebt flink in de broei gestaan jonguh 😞
KuikenenKoe
@weurding nee, dacht meer aan een zure kuil ,en die broeien niet gauw
iets met boterzuur ofzo
+1
weurding
@KuikenenKoe
vindt hem wat heetgebakerd / aangebrand reageren, vandaar 😄
pieta
@Kuilgras
Ik zou eerst graag weten welke beschuldiging ik uit. Daarnaast heb ik nog nooit van die rare dingen gedaan die jij noemt en mesten wij elk kalf wat bij ons geboren(wat niet opgefokt wordt voor vervanging melkkoeien) wordt af als rosekalf. Alleen hebben wij van die vervelende kalveren er bij die uit zichzelf, ondanks al onze goede zorgen, doodgaan.
En ja, ik heb graag dat ze goed onderzoek doen als ze zulke zaken publiceren. Ik kan me nog steeds dat bos herinneren wat het bewijs was voor zure regen.
+1
Frans1
Quote:
@Kuilgras: dat een boer een kalf met de achterpoten omhoog aan een hek bind datum en tijd staan vermeld. Het dier leeft omdat het nog beweegt als de boer wegloopt

Hier kan ik me dus niks bij voorstellen,waarom zou je als boer je kalf aan een hek vastbinden met de achterpoten omhoog?
Ik heb het er wel met mijn kalverhandelaar over gehad,bij de verzamelplaats waar hij ze heenbrengt zijn geen kalveren afgemaakt,wel geslacht omdat er geen plek was voor een aantal.Heb hem ook op het hart gedrukt dat we die richting niet op moeten,en als er twijfel is over een kalf dan moet hij hem een week laten liggen,voer liever een week extra dan dat ik zulke foto's in de bladen zie staan
Kuilgras
Ben wel zeker een melkveehouder, maar wel een die weet wat deze sector.aan schijnheiligheid in zich heeft. Als jullie melkveehouder bent weten jullie ook de verhalen van de handel dat veel en misschien wel heel veel boeren al jaren die lichte dieren hebben. Het duurt jaren voordat de olieprijs weer boven de € 80 per vat gaat komen en zolang blijft de melkprijs rond de 30 cent.

Laten we maar allemaal hier opschrijven dat we ons lidmaatschap opzeggen in plaats van de boodschapper prijzen dat hij geen bronvermelding van de lokatie doet want wat denk je wat er gebeurd als men volgende week in Purmerend niet meer een hal heeft omdat actievoerder dat in de fik gestoken hebben omdat er dan ook geen dieren meer verzameld kunnen worden om afgemaakt te kunnen worden.
weurding
Quote:
@Kuilgras: Als jullie melkveehouder bent

noorderling dus
+1
KuikenenKoe
Quote:
@weurding: noorderling dus

verdenk je karst van een tweede account???
weurding
@KuikenenKoe
er is meer in het noorden dan alleen friesland 😉
KuikenenKoe
@weurding dus geen fries en dat had ik ook niet verwacht
+3
MTSTAMMINGA
@KuikenenKoe
verdenk je karst van een tweede account???

Ik zou na 1 reactie al door de mand vallen 😃
Dommer taalgebruik en taalfouten als dat van mij is gewoon onmogelijk
+1
weurding
Quote:
@MTSTAMMINGA: Ik zou na 1 reactie al door de mand vallen
Dommer taalgebruik en taalfouten als dat van mij is gewoon onmogelijk

kan er even niks negatiefs in ontdekken, je vordert met rasse schreden 😄
spotmelker
Quote:
@MTSTAMMINGA: Dommer taalgebruik en taalfouten als dat van mij is gewoon onmogelijk

Nooit te oud om te leren Karst. 😃
MARTIJN G
Nertsen loslaten en dingen in de fik steken lijken mij meer linkse acties!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lijkt mij sterk dat je een normale melkveehouder bent. Klinkt als........
Zoeiton2
Goh wat een klasse en kwaliteit weer hier op het prikbord! Van de aangevoerde kalveren is een deel te licht en ziek. Dat is puur zuiver de schuld van de melkveehouders. Zij verwaarlozen hun kalveren. Hoewel. Als je leest over kalveropfok of biest geven dan kom je erachter dat 100 boeren hun kalveren op 100 verschillende manieren opfokken. Daar ligt nog heel heel heel veel werk voor de Agrio media groep om al die witte pagina's, die niet meer gevuld hoeven te worden met juichende reportages over alweer een nieuwe stal met robots. Nee grondig onderzoek. Wanneer moet een kalf biest hebben en hoeveel. Echte deskundigen aan het woord. Maanden lang. Jaren lang.
MARTIJN G
Dat er af en toe mindere kalveren op de verzamelplaats komen geloof ik graag. Dit lijkt mij geen probleem van de laatste tijd.
Wat gebeurde er 5 jaar geleden aan het einde van de verzamel dag??.
pieta
Het kalvercentrum waar ik de eigenaar van ken had een paar zorgadressen die die klaveren kregen. En die probeerden er het beste van te maken. Maar dat waren geen grootschalige bedrijven. 😄
Zoeiton2
Slechte kalveren blijven achter op de verzamelplaats en er wordt iemand gezocht die ze op komt halen. Zou helemaal niemand ze willen dan komt doodspuiten aan de orde. Maar ze worden opgehaald. Melkveemagazine heeft zich kennelijk niet afgevraagd wie alle koste gaat betalen.
cs-agrar
@MelkveeNL Zouden jullie maar niet beter alles verwijderen met zulke discutabele bronnen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN