Video: Onderbouwing mestbeleid weg

In oktober 2015 verscheen er een video van Huib Schoonhoven en Karen Kuiper met de titel ‘Barsten in het ammoniakbastion.’ Hierin werd het ammoniakbeleid ter discussie gesteld. Om dit aan te kunnen tonen, is onderzoek nodig op basis van meetgegevens waarop het ammoniakbeleid is gebaseerd. In deze video geven wetenschappers aan dat deze meetgegevens niet meer beschikbaar zijn en dus kunnen ze de ammoniakemissie van verschillende bemestingstechnieken niet meer reproduceren. „Het oude beleid schrappen en opnieuw beginnen”, is hun conclusie.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Hier de video

Een korte film over het ontbreken van de onderbouwing van het mestbeleid.
Jan Douwe van der Ploeg (WUR): "We schrappen het oude beleid en gaan gewoon overnieuw beginnen "

Jaap Hanekamp: "Wij hebben om meetreeksen gevraagd maar niet gekregen. Meetresultaten van voor 2003 zijn er niet meer, dus kunnen we de ammoniakemissie van verschillende technieken van bemesten niet meer reproduceren."
+1
henkes
Dus we kunt weer met de ketsplaat
+2
Freriks
Quote:
@henkes: dus we kunt weer met de ketsplaat
ik snap jou enthousiasme, maar dat wordt nou net niet beweerd in de video. Er wordt wel gezegd dat de wetenschappelijke onderbouwing van het mestbeleid er niet is. Wel jammer dat Jan Douwe van der Ploeg er dan weer allerlei suggestieve meningen doorheen gooit. Zelfs hier geeft hij nog even af op grote bedrijven, terwijl het daar helemaal niet over gaat.
+4
spotmelker
Quote:
@henkes: we kunt weer met de ketsplaat
In of net voor de (miezer) regen het beste systeem. Er wordt tegenwoordig meer aan bodemstructuur vernield dan er aan (milieu) winst geboekt wordt.
+1
pieta
Klopt helemaal. Ik vind het dan ook zonde dat er op zand geen sleepvoet meer gebruikt mag worden. Vraagt weinig trekkracht en snijdt niet in de zode.
Freriks
Eens, alleen weet jij of het lang genoeg door miezert/regent? Ik kan me nog herinneren dat het niet altijd ging zoals gedacht (nou klink ik wel heel oud 😄 )
klompen
@Freriks
toen hadden we nog geen buienradar:)
+2
George
@klompen
Al regende het minder dan verwacht dan was er eigenlijk nog niet veel aan de hand.
+1
spotmelker
@pieta Buiten die voordelen absorbeert zandgrond de mest ook erg goed en waren veel collega's zeer tevreden over dat type machine.
+2
grupstalboer
Kijk, zo worden we dus besodemietert, een corrupt zootje.

Welke organisatie gaat dit oppakken, lijkt me een kans voor LTO, misschien nu is in het verweer tegen het overheidsbeleid in plaats van altijd maar braaf volgen.
spotmelker
Quote:
@grupstalboer: zo worden we dus besodemietert
Als de focus op de emissie komt te liggen en niet op het bemestingsrendement krijg je dit soort uitwassen. De emissie-arme (gewaande) stallen zullen nog wel volgen.
kanniewaarzijn
Quote:
@grupstalboer: zo worden we dus besodemietert
Wat nog erger is: we LATEN ons besodemieteren!
George
Het is een kwalijke zaak dat we zo voor de gek worden gehouden als sector landbouw. Het is ook allemaal een grote zwendel geworden.
Campagne
Deze documentaire is ook wel interessant bij dit topic.

+1
grupstalboer
Dit onderwerp leeft blijkbaar niet echt onder de prikkers,14 reacties, en als ik dan zie hoeveel aandacht andere (onzinnige) onderwerpen krijgen, onbegrijpelijk .
+3
MTSTAMMINGA
Het onderwerp leeft wel
Maar we denken er allemaal het zelfde over !!
Zonder tegenstellingen geen groote hoeveelheid reacties

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's emissie , ammoniakemissie , mestbeleid en ammoniakbeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
3