Tijdelijke maatregel FC leverde 35 miljoen kilo minder melk op

De tijdelijke maatregel om leden-melkveehouders van FrieslandCampina te stimuleren de melklevering niet te laten stijgen, is per vandaag beëindigd. Uiteindelijk heeft de maatregel geleid tot een lagere melkaanvoer van in totaal ongeveer 35 miljoen kilo melk.

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Cees jij wist toch heel zeker dat ie verlengt zou gaan worden?
jg
De spot-notering daalt weer doordat het melkaanbod weer toeneemt. boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: melkaanbod weer toeneemt

Eerste 2 hebben hier weer gekalfd, zie je meteen terug in melkaanbod 😄
+1
jg
Klaar voor de toekomst 😄
cs-agrar
Jep, maar dat hebben ze daar zelf nog niet door, komt wel weer.
Heb ook ergens gelezen dat ze hier de 2ct regeling hadden en vervolgens in la France melk gingen halen tegen spotmarkt-prijs, maar goed, niet alles op prikkebord is waar
+1
Farmer_
Zo maken ze ook weer winst.
+1
Cornelis
Schrijf eens wat over je eigen CONO Cees, dan hoef je over FC wat minder onzin te bedenken.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@cs-agrar: Heb ook ergens gelezen dat ze hier de 2ct regeling hadden en vervolgens in la France melk gingen halen tegen spotmarkt-prijs,

Dat wordt de top uitspraak van 2016 op het prikkebord Wat bedreft waarheid 😞
+1
cs-agrar
Quote:
@Cornelis: Schrijf eens wat over je eigen CONO Cees, dan hoef je over FC wat minder onzin te bedenken

Niet nodig Cornelis, ze doen het daar best goed
Cornelis
@cs-agrarIk zou maar een beetje opletten, de tijd van gaat u maar rustig slapen is al geweest.
+4
puntertje
Lees ik dat nou goed of zitten er fouten in? Meer dan 14 miljoen euro uitgeven met als resultaat dat er 35 miljoen kg minder melk is? Dat is ruim 40 cent per kg. melk die niet geleverd is????? Voor een liter 29 cent betalen en op de spotmarkt verkopen kost een kleine 20 cent. Welke rekenmeesters hebben zich hier mee bezig gehouden? Wat moet je überhaubt denken van een bestuur die het zo ver heeft laten komen dat dit soort gekkigheden uitgehaald moeten worden?
+2
BoerBart
Het past puntertje niet en dan gaat een van onze beste betogers als een kind reageren.
Wat wou je dan?
Had FC gewoon de leden in hun melk moeten laten verzuipen?
Ik ben trots op FC. Trots omdat ze het lef hadden voor zo'n regeling.
+4
Frans1
Quote:
@puntertje: Lees ik dat nou goed of zitten er fouten in? Meer dan 14 miljoen euro uitgeven met als resultaat dat er 35 miljoen kg minder melk is? Dat is ruim 40 cent per kg. melk die niet geleverd is????? Voor een liter 29 cent betalen en op de spotmarkt verkopen kost een kleine 20 cent. Welke rekenmeesters hebben zich hier mee bezig gehouden? Wat moet je überhaubt denken van een bestuur die het zo ver heeft laten komen dat dit soort gekkigheden uitgehaald moeten worden?

Als in de reglementen geregeld is dat alle melk afgenomen wordt,zul je toch echt op een vrijwillige basis de aanvoer zien te minderen bij een verwerkingsprobleem.Kun jij hier wel roeptoeteren dat het allemaal oncapabele mensen zijn,maar we leveren met zijn allen zo onnozel veel meer melk,dus beetje meer hand in eigen boezem is wel op zijn plaats
+2
puntertje
Quote:
@Frans1: maar we leveren met zijn allen zo onnozel veel meer melk

Tja, we hebben toch een bestuur ingehuurd om vooruit te kijken? Ze hebben niet de visie gehad om te beseffen dat het voor zou kunnen komen dat het individuele belang een veel grotere gemeenschappelijke schade aanricht dan het voordeel voor het betreffende individu. Moet je ze dan, omdat ze uiteindelijk door de werkelijkheid zijn ingehaald, schouderklopjes geven omdat ze de brand proberen te blussen die ze zelf hadden moeten voorkomen?
+1
Frans1
Quote:
@puntertje: Moet je ze dan, omdat ze uiteindelijk door de werkelijkheid zijn ingehaald, schouderklopjes geven omdat ze de brand proberen te blussen die ze zelf hadden moeten voorkomen?

Iedereen kon aangeven hoeveel melk er geproduceerd zou gaan worden na afschaffing van het quotum,ik heb die enquete niet ingevuld,maar wel meer melk gaan leveren,wie ben ik dan om het bestuur te beschuligen van onbehoorlijk bestuur?
Afgelopen najaarsbijeenkomst waren er ook leden die de vraag stelden of er niet teveel verwerkingscapaciteit bijgebouwd is met de fosfaatrechten in het vooruitzicht.
puntertje
Quote:
@Frans1: Iedereen kon aangeven hoeveel melk er geproduceerd zou gaan worden na afschaffing van het quotum,ik heb die enquete niet ingevuld,maar wel meer melk gaan leveren,wie ben ik dan om het bestuur te beschuligen van onbehoorlijk bestuur?

pfft, ik mag het bestuur zeker niets verwijten omdat de zich op boterzachte voorspellingen baseerden? Gaan ze de marketingafdeling ook op die manier beoordelen, zo van;" Ja, jullie kunnen er ook niets aan doen de de afzet niet volgens plan loopt want jullie hadden helaas bar slechte prognoses gemaakt. Gooi maar wat kaas weg, dan kloppen de volumes weer."
Frans1
Quote:
@puntertje: pfft, ik mag het bestuur zeker niets verwijten

Verwijten is iets anders dan betichten van onbehoorlijk bestuur zoals jij hier nu doet.Ik vind dat die tijdelijke krappe verwerkingscapaciteit toch op een creatieve en redelijk vriendelijke manier voor iedereen opgelost is
pieta
@puntertje
Dat is dan weer een andere discussie. Ik heb ze dat ook netjes uitgelegd hoe het kon dat plan B ontbrak.
+1
pieta
@Frans1
Ze hebben een creatieve oplossing bedacht waarvoor ze eigenlijk een plan/beleid/visie hadden moeten hebben en/of maken. Net als de overheid/belangenbehartigers met het fosfaatverhaal. En kom dan niet aan met in de enquête hebben we het gevraagd. Ik heb mijn rayonadviseur gezegd dat het onbegrijpelijk is dat er niet een plan B is geweest waarin je bijvoorbeeld was overeengekomen dat een bepaalde stijging van de aanvoer kon en dat eventueel zodra het niet meer verwerkt zou kunnen worden degene die het meeste gegroeid is de spotmarktprijs kreeg doorberekend.
+1
arie.j
Quote:
@puntertje: Lees ik dat nou goed of zitten er fouten in? Meer dan 14 miljoen euro uitgeven met als resultaat dat er 35 miljoen kg minder melk is? Dat is ruim 40 cent per kg. melk die niet geleverd is????? Voor een liter 29 cent betalen en op de spotmarkt verkopen kost een kleine 20 cent. Welke rekenmeesters hebben zich hier mee bezig gehouden? Wat moet je überhaubt denken van een bestuur die het zo ver heeft laten komen dat dit soort gekkigheden uitgehaald moeten worden?

Verkeerde berekening van je.
Wanneer FC het aan anderen zou hebben betaald, dan zou je verhaal kloppen.
Maar dit zijn geen uitgaven ten koste van de leden, maar van de onderneming náár de leden.
Ongeveer wat vergelijkbaar als wanneer jij van je bedrijfsrekening ( onder de noemer van kosten) geld naar je privé rekening overmaakt.
puntertje
Quote:
@arie.j: Ongeveer wat vergelijkbaar als wanneer jij van je bedrijfsrekening ( onder de noemer van kosten) geld naar je privé rekening overmaakt.

Onzin, het is veel meer de penningmeester die uit de kas rondjes gaat geven aan de leden die nog aan de bar zitten.
arie.j
@puntertje

Het is gewoon een herverdeling van melkgeld die de onderneming niets kost.
Of jij het daar mee eens bent maakt niet uit 😄
puntertje
@arie.j
Ja, zo redeneert die penningmeester ook, het geld komt toch weer in de kas.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arie.j: Het is gewoon een herverdeling van melkgeld die de onderneming niets kost.

Onjuist. De toeslag gaat ten koste van de winst. De winst wordt volgens de 35/20/45% sleutel verdeeld. De kosten van de regeling minus de beperking van het verlies gaan dus voor 45% op rekening van de onderneming.

Of @puntertje het er mee eens is, doet inderdaad niet zo ter zake. Gewoon zorgen dat 'ie ook aan de bar staat.
arie.j
@Jack Rijlaarsdam
Ja dat weet ik, fiscaal gaat het ten laste van de winst, en dat geeft waarschijnlijk ook nog een belasting voordeeltje.
Maar het blijft in feite toch ergens wat herverdeling van melkgeld.
Anders was de winst hoger geweest, en die wist zou weer voor een deel als melkgeld zijn betaald.
pieta
@arie.j
Nu begeef je je op gald ijs want we weten namelijk niet hoeveel melk er geleverd zou zijn zonder rem en wat ie dan opgebracht had. 😄
+1
de hoef
Quote:
@puntertje: denken van een bestuur

zolang ze bij deze spotmarkt prijs 30 cent uitbetalen en nog een cent of 3 nabetaling vind ik dat ze het prima doen
cono presteert iets beter lijkt maar is nogal wat kleiner ,en de rest komt niet in de buurt
+1
weurding
35 miljoen is ook maar een aanname, hier niks geen extra's voor hoeven doen, was er anders ook wel onder gebleven, denk velen net als ons
Nico96
35 miljoen zijn 1000 RMO's van 35000 liter, lijkt me wat hoog gegrepen.
sil
Heren, is toch een broekzak vestzak verhaal, betalen we met z'n allen, en 60 % van ons krijgt het weer terug.
Kortom de meerderheid is tevreden over deze regeling.
Goed idee om tijdelijk wat ruimte te scheppen.
puntertje
Ben toch blij dat jij geen directeur bent.
sil
Als je een dergelijke regeling bedenkt, weet je van te voren niet wat de deelname zou zijn, achteraf is altijd makkelijk lullen.
Een ding is zeker, de meerderheid heeft er geen moeite mee. Dan snap ik jouw problem niet puntertje....
+2
puntertje
@sil
Het merendeel wil ook minder belasting betalen, maar als dan op de voorzieningen van oma wordt bezuinigd is de wereld vervolgens weer te klein. Het heeft toch veel meer weg van 'we weten het ook niet meer, we proberen maar wat'. Mijn probleem is dat 'mijn' onderneming uitgehold wordt door een tekort geschoten visie.
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: Het heeft toch veel meer weg van 'we weten het ook niet meer, we proberen maar wat'.

Dat is het hele leven hoor, je moet de invloed die je daar zelf op hebt niet overschatten.
puntertje
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: fatalist

Een fatalist gelooft in het lot, dat doe ik helemaal niet. Daar heb ik helemaal niets mee. Ik geloof wel in toeval, toeval bestaat niet volgens velen, maar toch is het er. Dat toeval niet bestaat is trouwens typisch iets van onze cultuur waar we denken dat heel veel dingen maakbaar zijn (wat gelukkig weer niet zo is).

nl.wikipedia.org/wiki/Fatalisme/
puntertje
@jan is hobbyboer
Een fatalist gelooft ook dat het toeval zijn lot kan zijn.
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: Een fatalist gelooft ook dat het toeval zijn lot kan zijn.

Mijn leven hangt van toevalligheden aan elkaar, toch wel wonderlijk dat dat mijn lot zou zijn 😄. Een fatalist gelooft dat blijkbaar, nou ik niet.
Cornelis
@jan is hobbyboerZwarte zwanen geheten, is een fraai boek over.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Zwarte zwanen geheten, is een fraai boek over

Deze: nl.wikipedia.org/wiki/De_Zwarte_Zwaan_(Taleb)/

Ik zal hem eens bestellen, lijkt me wel redelijk overeen komen met hoe ik denk dat het beetje in elkaar zit. Gelukkig ben ik geen control freak want dan zou je gek worden 😄
Cornelis
@jan is hobbyboerJa dit is hem. Doet je geweldig relativeren 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Doet je geweldig relativeren

Ben ik toch al erg goed in volgens mij (behalve met arrogante LTO bestuurders, haha). Armoede in Israël en vooral Brazilië van dichtbij gezien, het is allemaal geneuzel achter de komma hiero, zelfs fosfaatrechten 😄.
ROORDAJ
14 miljoen uit gegeven om niet meer dan 1 liter meer te ontvangen dan in de vergelijkings periode.Dat er minder is geleverd dan die ééne liter is voor FC mooi mee genomen gezien de spotmelkprijs.Het heeft een paar centen gekost maar altijd nog beter dan dat er miljoenen meer werden geproduceerd.Voor de grotere veehouders onder ons een mooi potje,zie reactie Wijnia Eastrum in Nieuwe Oogst.De inspaning is mijn inziens niet groter dan bij een kleinere veehouder om er onder te blijven maar levert beduidend meer op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina , voer , melkveehouders , melkaanvoer , aanvoer en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2