Helaas weer geen akkoord regiegroep fosfaatrechten

Nog steeds geen duidelijkheidheid:

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en sectorpartijen LTO, NZO, NAJK, NMV, Netwerk Grondig en Stichting Natuur en Milieu overlegden woensdag in Amsterdam over de kwestie. De partijen konden opnieuw niet tot een akkoord komen. "Het was een constructief gesprek, maar de materie is heel complex, waardoor we er nog niet zijn uitgekomen",

Vorige week werd het overleg uitgesteld omdat er nog een aantal vragen onbeantwoord waren. Die vragen zijn inmiddels beantwoord.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Hier toch nog een reactie over hoe de onderhandelingen lopen via Netwerk Grondig. Wat de rol van de NMV nu nog is snap ik ook niet precies. Uiteindelijk draait de hele discussie om de toedeling dus de partijen zijn nog geen stap verder gekomen als 2 juli:

Diana Saaman: Het overleg is goed verlopen maar wel scherp. Partijen staan feitelijk recht tegenover elkaar: intensief (LTO, NZO en NAJK) tegenover extensief (Netwerk GRONDig) en daarbij de inbreng van Natuur en Milieu (extensief). Strijdpunten zijn vooral toedeling en verhandelbaarheid.
Helaas mogen wij over de inhoud niets naar buiten brengen, volgende week is eindoverleg in Den Haag.

Wij zijn echter nog steeds positief gestemd. De belangen van grondgebonden melkveehouders doen er wel toe. Daar blijven wij ons hard voor maken.

Freerk Heidinga: Ik mis de NMV, waar staat die, zat toch ook in de regiegroep?

Diana Saaman: De NMV wil geen fosfaatrechtenstelsel en heeft daarom volgens mij geen standpunten over de onderwerpen in het stelsel van toedeling tot verhandelbaarheid. Maar het is denk ik beter als je hen zelf naar hun standpunten vraagt? Hoe zij denken over toedeling? Over afromen? Over verhandelbaarheid?

Bron: facebook.com/groups/1676818639219314/…
producent
Quote:
@Grasbaal: intensief (LTO, NZO en NAJK) tegenover extensief (Netwerk GRONDig) en daarbij de inbreng van Natuur en Milieu (extensief).

Netwerk GRONDig zie ik meer als zeer kleinschalig dan extensief
gaitoetklooster
De normmen verhogen, entisopgelost.
+1
kanniewaarzijn
Quote:
@gaitoetklooster: De normmen verhogen, entisopgelost.
Het is helemaal niet de bedoeling dat er iets wordt opgelost. Het "probleem" moet juist blijven bestaan, dan kunnen ze sturen. Bovendien: als het "probleem" wordt opgelost is meteen half Nederland werkloos. Dat kunnen we niet hebben natuurlijk.
+5
jan is hobbyboer
OK, dan is het dus allemaal wel duidelijk. Na volgende week heeft Van Dam dus de vrije hand. Ben benieuwd hoe goed er geslapen wordt in het intensieve kamp, deze (Z)LTO/NAJK-vergaderboeren hebben nl. een groot belang, het redden van hun eigen toko, minstens zo belangrijk als het sector belang.

Blijkbaar komt de door velen gewenste duidelijkheid er nu aan, van mij had het nog wel even mogen duren, deze wekelijkse sessies moddergooien. Moet wel een kolderieke vertoning zijn lijkt mij, als het allemaal niet zo treurig was.
+1
cs-agrar
Jij stelt het zo, het lijkt mij allemaal korte termijnpolitiek zonder iets van grondbinding. En zit men met paar jaar weer te kl@ten, met weer meer overleggroepjes en weer meer invloed van personene die dat niet zouden moeten hebben. Ik zie een grondgebondenheid dan ook als zijnde een samenwerking met akkerbouw, niet op naam maar mestlevering, zoals het eigenlijk al was. Zo moeilijk kan het allemaal toch niet zijn. Verwerking is dan een puntje, maar als zijnde tot kunstmestachtige is dat toch ook geen probleem, pakken we weer twee vliegen. Voordeel van de fosfaatrechten zou produktiebeperking kunnen zijn, alle "joehoe bevrijdingdagboeren" zijn er nu ook wel uit dat ze op die dag juist vastgezet zijn.
Ik zeg dat men de insteek op het moment veel moeilijker aan het maken is dan nodig. Wij kunnen dit toch als prikkebord nog wel oplossen. En dan reële antwoorden, en niet wat int straatje past.
Al eens eerder genoemd, je krijgt de rechten, en als je daar de benodigde Ha's aan kunt verbinden, kan je er gebruik van maken. Controleerbaar en simpel.
spotmelker
Quote:
@cs-agrar: allemaal korte termijnpolitiek zonder iets van grondbinding.
Dat is het ook. J.i.H. kan over een aantal jaren z'n gelijk nog wel eens krijgen. Zitten we vast aan (overbodige) fosfaatrechten die al 'ingehaald' zijn door de AmvB.
pieta
@spotmelker
Dan zal toch eerst de AmvB wat strakker aangetrokken moeten worden.
+1
puntertje
@pieta
En dan moet je ook zeker niet die zgn. 'Mest-voer-overeenkomsten' toe gaan staan om de AMvB weer volledig buiten werking te stellen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dan zal toch eerst de AmvB wat strakker aangetrokken moeten worden.

De melkprijs gaat veel voor jullie oplossen. Het is niet alleen crisis bij de olie en de melk, lijkt erop dat financiële kaartenhuis weer een poging doet om om te vallen. Dus melkprijs blijft nog wel tijdje laag bij gebrek aan koopkrachtige vraag, en lage melkprijs betekend dat alleen lage kostprijs overleeft. Daar zijn veel boeren in NL niet zo goed in, dus er gaan echt wel afvallers komen, geen 50% maar 10 tot 20% binnen 1 a 2 jaar zou mij niet verbazen, en dan niet alleen de hobbyboeren. De rest heeft financieel ook niet zoveel te makken dus overdreven veel geld uitgeven aan rechten en andere onzin zal er ook niet inzitten. Er is geen ruk aan, maar ik ben bang dat er de komende jaren voor veel boeren niet veel meer opzit dan gewoon proberen te overleven. Onze ultieme kostprijsboer TAMMINGA zit ook al in crisis modus, da's voor mij wel teken dat het echt wel krabben is op veel plaatsen.
pieta
@puntertje
Van de ene kant heb je een punt daarin. De keerzijde is wel dat als je je voer op bij wijze van spreken het perceel van je buurman teelt en daar ook de mest aanwendt het feitelijk alleen juridisch verschilt met het zelf in gebruik hebben.
m uut m
@spotmelker
AMvB en fosfaatrechten worden gelijk gekoppelt let maar eens op.
+1
puntertje
@m uut m
Mag jij dat zeggen vanuit jouw 'positie'?
spotmelker
@m uut m Hoe komt die koppeling er volgens jou dan uit te zien?
jorisdriepinter
Ongetwijfeld probeerd (z)lto tijdens de onderhandelingen de mest-voer contracten oplossing te koppelen aan instemming met het fosfaatrechten verhaal.
Gezien de uitlatingen van de betrokken partijen lijkt dat nog niet erg te lukken.
Onderhandelings technisch is dit ook de laatste kans om ze binnen te halen!
De weerstand is hoog blijkbaar.
+2
m uut m
Voor de mest/voer contracten moet je de fosfaat referentie afschaffen.
cs-agrar
Die referentie blijf je aan vast zitten, er mag niet meer geproduceerd woren als zoveel fosfaat en klaar. Zoals ik voorstelde, je krijgt aantal rechten, en je kan ze activeren op een bepaalde hoeveelheid land/recht. En of dat land in eigendom, huur, grasland of bouwland is, dat maakt niets uit, land is land. Kan je hele moeilijke dingen bedenken gaan, maar meer melk produceren kan per bedrijf dan alleen door efficienter met fosfaat om te gaan, of rechten bij zien te kopen en met land te activeren.
+1
m uut m
@cs-agrar
Referentie heeft niets met fosfaat plafond te maken. Gaat alleen over de vrijstelling verwerkingsplicht en kan ook weer worden ingetrokken.
cs-agrar
@m uut m
klopt, ik bedoelde er eigenlijk de te verkrijgen fosfaatrechten mee
+1
kanniewaarzijn
Wat een geneuzel allemaal. En dat allemaal om een niet-bestaand probleem.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , nmv , milieu , natuur , nzo , najk , fosfaatrechten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
4