Gewetensvraag aan JiH

Jan,
Je vind dat het gedoe met fosfaatrechten wordt veroorzaakt door de 'industriemelkers'

Bij ons in het dorp: veehouder had altijd 25 koeien,nu 30-35 had wat tijd over dus groot gelijk.
Een ander 140 mk,zoon op de has,heeft dr nu 180, dus ook groot gelijk om op te schalen....

Maar tegen wie koester jij nu eigenlikk het meeste wrok als ik je dat zo vragen mag....

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Wat een vreemde en suggestieve vraagstelling.
Stel alle twee boeren hebben evenveel grond, boer 2 stalt koeien permanent op en heeft geen enkele weidevogel op zijn grond en krijgt karrenvrachten bijproducten op z'n erf gekiept, i.t.t. boer 1 die veel weidt en veel biodiversiteit op z'n land heeft. Gewetensvraag aan een argeloze burger, wie.......? En met wie zou een supermarktketen in het betere segment liever geassocieerd worden?
Kort om, domme vraag zoals jij hem stelt!
jent
Je slaat de spijker op zn kop puntertje. Het gaat er niet om of je nu 25 of 200 koeien melkt maar hoe je dat doet! Je geeft allerlei voorbeelden, maar ook 180 koeien kan ook met weidevogels en wie zegt dat 35 koeien geen mais en soja vreten.
Maar afgeven op omvang is wel zo makkelijk....
Als je met 1 vinger naar n ander wijst dan wijzen er ook 4 naar jezelf
dorpsrandhoeve
Ik voer wel mais en soja, ben ik nu ineens een boeman?
+2
KuikenenKoe
Nog veel erger dan ben je een ïndustriemelker
jent
Gaat om t idee. Over soya lopen de meningen ook uiteen.
Maar neem bijv perspulp, is dat omdat t een bijproduct is en zogenaamd met 'karrevrachten' wordt geleverdis nou minder dan droge pulp?
Die pulp wordt ook volop als mengvoedergrpndstof ingezet. Net zoals mailglutenpellets...whats the difference
+1
cjw73
Krijg het idee dat je zelf ook fors opgeschaald bent zonder land.
Maar iemand met 250 koeien op 40 hectare of zo vind ik geen verhouding en dat een normale burger dat een industrie melker noemt kan ik begrijpen.
+1
jent
Wij melken 1 koe meer dan 2 juli en 7 of 8 meer dan eind 2014 en hebben nu 5 ha meer
+12
jan is hobbyboer
Ik krijg al speciale topic, wat een eer 😄.

Volgens mij is duidelijk genoeg wie ik met industriemelkers bedoel. Ik koester geen wrok tegen deze mensen, ik zie het alleen als een kansloze bedrijfsopzet naar de toekomst toe, met de rug naar de samenleving, de varkens achterna. Dat heb ik hier volgens mij vaak genoeg gezegd.

Wat mij wel steekt is dat de belangenbehartigers vol voor deze groep gaan en de rest maar beetje in de kou laten staan, terwijl de rest, de 'prutsers' alle imagozaken voor de industriemelkers op mogen lossen. Liefst ook nog gratis voer leveren en mest afnemen, fosfaatrechten inleveren en geen weidepremie maar een flinke kwantumtoeslag als het effen kan, want de 'echte ondernemers' hebben het al zo moeilijk na hun diepte-investeringen. Die machtspolitiek en dat Calimero-gedrag, daar heb ik wel de balen van. Dat is alles.

Vroeger zouden afwijkende meningen vakkundig door de voorzitter van zo'n vergaderingetje afgewimpeld zijn, maar gelukkig is er tegenwoordig prikkebord en laat Co ook altenatieve geluiden toe. Ondanks dat hier maar een paar typende gebruikers zijn wordt er volgens mij flink meegelezen.

Wie weet zorgt het nog voor beetje discussie buiten dit forum, dan is mijn opzet allang geslaagd. Je moet het (Z)LTO ook niet te makkelijk maken 😄
+1
Coen
Van Dam c.s. heeft nu echt de mogelijkheid om de industriemelkers te beteugelen 😄

dit compleet tegen de dominante en arrogante houding van ZLTO die onze mooie melkveehouderij de doodlopende weg van de varkenshouderij wil laten inslaan.
+1
pieta
Wat is dan een industriemelker volgens jou? Volgens mij zijn we gewoon vliegen voor elkaar aan het afvangen. Je bent zelf zo ongeveer verdubbeld in productieomvang de laatste jaren heb ik begrepen. Als je gaat vragen wat een burger daar van vindt op de juiste manier kan ik je het antwoord wel alvast doen. En hoe JIH zijn bedrijf voert is voor bijna niemand mogelijk vanwege het compleet ontbreken van rendement. Sorry Jan, maar als je jouw bedrijfsopzet moet overnemen voor verpachte staat, de locatie en de veestapel dan heb je een financiering waar je figuurlijk niet overheen kunt kijken.
+2
George
Quote:
@pieta: Sorry Jan, maar als je jouw bedrijfsopzet moet overnemen voor verpachte staat, de locatie en de veestapel dan heb je een financiering waar je figuurlijk niet overheen kunt kijken.

Ja maar dat is overal zo.
Coen
@pieta , al zo vaak aangehaald: die dieren waarvan alle voer moet worden aangekocht en alle mest moet worden verwerkt, de intensieve melkveehouderij dus.

schaalgrootte is wat mij betreft van geen enkel belang, de techniek en de technologie staat nooit stil dus die schaalvergroting houden we toch niet tegen 😄
brabo
@Coen
hoe noem je iemand die 100 koeien heeft e n waarvan voor de laatste 10 voer wordt aangekocht en mest wordt afgevoerd?
+1
George
@brabo
Dan heeft hij er 10 teveul. 😄
KuikenenKoe
Quote:
@George: Dan heeft hij er 10 teveul.

en jij hebt er 80 te weinig dus compenseer je d'er alweer 8
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: En hoe JIH zijn bedrijf voert is voor bijna niemand mogelijk vanwege het compleet ontbreken van rendement.

Het gaat helemaal niet om mijn bedrijfsvoering, het gaat om het algemene idee. Grupstalboeren worden, itt industriemelkers, door Van Dam al geslachtofferd, helemaal kansloos dus. Van mij heb je over paar jaar geen last meer als boer, dan ben ik een soort van Sjors geworden.

Maar er zijn genoeg bedrijven die financieel heel redelijk draaien met een normale balans tussen grond en koeien, bijv. 70 koeien op 40 ha grond.

Jij geeft eigenlijk aan dat industriemelken de enige weg is om te overleven. Als dat echt zo is, wat ik sterk betwijfel, waarom heeft ZLTO dat dan niet als veto bij het overleg neergelegd en duidelijk gecommuniceerd: het is industriemelken of einde veehouderij in NL, dan had de regering daar een besluit over kunnen nemen en met hun beleid daar rekening mee kunnen houden.
George
Quote:
@KuikenenKoe: j hebt er 80 te weinig dus compenseer je d'er alweer 8

Ik heb niks.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: heb je over paar jaar geen last meer als boer, dan ben ik een soort van Sjors geworden

Jan nu ga je ook al in de fout , ik ben nog steeds boer. Niet alleen degene die koeien melken zijn boer. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Jan nu ga je ook al in de fout , ik ben nog steeds boer. Niet alleen degene die koeien melken zijn boer.

Maak je geen illusie, onder de 100 koeien wordt je echt niet meer voor vol aangezien door de ondernemende collega, of je er nu 60, 15 of 0 melkt, allemaal stoppers 😄.
+1
George
Quote:
@jan is hobbyboer: melkt, allemaal stoppers

Jep , mislukkelingen , losers , afhakers.
+2
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: Maak je geen illusie, onder de 100 koeien wordt je echt niet meer voor vol aangezien

en dat is wat mij betreft klinkklare onzin
nu kruip jezelf in de calimero rol
als iemand onzin verkoopt ie onzin ook al melkt die 1000 koeien
+2
kanniewaarzijn
Quote:
@jan is hobbyboer: en met hun beleid daar rekening mee kunnen houden.
Daar is en was het beleid ook op gericht; jarenlang zijn deze bedrijven (lees: bedrijven die de enorme overwaarde van de grond hebben omgezet in veel te hoge investeringen) enorm bevoordeeld door de fiscus. Niet het melken maakte de ondernemers tot "echte ondernemers", maar de stijging van de grondprijs. De "echte ondernemers" hebben daar zodanig van geprofiteerd, dat zij inmiddels onder water staan. En nu gaat de situatie 180 graden draaien: in plaats van steeds bijfinancieren met de nodige belastingvoordelen moeten zij nu aflossen en belasting betalen. Een mooi voorbeeld hiervan is Kuilhapper die deze week nog vertelde dat hij 200 koeien in z'n eentje bestierde:). Het was de bedoeling dat er een medewerker aangetrokken zou worden, maar helaas: aflossen geblazen! Zo ken ik er vele, zelfs het kuilplastic kan niet meer betaald worden. Tel daarbij het feit dat pachters al jaren worden uitgerookt omdat een stel dombo's de pachtprijzen heeft berekend door inkomens van eigenaren en pachters in een regio bij elkaar op te tellen (waarbij het gratis inkomen van de grondprijsstijging werd meegenomen) en kom tot de conclusie dat de "middengroep" (eigendomsboeren die normaal zijn blijven boeren) het beste zo snel mogelijk hun grond kunnen verkopen; het verlies aan vermogen bij minstens de halvering van de grondprijs verdienen zij met werken nooit meer terug! Lekker duurzaam zijn we toch.
pieta
@George
Dat is dus niet waar.
+1
pieta
Quote:
@Coen: schaalgrootte is wat mij betreft van geen enkel belang, de techniek en de technologie staat nooit stil dus die schaalvergroting houden we toch niet tegen

Ik denk alleen dat de burger het hier niet mee eens is.
pieta
@jan is hobbyboer
Ik vind het ten eerste jammer dat je eerder zou moeten stoppen omdat bijv de grupstal niet meer mag. Maar dat ik verkondig dat industriemelken de toekomst heeft ben ik met je oneens. Ik wil alleen maar aangeven dat er toch wat omvang moet zijn en dat je dus ook moet kijken hoe je het financieel rond kunt zetten. Niet iedereen wil boeren en buitenshuis erbij blijven werken. Waarschijnlijk zullen in veel gevallen of de familie een flinke veer moeten laten of het wordt niks.
j h p
@Georgemislukkelingen, losers, afhakers.
En mijn vrouw maar zeggen dat ik niet kan Multi-tasken 😃
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Niet iedereen wil boeren en buitenshuis erbij blijven werken.

Volgens mij noem ik ook ergens 70 koeien op 40 ha, prima boterham mee te verdienen, en je voldoet aan alle wensen van de samenleving, plus dat je arbeidstechnisch ook nog een prima leven kunt hebben. 1 Robot erin en je hebt een leven als @brabo. Eigenlijk is het een soort zelfbescherming. Zo zou zelfs jij tot je pensioen lekker door kunnen boeren, beetje met de kinders naar de voetbal, wie doet je wat.
pieta
@jan is hobbyboer
Brabo heeft twee robots volgens mij. En ik heb ook het plan gewoon door te boeren zoals ik bezig ben. Maar met 70 koeien op 1 robot wordt je alweer wat drukker. Wij hebben er 120 op 2.
+3
brabo
Quote:
@pieta: Brabo heeft twee robots volgens mij

tis maar net wat je allemaal telt 😄
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: Vroeger zouden afwijkende meningen vakkundig door de voorzitter van zo'n vergaderingetje afgewimpeld zijn, maar gelukkig is er tegenwoordig prikkebord en laat Co ook altenatieve geluiden toe

ja met weemoed terug denkt aan die goede oude tijd
+1
Farmer_
Meeste Industrie Melkers of hoe je ze ook Noemen wil hebben hun zaakjes wel op orde qua huisvesting of dierverzorging, probleem is een stel malloten die in de politiek zitten , die totaal geen praktische ervaring hebben met vee daarachter loopt een horde kiezers die nog minder weet van vee, elke kans grijpen ze aan om de melkveehouderij een klap te geven.
groeier
Zal toch zo blijven dat bedrijven in de toekomst verdubbelen.
+1
brabo
Jan ik heb je een paar maand terug ook al gevraagd wat je er nu precies onder verstaat, en ook toen gaf je geen duidelijk antwoord.
Dus een industriemelker is volgens jou een boer :
- met veel koeien
- met te veel koeien per ha
- zonder weidegang

Of alle 3 ?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Jan ik heb je een paar maand terug ook al gevraagd wat je er nu precies onder verstaat, en ook toen gaf je geen duidelijk antwoord.
Dus een industriemelker is volgens jou een boer :
- met veel koeien
- met te veel koeien per ha
- zonder weidegang

Of alle 3 ?

Ik refereer steeds naar de voorbeeldfunctie van de varkenshouderij. Dus zo spannend is dat allemaal ook niet, die laatste 2 punten van jouw omvatten het wel zo ongeveer. De samenleving wil weidegang en niet zo heel veel gesleep met voer en mest. Dus veel koeien per ha is dan ook geen optie. Eerste punt lijkt me niet zo'n probleem. 150 koeien dag en nacht weiden op 120 ha gaat volgens mij best. En grensgevallen hou je altijd. Ik had bedacht 15000 liter per ha maar daar krijg ik de handen nog niet voor op elkaar 😄.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer

Ik ben een collega van je Jan 😄
Vol doe aan al je eisen om hobbyboer te zijn en zo voel ik het ook
😄
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Ik ben een collega van je Jan
Vol doe aan al je eisen om hobbyboer te zijn en zo voel ik het ook

Gezellig toch, hoe meer zielen hoe meer vreugd. 😄
+1
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: die laatste 2 punten van jouw omvatten het wel zo ongeveer.

jammer mag niet op jullie feestje komen had graag met jou onder de nooteboom gezeten
de wereldproblemen wat oplossen en een beetje ouwe hoeren
mijmert van

"het had zo mooi kunnen zijn"
+3
tonny60
Ik denk dat het voor de beeldvorming van een buitenstaander niet goed is dat wij ook al collega's industrie melkers noemen
jan is hobbyboer
Quote:
@tonny60: beeldvorming van een buitenstaander

Je lijkt mijn moeder wel, die was ook altijd drukker met wat andere mensen ergens van vonden dan een duidelijke onderbouwde mening te ventileren. Beestje mag toch wel gewoon een naam hebben. En wie trekt zich iets aan van een hobbyboer uit de achterhoek, niemand toch.
Farmer_
Quote:
@jan is hobbyboer: En wie trekt zich iets aan van een hobbyboer uit de achterhoek

Waar de koeien nog aan de ketting staan, tja.
+2
gaitoetklooster
Indrukwekkend.wat eengelul.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN