Illustratie van: Sammy2004

Netwerk Grondig hekelt status Kringloopwijzer

Netwerk Grondig hekelt de status die de Kringloopwijzer dreigt te krijgen in het fosfaatstelsel. Volgens de belangenorganisatie van grondgebonden boeren is de Kringloopwijzer allerminst fraudebestendig en is het nog niet toegerust op verschillende bedrijfstypen.

Deel dit topic

Reacties

Coen
KLW is een managementinstrument, daar ga je toch geen wet op baseren?

misschien moeten we, met alle foefjes die erbij horen, die KLW toch gaan gebruiken
-3
Cornelis
Quote:
@Coen: KLW is een managementinstrument, daar ga je toch geen wet op baseren?

Ben je nou zo dom? 😄
+2
Todi
Of niet gaan gebruiken.
Nick83
Wetgeving word gebaseerd op een bepaalde excretie per koe. Als je op je bedrijf een veel lagere excretie heb, doordat je veel netter met je middelen omgaat, dan word je behoorlijk benadeeld door dergelijke starre wetgeving.
Jan Veenhouwer
Maar na verloop van tijd blijkt dat de werkelijke excretie lager is dan de forfaitaire, gaan ze die aanpassen. Weg voordeel. Kortom; toch platte dierrechten.
Nick83
Nee, niet voordeel weg. Als je het beter blijft doen dan gemiddeld, zal je nog steeds voordeel hebben. Maar idd kan je je eigen afvragen of je dr wijzer van word. Je maakt wel wat extra kosten, dus een heel kleine beetje voordeel is onvoldoende om het nut te laten hebben.

Ik verwacht eigenlijk nie da de forfaitaire norm helemaal netjes het gemiddelde van de kringloopwijzer resultaten zal zijn. Zou in theorie wel zo moeten zijn, maar dan hebben onvoeldoende boeren er voordeel van en dus dan te weinig draagvlak onder de boeren. (voor zover die überhaupt al aanwezig is)

Het is handiger om de forfaitaire norm toch iets uit de midden te houden, meer boeren met voordeel, minder gezeik. Niet dan ik zo denk, maar gok dat de lieden die de normen bepalen wel zo denken.
spotmelker
Quote:
@Nick83: Het is handiger om de forfaitaire norm toch iets uit de midden te houden, meer boeren met voordeel, minder gezeik
Dat betekent gedwongen deelname en moet geen doel zijn. Met robuustere normen heb je minder gezeik, het aanpassen van excretienormen voor jongvee en de fosfaathectare
- normen afleiden van recente gewogen opbrengsten zou daar een terechte goede stap zijn.
Jan Veenhouwer
@Nick83 Om geen gezeik te hebben kunnen ze de forfaitaire normen toch beter niet aanpassen, hebben de betere boeren grote voordelen en de mindere een klein voordeeltje; geen gezeik, iedereen rijk.
+1
Nick83
@Jan Veenhouwer
Ik weet nie waar de forf. normen nu staan tegenover het kringloopwijzer gemiddelde. Volgens mij weet niemand da, aangezien nog niet iedereen de KLW ingevuld heeft en door gestuurd heeft. Voor 2016 is iedereen dat pas verplicht, dus ergens in 2017 word het pas bekend.

Als het tenminste bekend gemaakt word. Als iedereen meedoet, kan het gemiddelde weleens anders liggen dan verwacht. Misschien komt da niet iedereen zo goed uit en houden ze het lekker onder de pet.

Zo zat er laats nog iemand te prediken op Twitter dat weidegang geen negatief effect had op KLW. Had er een grafiekje bij van paar 100 bedrijven met horizontaal de aantal uren weidegang en verticaal ... het N-overschot per bedrijf.

N-overschot per bedrijf? Waarom niet grafiekje met verticaal het N-voordeel (KLW resultaat) per bedrijf? Da zou pas interessant grafiekje zijn. Maar nee, daar draaide die aan alle kant om heen. Geen grafiekje met N-voordeel per bedrijf tegenover aantal uren weidegang, want "dan konden de cijfers weleens verkeerd geïnterpreteerd worden".
+2
Marco de 1ste
Der zijn een paar partijen die er veel (boeren)geld tegenaan gegooid hebben en die daar heilig in zijn gaan geloven. Partijen die dwingen iedereen daar aan mee te doen. Alles om los van de grond te mogen produceren. Niet zelden de bestuurders zelf intensief zijn. En koste wat kost om de KLW door te drukken. De zelfde mensen die verklaren grondgebonden te zijn. KLW is een Fyra betuwelijn en Stopera ineen.
Pluto
Kringloopwijzer verbied weidegang!!. Er wordt alleen gesproken over voeding voor de plant niet voor de bodem, Het bodemleven wordt hier de nek om gedraaid met als gevolg sterk vermagerde weidevogels die een makkelijke prooi zijn.
Al zou je nog zo veel moeite doen om de weidevogel te beschermen de, de wetgever staat het simpelweg niet toe!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grondgebonden en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
5