Zlto bepleit generieke korting

zlto.nl/item/15111/…

LTO nederland bepleit indien de afroming van verhandelde fosfaatrechten niet voldoende is voor het blijven behouden van de derogatie, om fosfaatrechten generiek te korten.

Het lijkt hier weer zo te zijn dat de extreme groeiers in het voordeel zijn ten opzichte van de normale gezinsbedrijven. Ondernemers die gedacht hebben, we wachten eerst eens af wat er allemaal gaat gebeuren kunnen hun productierechten af gaan staan voor de cowboys die met oogkleppen op maar koeien zijn gaan melken. Zij hebben zelf de risico's genomen en worden er nu nog voor beloond ook.

Ik hoop dat onze staatssecretaris verstandiger is dan lto en de fosfaatrechten gaat halen bij de groeiers in de sector, zij zijn immers degene die het probleem hebben veroorzaakt en daar moet dan ook de oplossing vandaan komen.

Deel dit topic

Reacties

Holstein
Dit is niet alleen de visie van ZLTO, dit is het gezamenlijke standpunt van LTO, NZO en NAJK in het overleg over de fosfaatrechten, zoals in het artikel is te lezen.
+1
kanniewaarzijn
Dat is toch één pot nat!
producent
Todi
Dat daar de cowboys in zitten was toch al bekend.
Wilbert
Selectief plakken uit een nieuwsbericht...
Er wordt opgeschreven:

In 2015 heeft de melkveehouderij het fosfaatplafond overschreden. Om derogatie niet in gevaar te brengen is het op dit moment ingrijpend maar onvermijdelijk dat er fosfaatrechten worden ingevoerd, zoals aangekondigd op 2 juli 2015.

En

Bij vaststellen van de referentie telt de fosfaatproductie die hoort bij het gemiddelde aantal dieren in 2014 of het gemiddelde aantal dieren tussen 1 januari 2015 en 2 juli 2015

Als 2014 door van dam wordt gekozen, dan hoeft er vrijwel niet gekort te worden. De uitbreiders die willen / moeten kopen zorgen met deze eerste handel al voor afroming.
Al met al weer een zeer suggestieve kop. Eerst afwachten waar van dam mee komt, het moet ook nog door de 2e kamer. Daar zou ik me meer druk over maken, grond en weidegang worden door de 2e kamer zeer belangrijk gevonden en mogelijk ingebouwd. Dat kan erin resulteren dat 70% van de bedrijven op slot wordt gezet.
Holstein
@wilbert
Het standpunt van de organisaties is volgens mij dat de veehouder de keuze krijgt tussen 2014 of de 1e helft van 2015.
Holstein
Eigenlijk is het toch een opmerkelijke draai van in elk geval NLTO.
Die verkondigde tot nu toe tegen een generieke korting te zijn, hierbij gesteund door de geluiden op de ledeninfo-bijeenkomsten.
In de Nieuwe Oogst werd onlangs gemeld dat deze jaarlijkse generieke korting dan waarschijnlijk onder de 1% zou kunnen blijven, maar volgens mij zit er wel een addertje onder het gras. Het venijn zit hem namelijk vooral in de zin genoemd onder punt 4: "Zo min mogelijk knelgevallen. Overheidsloket voor knelgevallen. Voor overmachtssituaties, maar ook voor bedrijven die ernstig benadeeld worden door de introductie op dit moment". Ja, en dan kunnen al die boeren met een halflege stal (zoals die groep Brabanders) maar los, en blijken er ineens veel meer fosfaatrechten nodig dan gedacht. Met alle gevolgen van dien voor de jaarlijkse generieke korting. Heeft NLTO hier zitten slapen...?
Todi
En 30 % moet stoppen?
jg
Typisch weer alles willen en weten dat dat niet kan :

Reductie in 6 jaar, dus 6 jaar lang het fosfaatplafond overschrijden terwijl de nieuwe onderhandelingen over derogatie lopen en de hoge melkproduktie in Europa leidt tot zeer lage melkprijzen.

Knelgevallenregeling voor bedrijven die ernstig benadeeld worden; dus iedereen!

1 Mln kilo voor bedrijven met ruimte op grond, is dus 1,2 % extra korting voor iedereen.
Holstein
Om de derogatie te behouden hoef je niet onmiddellijk onder het plafond te zitten. Als je maar duidelijk aangeeft dat je daar binnen afzienbare tijd wel weer komt, door de te nemen maatregelen. En ja, LTO is (als een van de weinigen) optimistisch over de melkprijs, dus dat zal wel goed komen...
De knelgevallenregeling laten de organisaties hier echter volledig over aan de overheid. Ook als die dit straks wil oplossen door forse jaarlijkse generieke kortingen. De organisaties stellen hier geen enkele begrenzing aan, en geven de overheid daarbij de vrije hand. Dat is het zorgwekkende!
+1
Wilbert
Eigenlijk is iedere discussie hierover zinloos, het is te laat en velen lezen wat zij graag willen lezen, zonder de nuance en de verschillende opties in het achterhoofd te houden. Ik begrijp dat dat lastig kan zijn, echter zou het wel helpen in een constructieve discussie waarin goede ideeën worden uitgewisseld.
+1
tonny60
Worden Lto bestuurders die nog gauw even de stal voor 2 juli hebben volgezet misschien toch nog beloond (fijne club)
+1
cjw73
Ja die wisten vast al meer op dat moment. En het is altijd zo hij die het dichtst bij het vuur zit warmt het hartst.
+1
weurding
Quote:
@cjw73: dichtst bij het vuur zit warmt het hartst.

brandt ook als eerste zijn vingers 😃
+3
Cornelis
Als je nu even de moeite neemt om te lezen wat er staat: het gemiddelde aantal dieren over de eerste helft van 2015......
cs-agrar
Quote:
@Cornelis: het gemiddelde aantal dieren over de eerste helft van 2015......

Als die stal op 1juli dan volgeramd werd, tellen die aantallen evengoed mee, maar dan de extra dieren gehalveerd
+3
meelezer10
@cs-agrar
Licht er aan hoe het gemiddelde aantal dieren berekend wordt. Gaan ze aantal dagen maal dieren doen. Dan heeft een vracht koeien de laatst week nauwlijks effect.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: Als die stal op 1juli dan volgeramd werd, tellen die aantallen evengoed mee

Ja. En wel voor 1/182 deel. Wacht maar af hoe het komt.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
ha ha gelijk
Dre van Helmond
Ze willen bij stoppen 25% afromen , waarom geen 50%
Ik vind wel dat een complete overname moet kunnen.
Maar stoppers die de grond houden 50% afromen
We moeten ook niet naar een situatie net als in Canada ,als je daar vooruit wilt moet je op meerdere locaties melken.
Maar er is nog niet veel duidelijk ,dus afwachten.
+1
George
Quote:
@Dre van Helmond: Maar stoppers die de grond houden 50% afromen

Tja Dre dat vindt jij , maar ik vind dat dan weer niet. Volgens mij geven ze er niks om wat wij ervan vinden. 😄
Dre van Helmond
George ik zeg toch wat ik vind!
pieta
Op zich is ewr natuurlijk wel iets voor tye zeggen dat een gehele overname van een bedrijf anders wordt gezien als iemand die met melkvee stopt en de rechten vd hand doet.
+6
3 speen
Gewoon 2.5 gve de ha stom gezeik
Dre van Helmond
30 jaar geleden konden we 3 koeien per ha krijgen.
Vonden we toen niet genoeg !
Over 10 jaar zijn we op 2.5 koe per ha.
We kunnen het niet tegen houden, maar dan moeten we ook nog de helft van de mest verweken.
Coen
Met de huidige politiek zullen we in NL nooit meer die aantallen stuks vee mogen houden en hoeveelheden mest mogen produceren cq aanwenden; wat dat betreft is het allemaal 'minder, minder, minder' 😞
BertK
Laat die 30 miljoen gebruiken om het overschot uit de markt op te kopen (niet aan gerekend hoeveel daar voor nodig zou zijn, maar het begin zou er zijn). Je zou ook op kunnen kopen en in een fonds de kilo's reserveren om uit te kunnen geven als er om wat voor reden dan ook meer ruimte ontstaat.
Jannus
Quote:
@BertK: het overschot uit de markt op te kopen

Fout,niet opkopen maar gewoon de markt zijn werk laten
+3
Teunis D
Van Dam heeft 3 speerpunten uitgezet: grondgebondenheid, gemiddeld familiebedrijf en weidegang. Generiek korten helpt daar niet bij. Niet waarschijnlijk dus.
Dre van Helmond
Ze kunnen besluiten wat ze willen ,we hebben 3 zekerheden.
De melkveehouderij word steeds meer grond gebonden.
De bedrijven worden gemiddeld groter
En de sector moet het zelf betalen.
En toch is er ook zeker iemand blij mee!
+1
hans1980
Zwaar oneerlijk voor bedrijven die niet of nauwelijks gegroeid zijn!
matt
De benodigde reductie van fosfaatproductie in de melkveehouderij wordt verdeeld over 6 jaarlijkse termijnen. Indien voor behoud van derogatie snellere reductie noodzakelijk is dan werkt de zuivelsector daaraan mee

is dus tot en met decomplete volgende derogatie 2018 2022
kan wel eens extra korting worden omdat brussel,anders geen derogatie verleent.
matt
Brussel zal wel denken dat gaat goed daar met die kringloopwijzer dat fosfaatplafond kan wel wat omlaag,dat voel je gewoon al aankomen..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , melken , derogatie , zlto en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
3