Fusiepartner DOC ziet veel leden weglopen om lage melkprijs

Veel leden van de Duitse zuivelcoöperatie DMK hebben hun lidmaatschap opgezegd. Ze zijn ontevreden over de melkprijs, die lager ligt dan die van de omliggende zuivelcoöperaties in de regio.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Er zou menig fabriek zich in de handen wrijven als ze 7% minder melk te verwerken hadden, en waar wil men overigens heen na opzegging?
spotmelker
Quote:
@weurding: waar wil men overigens heen na opzegging?
Hier stappen ze over naar A-ware maar ik weet niet of die ook in Dld melk haalt
Jaap40
@spotmelker
Op boerenbusiness staat een melkprijs vergelijking. Weer geen Aware er bij in de vergelijking. Welke reden is hiervoor?
Komt aware al snel met eigen melkprijs ?
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: en waar wil men overigens heen na opzegging?

Naar de spotmarkt, daar is de prijs nog lager. Blijkbaar werken duitse boeren ook graag voor nix.
+3
Farmer_
Duurt 2 jaar voor je weg kun, dan hebben de meeste hun opzeging weer ingetrokken.
kuilhapper
Je gaat toch niet voor de aardigheid opzeggen? Geloof niet dat de doc boeren redding uit Duitsland hoeven te verwachten als ik dit soort berichten lees.
Farmer_
@kuilhapper
Is gewoon dreigen, je kan de opzegging ook door laten gaan.
kuilhapper
@Farmer_Ok, maar spreekt toch wel veel ontevredenheid uit lijkt me? Er gaat ergens iets niet goed, wat is de exacte reden van het niet mee kunnen komen qua prijs? RFC heeft ook enorm geïnvesteerd, dat is een zwak excuus. Als je in 2016 als dmk meer wil betalen moet je toch niet in Januari met 1 ct. verlagen?
Farmer_
@kuilhapper
Ze zitten meestal 1 tot 1,5 ct eronder dus... niks nieuws.
kuilhapper
@Farmer_
Waarschijnlijk een hele domme vraag, die jij ook niet kunt beantwoorden, maar wat voor voordeel zien doc boeren dan toch in een fusie/overname door dmk?
Farmer_
@kuilhapper
Als ik het goed heb presteerde rfc in het begin ook wat onder de maat?, dmk is ook een grote groeier nog in een beginstadium, hopelijk komt het nog eens, denk dat doc dat ziet.
+5
frank post
@kuilhappervoor andere leden kan ik niet spreken, wel voor mezelf, doc heeft in 1997 de boot gemist met het ontstaan van frieslandfoods tot 2007 was er niet zoveel aan de hand (zelfs nog een kleine plus voor doc omdat er niet werd geïnvesteerd in de markt)toen fc ontstond begon het lastiger te worden, fc kon zich soms een lage kaasprijs permitteren door goede resultaten op andere divisies, doc kon door haar kleinschaligheid en monoproducent niet mee komen.
Na 2009 was het wel duidelijk dat doc niet zelfstandig verder kon, fusie met dmk werd weg gestemd, leden waren er nog niet aan toe of het ging iig te snel. Daarna volgden een paar koersloze jaren. In 2014 werd weer de lijn in gezet van fusie. Noodzaak werd nog hoger door de komst van aware. Niet dat die nu giga veel interessanter was/is maar door vertrek van leden daalt efficiëntie en vermogen uit doc.
De natte droom van doc leden was fusie met fc.

Ondanks dat fc niet eens direct nee zei was/is het toch mission impossible. Blijft over arla, dmk en hochwald. Arla stond/staat op het punt waar fc in 2008 stond, veel potentie maar al heel veel fusies achter de rug, die zaten niet te wachten op kaasfabriekje in drenthe. Hochwald had op korte termijn betere prijs gegeven dan dmk, maar qua product pakket, schaalgrote en moderniteit niet hetzelfde niveau als dmk. Daarom stond ik wel achter de keus van dmk.

Al hoewel ik wel denk dat dmk nu staat waar ff in 1997 stond...dus dat betekent eerst nog heel wat moeilijke jaartjes voordat je een concurrerende melkprijs hebt.... en die komt dan nog niet in de buurt van fc maar wellicht in de buurt van arla
jorisdriepinter
@frank post
Duidelijk standpunt frank. Maar had je toch niet liever arla als partner gezien.
frank post
@jorisdriepinter ja maar die wou ni..
kuilhapper
Quote:
@Farmer_: Als ik het goed heb presteerde rfc in het begin ook wat onder de maat?

Niet dusdanig dat het onrust gaf hoor.
jan is hobbyboer
Quote:
@kuilhapper: Niet dusdanig dat het onrust gaf hoor.

Coberco boeren waren ook niet zoveel gewend 😄
kaas
@kuilhapperja domme vraag en daar heb ik ook nog steeds geen antwoord op na 5 jaar een fusie moet 1 +1 MOET MEER DAN 2 ZIJN EN NA MIJN INZIENS IS HET 1.8 DUS IS HET VOLGENS MIJ GEEN OPLOSSING MAAR WIE BEN IK
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@kaas: MAAR WIE BEN IK

jij bent kaas en daar kunnen ze bij DOC geen fatsoenlijke prijs voor krijgen. Niet teveel rare dingen doen achter computer (voor zouden ze in Belgie zetten), daar kan CAPS-LOCK van vast van gaan zitten.
gezienus
[@Farmer_ hier is niet veel keus Ammerland rucker of doc tussen Ammerland en dmk is bijna geen prijsverschil rucker en doc is een ander verhaal
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: Niet teveel rare dingen doen a

HAD DAT IETS EERDER GEZEGD ,IS DIT OOK OP TE LOSSEN
BEN BANG DAT MIJN VROUW ER NU ACHTER KOMT
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: rucker

Ik zou mijn bedrijf nooit 'rucker' genoemd hebben, maar dat terzijde. Melkprijs is toch overal shit in Duitsland, wij hebben gewoon gruwelijk geluk op het moment dat RFC het tot nu toe mooi op de been houdt, maar dat is meer geluk dan wijsheid denk ik. Als het in China gaat kraken zijn wij ook aan de beurt. Voorlopig blijven we nog vrolijk dansen op de vulkaan, de nieuwste ferrari-folder is ook weer uit.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: de nieuwste ferrari-folder is ook weer uit.

Stuur hem eens door Jan. 😄
Hoewel ik natuurlijk meer van de Beyerse auto's ben. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Stuur hem eens door Jan.

Als je nix te doen hebt vanmiddag: ferrari.com/nl_nl/auto/
hookwood
@jan is hobbyboerNoem het geluk, ik noem het een succesvolle merkenstrategie in groeimarkten. In China is de vraag naar melkpoeder behoorlijk lager dan een paar jaar terug terwijl de omzet van FrieslandCampina daar juist stijgt.

Dat is juist het verschil met bijvoorbeeld een Fonterra. Die maken feitelijk alleen maar grondstoffen waardoor je in een overschotsmarkt alleen maar de prijs kunt nemen en niet maken. Als er een tekort is kan iedereen er aan verdienen.
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: Noem het geluk, ik noem het een succesvolle merkenstrategie in groeimarkten.

Ik geloof niet zo in de maakbaarheid van de wereld, meeste heeft meer met toeval (en window dressing) te maken dan we willen toegeven. Hoeveel beurslievelingen zijn een jaar later niet failliet.

Sommige dingen gaan goed bij RFC, sommige dingen gaan fout (Rusland, Nigeria), huidige overcapaciteit, vaak door dingen die ver buiten reikwijdte van onderneming vallen (vliegtuigjes uit lucht schieten, olieprijs die daalt, kindervoeding waar toevallig rotzooi in gevonden wordt etc. etc.).

Jij noemt dat allemaal goede strategie, ik zie ook een behoorlijke geluksfactor.
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: Noem het geluk, ik noem het een succesvolle merkenstrategie in groeimarkten.

Ik geloof niet zo in de maakbaarheid van de wereld, meeste heeft meer met toeval (en window dressing) te maken dan we willen toegeven. Hoeveel beurslievelingen zijn een jaar later niet failliet.

Sommige dingen gaan goed bij RFC, sommige dingen gaan fout (Rusland, Nigeria), huidige overcapaciteit, vaak door dingen die ver buiten reikwijdte van onderneming vallen (vliegtuigjes uit lucht schieten, olieprijs die daalt, kindervoeding waar toevallig rotzooi in gevonden wordt etc. etc.).

Jij noemt dat allemaal goede strategie, ik zie ook een behoorlijke geluksfactor.
hookwood
@jan is hobbyboerZonder geluk vaart niemand wel. Veel van de zaken die jij noemt, daar heeft iedereen last van ongeacht de strategie.

Feit is dat RFC het momenteel gewoon goed doet en dat er ook dingen over blijven die beter kunnen. Dat is op zich mooi want dan is er nog meer te verdienen.
+3
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Jij noemt dat allemaal goede strategie, ik zie ook een behoorlijke geluksfactor.

Geluk kun je een beetje afdwingen he,het is niet helemaal toevallig dat de een meer geluk heeft dan de ander
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: Feit is dat RFC het momenteel gewoon goed doet

Dat ontken ik ook niet, alleen de oorzaak van dat goede doen zie jij meer in menselijke kunde dan ik. Goed je best doen helpt zeker, maar sommige mensen denken dat je met goed je best doen 80% kunt afdwingen, anderen denken dat het bij 20% wel ophoudt en dat de rest mazzel is en voortborduren op iets dat er toevallig toch al is, ik zit meer in de laatste categorie. Het is vooral veel mazzel.

Als ik mijn grote computerprojectjes achteraf bekijk was ik gewoon toevallig op de goede plaats op het goede moment. Verder heb ik heel veel geluk gehad dat ik nooit ernstige ziektes tegen gekomen ben. Daarnaast is de kurk van mijn vermogen nog steeds een grondprijsstijging waar ik ook erg weinig aan kon doen behalve beetje eigenwijs zijn en niet te verkopen. 't is allemaal niet zo spannend. Maar echte ondernemers hebben altijd beetje moeite met toeval, vooral als het goed gaat wijten ze dat vaak aan eigen handelen. Als het minder gaat krijgt iedereen en alles de schuld, zoals bij een melkprijs van minder dan 30 cent. Ik heb nog weinig grote uitbreiders hier horen verkondigen dat ze grote sukkels zijn geweest door zo hun familiekapitaal te vergokken. Meeste geven toch liever afschaffing van quotum de schuld.
+1
Cornelis
@jan is hobbyboerKan een heel eind met je meegaan Jan. Diegenen die het goed doen overleven, diegenen die wat minder mazzel hebben hoor je nooit meer wat van.
pieta
@jan is hobbyboer
Natuurlijk moet je een portie geluk hebben maar je moet ook kansen zien en herkennen. En bedreigingen niet wegwuiven. Het is net als bij dat computeren van jou. Je zult best eens wat geluk gehad hebben maar als je er goed in bent komt dat ook vaak naar je toe.
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: grote computerprojectjes achteraf bekijk was ik gewoon toevallig op de goede plaats op het goede moment. Verder heb ik heel veel geluk g

was je op het bankstel blijven hangen was dat geluk niet bij je gekomen

als je niks doet komt het geluk ook niet bij je bedoel je te zeggen??
+1
mlkvhoudr
Quote:
@jan is hobbyboer: Als het minder gaat krijgt iedereen en alles de schuld, zoals bij een melkprijs van minder dan 30 cent. Ik heb nog weinig grote uitbreiders hier horen verkondigen dat ze grote sukkels zijn geweest door zo hun familiekapitaal te vergokken. Meeste geven toch liever afschaffing van quotum de schuld.

Dan zijn het geen ondernemers jan

Las deze reactie van jou vanmorgen vroeg al even en nu na de koffie en veel denken :

Ondernemers maken de omstandigheden niet maar de omstandigheden maken wel de ondernemer

Maar we kunnen er natuurlijk ook een klassieker tegen aan gooien :

winnaars hebben een plan verliezers een excuus

Op het moment dat ik ooit anderen de schuld moet gaan geven dat ik het niet red stop ik onmiddelijk.

Als ik niet goed genoeg ben heb ik of niet hard genoeg gewerkt of gewoon verkeerde keuze s gemaakt

Of beide 😉
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: Als ik niet goed genoeg ben heb ik of niet hard genoeg gewerkt of gewoon verkeerde keuze s gemaakt

Da's wel een hele liberale USA opvatting over succes in het leven.
Frans1
@jan is hobbyboer
Nee,zo werkt het toch echt als je een eigen bedrijf hebt,maar dat weet jij heel goed
KuikenenKoe
@jan is hobbyboer
en daar betrap ik socialisten wel eens vaker op dat als iemand het wat voor elkaar heeft dat dat een kwestie is van puur geluk (heeft ook wel eens te maken met iets meer je best doen)

mensen die het wat minder getroffen hebben in het leven is ook niet altijd te wijten aan domheid/luiheid
+1
ijssel
Wat zijn veel leden? 4 of 400?,volgens mij een storm-pje in een glas water.
hookwood
Het gaat om een half miljard kg melk, zeg maar de halve DOC, die voor eind 2017 weg is. Wat ik er van begrepen heb gaat er veel melk naar Hochwald.

Het rommelt aardig bij DMK, een 100-tal ledenraadsleden hebben nu opgeroepen tot een bijzondere ledenraadsvergadering om de lage melkprijs in vergelijking tot andere fabrieken, het duurzaamheidsprogramma Milkmaster en het vertrek van veel leden aan de orde te stellen.

topagrar.com/news/…
Jaap40
@hookwood
Lijkt me zeker momenteel geen probleem minder melk te ontvangen. Om fabrieken te vullen is er spotmelk voor weinig.
gaitoetklooster
Rust is belangrijk ook in de zuivel. trammelant heeft niemand wat aan.
gezienus
Gewoon eens een vraag de vertegenwoordigers krijgen een vergoeding dus deze dag kost al 90000€ incl eten en drinken komen we zo richting de 150000
wat vinden julie bij zon slechte presterende fabriek wel of geen onkosten vergoeding
MTSTAMMINGA
Het gaat over bedragen en aantallen bij zo'n onderneming
Dat er is maar 1 ding belangerijk De juiste man op de juist plek

Heb de diereteur van de CONO eens gehoord als spreker
Coen
De houdbaarheidstermijn van directeuren/managers in een grote organisatie is niet zo lang, en toch blijven ze lang (dus te lang) zitten 😞
Cornelis
@CoenZoals?
Coen
@Cornelis , kijk maar om je heen, in heel veel grote organisaties het geval 😞

vandaar mijn idee om loondirecteuren/managers altijd voor een bepaalde periode te benoemen, uiteraard wel een vervalkalender opstellen op dit soort functies.
Cornelis
@CoenGeen voorbeelden dus. Ook bij directeuren en managers is het arbeidsrecht van toepassing Coen.
Coen
@Cornelis , ga hier natuurlijk geen namen cq organisaties noemen.

in dit soort functies kun je altijd separate afspraken maken over de arbeidsduur, velen verhuren zich trouwens toch al via bv's.
Cornelis
@CoenMaakt de discussie wel tastbaar.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Geen voorbeelden dus.

Natuurlijk niet, Coen wordt niet zo graag concreet. Ik vind het trouwens ook onzin, een goede directeur mag wel 15 jaar blijven, een slechte moet je nooit gezien hebben, maar met zulke wijsheid kun je ook niet veel. Blijkbaar is het moeilijk in te schatten of iemand geschikt is om een bepaald bedrijf te leiden, daarom zijn er zoveel miskleunen. Het zijn meestal dominante mannekes met veel jaknikkers om hun heen, en daarom ishet wel van belang dat je een goeie hebt, anders kan het je bedrijf aardig ten gronde richten. Ik zal wel een voorbeeld noemen, DOC 😄. Maar ook VION is natuurlijk kapot gegaan aan knullig (indirect) leiderschap door dezelfde club die nu probeert de melkveehouderij de afgrond in te sturen. Het is een hardnekkig onkruid, die bestuurders.
Coen
@Cornelis , hoe dom kun je zijn 😞

hoor, kijk en zie wat er zoal gebeurd.
cornelissen
@Cornelis
Misschien delta lloyd, maar de man zit er nog geen of amper een jaar,
heeft al veel schade aangericht ,vinden sommigen
+1
Cornelis
@CoenZo dank je wel Coen, gooi het er maar uit jongen.
boer03
Misschien een domme vraag: krijg je wel een nabetaling over de extra liters ( t.o.v. je referentieperiode)...? Vaak is de nabetaling nog altijd hoger dan 2.0 cent...
weurding
Op alle melk die je aflevert krijg je volgens mij nabetaling, dus het antwoord zal ja zijn, het is immers niet verboden meer te leveren
Coen
De 'vergoeding constante levering' maakt geen onderdeel uit van het voorschot melkgeld, over het voorschot melkgeld wordt de nabetaling berekend.
Frans1
Quote:
@boer03: krijg je wel een nabetaling over de extra liters ( t.o.v. je referentieperiode)...? Vaak is de nabetaling nog altijd hoger dan 2.0 cent...

Ja,als je boven je referenriehoeveelheid melkt beur je gewoon de garantieprijs plus evt prestatietoeslag over alle liters,bij leverantie onder je referenriehoeveelheid idem,maar krijg je 2 euro/100 kg bonus over alle geleverde liters
weurding
En de btw en landbouwregelingboeren krijgen ook gewoon btw over die 2 cent, maar de vergoedingsmelk die weg is laten lopen beurt men geen btw over, voor de meesten geen probleem maar diegene die niet btw plichtig is mist toch een dikke 5 %

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , doc en dmk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN