Nieuwe poll: verplicht IBR vrij (worden)

De problematiek rond het ophalen van kalveren en de kalverprijs is voor een groot deel toe te schrijven aan de import van kalveren. Ongeveer de helft van de gemeste kalveren in Nederland wordt geimporteerd. Dit brengt grote veterinaire risico's met zich mee, denk aan bvd type 2.

Met een IBR-vrij Nederland zouden de grenzen voor kalveren uit de uithoeken van de EU dicht kunnen.

Enkele belangenbehartigers en de overheid zijn met de aanpak van IBR en BVD bezig, hier zich echter nog geen schot in.

Zou de zuivelindustrie, met name RFC, voorop moeten gaan en haar leden nu al moeten dwingen IBR aan te pakken? Bij het streven naar duurzaamheid en de beste kwaliteit hoort immers een gezonde veestapel. Stem hier..

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Van drie is toch tegen! En waar gaan we dan heen met onze kalveren.
wally
Apart dat 1 man iets kan tegenhouden (en wel kalveren mag importeren met lange reistijden) en dat wij met zijn allen niets klaarspelen in den haag !

Geeft wel aan wat onze belangenbehartigers in hun mars hebben
+5
paul1
Ik hou niet zo van verplichtingen, we hebben er al zoveel.
hans van toos
Mijn indruk is dat RFC bakzeil haalt om een zo hoog mogelijke status te verkrijgen per boerenbedrijf.
Afgelopen vergadering kwam de vraag hoe RFC omgaat straks met evt afroming van fosfaatrechten.
Maakte niets uit wat het antwoord die melk komt er toch wel,we hebben geld gepompt in fabrieken (roestvrij staal)en die moeten vol!! De boeren stoten gewoon hun jongvee af en gaan alleen maar melken was het antwoord naar een zaal vol boeren.
+1
Jannus
Quote:
@hans van toos: alleen maar melken was het antwoord naar een zaal vol boeren.

Ga niet teveel af op wat ze voor op het podium schreeuwen,bekijk je eigen koers want degenen die niet met de laarzen in de stront staan weten het echt allemaal niet hoe het gaat rollen,verwacht meer ellende uit het politieke spanningsveld..of liever gezegd het vacuum
+2
ejb
Heeft geen zin als de melkveehouders IBR vrij zijn en de kalvermesterij maar blijft door rommelen zoals ze nu doen. Ik heb voor een landelijke aanpak waarbij de kalvermesterij gedwongen wordt mee te doen d.m.v. verbod op dieren met lagere gezondheidsstatus dan NL. en dan ook de reistijden geleidelijk aanpakken van de kalveren die geïmporteerd worden. Als de kalverhouderij blijft dwarszitten dan de reistijden van importkalveren per direct verkortten.
+1
huub
Ik ben ook voor, maar dat kan alleen de overheid.

Als de melkveehouderij vrij is dan gaan de linkse partijen de intensieve veehouderij aanspreken op hun importgedrag, ze zoeken toch een stok om mee te slaan.
+1
wotan2
Als Nederland bewezen vrij is, kan een status vrij worden aangevraagd bij Europa. Daardoor wordt de import van dieren met een lagere gezondheidsstatus verboden. Van Drie zal dit zo lang mogelijk tegen houden omdat dit voor hem de vrije keuze beperkt. Maar eerst zijn wij aan zet om vrij te worden met zijn allen; en om alleen al de melkveehouders hierin mee te krijgen is al een hele toer, maar ergens moeten we beginnen.
+1
ejb
@wotan2
Als Nederland in een verplicht bestrijdingsprogramma zit kun je landen zonder verplicht bestrijdingsprogramma weren en dat is veel sneller te realiseren.
wotan2
@ejbJe hebt gelijk, echter zolang we daarin niet zelf het voortouw nemen, hoeven we uit den haag niets te verwachten. Eerst laten zien als sector dat we het menen, en daar zijn we nog niet.
Als je ziet hoeveel vaarzen er nog gauw voor 2 juli uit Duitsland en andere veel vagere landen kwamen, zal ook nog wel even duren. Van de vaarzen uit Duitsland kun je met grote zekerheid zeggen dat ze op zijn minst verdacht zijn, omdat daar het "vrij" programma veel verder gevorderd is, en men eigenlijk alleen van dragers afscheid wilde nemen. om van de oostblok vaarzen nog maar te zwijgen.
brabo
@wotan2
dus een dier wat ik hier op 5 km afstand vanuit België importeer is veel risicovoller dan een dier vanuit Groningen op 250 km afstand ?
DeBoerin
@brabo
je hoeft niet de grens over en ook geen 250 km te rijden voor goede kalveren/vaarzen.
brabo
@DeBoerin
stel dat ik dat toch zou willen, waarom is dan dat Belgische kalf risicovoller?
huub
@brabo er moet een grens getrokken worden, in Duitsland zijn dat de grenzen van de deelstaten, in Nederland wordt dat de landgrens.
Nico96
@brabo In België wordt elk kalf verplicht op BVD getest, dragers mogen niet verhandeld worden, dus het risico lijkt me kleiner.
wotan2
@brabo
Nee, maar in Duitsland waren de boeren de IBR vaarzen aan het lozen die er bij onderzoek nog uitkwamen. En het gros daarvan is in Nederland bij de "snel, de stal moet volgepropt voor 2 juli" boeren gekomen.
ejb
@brabo
IBR status is voor Nederlandse boer geen reden om te verkopen in de landen om ons heen is dat 1 van de hoofdredenen, dus als het gaat om IBR en je wilt graag dat dier uit België zou ik toch minimaal de IBR status verlangen en als dat goed is heb je voor IBR niet meer risico als een Nederlands dier op grotere afstand

Overigens is elke aankoop een risico.
+2
verbi
Heb zelf de hoogste gezondheidsstatus heeft me jaren gekost om er te komen wordt nu hoog tijd dat RFC dat is gaat belonen met een dikke plus in de melkprijs.En ik ken genoeg melkveebedrijven die maar aanmodderen met hun gezondheidsstatus, aanpakken die lui en desnoods korten op melkgeld.Gezond vee verdient zichzelf terug!
jan w
Denk dat BVD nog belangrijker is dan IBR.
De koeien zijn officieel vrij van IBR en onofficieel van BVD.

Laat oorbiopten onderzoeken bij Beter Vee. Alleen de GD wil geen Accreditatie afgeven voor het kantoor van BeterVee.

Bij de GD met de elisa test komen te veel afwijkingen in voor, tenminste dat is mijn mening.
Ben nog 3 jaar vrij van BVD geweest bij de GD zonder dat ik er ooit iets heb laten onderzoeken en als ik terug kwam bij de GD zou ik mijn vrije status behouden.
+3
spotmelker
Ben ook overal vrij van (afkloppen) maar verder als het financieren van de GD kom je met de 'vrij-status' niet. En die status boeit me niet als ik er handelstechnisch niets mee kan. Gezond vee is wel prettig werken.
jan w
Vorige maand vertelde een jongveeopfokker dat hij BVD onder het jongvee had. Bleek 70% van het jongvee drager te zijn. Hebben ze die 70% nog een keer laten onderzoeken toen kwam men uit op 50% dragers.
20% vals positief zegt men dan.
Nico96
Wat een puinhoop. Hoe krijg je dat voor elkaar vraag ik me af?
Mc_douwel
Zijn in het verleden ook bezig geweest met gezondheidsstaus zijn er toen mee gestopt werd bij verkoop toch niet naar gevraagd
gerrie-hul
Zolang de import uit niet vrije ibr doorgaat kun je het wel schudden Dit geld ook voor melkvee
+1
jan w
Maar als je niks doet, dan blijven die ibr koeien en kalveren met bvd ook hier naar toe komen.
huub
Als RFC gefaseerd van haar leden gaat eisen dat ze vrij zijn dan gaat dat importeren wel over.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , duurzaamheid , overheid , rfc , bvd , zuivelindustrie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
6