Weidevogelbeheer, een tussenstand

Er wordt veel gezegd over de ontwikkeling rond weidevogels, maar wat is nu de tussenstand? We vroegen Dick Melman van Alterra Wageningen UR ons een blik in het veld te geven.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Verhoging grondwaterstand in de friese veenweiden zal niet met gejuich worden ontvangen is wel interessant om veenbodem daling meteen te verminderen !
+3
Titus de Wolff
Daar kun je heel wat van leren:

Dat zeggen deze mensen al 30 jaar maar ze leren het niet. Ze zijn dus dom.

Boeren weten wel hoe het moet en wisten het ook wel hoe het moest.

Hoog productief grasland en weidevogelbehoud gaan niet samen. Zeggen ze, en dat liegen ze. Boeren weten wel dat dat wel kan. Al die factoren die ze in het artikel noemen zijn wel aanwezig in de gebieden van natuurorganisaties en die krijgen ook geen jongen groot.
Je moet op gebieden die geen echte natuur zijn wel gaan beheren, dus actief evenwicht handhaven tussen prooidieren en roofdieren. Als je daar moeite mee hebt ben je ongeschikt voor het natuurgebeuren, mijne heren, natuurbemoeiers, natuurknoeiers!
arjan_kok
Quote:
@Titus de Wolff: mijne heren, natuurbemoeiers, natuurknoeiers
hiermee krijg je natuurlijk veel voor elkaar !
+1
Jaap40
Beste Arjan Kok,

Je hebt gelijk, iemand de pan uitvegen door uitschelden helpt niets.

Maar @titus de wolf heeft geen woord gelogen!
Frits1
@arjan, ''ze'' praten en vergaderen net zo lang over de weidevogels dat er niks meer over is. En 1 keer raden wie dan de schuld krijgt....
+2
Titus de Wolff
Quote:
@arjan_kok: hiermee krijg je natuurlijk veel voor elkaar !

Dat hoop ik wel, ik hoop dat hij reageert.
Toen vorig jaar de balans opgemaakt is, was de conclusie dat het een slecht weidevogeljaar geweest was omdat de predatie veel te hoog was geweest,c. q. de roof veel te hoog.
Waar staat dat in dit stuk? Hoort er wel in.
Ze verdraaien alles hun eigen kant op, die zgn deskundigen.
Ik heb die vogels al meer dan 50 jaar beschermd als hobby en alles meegemaakt.
Van de zomer nog zo'n deskundige tegen mij over zijn boer die nog meer vogels heeft dan ik: dat komt alleen maar door de boer zijn oud grasland, zijn hoog water en oude manier van boeren. Hij schrijft dat overal in.
Ik zeg: waarom schrijf je nooit over zijn fanatiek gebruik van zijn geweer waar hij bekend om is?
Ja daar weet ik ook wel iets van, zegt hij, maar dat mag absoluut nooit bekend worden. Vertel dat nooit, beloof me dat. Die huichelaar.

En de boeren de schuld maar geven.
En voor sommigen is dat misschien wel terecht.

15 Jaar geleden heb ik al voorgesteld om de boeren gewoon voor hun gemaakte natuurwaarde te belonen, misschien dat Van Dam het straks alsnog gaat oppakken. Kunnen we mooi van wat regeltjes verlost worden.
+2
buorman
@Jaap40
Geen woord gelogen mss, maar ook niet het hele verhaal vertelt.
Hier steeds meer velden waar destijds volop vogels zaten, en nu 4,5 of 6 keer de triplemaaier over heen raast [plus de sleepslang, zodebemester, schudder en hark]
Zie daar maar eens tussen door te zeilen als jonge weidevogel.
En de rest word wel opgeruimd door de predatoren die veelal beschermd worden door de FFwet
buorman
@Titus de Wolff
H.A. te K.?
Titus de Wolff
Quote:
@buorman: , maar ook niet het hele verhaal vertelt.

Goed, en dat is jammer maar die boeren waren 12 jaar geleden ook afgeschreven door de beleidsmakers als waardevol door voor hun geen enkele beloning vast te stellen. Dat was een grote tekortkoming. Alle beloning naar onderzoekers, organisators en controleurs.
Nu heeft gelukkig onze zuivel toch een ietsjepietsje beloning gemaakt.
Titus de Wolff
@buorman
H.A. te K.?

Nee.
buorman
@Titus de Wolff
oke, maar verhaal is herkenbaar
buorman
Quote:
@Titus de Wolff: boeren waren 12 jaar geleden ook afgeschreven door de beleidsmakers als waardevol door

Die boeren zijn maar al te vaak opgevolgd door een melkveehouder
Frans1
Het blijft een mooi gezicht 😄 Foto net genomen ,land van een medeprikker volgens mij
Frans1
.
Jaap40
Ook dit jaar predator grootste vijand van de weidevogels. Zonder afschot hiervan is het met een paar jaar afgelopen met hele weidevogels gebeuren. Het lijkt wel of dit 'de doelstelling' is gezien het falende predatie beheer.
buorman
Of de predatie het grootste probleem is is een punt van discussie, dat predatoren opruimen wat er nog loopt/liep is een feit.
Pluto
Wettelijk gezien is het beschermen van weidevogels BUITEN het weidevogel beschermingsgebied niet toegestaan .Trouwens weidevogels zijn hellemaal niet toegestaan binnen de voedselveiligheid regels!.
Pluto
De huidige bemestingsnormen zorgen er wel voor dat er geen bodemleven is dus waar moeten ze van leven.
Zo zie je maar weer dat klimaat verandering haar oorsprong vindt in overheidsbesluiten.
Titus de Wolff
'Nederlandse polders niet geschikt voor opgroeiende kuikens'
Foto: ANP
Gepubliceerd: 03 juli 2016 10:10
Laatste update: 03 juli 2016 10:10

Het overgrote deel van het polderlandschap in Nederland is ongeschikt geworden voor opgroeiende kuikens. Er wordt te vroeg gemaaid, gras dat wel blijft staan is vaak niet geschikt en er zijn niet genoeg insecten.
Dat stelde weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer zondagochtend in het VARA-Radio 1-programma Vroege Vogels.

Hooijmeijer onderzocht het broedseizoen van grutto's in Zuidwest-Friesland, en dat was opnieuw bijzonder slecht, zegt hij. Bij niet meer dan één op de twintig gruttoparen is minstens één jong uitgevlogen. En: "Op een enkele uitzondering na zijn de verhalen elders uit Nederland niet veel beter."

Naar schatting broeden er nu nog maar zo’n dertigduizend paar grutto’s in Nederland. In de jaren tachtig waren dat er nog honderdduizend.

Ondervoed
Veel van de jonge vogels die zijn gevonden, waren ondervoed. "Van de vogels die uiteindelijk wel zijn uitgevlogen mag je je afvragen of die sterk genoeg zijn om naar West-Afrika te vliegen om te overwinteren."

Veel eieren en kuikens worden ook opgegeten door vossen, marterachtigen en kraaien. Die eten bij voorkeur muizen, maar nu er volgens Hooijmeijer al twee jaar flink minder muizen zijn, richten de 'rovers' zich op weidevogels.

Door: ANP


De geleerden denken er zo over. Ik denk er anders over.
de hoef
Hier kosten nog moeite gespaard voor een goed resultaat ,maar in 1 nacht was alles verdwenen
Van alles wat
Hier liep het voor het eerst in jaren voor ons doen fantastisch, 25 nesten, op een kleine 5 Ha, twee zijn niet uitgekomen, door last minute pakket, en beweiden om die 5 Ha heen, ook zeer veel kuikens groot geworden. Wel kwalitatief wat minder goed gras gewonnen, en hier nog geen last van de vos.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wageningen-ur en weidevogels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1