Emissie ammoniak met 76% terugdringen door koeling

Het ei van columbus of broodje aap??

De emissie van ammoniak kan met ruim 76% worden teruggedrongen wanneer de mestgangen en het klimaat in de stal gekoeld worden. Dit blijkt uit de eerste metingen in het SBIR-project ‘Koele Koeien’. Dit project wordt samen met R&R Systems, Monteny Milieu Advies en HAS Kennistransfer uitgevoerd. Van de eerste fase zijn de resultaten inmiddels bekend.

Fase 1: 76% reductie ammoniakemissie
Harm Wientjes vertelt: “Uit metingen van Monteny Milieu Advies blijkt dat de emissie van ammoniak met ruim 76% kan worden teruggedrongen. De prognose voor de methaanemissiereductie ligt hoger dan 50%. De warmte die het systeem oplevert is hernieuwbaar en wordt op het melkveebedrijf van familie Klein Zieverink ingezet om de mest in de toekomstige monovergister verder te verwarmen.”

Door te koelen wordt het dierwelzijn en de diergezondheid gestimuleerd. Melkvee heeft een klimaatneutrale zone tussen 5 graden en 15 graden. Daarnaast is de beloopbaarheid van de vloeren in de zomerperiode beter door condensvorming op de vloer.
Er worden, door een lagere ventilatiebehoefte, ook voordelen behaald op geur- en fijnstofemissies. De ventilatiebehoefte daalt met minimaal 25% en daarmee ook de te verwachten emissies van geur en fijnstof.

Goedkeuring SBIR voor fase 2
Wientjes: “Om deze innovatie door te ontwikkelen en de proefopzet uit fase 1 op te schalen naar de praktijk was goedkeuring van de SBIR om het project verder uit te voeren essentieel. De claim van 76% ammoniakreductie wordt verder onderbouwd met officiële metingen zodat de techniek door de TAC-RAV geaccepteerd wordt. Acceptatie is essentieel voor de investering en de vergunbaarheid van dit prototype. De komende tijd wordt de nieuwe proeflocatie ingericht. Wij verwachten aan het einde van 2016 de proeflocatie in gebruik te nemen en te kunnen testen.”
Naast de ammoniakreductie is de innovatie voor een grote groep melkveehouders aantrekkelijk vanwege de energiewinst en verbetering van klimaat voor de dieren. Hernieuwbare energie is al aantoonbaar lucratief en de economische haalbaarheid is veelbelovend. Een bedrijf dat met de huidige emissiearme roosters onvoldoende ontwikkelruimte kan creëren kan belang hebben bij de doorontwikkeling van dit systeem.

Tijdens fase 2 van het project moeten andere secundaire voordelen gekwantificeerd worden. Dit zijn met name de methaanreductie, fijnstofemissies, geuremissies en verbetering van het dierwelzijn en de diergezondheid. Deze techniek is in deze haalbaarheidsstudie beschouwd als een alleenstaande maatregel. Echter, in combinatie met de reeds bestaande emissiereducerende vloerconcepten is een nog grotere emissiereductie zeer realistisch. Hier wordt in fase 2 nader vervolg aan gegeven.

Bron: DLV Advies melkveebedrijf.nl/nieuws-detail/2016/…

Deel dit topic

Reacties

+1
arjan_kok
Veel broodje aap, veel techniek nodig, veel investeringen die allemaal weer keer stuk gaan of rendement verliezen ,veel mensen die mee snoepen uit de pot , emissie reductie die niets kost heeft nu de voorkeur !
jg
Na half april werkt het niet meer......
+1
Nick83
Jij begrijpt het. Sommige zeggen dat we de wereld moeten voeden, maar ik krijg steeds meer het idee dat we de maatschappij kennelijk moeten voorzien van heel veel werkgelegenheid ...
huub
Als je maar ergens met de warmte naar toe kan levert het wat op, maarja, de warmte uit de melk blazen we nu ook zo naar buiten..
Nick83
Jij misschien ...
+1
spotmelker
Koeling reduceert ammoniakemissie, dat blijkt ook uit de onderzoeken waar bij het mestuitrijden water er over gesproeid wordt. Bij dergelijke 'staloplossingen' blijft m.i. de emissiepotentie evengroot maar komt later bij het uitrijden vrij.
lkool
Flink verdunnen met water verlaagt de emissie bij uitrijden enorm...

maar dat koelen gaat wel een beetje ver
tonny60
Volgens mij werkt een systeem als Earomix beter.Hier wordt geen ammoniak gevormd in de mest.Er staan geloof ik al enkele stallen met dit systeem in Nederland
arjan_kok
Tís wel een vaag geloof wat je predikt , het systeem belooft veel maar heeft evengoed een energie nadeel door hoge stroomkosten , jack weet dat precies
+1
Nick83
Dan heb je die zonnepanelen tenminste niet voor niks op dak liggen ...
Jcbn
Video van de bouw van een proefopstelling:

melkvee.nl/video/6643/…
+2
vofjagtenberg
Daar staat een opmerkelijke reactie bij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , innovatie , emissie , stal , melkvee , investering , energie , roosters , milieu , ammoniak , ammoniakemissie , gezondheid , diergezondheid , dieren , melkveehouders , vergister , melkveebedrijf , koelen , warmte , klimaat , ammoniakreductie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
7