Eerste resultaten Kringloopwijzers: ook in 2015 BEP-voordeel

Uit een eerste analyse van 230 kringloopwijzers door Dirksen Management Support en adviesbureau Boerenverstand, blijkt dat de drogestofopbrengst in 2015, van zowel gras als maïs, lager is in vergelijking met 2014. Het gevolg is een flink lager BEP-voordeel. Toch blijken de bedrijven gemiddeld nog 3,4 kilo fosfaat per hectare voordeel te halen met de BEP.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Valt me niet mee, gemiddeld 2M³ mest/ha.
Noorderling
Spreiding zal dan wel enorm zijn.
Hebben afgelopen jaar gras gewonnen met 4,6P en mais met 2,2P, is vergelijkbaar met 2014. Een BEX voordeel is hiermee niet tehalen op fosfaat. Hebben op het grasland een P onttrekking van ruim 140kg en kunnen hierdoor het P nadeel van 7% op de BEX ruimschoots recht trekken door die ruimte die BEP geeft.

Door de hoge grasopbrengsten blijft het ruw eiwit helaas wel achter, kunt hierdoor wel redelijk scherp voeren op eiwit waardoor we hierop wel een BEX voordeel halen en het BEX+BEP verhaal wel leuk wat ruimte biedt. Hoeven nu geen kilo fosfaat af te voeren alleen wel 4000kilo stikstof, nu de BEN er nog even door 😄
pieta
Dat probleem hebben wij ook. Vooral afvoeren voor stikstof.
Nick83
Quote:
@Noorderling: nu de BEN er nog even door

Euhm ... wat is dat? bestaat dat? Linkje? Ik weet nie of ik da wel wil :|
+1
Jan Veenhouwer
Het grootste effect is gewoon dat de forfaitaire excretie verlaagd is, de aanwending is ook verlaagd, maar minder. Daarom is de BEX minder voordelig dan vorige jaren.
christo
Karren met die compost.
vaak
Eindelijk levert de klw dezelfde uitkomst als agrovision.
Nu pas heb ik redelijk vertrouwen in het systeem.
Alhoewel een aantal kengetallen helemaal fout zijn.
Nick83
Quote:
@vaak: Eindelijk levert de klw dezelfde uitkomst als agrovision.

Nou hier niet. En het probleem is dat je het niet met elkaar kunt vergelijken. Het WUR prog rekent gewoon anders, maar hoe anders mag niemand weten.

Of bedoel je da Agro Mineraal? Dat rekent zelf geen BEX uit hé. Haalt gewoon het kringloopwijzer resultaat op van dekringloopewijzer.nl.
+1
vaak
In vergelijking met mifas.
Freriks
Nou, hier gewoon 15 % voordeel op fosfaat, net als andere jaren en stikstof 7%. Dat is wel beter dan afgelopen jaar.
Cornelis
Krijg ik niet voor elkaar. Hoe hoog is het P gehalte in de graskuilen?
pieta
Wij hebben een P-voordeel van 22% (laatst heb ik ergens per abuis 27% gemeld) en de graskuilen bevatten gemiddeld 3.9.
Cornelis
@pietaIk kom hier nog kort bij de 5.0
BoerBart
@pieta
graskuil gemiddeld 4.10 P. en mais 1.7 P.
Pieta, hoe hoog zat je aankoopmais?
pieta
@BoerBart
Welke aankoopmais? Mais zit hier op 1.8 meen ik.
BoerBart
@pieta
Ik dacht dat je van 40 ha gras niet genoeg voer had? Ik blijf je bex prestatie uitmuntend vinden. Dat bex voordeel kan in jouw geval alleen maar lager worden denk ik. Maar het is je gegund hoor.
pieta
@BoerBart
Wij hebben ook nog mais in ons bouwplan. Ik zou trouwens niet weten waarom het voordeel niet zou blijven. De gehalten in mijn kuilgras dalen elk jaar een beetje. Flinke opbrengsten, goede kwaliteit grasmat, beregenen zodra het nodig is, akkerbouwmatig telen en geen gehobby met melkkoeien in de wei. 😄
Nick83
Quote:
@pieta: en geen gehobby met melkkoeien in de wei

Da scheelt een hoop. Want mineralen-technisch is da eigenlijk maar knoeien soms ...
diekman
Scheelt 10 koeien staat er per bedrijf.
Dat is 10% meer melkkoeien
Dan komt er nog meer dan 10% melk in nederland.
Op naar de 20 cent per liter.
hans1980
En de fanatieke boer staat met de riek bij de kuilbemonsternemer...
pieta
Waarom? Het een bijt het ander bij de KLW.
Nick83
Jep, op bepaalde plekken nie steken, want daar zit het eiwitrijke najaarsgras 😃
Wiebren
Een te snelle conclusie Diekman, BEP mag door 150 bedrijven gebruikt worden (en die kunnen niet zomaar meer melken want ze moeten volledig specifiek afrekenen, dus BEX plus BEP)
hans1980
Zijn die bedrijven dan ook verplicht een negatieve BEP te rekenen ,wel zo eerlijk!

en waarom steeds 150 bedrijven en niet landelijk
Todi
Wiebren als de proef zo slecht uit pakt[150 boeren] met alle kosten onderzoek voer berekeningen enz. dan is het toch niet duurzaam.
Freriks
Alleen bex kun je behoorlijk manipuleren. In KLW komt de andere kant ook via BEP. En dan wordt het toch wel lastiger om voordeel te halen. Het betekent dat je flink voer moet verbouwen op je eigen grond, liefst met niet te hoog gehalte aan P
Nick83
@Freriks
Hmm... hier telt P bijna nie, ik hoef er geen voordeel op te halen, hoef nauwelijks P af te voeren. Ik voer zelfs P bij uit de zak.

Wel veel N. En N is alleen BEX, zit niet in rest van kringloopwijzer. Wat er met je N gebeurt op het land, maak geen drol uit. Voor zover ik het tot nu toe begrijp...
melktkoeien
Neem aan als we verplicht aan de kringloop moeten dat de uitslag ook gebruikt mag worden om meer te bemesten . Neem aan dat dat toch als onderhandelings puntje meegenomen is
m uut m
De verplichting komt van het melkfabriek dingen niet door elkaar halen. Voor het mestbeleid is het niet verplicht. Zolang de klw niet geborgd is mag je er ook niet op afrekenen.
Freriks
Dan zullen we toch allemaal een flink voordeel moeten halen. Dus moeten we echt goed scoren op verbouw van ruwvoer én op voerefficiëntie. Schijnt toch niet zo makkelijk te zijn voor menigeen
ijssel
En als er dan een keer een gortdroge zomer komt ben je helemaal de sjaak.
Todi
Vooral bij de voerefficientie is het hommelus. Maar ja wie pakt dat aan.
m uut m
Er zijn ook nog zat bedrijven die prima met de forfaitaire normen kunnen werken die maken zich hier ook totaal niet druk om. Het is ook nog maar afwachten of de klw wel goed gekeurd wordt. Hoeft voor mij niet.
spotmelker
Quote:
@m uut m: zat bedrijven die prima met de forfaitaire normen kunnen werken
Dat zou zo moeten blijven/groeien doordat de hectarenormen evensnel geactualiseerd zouden moeten worden als de excretienormen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , management , fosfaat en boerenverstand geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0