Schud ze wakker bij Friesland Campina !.

Zie boerderij. Nl

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Lekker duidelijk ,zie niks
weurding
Jg was nog niet wakker 😄
Druk
Welke link hoort hierbij? Op Boerderij.nl staan zoveel nieuwe berichten?
diezel
Veel geklaag bij de melkveehouders
Zit de ledenraad bij FrieslandCampina te pitten?


boerderij.nl/Akkerbouw/Blogs/…
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Zit de ledenraad bij FrieslandCampina te pitten?

Onze Cornelis zit toch in die club?
@jan is hobbyboerJa die zit daar ook, en ze vergaderen vandaag ook !!! Als mijn info klopt.
Cornelis
@de tukker oet twenteIk weet van niks 😄 Nee de ledenraad vergadert vandaag niet, 2 maart weer over de jaarcijfers.
Cornelis
@jan is hobbyboerIk ben wakker. En ja het leven is keuzes maken, bietentelers hebben een andere gemaakt.

Als het item is dat FC een soort van nieuw quotum had moeten invoeren dan heeft de rest van Europa dit ook niet gedaan. En ik had het wel mee willen maken als Fc eenzijdig, pak hem beet drie jaar terug had gezegd: geen liter melk erbij......
+1
vette piet
@Cornelis
Bij Cosun blijft de koppeling ledengeld/leverantie bestaan. Naar mijn idee had FC die koppeling ook in stand moeten houden. Ik ben ervan overtuigd dat als FC dat gedaan had, de melkaanvoer minder explosief gegroeid zou zijn en dat FC de aanvoer dus ook beter in regie zou hebben.
+7
Cornelis
@vette pietDe leden hebben er niet voor gekozen toen het aan de orde was. Ik ben ook benieuwd hoe een ieder gaat reageren als van Dam zijn plannen bekend maakt. Volgens mijn eigen inschatting lopen er wel een aantal koeien in Nederland die niet binnen de milieugrenzen passen, eens kijken wie er dan hebben zitten pitten.
aldert
Quote:
@Cornelis: dan heeft de rest van Europa dit ook niet
Wij hebben hier A,B en C quotum hoor.
Cornelis
@aldertEn komt er minder melk? Heb ten tijde van de quotering zat mensen horen roepen dat ze voor 13 cent wel kunnen melken boven het quotum.
vette piet
@CornelisIk hoor bij de niet groeiers.
Cornelis
@vette pietAls we reality moeten geloven zou je daar heel blij mee kunnen zijn. Ik hoor daar ook niet bij op dit moment. Gedurende mijn tot nu toe actieve loopbaan als koeienboer heb ik de productie wel meer dan verdubbeld.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Ik ben wakker

RFC doet het beter dan de rest van de grote jongens, dus bij mij hoef je je niet te verdedigen. Ik ben heel tevreden met RFC, ze moesten alleen wat minder onzin regeltjes hebben, voor de rest geeft deze crisis alleen maar veel helderheid. Van kabbelstand 30 jaar zijn we nu in de echte wereld terecht gekomen, bevalt mij prima, elke dag wel wat te beleven 😄.
jan is hobbyboer
Quote:
@aldert: Wij hebben hier A,B en C quotum hoor.

En die Fransen klagen net zoveel, dus dat helpt ook niet. Die Franse boeren zouden ook wat gaan missen als ze elke maand niet stapeltje autobanden op mochten stoken.
KuikenenKoe
@vette piet vraagje,

is de wereldmarkt prijs van suiker door deze maatregel van cosun ook gestegen
Frans1
Quote:
@Cornelis: Heb ten tijde van de quotering zat mensen horen roepen dat ze voor 13 cent wel kunnen melken boven het quotum

Precies,maar het is makkelijk roepen als het quotum dik 40 ct/kg opbrengt,dan lukt het voor dat stukje erboven wel voor 13 ct ja,nu liggen de kaarten iets anders
aldert
@CornelisNou,veel meer zal hier volgens mij niet komen,de meeste zullen de laatste maanden wel flink op de rem trappen.Persoonlijk staan wij al 4 maanden met 2 voeten op de rem,dus ik denk wat dit betreft het hier toch beter geregeld is dan in NL.
pieter p
Quote:
@aldert: Wij hebben hier A,B en C quotum hoor

En ook zoals Lactalis leveringscontracten,precies leveren wat de fabriek wil. Zo niet boete
Cornelis
@aldertNou dat is prachtig dan, geen klachten meer vanuit Frankrijk.
vette piet
@KuikenenKoe
Deze maatregel gaat in 2017 pas in. 2016 is laatste jaar van suikerquotum. Deze maatregel zal voor de wereldmarktprijs niet veel uitmaken. Je moet dat anders zien. Als de teler extra geld in moet leggen om uit te breiden, gaat hij erover nadenken of het haalbaar is. Cosun neemt de leden min of meer in bescherming. RFC heeft de leden gek gemaakt door gouden bergen te beloven.
+3
producent
boerderij.nl/Akkerbouw/Blogs/…

Domme afschaffing productschappen

Uitzonderingen bevestigen de regel en die wil ik toch wel eens noemen. Onze akkerbouwsector is zo’n uitzondering. Als eerste sector weer georganiseerd in een brancheorganisatie na het domme afschaffen van de productschappen, en wat dacht u van Cosun? Ruim voor het afschaffen van het bietenquotum nam de directie samen met een wakkere ledenraad de regie al in handen. Spelregels blijven hard nodig, riepen ze. Wij bepalen wat we ongeveer aan suiker kunnen plaatsen, want daar hebben wij verstand van en onze trouwe leveranciers krijgen de voorkeur als er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Zo hoort het en zo gebeurt het ook! Vanzelfsprekend is er vanuit de akkerbouwers nauwelijks commentaar op. Garandeert dat ook altijd hoge prijzen? Nee, natuurlijk niet, de wereldmarkt is bepalend, maar uitwassen worden beperkt en ongelijke kansen al evenzeer.
vette piet
Ben lid van zowel COSUN als RFC. Ik ervaar COSUN als een goede boerencooperatie, waar het boerenbelang/ledenbelang voorop staat. Bij RFC denk ik aan arrogant, bemoeizuchtig en niet slim bezig
Cornelis
Quote:
@vette piet: niet slim bezig

Wat is je grootste ergernis?
+1
gezienus
@Cornelis arogantie staat op Zijn eerste plaats
vette piet
@Cornelis
Een grote ergernis is dat de weiders kunnen zorgen dat de koe in de wei, en op de verpakking blijft, en het geld naar de industrie melker gaat. Weide toeslag omhoog, kwantum omlaag.
+1
pieta
@vette piet
Mijn ergernis als niet weider is dat ik veel meer betaal voor weidegang van een ander dan wat ik netto aan kwantumtoeslag ontvang. En die weiders hebben het schijnbaar ook nog nooit genoeg. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: En die weiders hebben het schijnbaar ook nog nooit genoeg.

Jawel hoor, bij een dubbeltje verschil of een melkprijs van 50 cent, dan is iedereen tevreden 😄
Cornelis
@vette pietIk mocht pas als niet weider mijn inleg betalen, hakte er best in. Over de quantumtoeslag kun je je mening geven deze weken.
vette piet
@pieta
Waarom doe je dan niet aan weidegang?
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: l hoor, bij een dubbeltje verschil of een melkprijs van 50 cent, dan

als die dan ook nog eens door de consument betaald wordt wel
pieta
@vette piet
We zijn er wel mee aan het kijken om aan deelweidegang te beginnen. Arbeid is het grootste probleem.
cornelissen
Quote:
@pieta: Arbeid is het grootste probleem.

610.000 werklozen in Nederland, waarschijnlijk nog meer werkzoekenden
+1
pieta
@cornelissen
Leuk zo'n reactie. Daar heb ik wat aan.
+1
brabo
Quote:
@pieta: om aan deelweidegang te beginnen. Arbeid is het grootste probleem

dan is het toch heel simpel : naar buiten met die koeien en je hebt minder werk.
jan w
@Cornelis
Wat is je grootste ergernis?

Dat wij als boeren altijd in de pas moeten lopen en dat ze er bij RFC met de pet naar gooien.
- Vorig jaar een e-mail: U komt niet in aanmerking voor de premie van robot en weiden, dit omdat U niet aan de eisen heeft voldaan.
( Is nadien recht gezet )

- Brief Salmonella positief, 3 weken later weer een brief:

Helaas, hebben ze bij Qlip een fout gemaakt. Uit vervolg onderzoek bleken we niet positief te zijn.
Qlip Amersfoort tot 2 x aan de lijn gehad, Meneer U wordt terug gebeld. Wacht nog steeds op telefoon.

Er kan nog geen Excuses voor af!

Moeten wij aankomen met: "Helaas" hebben we door de gezellige kermis van gisteren vanmorgen antibioticamelk bij in de tank gemolken. Helaas de melk is ook al opgehaald.

Dan beginnen opeens wel alle toeters en bellen te rammelen
jan w
@cornelissen

610.000 werklozen in Nederland, waarschijnlijk nog meer werkzoekenden.

Misschien alle boeren een extra toeslag geven waardoor we via RFC allemaal van 1 of meerdere werklozen gebruik kunnen maken en zo weer het geld bij RFC in de pot vloeit. ( werknemer niet goed, trap onder het gat en volgende . ).
+1
pieta
@brabo
Nee, dat is niet simpel. Ik heb hier de melkkoeien één jaar buiten gehad en ik had vooral meer werk. Ligboxen moet je toch schoonmaken, voeren moet je ook.
vette piet
@pietaStel dat de weide premie verdubbelt wordt, zou je dan weer beginnen met weiden?
arjan_kok
@pietahet is inderdaad nix simpel, en als je hoeveelheid werk als maatstaf van werkgeluk hanteert wordt het nooit wat met beweiden maar waar een wil is ,is een weg , moet uitdaging worden dan komt het goed
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@pieta: voeren moet je ook.

En daar ging het fout

Ik kom wel even een halve dag om je jongvee buiten te doen
pieta
@vette piet
Dat is niet de juiste vraag. Ik heb Jan is Hobbyboer ook al wel eens verteld dat als het verschil(duppie vlgs Jan) gerealiseerd wordt eigenlijk elke boer zijn koeien buiten doet. En dan is er eigenlijk geen sprake meer van weidepremie. RFC is eenmaal deze weg ingeslagen en terug kunnen ze niet meer. Dan is de geloofwaardigheid weg. Het is en blijft herverdeling van melkgeld en de weiders hebben het idee dat ze premie krijgen maar als het verschil nog (substantieel) groter wordt dan zal nagenoeg iedereen de koeien gaan laten weiden. Dus het antwoord op jouw vraag luidt: ik weet niet exact bij welke toeslag ze naar buiten gaan bij mij maar wel dat ik me er op voor wil bereiden door alvast jongvee gaan te weiden. Wordt de premie nooit hoger als nu dan zullen de melkkoeien niet gaan weiden als geheel koppel denk ik zo.
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Mooi aanbod Karst. Als ik je hulp nodig heb laat ik het direct weten. Maar buiten doen is niet het probleem. Op de plaats houden en weer binnen krijgen eerder.
brabo
Quote:
@pieta: en ik had vooral meer werk. Ligboxen moet je toch schoonmaken, voeren moet je ook.

dat is natuurlijk niet waar pieta.
De ligboxen worden veel minder vuil bij beweiden dus vragen minder onderhoud en minder aanvulling van bijvoorbeeld zaagsel.
En als het goed is gaan je koeien in de wei ook iets eten dus voer je op stal minder. Dat betekend gewoon minder werk met zowel het voeren als met het kuildek afhalen.
Daarnaast heb je ook minder werk met in kuilen en mest uitrijden om zomaar iets te noemen.
puntertje
Quote:
@pieta: Het is en blijft herverdeling van melkgeld

Tja, er zijn mensen die horende doof zijn. Er is toch heel vaak verteld dat het bijv. in China, waar het grootste deel van je prestatietoeslag vandaan komt, een essentieel element is in onze business. En nou niet weer zeggen; "ja flauwekul, alle melk is wit", want dat hebben ze bij DOC ook lang gedacht.
+1
pieta
@brabo
Wij maken de ligboxen (matrassen) tweemaal daags schoon met verstrekking van nieuw zaagsel. Het was voor de robot dus 's morgens om 6 uur en 's avonds om 6 uur. Het gebruik van zaagsel is hier 1.5 zak per dag. Met minder kun je alle boxen niet strooien. En iets viezer of iets minder vies maakt niet echt veel in het werk. Het rantsoen kan in één zelfladende mengwagen. En of je die nu een dun plakje laat snijden of een dikkere plak maakt ook al niet uit qua tijd. Met het kuildek afhalen heb je ook al geen gelijk omdat je minimale voersnelheid toch een meter per week moet zijn. Dus moet je van een lagere silo voeren. En het inkuilen en mestuitrijden doet de loonwerker. Schudder die heb ik een tweede gekocht omdat ik zelf anders bijna nooit klan gaan schudden. Twee buurjongens die er net zo snel zijn als dat school uit is. Vrouw vind het ook nog leuk.

Maar goed, jongvee weiden brengt gewoon als je ze eenmaal in de wei hebt lopen meer gemak.

Het arbeidsvoordeel zie ik dus niet en heb ik ook niet ervaren. Dat komt dus mede omdat wij zijn ingericht op het vee binnenhouden.
arjan_kok
Quote:
@pieta: En het inkuilen en mestuitrijden doet de loonwerker

daar ga je dan wel op besparen !
+1
Frans1
Quote:
@pieta: Schudder die heb ik een tweede gekocht omdat ik zelf anders bijna nooit klan gaan schudden

HAHA,de boer wil zelf ook wat! 😄
Frans1
Quote:
@pieta: Het arbeidsvoordeel zie ik dus niet en heb ik ook niet ervaren

Is er denk ik ook niet.Raster nalopen,vervangen beesten omweiden,dan met name het jongvee,is best even werk allemaal.
MTSTAMMINGA
Quote:
@pieta: Op de plaats houden en weer binnen krijgen eerder.

Een paar guste\drooge koeien er bij doen kan helpen
En voor de rest het zo als met alles de eerst keer is het moeilijkst
+1
Frans1
Quote:
@MTSTAMMINGA: Een paar guste\drooge koeien er bij doen kan helpen

Die kennen het ook niet bij Piet,dus zal niet veel helpen
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: En voor de rest het zo als met alles de eerst keer is het moeilijkst

Hier praat een ervaringsdeskundige 😄
pieta
@jan is hobbyboer
Weet jij hoe vaak ie er een voor het eerst bij deed? 😄
+1
brabo
Quote:
@pieta: Het arbeidsvoordeel zie ik dus niet en heb ik ook niet ervaren.

tja Pieta gelijk hebben en gelijk krijgen gaan vaak niet samen.
Hier in ieder geval minder werk door de weidegang. Ik heb een karretje voor het zaagsel (los gestort) en hier doe ik in de winter zo'n dag of 5 - 6 mee en in de zomer kan ik er wel 3 weken mee doen. En al het voer en mest wat ze zelf gaan halen / brengen hoef je zelf toch echt niet te doen.
Maar je moet het wel willen zien natuurlijk 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: tja Pieta gelijk hebben en gelijk krijgen gaan vaak niet samen.

Daar is pieta niet uniek in op dit forum 😄. Lijkt soms wel dat we daar op geselecteerd zijn.
pieta
@brabo
Ieder heeft zijn eigen bedrijfssituatie en inrichting. De een zijn gelijk hoeft het gelijk van een ander niet uit te sluiten. Bij mij was het gewoon meer werk en als het dat niet was dan voelde het in ieder geval als meer werk.
+1
Holstein
In het ledenblad "Melk" van FC van januari wordt nog eens op een rij gezet wat de acht uitgangspunten zijn van de coöperatie voor wat betreft het reserveringsbeleid, dat momenteel ter discussie staat op de ledenvergaderingen. Enkele interessante punten:
-De coöperatie dient de belangen van de leden en wil verwatering van vermogen in de dode hand voorkomen en de toegevoegde waarde per 100 kilo ledenmelk in stand houden.
-De waarde van FC voor leden-melkveehouders wordt uitgedrukt in toegevoegde waarde per 100 kilo melk.
- De coöperatie dient de doelen van zowel de groeiers als de niet-groeiers te blijven verenigen.
Welnu, met name dat laatste punt lijkt me rijkelijk laat, om nu nog mee aan te komen. Door alle melk af te nemen, zonder enige vorm van bijstorting van ledenkapitaal (of iets dergelijks), zijn de belangen van de niet-groeiers in minder dan een jaar tijd volledig verkwanseld!
Todi
Als de groeiers in melk bij moeten dokken worden de krimpers dan uit betaald?
+1
Holstein
@Todi
Als de groeiers hadden moeten bijstorten was de toevloed van melk ongetwijfeld kleiner geweest, waardoor het vermogen in de dode hand niet zo was verwaterd en de melkprijs alsmede de winst niet zo ver gedaald, als gevolg van het moeten afzetten van melk tegen minimumprijzen.
Todi
@Holstein
Als ...rfc dat had gedaan had doc en anderen gelachen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Holstein: de belangen van de niet-groeiers in minder dan een jaar tijd volledig verkwanseld!

Da's ook wel beetje overdreven voor een coöperatie die nog steeds de beste melkprijs uitbetaald van alle grote jongens.
+1
Cornelis
Quote:
@Holstein: Als de groeiers hadden moeten bijstorten was de toevloed van melk ongetwijfeld kleiner gewees

Als dan.... niemand die dat weet hoor.

Melkprijs is een resultante van de omgeving en de winst hoor je over een paar weken.
Holstein
@Todi
O ja, er wordt wat afgelachen daar bij DOC...!
Maar wie weet, misschien hadden ze het voorbeeld van FC dan wel gevolgd.
+2
Holstein
@Cornelis
Als veruit de grootste speler in Nederland op de zuivelmarkt had FC beste enige regie kunnen nemen, voor de situatie na de quotering.
Inderdaad, nu blijft het een "als- verhaal". Feit is dat maatregelen als genoemde zelfs nooit serieus zijn besproken.
Om dan nu te stellen dat het belang van de niet-groeiers ook een uitgangspunt is van de coöperatie komt wel erg als mosterd na de maaltijd.
Todi
@Holsteinik bedoel meer de andere melk fabrieken.
+1
jg
@Cornelis
Lijkt mij dat als je eerst 20 cent per kilo melk in RFC moet investeren je voorzichtiger met je eigen afzetmarkt wordt.......
jan is hobbyboer
Quote:
@Holstein: had FC beste enige regie kunnen nemen
Hebben ze toch ook, wij verwerken al jullie melk, was een heel duidelijk standpunt. Meerderheid heeft er mee ingestemd, zie het probleem niet. Allemaal achteraf gelul.
Holstein
@jan is hobbyboer
Andere opties zijn nooit serieus overwogen, met alle gevolgen van dien. Het belang van de niet-groeier is hier in elk geval niet mee gediend.
jan is hobbyboer
Quote:
@Holstein: Andere opties zijn nooit serieus overwogen

Waren toch kansloos geweest in de tijdsgeest van een paar jaar geleden, iedereen wilde meer melken en stopte het geld liever in bakstenen en glimmend ijzer dan in versterking van de coöperatie. Op het moment is het ook kansloos omdat de grote groeiers moeite genoeg hebben om tent draaiend te houden, laat staan bijstorten bij RFC.

Wat is de gemiddelde ledenfinanciering eigenlijk? Ik heb ongeveer 11.000 euro bij RFC staan voor 150.000 litertjes, dus iets van 7 cent per liter. Is dat veel of weinig?
+1
Frans1
Quote:
@Holstein: alsmede de winst niet zo ver gedaald

Volgens mij weet jij dat helemaal nog niet
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Wat is de gemiddelde ledenfinanciering eigenlijk? Ik heb ongeveer 11.000 euro bij RFC staan voor 150.000 litertjes, dus iets van 7 cent per liter. Is dat veel of weinig?

Ligt aan je leeftijd,hoe langer je boer bent hoe meer geld je in ledenobligaties vast hebt staan
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Ligt aan je leeftijd,hoe langer je boer bent hoe meer geld je in ledenobligaties vast hebt staan

Wil je ook in een of ander bestuur, wat een vaag politiek correct antwoord 😄
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: wij verwerken al jullie melk, was een heel duidelijk standpunt. Meerderheid heeft er mee ingestemd,

klopt als een bus enkelen van ons hebben hier in bedrijfsbegrotingen rekening mee gehouden
het instellen van een quotum zou wel een hele vreemde draai zijn
en rfc onwaardig zijn
de 2 cent regeling vond ik al niks maar dit is de wereld op de kop
Frans1
@jan is hobbyboer
Is precies hoe het is Jan,dat is de verplichte ledenfinanciering,verder zou je geld in vrij verhandelbare ledenobligaties kunnen steken,maar dat is meer hobby voor onze aflossingsvrije collega's
KuikenenKoe
Quote:
@Holstein: Andere opties

er gaan geruchten dat er fosfaatrechten komen

dus laten we er ook nog maar een quota bijgooien
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: verder zou je geld in vrij verhandelbare ledenobligaties kunnen steken

Zoveel geld heb ik niet.
Holstein
@KuikenenKoe
Wie heeft het hier over het instellen van quota??
BoerBart
@jan is hobbyboer
Hier het dubbele, dus zo'n 14 ct/kg. Jij zit onder het gemiddelde.
-1
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: 11.000 euro bij RFC staan

Nu verraad je jan. Je hebt belangenaan geen 150000 liter jaarlijks afgelevrerd. 11000 euro is ongveer 1,1 liter melk die je geleverd hebt.
vette piet
@jan is hobbyboerHet weggeven van melk op de spotmarkt voor half geld, zie jij dat ook als verwerken?
Frans1
@BoerBart
Jij hebt ook ledenobligaties vrij denk ik?
Ik ben ruim twee jaar zelfstandig dus mijn deel in de coop is nog niet zo groot,maar is in de loop van de tijd een leuke spaarpot
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: 11000 euro is ongveer 1,1 liter melk die je geleverd hebt.

Ik snap hier nix van. Het was maar een vraag. D'r zijn inderdaad jaren geweest dat ik (veel) minder melk geleverd heb. Wat heeft het voor nut om melk te leveren als je geen quotum hebt. Belangrijkste in die jaren was dat ik leverancier bij RFC bleef, mijn veestapeltje overeind bleef (heb geen zin om wildvreemde koeien te gaan melken) en dat de kosten zo laag mogelijk bleven. Da's allemaal (net) gelukt. Ben ooit begonnen met 137.000 liter, op m'n top in 2006 molk ik 230.000 liter. Nu weer op weg ophoog.
jan is hobbyboer
Quote:
@vette piet: @jan is hobbyboerHet weggeven van melk op de spotmarkt voor half geld, zie jij dat ook als verwerken?

Ach, dat is een tijdelijk probleempje. Beleid is gemaakt voor de lange termijn, en op termijn komt er vanzelf minder melk. Of de boeren gaan failliet (dat gaat met een melkprijs van 20 cent veel sneller dan bij 32 cent), of er komen fosfaatrechten/15.000 liter per ha regeling. Binnenkort is er weer capaciteit genoeg, en na 2020 krijgen wel ook weer een 32+ melkprijs is ons beloofd. Dus nog even 4 jaartjes doorbijten.
+1
cs-agrar
Quote:
@Todi: Als ...rfc dat had gedaan had doc en anderen gelachen

Nu wordt er door niemand gelachen
KuikenenKoe
Quote:
@cs-agrar: Nu wordt er door niemand gelachen

zuivel inkopers ?
+2
Freriks
Klinkt leuk allemaal. Indertijd heeft FrieslandFoods als grootste kaasproducent de productie van kaas gekrompen om de prijs in de benen te houden. Iedereen vond het geweldig, vooral de andere zuivelaars. die gingen meer kaas produceren en de prijs zakte.
En samen met anderen optrekken om de prijs te ondersteunen mag niet, want dan komt ACM wel in actie.
oldhuus
Quote:
@Freriks: die gingen meer kaas produceren

Sommige fabrieken konden ook niks anders als kaas produceren. Die hebben toen ook een boel leden van Friesland overgenomen, prima toch.
+4
tok achterhoek
Ik vind dat ze het wel aardig doen. De regelzucht had van mij ook wel drastisch naar beneden bijgesteld mogen worden.
robotboertje
Mee eens. Inderdaad soms wel erg veel pietluttigheden. Daarnaast kun je door focus Planet en beweiding volgens mij als niet-industriemelker een mooi plus op je melkprijs (mede gefinancierd door de zo 'ongewenste' industriemelkers) ontvangen. Kortom, je hebt een keuze.

Verder is het misschien een idee voor de azijnzeikers in wiens ogen RFC er niets van bakt, een idee om in de ledenraad te gaan? Das het mooie van de cooperatie volgens mij.. Hier een beetje je gal spuwen en op openbare ledenvergaderingen (als ze al gaan) de kaakjes stijf op elkaar houden, is wel erg makkelijk he...
oldhuus
D'r is wel veel regelzucht, maar je moet het ook niet gaan overdrijven.
Het is uiteindelijk maar een puntensysteem en de Kringloopwijzer is nog, alleen voor intensieve bedrijven verplicht, die komen er ook het beste mee weg.
Maar natuurlijk is het bij al die andere melkfabrieken allemaal geweldig!!, er zijn er al genoeg overgestapt, maar ook daar kwamen ze dezelfde regelzucht tegen om over het belangrijkste maar niet te spreken.
Als FrieslandCampina er dan toch wat tegen de stijgende melkstroom wil doen schaf dan eerst eens die quantumtoeslag af.
+1
Holstein
@robotboertje
Tja, het is maar net hoe je het bekijkt, maar ik denk dat het eerder de weiders zijn die de kwantumtoeslagboeren financieren..
En wie zegt dat RFC er niets van bakt??
Ik denk dat RFC het juist heel goed doet, vooral dankzij de goede posities van het voormalig Friesland Foods in Azië.
Alleen zijn er intern qua melkgeldverdeling een paar zaken scheef gegroeid. En waarom zou je daar niet gewoon kritiek op mogen hebben?
Dit prikkebord is er toch voor de discussie?
pieta
Quote:
@oldhuus: Als FrieslandCampina er dan toch wat tegen de stijgende melkstroom wil doen schaf dan eerst eens die quantumtoeslag af.

Dat verandert niets. Wij betalen meer bijdrage voor weidegang per 100 kg (0.35) dan dat we netto kwantumtoeslag ontvangen. Je gaat voor de kwantumtoeslag niet één koe extra houden.
oldhuus
@pieta
Ik krijg beide niet, ik betaal dus wel voor beide.
+1
jan w
Quote:
@pieta: Wij betalen meer bijdrage voor weidegang per 100 kg (0.35) dan dat we netto kwantumtoeslag ontvangen.

Eigenlijk toch van de zotte. Je beurt melkgeld, moet je voor de weidegang afdragen, kun je het terug verdienen door te weiden. Wordt er nog weer geld ingehouden voor het duurzaamheidsverhaal. Kun je dit ook nog weer terug verdienen Welke komen er straks nog meer bij?
oldhuus
Weidemelk kan misschien beter vermarkt worden.
Kwantumtoeslag kan er wel af, grote boeren lopen toch niet naar een andere fabriek.
Jaap40
@oldhuus
Weidemelk, industrie melk, grutto melk, kievit melk, bio melk soja melk, allemaal witte melk.

Het is de verwerkers, de zuivel, alleen om te doen dat de inkoopwaarde van melk laag is. De winst wordt gemaakt bij lage inkoop! Die boeren melken elkaar kapot, worden opgenaaid door de verwerkers meer te melken totdat nu de eerste boeren omvallen.

Er is geen enkele boer die belang heeft bij teveel/genoeg melk. Alleen de industrie en consument.
Ga minder melken, reguleer de hoeveelheid, zorg voor dure melk, veeg een hoop regels van tafel, en pak als sector de regie in handen van de coöperatie. De coöperatie is van de boer.
pieta
@oldhuus
Dat had ik niet verwacht. Heb jij geen vee buiten?
pieta
@oldhuus
Weidemelktoeslag kan er ook wel af. Gewoon verplichten voor wie het al doet. Ze lopen toch niet weg naar een andere fabriek want dan zijn ze ook verplicht om te gaan weiden. 😄
+1
oldhuus
@pieta
Nee te veel werk, ik heb ook nooit geweid.
Bedrijf is er ook niet meer op ingericht, ga nog wel een kavelpad aanleggen, hou er wel rekening mee mocht ik dat willen of dat het verplicht word..
+1
zuivelarbeider
Wees bij dat je bij RFC zit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's campina , friesland , boerderij en friesland campina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
101
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
5