Van Dam: 750 euro bonus bij weidegang voor 15 april

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat boeren belonen met een bonus van 750 euro wanneer zij voor 15 april koeien weiden, in plaats van grasland maaien. Daarvoor trekt hij 4 miljoen euro uit.

Deel dit topic

Reacties

kaas
Ja een mooie premie voor de kleine boer met 20 koeien
+1
sil
Als je dit net past, is dit ook meegenomen met 200 koeien.....
dorpsrandhoeve
Per koe is het bij 20 koeien meer.
+3
tonny60
Hij had het geld beter aan de boeren kunnen geven die jachtcursus willen volgen om zo de natuurlijke vijanden van de weidevogels zoals kraaien en vossen te bestrijden
+1
dgrift
Zo is het Tonnie ,ooievaarsnesten subsidiëren ,en dan verbaastzijn dat de weidvogelstand verminderd ? De kool en de geit sparen gaat nog steeds niet ,maar wat mij stoort is dat boeren de schuld krijgen
+3
annemieke
Wij hebben een melkveehouderij in het veenweidegebied, -6 onder NAP.
voor 15 april hebben hier i.v.m. de draagkracht van de zode nog nooit koeien buiten gelopen.
we hebben echter ieder jaar enorm veel weide vogels, waaronder zeer veel grutto's, die ieder jaar weer met succes nesten eieren uitbroeden en jongen weten groot te brengen!
+1
hans1980
Kun je toch nagaan hoe weinig verstand " Die Grune" lobbyisten van de Natuur hebben >> laat dat aan BOERENVERSTAND over
dorpsrandhoeve
Ik heb het gevoel dat er door het kraaienbestand hier geen enkel nest wordt uitgebroed.
pieta
Dat is gunstig. Dan neemt het aantal kraaien niet toe. 😄
+1
ijssel
Wordt een topjaar voor de (sjoemelweiders) ????80 mk op de uitloop achter de stal.waar geen vogel zit.
+2
Nick83
Quote:
@ijssel: 80 mk op de uitloop achter de stal.waar geen vogel zit

En de rest van je land gewoon plat laten maaien door de loonwerker met de tripplemaaier. Je knippert 3 x met je ogen en heel de polder is 1 kale vlakte. Of nog beter: de loonwerker is om 4 uur begonnen en is al weer weg voor het goed en wel licht word 😃
cs-agrar
Quote:
@Nick83: Je knippert 3 x met je ogen en heel de polder is 1 kale vlakte.

Voortaan bestellen als er wel gras staat
Nick83
Quote:
@cs-agrar: wel gras s

Ow zal dat et wezen 😉
Todi
Er zijn al weer genoeg redenen om het weer terug te draaien. smily.
Pinkenboer
Een keer met de zodebemester of sleepslang door de wei en alles is nog stuk ( nesten dan hè ).
Vind het weer echt een idee van achter het bureau ,en als er dan nog een commisie moet komen ter ondersteuning is het geld al op voor ze begonnen zijn.
+1
brabo
Ik denk dat de weidevogel meer overlevingskansen heeft als ik eerst alles mag maaien. Waarschijnlijk worden alle nesten in de wei tussen de koeien wel platgetrapt. Terwijl als ik op half mei alles plat maai, dan zijn er normaal gesproken al veel kievieten uit gebroed en kunnen deze wel een schuilplekje vinden in een droge slootkant.
Dre v Helmond
Van Dam is goed bezig .
Is gewoon een koekje van eigen deeg
En dan maximaal 750 Euro, is misschien 3 Euro per koe.
Zullen de veehouders voor in de rij staan!
poech prut
Wat is dit voor l*lkoek. Wij beweiden als 400 jaar op deze boerderij dag en nacht, maar de koeien gaan pas naar buiten als die ouwe groen licht geeft, m.a.w. het water niet de klompen meer inloopt (veenweide). Of moet het land omgeploegd worden voor de meeuwen?
cs-agrar
Quote:
@poech prut: wij beweiden als 400 jaar op deze boerderij dag en nacht, maar de koeien gaan pas naar buiten als die ouwe groen licht geeft, m.a.w. het water niet de klompen meer inloopt

Geeft die ouwe al 400jr groen licht? Wat eet ie?
pieko
Kreeg vandaag een brief over bovengenoemde regeling, is ondertussen bij Belleerdammer verlaagd naar 700 euro, is dit bij andere fabrieken ook zo?
mlkvhoudr
700 plus 50 euro voor deelnemen vergadering, zo las ik het
pieko
Laat BL zelf die 50 euro betalen, je moet dan een dag zo n bijeenkomst bijwonen voor niks en een ander rekent 80 euro per uur.
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieko: Laat BL zelf die 50 euro betalen, je moet dan een dag zo n bijeenkomst bijwonen voor niks en een ander rekent 80 euro per uur.

Weer een premie die aan mijn neus voorbij gaat, eerst al de toeslagrechten nu weer deze onzin. Ga echt geen dag op een vergadering zitten, als dat nodig is om een premie binnen te halen geven ze mijn premie maar aan annemieke met haar weidevogels. Kom nooit op vergaderingen en dat wilde ik graag zo houden, je leven vooral niet laten regeren door bureaucraten.

Ben blij dat ik nog aan de kringloopwijzer mee mag doen, heb ik ook nog iets 😞 .
Titus de Wolff
Quote:
@jan is hobbyboer: weidevogels. Kom nooit op vergaderingen en dat wilde ik graag zo houden

Als ze jou daar dan niet kennen, zouden ze ook wel tureluurs van je kunnen worden.
+2
jan w
Kennisproject

Een nieuw op te richten kennisproject moet boeren ondersteunen die aan weidegang en bescherming van weidevogels willen doen. Tevens kunnen boeren die voldoen aan de gestelde voorwaarden, rekenen op financiële steun, wanneer zij hun zuivelproducten herkenbaar als ‘weidevogelvriendelijk’ op de markt brengen.

Het heeft totaal geen enkele zin om weidevogels te sparen, zolang er geen evenwicht in de natuur is. er zijn te veel rovers die boven de weidevogels staan . hierdoor heeft het sparen van nesten ook geen enkele zin. 100derden kraaien op 1 stelletje kieviten en dan ook nog verwachten dat er jonge kieviten groot worden.
pa
Waar kunnen we ons aanmelden?
En hoe zou het gaan als het "geen weer" is ???
Nick83
Nou bij Vreugdenhil is het dus ook 700 euro ipv 750. Kreeg er net een mail over. En dr word verwacht dat je naar een studiebijeenkomst komt...

En zelfs die 700 euro staat eigenlijk nog niet eens helemaal vast.

Quote:
Als u uw melkkoeien vroeg in het seizoen weidt, kunt u in 2016 in principe een premie van € 700,- ontvangen. Indien de animo groter is dan de beschikbare middelen, wordt een lager bedrag uitgekeerd.
evertpleizier
Er is voor de vroege weidegang een budget van 3730000 euro. Dat is dus 700 euro voor 5328 boeren. Maar ik schat dat er meer mee gaan doen. Stel 18000 boeren, 75% weid, is 13500 boeren die weiden. Daarvan een gedeelte die pas weid na de eerste snede, maar er komen wel denk ik 8000 boeren voor in aanmerking voor de premie. Die krijgen dan 466 euro.
Nick83
Je berekening klopt niet helemaal, het is 750 per boer. De boer krijgt daar dan maar 700 euro van (mogenlijk minder) en die 50 euro blijft bij de fabrieken aan de strijkstok hangen voor bijeenkomsten en voorlichtings pakketten.

Stel er doen 13500 boeren mee, dan gaat er dus eerst E 50,- x 13500 naar de strijkstok. Is dus E 675000,- Wat er dan nog over blijft word verdeelt. Da zou neer komen op 225 per boer als ik het zo goed uit reken...
jg
@Nick83
Dat kan alleen in Nederland: 750 toezeggen en uiteindelijk maar ong. 225 uitbetalen.
+1
Titus de Wolff
@jg

Er zal waarschijnlijk ook nog een mooi bedrag naar een onderzoeksbureau gaan dat het resultaat moet gaan meten.
Nick83
@jg
Ik geloof nie dat er 13500 boeren mee doen. Als da wel zo zou wezen en het zou echt zo wezen dat er maar 225 per boer uitgekeerd gaat worden, dan zou da toch wel een blamage zijn 😃

Hoe dn ook: PPP-advies en dergelijke zullen er weer goed mee zijn...
+1
komelker 2
De ketsplaat weer invoeren. dat bespaart veel meer nesten.
tok achterhoek
Zou ze wel buiten willen doen, maar hij maakte het me onmogelijk. Te triest voor woorden dat je ze niet meer buiten mag doen. Kan misschien nog net aan de 120 dagen komen, dat is nog afwachten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maaien , koeien , grasland en weidegang geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
1