Van Dam: 750 euro bonus bij weidegang voor 1 april

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat boeren belonen met een bonus van 750 euro, wanneer zij voor 1 april koeien weiden, in plaats van grasland maaien. Daarvoor trekt hij 4 miljoen euro uit.

Deel dit topic

Reacties

+1
HansBa
Het wordt steeds vroeger, nu al voor 1 april....In andere artikels staat 15 april.
+3
JohnDeere6serie
Hallo Melkvee.nl, check je bronnen!!!

rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

Daarin staat letterlijk: Het stimuleren van weidegang en weidevogelbeheer. Hiervoor is in totaal € 3,98 miljoen beschikbaar. Dit vindt plaats door het verstrekken van een vergoeding van maximaal € 750,- per melkveehouder, die zijn koeien volledig weidt, onder de volgende voorwaarden:
 vóór het maaien van de eerste snede gras
(circa 15 april 2016) wordt weidegang voor melkvee toegepast.

Dus niet 1 april! En er staat circa, in een zeer laat voorjaar zoals 2013 en 2015 is eind april de koeien naar buiten al vroeg!
+1
producent
Quote:
@JohnDeere6serie: vóór het maaien van de eerste snede gras(circa 15 april 2016) wordt weidegang voor melkvee toegepast

En weer een aantal ambtenaren nodig om dit te controleren.
Nick83
Quote:
@producent: En weer een aantal ambtenaren nodig om dit te controleren.

Nog ff en de grasland kalender word onderdeel van de kringloopwijzer. Dan ist nie zo moeilijk meer ...
Nick83
Quote:
@JohnDeere6serie: vóór het maaien van de eerste snede gras
(circa 15 april 2016) wordt weidegang voor melkvee toegepast.

Houd dat dan in dat je AL je land eerst een x met de melkkoeien moet beweiden? Want da is voor bijna iedere boer volgens mij zowat onmogelijk.
Herbert
Hahah in dat geval wens ik die extensieve bedrijven met een koe per hectare succes. Ff paar weken 100 kg droge stof per koe per dag door je koe heen rammen.
Nick83
@Herbert
Idd precies 😃
Jan Veenhouwer
Ik weet dat de melkprijs laag is, maar ik denk dat je voor 750 euri niet veel opstallers over de streep zal trekken.
Zelf doe ik de koeien altijd rond half april overdag naar buiten, maar er staat VOLLEDIG weiden, betekent dit dag en nacht, of is alleen overdag ook voldoende.
Herbert
Met volledig zullen ze wel de melkkoeien bedoelen en niet alleen de droge koeien bijvoorbeeld. Vergelijk het met de deelweidegang en volledige weidegang regeling bij FC
+3
arie.j
Jaren ben ik volledig weider geweest.
In de wat nattere voorjaars gingen ze nogal eens eind april het land in.
En in een erg natte voorjaar werd het mei
Omdat het op het veen en klei op vee gewoon dan niet eerder kon, als je de boel niet totaal tot gort wilde laten trappen.
Laten ze er voor 7 mei van maken, zijn ze een tikje realistisch
oldhuus
Hier zandgrond maar zit leem ondiep, dan moet je ook nog wel even geduld hebben.
Maar sowieso een onnozele regeling, leuk voor Jan Hobbyboer met z'n 15 koeien op de hoge zandgronden, maar reken maar niet dat de van Weperen's voor 1,50/koe de 500 koeien het land laten vertrappen.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: leuk voor Jan Hobbyboer met z'n 15 koeien op de hoge zandgronden

Hardstikke leuk zelfs. Loop fluitend door het huis vandaag 😄.
+1
gezienus
Quote:
@: Laten ze er voor 7 mei van maken, zijn ze een tikje realistisch

Daar zit het problem we hebben geen praktijk mensen Meer achter het burau
Noorderling
Inscharen bij 4ton droge stof lijkt mij ook niet bepaald realistisch.
Het is begin april beginnen of eind mei, daar tussen in kom je toch nooit fatsoenlijk aan het weiden met groeitrappen?
Of is koeien buiten belangrijker dan weiden?
+3
Wilbert
Valt me alles mee, ben tevreden met de voorstelde plannen. Had ik niet verwacht van een PvdA staatssecretaris.
Geld voor voermonsters klw, ibr BVD bestrijding en vroege weidegang voor een mozaïekbeheer van grasland.
+1
Jannus
Hahaha..ik heb hem door die van Dam,het is een 1 april grap.... 😃
dgrift
Weiden van melkkoeien op 15/4 ,Soms als het een droog voorjaar is kan het wel eens lukken op klei en veen maar meestal is het later,dan missen we de premie,het is een mooi gebaar van v Dam, voor de bühne, wat hem weinig gaat kosten
+1
Nick83
Quote:
Weidegang in het vroege voorjaar zou niet alleen beter zijn voor de koeien, maar ook voor het weidevogel beheer, zo schrijft Van Dam. Door koeien te laten grazen en het gras niet te maaien, zouden weidevogels namelijk veilig en ongestoord kunnen broeden.

De beperkte geest die dit uitgedacht heeft, snap kennelijk niet dat boeren de koeien op 1 stukkie achter de stal buiten doen en de rest alsnog gewoon plat maaien?
Greetje
30 miljoen is maar een klein potje, volgens mij wordt het heel mooi aangewend, zeker ten gunste van de sector. Mijn complimenten!
+4
jan w
Maar het potje van 30 miljoen was er voor de melkveehouders en de varkenshouders door de crisis te helpen en niet om de weidegang in stand te houden.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: door de crisis te helpen en niet om de weidegang in stand te houden.

Tuurlijk wel, Van Dam ziet wel in dat bepaalde intensieve vormen van melkveehouderij toch naar de toekomst geen kans maken, die hoeven nu ook niet extra weer in leven gehouden te worden. Helaas voor hen die misgegokt hebben, 'ot en sien'-boeren heeft in dit overbevolkte hardstikke rijke landje de toekomst. Philips maakt ook geen gloeilampen meer, bulk is voor lage lonen landen.
gezienus
[@jan is hobbyboer ..ot en sien'-boeren heeft in dit overbevolkte

Hele dag door nederland karen om een tankwagen melk vol te krijgen
jan is hobbyboer
Mooi toch
friesboertje
15 april? Makkie, kom maar op met die bonus.
brabo
Voor 750 euro per koe doe ik ze wel een paar weken vroeger buiten. 😄
KuikenenKoe
Met 1 koe lukt dat wel
+2
buorman
Maatregel word beloont, de doelstelling word op deze manier niet naar gekeken.
Op welke gronden kunnen de koeien doorgaans eerst naar buiten, en welke gronden zijn meestal de betere weidevogelgebieden?
''Beetje dom'' van stas en lto
+2
Jannus
Niet zeuren,als het 'pepernoten regent' moet je geen paraplu op zetten,dat doen die natuurorganisaties ook niet hoor,die cashen en prutsen ook maar wat in het rond onder het mom van 'natuur'
buorman
Jannes dit heeft met zeuren niks van doen, dit zijn geen pepernoten, die eet je meestal als het feest is omdat die ouwe jarig is.
Dit zijn peanuts oftewel pinda's, op zich niks mis met pinda's of pindakaas, maar spreekwoordelijk komen ze er toch een beetje bekaaid af:
'' if you pay peanuts you get monkeys''.
En dat zal hier niet anders zijn, hoeveel boeren gaan een deel van hun eerste snede opofferen voor € 750,- ?
Ik denk heel weinig, want hoeveel vervangend voer kun je voor dat geld aankopen om je winterrantsoen te compenseren?
Dat nog los van de extra mineralen verliezen.
Gezien je avatar [kening v/d greide/grutto] ga ik er [mss ten onrechte ?] van uit dat het lot v/d weidevogels je ook interesseert.
En schiet die er iets mee op dat er op de droge hoge gronden grote koppels koeien weiden?
Die moet met z,n lange snavel voor z,n voedsel het meer hebben van de wat nattere percelen, en voor z,n nestgelegenheid van wat langer gras/bossen.
+1
Frans1
@buorman
Denk je dat een koe van 1e snede weiden geen melk kan maken? 1e paar maanden buiten melkt als een trein
Jannus
@buormanNiet te zwaar aan tillen wat ik stel maar gewoon aanpakken,wat in mijn ogen vergeten wordt en ik persoonlijk veel erger vind is dat er na die vroege beweiding weer met de bemesters over de percelen getrokken gaat worden...vul de rest maar in
Jannus
@Frans1Als het even kan beweid ik ook vroeg met korte beweidingstijden om daarna de voorbeweide percelen,die daardoor lekker uitstoelen,te maaien en kwalitatief echt niet minder is dan een bloot eerste gewassnede.
buorman
@Jannus
Idd Jannes, of de weidesleep en/of de bloter, en dan gaat een groot deel van het veronderstelde voordeel van de weidevogels weer verloren.
Dus waarom geld geven aan iemand op vroege grond waar geen vogels zitten, terwijl diegene op latere grond met vogels dit misloopt.
Dit alles nog los van het feit uit welk potje dit geld komt, hebben de boeren op vroege grond meer crisis dan ............
Jannus
@buormanWe zijn van hetzelfde hout gesneden alleen politici zijn gewoonweg te dom om te zien hoe het allemaal in de praktijk werkt omdat men met een paar pegels denkt naar het stemvee toe te kunnen laten zien hoe goed ze bezig zijn,echter ik heb die discussie al lang opgegeven en houd de paraplu dicht en de portemonnee open...cashen...verder doe ik het goede voor mezelf maar ook voor mijn omgeving.

Voor 3 jaar nog een discussie gehad over een gebied dat aangekocht werd door de gemeente om er nieuwe natuur te maken,het stikte daar van de grutto's en tureluurs en was vrij beschermd en afgelegen van de openbare weg en er kwam bijna niemand die er niets te zoeken had,alleen kenners zagen de waarde van het gebied,nu is het openbaar en alle afrasteringen zijn verwijderd en er is een wandel route aangelegd,hartstikke leuk maar nu worden er tientallen honden uitgelaten op dit poepveldje en je raad het al,geen weidevogels meer te bekennen door die loslopende honden in het gebied..echt zonde...tis realiteit en wie krijgt de schuld...juist de boeren die met pek besmeurt zijn.

Vorig voorjaar kwamen hier 2 knapen vragen of ze in een perceel(dat realtief kort was) mochten vliegeren(gebeurt wel ns vaker) met zo'n grote...tja weet ik wat en ik vertelde dat als ze 3 wkn eerdere waren geweest ik daar geen moeite mee had gehad maar nu niet meer omdat het broed seizoen was aangebroken en ik al een aantal nesten had gezien,je wilt niet weten wat voor scheldserenade ik te horen kreeg...kanker-tyfus-strontboer etcetc etc,heb eventjes een foto gemaakt met de tel. en me voorgenomen dat zij hun krediet hebben verspeeld 😞

Ach wat maak ik me weer druk maar het is wel de realiteit...
+2
pieta
@Jannus
en @ buorman Ik dacht dat dat geld bestemd was voor de crisis in de veehouderij. Eerlijk is verdelen onder alle boeren met een of andere verdeelsleutel. Het gaan bestemmen voor een boer die zaijn koeien vroeg in de wei doet is gewoon onzin. Ik heb er hier maar één zinnige opmerking over gelzen en dat is: schenk het gewoon aan een goed doel.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: schenk het gewoon aan een goed doel.

Ik vind mezelf wel een goed doel 😄. Maar je hebt wel gelijk, geloof ook wel dat dat geld beetje voor oneigenlijke prive hobbies gebruikt wordt. Dit heeft niets met crisisbestrijding te maken. Ik heb ook geen idee wat je dan met 30 miljoen (op een marktje van 10 miljard) kunt doen (dit is 0.3%). Volgens mij is het weer gewoon symboolpolitiek. Ze hadden die protesterende boeren weer van de straat af door ze een fooi te geven. Stakingsleiders konden achterban weer blij maken, dus probleem opgelost voor de politiek.
Jannus
@pieta
Eigenlijk zou een ieder die rundvee weidt er aanspraak op dienen te kunnen maken,ook bv vleesveehouders,zoogkoehouders etc want het gaat toch om de gewas diversiteit van de weidevogelpercelen ??
pieta
@Jannus
Nee daar gaat het juist niet om. Het gaat om crisisbestrijding vanwege lage opbrengstprijzen. Niet over weidevogels.
+1
buorman
Pieta daarom schreef ik eerder al;
''Dit alles nog los van het feit uit welk potje dit geld komt, hebben de boeren op vroege grond meer crisis dan ............''
pieta
@buorman
Schrijf dan ook boeren de koeien niet weiden erbij... 😄 Ze halen beweiding er in mijn beleving slechts bij twee gelegenheden erbij: als het regent en als het niet regent.
buorman
@pieta
Ik jou niet meer begrijpen, ikke domme jonge zijn;
google.nl/?gws_rd=ssl…

Maar crisisgeld heeft m.i. niks met weiden, opstallen en al helemaal niks met weidevogels van doen.
De peanuts gaan nu naar de toch al rond die tijd weidende veehouders [laten we ze de Jannen I H noemen], terwijl de eveneens weidende op latere grond het [bootje] misloopt.
Maar het zij Jan gegund, daar doet het mss nog iets aan de melkprijs.
Opstallers gaan denken ik voor dit geld niet ineens weiden
pieta
Quote:
@buorman: Maar crisisgeld heeft m.i. niks met weiden, opstallen en al helemaal niks met weidevogels van doen.

Hier ben ik het volledig mee eens.
+1
Frans1
Quote:
@buorman: terwijl de eveneens weidende op latere grond het [bootje] misloopt.

Dat klopt,hier is 15 april ook vaak wat te enthousiast,qua draagkracht en grasaanbod.Maar als ze halstarrig vasthouden aan die datum,zal ik zorgen dat ze buiten lopen,weer of geen weer,en dan een foto in de krant,weet men direkt dat het weer en de natuur niet met een datum gestuurd wordt.
kaas
En ook als ze alles aan gort trappen ,ja voordeel kan de kievit zo het eitje in de pootafdruk leggen
hans1980
Duidelijk lobbywerk van PvdD (misschien is dat de Pvda ook wel) en Die grunen >> Groen Links D66 maar ook de Postcodeloterijmilieufreaks
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: Duidelijk lobbywerk

Misschien ook wel van LTO, hebben ze ingezien dat de ZLTO koers kansloos is en gaan het nu over een andere boeg gooien, 15.000 kg melk per ha en weidegang. Daar krijg je in Den Haag de handen wel voor op elkaar.
+1
komelker 2
Het woord van het jaar 2016 is ook al bekend: BONUSBOER.
hellup
Kunnen mooi 5400 boeren van profiteren!
vette piet
Wij hebben zelf goede ervaringen met start beweiden na eerste snede. We zien begin april wel of we de premie binnen harken, of toch eerst een goede snede gras eind april/begin mei.
meelezer10
Eerst is kijken hoe de regeling er precies uit ziet. Maar ik acht de kans klein dat de melkkoeien buiten gaan voordat ik de eerste snede gemaaid heb.
+2
oldhuus
750 euro en de AID op het erf om de boel te controleren.
+1
hans van toos
Nou,wij pakken het gewoon aan hoor!
+2
KuikenenKoe
Zichzelf afvraagt, moeten varkensboeren nu gaan weiden voor die 750 euri s
+1
ROORDAJ
Laten ze deze fooi gewoon koppelen aan de weidepremie eisen van de zuivel onderneming.Geen aanvullende of eigen voorwaarden.
oldhuus
Kievitten zitten hier alleen in de maaipercelen, die liggen ver op afstand, op de huiskavel zul je er geen 1 vinden.
Nick83
In de kamerbrief staat dat je eerst moet weiden. Als je land ver weg ligt, word het een lange tippel naar dan land op afstand 😉

rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/…

Door half april de koeien al in de wei te laten (en het land niet te maaien) kunnen weidevogels, zoals de grutto, veilig en ongestoord broeden.
+4
mlkvhoudr
Ik ga het niet eens meer lezen, het lijkt hier wel een nieuwe dag een nieuwe uitspraak van van Dam.

Mijn DDD is bereikt wat dat betreft:

De van Dam Dag Dosering
Saillant
Eindelijk een regeling die richting geeft. Subsidies zullen in de toekomst steeds meer een tegenprestatie vragen.
Een weidepremie die niet door de collega's wordt opgebracht, en ik hoor nog gemopper ( ).
Nick83
Volgens mij moeten er nog wat preciezere kaders gesteld worden.

Stel je doet op 10 apr. de joei buiten op 5 ha achter de stal: 6 uurtjes per dag, rantsoenbeweiding. En de rest van je 50 ha maai je begin mei allemaal plat. Recht op E 750.- ja of nee?

Ja, wa heeft het dan voor nut voor de weidevogels?

Nee, want je moet alles eerst weiden voor je mag maaien. Nou dan denk ik dat zowat niemand mee kan en wil doen.

Het is namelijk maar net hoe je die kamerbrief leest. Er staat namelijk letterlijk dat je voor het maaien weidegang toepast. Houd dat in op alle land? Als dat zo is, nou dan mag je wel al voor 1 april beginnen en direct dag en nacht. Anders staat het laatste gras een halve meter hoog. En je moet er zoieso ook allemaal maar bij kunnen bij al je land met de koeien.

Als echt alle land eerst beweid word, dan krijg je idd wel mooie mozaïek. En ik denk dat het idd ook wel positief is voor de weidevogels. Maar het is (meer dan) 20 jaar terug in de tijd. En ik denk dat bijna geen ene boer er trek in heeft. En wat te doen met land op afstand? Welke boer heeft tegenwoordig geen land op afstand?
pieta
Er staat toch dat je moet beweiden voor 15 april en voor het maaien. Dus als je op 14 april de koeien in een wei doet kun je op 15 april gaan maaien. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Er staat toch dat je moet beweiden voor 15 april en voor het maaien. Dus als je op 14 april de koeien in een wei doet kun je op 15 april gaan maaien.

Zoals ik het begrepen heb hoeven ze maar 1 dagje naar buiten, slecht perceeltje dat toch opnieuw ingezaaid moet worden, daar jaag je ze even in, foto op facebook zodat iedereen kan zien dat jij koeien buiten had. Makkelijk verdiend toch? Geen extra randvoorwaarden aub, die hebben we al genoeg.
meelezer10
@jan is hobbyboer
is dat zo. Als het weer een beetje opknapt zal ik ze net voor het mestrijden een paar uurtjes buiten doen. Kan ik alsnog alles maaien.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: is dat zo.

Weet ik veel, boeren zijn toch super getraind om elke intentie in een regeling onderuit te halen zodat ze met minimale inzet aan de regel voldoen. En dan ook nog zeuren dat niemand ons nog vertrouwd en we volgestopt worden met regeltjes en controleurs.
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: super getraind om elke intentie in een regeling

Dat is tegenwoordig toch overal zo. Of het nu de overheid of bedrijfsleven. Er wordt altijd gekeken of de kleine lettertjes toch omzeild kunnen worden.
Todi
@meelezer10
Klopt. Maar is dit een ziekte of een tekort aan bepaalde elementen[ bv fosfaat] Zo jaag je iedereen wel in de gestrestheid.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Dat is tegenwoordig toch overal zo

Ik ben blij dat ik niet zo hoef te leven.
Wilbert
Precies dit soort voorbeelden om de intentie te omzeilen zorgen voor meer controle en strengere regels...
Als je geen interesse hebt om je te houden aan de intentie van de maatregel en enkel wilt cashen, dan moet je ook niet klagen als de regels steeds strenger worden. Zie dan af van deze bonus.
Ik voorspel voor volgend jaar, mocht deze bonus blijvend zijn:
Controle door qlip of de koeien echt veel gras hebben gegeten, kan via melk.
Foto's insturen van weidend jongvee voor bepaalde datum met oornummers leesbaar
Bijhouden van perceelsregistratie met wanneer geweid en gemaaid.
Nick83
Quote:
@Wilbert: Bijhouden van perceelsregistratie met wanneer geweid en gemaaid.

Een graslandkalender. Volgens mij moet da nu al. Er word in je bemestingsplan gevraagd hoeveel dagen je vee buiten loopt, alleen een cijfertje noemen voldoende? Ik weet het nie, maar denk dat daar bij controle wel naar wat achterliggende registratie grvraagd word.
meelezer10
Quote:
@Nick83: bemestingsplan gevraagd hoeveel dagen je vee buiten loopt, alleen een cijfertje noemen voldoende?

of je hier nu 100 of 200 in vult het maakt geen fluit uit voor de berekening. Altans voor forfaitair hoe het bij bex en klw zit weet ik niet.
Nick83
@meelezer10
Als je forfaitair doet, heeft beweidingsdagen geen invloed op de kuubs die je moet afvoeren. Maar in je bemestingsplan moet je aangeven hoeveel je gaat bemesten op elk perceel. Beweiding heeft wel invloed op de hoeveelheid mest die je in de put beschikbaar heb en dus hoeveel je kan gaan bemesten. Bovendien: op percelen die je gaat beweiden, indien van toepassing, zal je ook minder hoeven bemesten. Hou je hier ook rekening mee bij opstellen bemestingsplan?

Of klik je gewoon op het knopje "gelijkmatig verspreiden over alle percelen"? Doe je da bij stalmest ook? Dan komt er op elk perceel 0.2 ton stalmest te liggen ofzo. Is dat logisch?

Bij BEX heeft beweiding jongvee geen invloed, beweiding melkvee wel. In werkelijkheid beweiden, maar op papier ze binnen houden kan heel gunstig uitpakken. Het voordeel in minder kuubs mest afvoeren kan wel eens groter zijn dan de weidepremie.

Bij kringloopwijzer heeft de beweiding van zowel jongvee als melkvee invloed.

Een onderbouwing van je beweidingsdagen lijkt me daarom zinvol om bij te houden. In de vorm van een graslandkalender. Uiteraard kloppend met je bemestingsplan. Dus in je graslandkalender je stalmest uitgereden over perceeltje nr 5, dan ook in je bemestingsplan je stalmest op perceeltje nr 5.
+1
Frans1
Quote:
@Nick83: Of klik je gewoon op het knopje "gelijkmatig verspreiden over alle percelen"? Doe je da bij stalmest ook? Dan komt er op elk perceel 0.2 ton stalmest te liggen ofzo. Is dat logisch?

Wat kunnen mensen dingen toch moeilijk maken
+1
brabo
@Nick83
ik denk dat meelezer iets anders bedoeld.
volgens mij wil hij weten of het aantal dagen en uren beweiding van invloed is op je bex / klw.
En dat antwoord is dacht ik ja. Hoe meer uren en dagen je voor beweiding invuld hoe slechter je bex er uitkomt.
meelezer10
Quote:
@Nick83: Of klik je gewoon op het knopje "gelijkmatig verspreiden over alle percelen

nee ik kijk even naar de fosfaat, kali en NLV klasee. daar schat ik een gift bij. op het eind nog een paar percelen een beetje aanpassen zodat het totaal goed uitkomt.
Frans1
Quote:
@brabo: En dat antwoord is dacht ik ja. Hoe meer uren en dagen je voor beweiding invuld hoe slechter je bex er uitkomt.

Klinkt niet logisch,dat alleen dat gegeven je bex beinvloed
Nick83
@Frans1
Tja er zit gewoon VEM, RE en P in. En in principe nog nie eens in zo'n heel gunstige verhouding ook. Er zijn zat bijproducten die veel gunstiger voeren. Moet je tuurlijk wel beetje intensief zijn, anders heb je heel geen bijproducten nodig en kun je dus ook geen gunstige uitzoeken. Als je op papier minder vers gras in de koe stopt ,minder weiden dus, kan da een heel leuk effect geven.

En weiden terwijl er nauwelijks gras staat, alleen maar beetje dorre zooi, is al helemaal slecht. Want het papier denkt tuurlijk dat ze heel de dag gras naar binnen staan te werken, terwijl da nie zo is. Als je weid, doe het goed, anders binnen houden.

Je kunt er "heel leuk" mee sjoemelen omdat het later slecht meer terug te halen is of en hoeveel je ze buiten heb laten lopen. En of je ze ook 's nachts buiten heb laten lopen? En wanneer je precies begonnen bent.

En grazen. Kan je nog veel meer en veel makkelijker mee rotzooien.
pieta
@Nick83
Getuigt wel van je slimheid om dat hier neer te zetten. 😄
Nick83
@pieta
Je kan da zelf uitproberen met da WUR kringloopwijzer programma. Wat doet het als ik de koeien 50 dagen langer en 14 ipv van 10 uur weid. Dan zie je het vanzelf. Niks slim aan. Maar als je een adviseur de boel in laat vullen en je verdiep je eigen zelf nergens in, dan kom je dr nie achter.

En wat doet het als ik de koeien int voorjaar heel vroeg buiten doet en dus de eerste snede kuil maar de helft of nog minder is als die van vorig jaar. Da kan je ook uit proberen. Kan wel eens wezen dat da meer kost als E 750,-
pieta
@Nick83
Ik wist dat allang maar ik doelde vooral op je sjoemelstukje. 😄
Pluto
Wat wil van Dam nu eigenlijk ;In de vruchtbare kringloop is afgesproken dat er efficiënt met de mineralen en registratie moet worden omgesprongen. BEX ; mestverwerking ??. Wie per 1 januari verplicht is om de kringloop in te vullen wordt geconfronteerd met opstallen .
Het is simpel kringloop verbied weidegang!!.
gaitoetklooster
He ehh prikkers is het 750 euro per koe ? Klopt dat ?
+2
pieta
Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het vaak niet waar. 😄
Jack Konijn
Ik zal nu wel niks krijgen, tjonge jonge! 😃
Jack Konijn
Plaatje wat onduidelijk,
Ingevuld bij z-net:
Allereerst is er nog tekort gras, bovendien is het stiksof nog niet volledig omgezet,dus ongezond. Veel te koud voor de dieren, het hagelt nog volop. Koeien zijn topsporters, die moet je niet pesten. Ze komen gerust wel buiten, maar ik kan het weer ook niet sturen. En de grutto komt er niet mee terug, ligt aan het jacht beleid, de kraaien/vossen/ganzen. Laat de verantwoording waar hij hoort, wie z'n koeien zijn het, wie moet de hypotheek afsluiten. Zorg voor een eerlijke melkprijs!!!!
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Konijn: Koeien zijn topsporters, die moet je niet pesten

Mijn koeien zijn gelukkig geen topsporters, lopen alweer een paar weken dag en nacht buiten, gras genoeg hier (buurman heeft al ingekuild). Wat een onzin allemaal. Het is niet overal in nederland een zompige modderprut, groot deel van NL heeft gewoon goede zandgronden waar je in het voorjaar prima op kunt weiden (alleen is de humor nu juist weer dat in die streken geen koe meer buiten loopt 😄.
Jack Konijn
Hallo Jan, Wat ik bedoel er mee te zeggen, het maakt me niet uit hoe je het doet of wat je doet. Ieder doet het op zijn eigen manier en denkt dat hij het goed doet, dat is toch het mooie. Vandaar dat ik het te zielig voor woorden vind wat er nu gebeurt over hoe je 700 euro binnen kan slepen. Hetzelfde om een kleuter voor een snoeppie naar de winkel te sturen.
arjan_kok
@Jack Konijnis het zielig dat meer dan 4500 collega's de premie hebben aangevraagd ?
Jack Konijn
@arjan_kok
Nee, het is zielig dat er zo met ons omgegaan wordt.
Heb het zelf ook aangevraagd 😉
Frans1
@arjan_kok
Wij weiden ook altijd zo gauw het kan,maar dit voorjaar valt het niet mee.gras heeft nog maar weinig kleur,koeien sjouwen maar wat heen en weer door die hagelbuien,eerder minder melk dan meer,wat eigenlijk zou moeten door het nieuwe gras.gelukkig maakt de melkprijs veel goed 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Konijn: Hetzelfde om een kleuter voor een snoeppie naar de winkel te sturen.

Als ze allerlei regeltjes erbij bedenken mogen ze het houden van mij.
oldhuus
Sowieso die hele weidepremie, weidekalender, wat een gezeik, ik bepaal zelf wel of en wanneer hoe laat etc. ik ze buiten doe, eerst maar eens nieuw kavelpad aanleggen, die laatste cent mogen ze houden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maaien , koeien , grasland en weidegang geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
5