Mestverwerking is ramp voor opbrengstprijzen veehouderij.

Na lage prijzen in de varkenshouderij is nu de melkveehouderij aan de beurt met langjarige lage prijzen. Mestverwerking vergroot het productievolume .

Deel dit topic

Reacties

producent
Je moet eens naar Frankrijk kijken daar worden ze op allerlei manieren belemmerd/gestuurd/kleingehouden en gesteund door de overheid en melkfabrieken en nergens klagen ze zoveel als in Frankrijk.
+1
hookwood
Mestverwerking zorgt niet voor meer dieren. We hebben immers het fosfaatplafond. Mestverwerking zorgt wel voor lagere mestafzetprijzen. In het zuiden hebben ze dat al redelijk op orde, in het oosten niet. Hierdoor wordt de mestafzet voor de melkveehouders in het noorden ook duurder omdat de mest vanuit het oosten naar het noorden wordt gestuurd. Vanuit het zuiden komt er geen mest meer naar het noorden. Dat is namelijk duurder dan verwerken in het zuiden.
jg
De mestruimte die het fosfaatplafond biedt is niet plaatsbaar in Nederland.
+1
matt
We zitten volgens mij dicht tegen het punt dat de mest gewoon niet meer
opgehaald wordt.
groeier
Een paar euro meer betalen.
+1
cjw73
De eerste zeggen hier in het noorden, we willen het wel transporteren maar zoek zelf maar plek waar het heen moet!
de hoef
Quote:
@cjw73: maar zoek zelf maar plek waar het heen moet!

dat is toch niet zon gek idee ,kost waarschijnlijk 5 euro per m3 minder ook
Nick83
@de hoef
Als hun zeggen: zoek zelf maar een plek, dan zal da waarschijnlijk nie gemakkelijk zijn. Die mesttransporteurs zullen alle akkerbouwers al wel langs gebeld hebben. En in die situatie zie ik nie in waarom je E 5 goedkoper uit zou wezen als je het zelf een plekje weet te vinden.
de hoef
@Nick83
transporteurs hebben niet voor niks dik materiaal
Nick83
@de hoef
Ja en... als je zelf een plek regelt en ze dan alsnog belt voor transport, sturen ze ook gewoon een factuur ...
de hoef
@Nick83
regel de plaats zelf en transporteur rekent de kosten per uur
hij kan toch slecht voor niks rije
Nick83
Dat is al jaren aan de gang hor. Heel de zomer bellen en ze komen het dan wel halen: 2 of 3 vrachtjes en dan hoor je niks meer. Kun je weer in de foon kruipen. Of ze alsjeblieft nog een paar vrachten willen komen halen. Nou ja ... over 2 of 3 weken misschien. En dan mag je blij zijn als da dan ook echt gebeurt. Moet je wel rap betalen, anders weet je zeker dan het stil blijft.
oldhuus
En wie zit er nu op mest te wachten dan, zullen wel hoge prijzen zijn, maar als je zelf geen opslagruimte over hebt ga je ook niets aanvoeren. Denk dat je beter rond april kunt afvoeren, als de maïs en akkerbouw bemest word, als je het dan niet kwijt raakt ja dan word het moeilijk.
matt
Quote:
@Nick83: : 2 of 3 vrachtjes en dan hoor je niks meer.

is mestscheiden,niet voordeliger Nick?
Nick83
Quote:
@matt: scheiden

Ja ... reken het me eens voor? Ik moet N afvoeren. P bijna niks. Als ik 3 of 4 vrachten mest afvoer, heb ik P al voldoende afgevoerd. BEX resultaat nog niet eens meegenomen. Afgelopen jaar zat er hier maar 3.4 kg N in ton. Daar word je ook al nie blij van ...

Is dunne fractie afvoeren goedkoper dan normale mest? En zit er extra N in, meer als 4? Leuke hobby dat scheiden, maar kan opt moment ff hobby's die geld kosten missen als kiespijn eerlijk gezegd 😉
matt
@Nick83
Viel me hier van de lente op,dat vele boeren de mest gescheiden af voerden.
Nick83
@matt
Als je (denk dat) P af moet voeren is da misschien wel interessant ja. Meeste P blijft wel in de Dikke fractie zitten en je heb zo veel minder kuubs. Maar bij afvoeren voor N is de rekensoms moeilijk als je niet duurder per kg N uit wilt zijn.
Noorderling
Quote:
@Nick83: moet N afvoeren. P bijna niks. Als ik 3 of 4 vrachten mest afvoer, heb ik P al voldoende afgevoerd. BEX resultaat nog niet eens meegenomen. Afgelopen jaar zat er hier maar 3.4

Dunne fractie afvoeren geen optie?
Is wel vraag naar op de tarwe. Kunnen akkerbouwers veel kuubs aanvoeren en de stikstof werkt wat sneller dan uit gewone rundveedrijfmest.
verbi
Hier gisteren gebelt voor 5 vrachten te halen was geen enkel probleem eind van de week zijn ze weg, zitten in het zuid-oosten van het land, ik weet niet waar al die verhaaltjes vandaan komen.
+3
producent
Quote:
@verbi: ik weet niet waar al die verhaaltjes vandaan komen

Uit het noorden waar ze geen mestoverschot zouden hebben.
oldhuus
@producent
Ik zit in het noorden, maar hier regio zie je alleen mestauto's varkensmest uit Brabant en Rundveemest uit de Achterhoek. Friesland heeft een klein mestoverschot, Groningen en oost-Drenthe zijn overwegend akkerbouwgebieden.
George
Dat mestscheiden begrijp ik niet zo. Door dat scheiden kom je toch in de knel met de stikstof of zie ik dat verkeerd?
Druk
Wij scheiden enkel de mest voor ons maisland, de dikke fractie op maisland en de snelwerkende stikstof op grasland.
George
Krijg je op een gegeven moment toch een tekort van fosfaat op de graspercelen. Ik vind het eigenlijk niks die gescheiden mest. Ik ben hier ongelooflijk verschrokken van de grondanalyses. Ik heb 32,2 ha laten onderzoeken. Een kleine 3 ha niet laten onderzoeken omdat deze geruild is met aspergeboer. Op 17 ha een PW getal lager dan 25 op 8 ha grasland een pal getal van 34 en 7,2 ha een PW getal van 51.
Ik mag (moet) dus een hoop fosfaat aanvoeren. Omdat mijn grond grotendeels fosfaatarm is. Eigenlijk ben ik nogal geschrokken van deze uitslagen en dacht dat we toch goed op de normen deden bemesten. Goede gewassen trekken hier de grond dus schijnbaar leeg.
Maar die varkensboer waar ik van aanvoer is ook telkens mest aan het scheiden en daardoor loop je steeds vaker in de knel met de aanvoer van stikstof. Ik vind het als ontvanger van mest helemaal niks die gescheiden rommel. En op gras bevalt me het ook maar matig die dunne zooi.
pieta
@George
Ik kan je wel goede mest bezorgen. Gezien de afstand zal de vergoeding wellicht niet de hoogste zijn maar dan heb je wel eerlijk geproduceerde mest. 😄
oldhuus
@George
Je kunt toch ook dikke fractie aanvoeren, moet je alleen nog een mestverspreider hebben.
BoerBart
@George
Je laat altijd varkensmest komen, maar organische stof in rundveemest is hoger.
Door het mestscheiden moet het voor je toch mogelijk zijn om zowel p als n precies op te vullen.
Misschien is die dikke mest voor je erg interessant. Je hebt door je lage p normen nu extra fosfaat ruimte op je percelen. Stikstof blijft echter maar 170kg.
Ik adviseer wel om een zelf een monstertje te nemen, want je wordt genept waar je bij staat.
Nick83
Quote:
@George: Ik ben hier ongelooflijk verschrokken van de grondanalyses. Ik heb 32,2 ha laten onderzoeken. Een kleine 3 ha niet laten onderzoeken omdat deze geruild is met aspergeboer. Op 17 ha een PW getal lager dan 25 op 8 ha grasland een pal getal van 34 en 7,2 ha een PW getal van 51.
Ik mag (moet) dus een hoop fosfaat aanvoeren.

Wij zitten nog veel lager, 5 ha zelfs fixerd. Moeten afvoeren voor de stikstof en daar gaat dan ook fosfaat me weg. Wat doe je dr tegen? Mestscheiden en dan dunne fractie afvoeren? Kost veel en schijnt tegen te vallen hoeveel extra N er in de dunne fractie zit. Maar als iemand een interessante rekensom voor me heeft: ik hoor het graag.

Ondanks lage P in de grond hier overigens wel 11 ton ds per ha met gemiddeld over hele jaar 178 RE.
+2
Gewoon de normen verhogen , hoe simpel kan het zijn, en het niet bestaande/gecreeerde probleem is opgelost.
henkes
Breng die mest allemaal maar den haag

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en mestverwerking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
5