Bermmaaisel als meststof

Melkveehouder Wim van de Heijning uit Hulst (ZL) zocht een oplossing voor het bermmaaisel wat aan de slootkant blijft liggen. Dit zorgt namelijk voor extra uitspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater. Binnen het project Koeien en Kansen experimenteerde hij met het composteren van het slootmaaisel. De compost met voedingsstoffen en organische stof wil de veehouder in voorjaar over zijn land rijden. 

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Doe zelf mee met pilot 'levendige boerensloot' en mooie oplossingen voor sloot/berm maaisel zijn welkom, nu heb ik op de deelnemende percelen de kant alleen diep gemaaid en omhoog geharkt
cs-agrar
Quote:
@arjan_kok: alleen diep gemaaid en omhoog geharkt

Als je leven in die sloot wil moet je het naar beneden harken
arjan_kok
Het waterschap denkt daar anders over en ik denk dat ze gelijk hebben , het is maar net wat je onder 'leven' verstaat!
+2
weurding
Quote:
@cs-agrar: leven in die sloot

afrastering weghalen! 😃
cjw73
Doe ik en andere veehouders hier in de buurt al jaren. In de herfst gelijk op de kieper en in het voorjaar over de maisbouw met de breedstrooier.
Hier staat altijd veel riet in de sloot en daar kun je anders ook niet veel mee.
+1
jan w
Het is per provincie verschillend. In Gelderland is het verboden om het op te laden en het te vervoeren. Dan wordt het beschouwd als afval.
Voor de slootkant cq maaipad, zou het veel beter zijn dat de rommel die eraf komt werd gecomposteerd. Op die manier verschraal je de slootkant, waardoor je minder last hebt of krijgt van onkruid. Bij ons is de slootkant ene zuring bende.
Marco de 1ste
Met gratis blik plastic en glas.
henkes
Als je meer leven in de sloot wil moet je er wat meer fosfaat in de sloten zijn te schoon krijg je dood water .
hij moet er een paar tank mest overheen blazen en door mengen deden wij ook altijd met bermmaaisel
arjan_kok
Probleem is vooral dat sloten 'dood' zijn door te weinig diepte en eenzijdige plant groei, misschien wel meer vis maar weinig biodiversiteit, helaas voor velen is zo schoon mogelijk water de norm tegenwoordig !
Dul65
Wij laden het in Gelderland gewoon op de kieper . Met goed vinden van het waterschap.
+1
cs-agrar
En dan? Wachten tot kipper vergaat?
weurding
Inruilen voor een jeweetwel 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , koeien , voorjaar , compost , melkveehouder en meststof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1