Illustratie van: deutz661

Controle op fysieke eindvoorraad mest

Op maandag 25 Januari kreeg een collega controle op zijn fysieke eindvoorraden mest door 2 mensen van AIVD. Dit met de vraag wat zijn opgave wordt met aanvullende gegevens. Collega veehouder antwoord wat hij van plan was op te geven,(uitgerekend door zijn adviseur).
Na het opmeten kreeg hij te horen dat er, na aftrek mestproductie na 1 Jan wel 500 ton drijfmest meer aanwezig is.....
Veehouder maakt zich er niet zo druk om want denkt beter te veel dan te weinig in de put, (dan zou hij in voorgaand jaar teveel aangewend hebben). Hij heeft de berekende eindvoorraad op gegeven, vraag is hebben jullie wel es gehoord dat dit vaker gebeurt. Iedereen geeft toch de berekende voorraden op? Anders zou je met een Bex-voordeel niet minder op kunnen geven?

Deel dit topic

Reacties

dorpsrandhoeve
Dan is mijn eerste vraag die in me op komt: Hoeveel vee heeft hij. En wat is de voorraad die hij in zijn put heeft volgens zijn eigen berekening/schatting.

Als de nvwa daar namelijk minder dan 10 % langs zit dan denk ik dat je dit kan gooien op een inschattingsfout.
dorpsrandhoeve
Maar als je natuurlijk niet in je put hebt wat je opgeeft dan heb je wel wat uit te leggen denk ik.
+1
spotmelker
Lijkt me toch lastig voor de AIVD (geen NVWA?) om zoiets vast te stellen, afgezien van spoel/lekwater had ik pas na Sinterklaas de koeien volledig binnen, dus de periode tussen het uitrijverbod (normaal 1 sept) en het volledig opstallen komt er van de berekende én geproduceerde voorraad maar een deel in de put terecht.
+6
Freriks
Quote:
@spotmelker: afgezien van spoel/lekwater had ik pas
dat gedeelte kunnen ze inderdaad niet natrekken, of ze moeten ook monsters gaan nemen. Mestvoorraad wordt pas een probleem als de voorraad op papier groter is dan de mestopslag 😄
jani
Ja NVWA mag ook
aukevd
2 jaar terug controle gehad op alles , ook op aanwezige mest. tussen mijn opgave ( gemeten) en wat zij maten en terugrekenden zat 100 kuub tussen in mij voordeel. Geen probleem
yeti
Aantal jaren geleden zou ik met voordeel BEX een berekende voorraad moeten hebben van amper 100 m3. Heb toch maar 200 M3 meer opgegeven.
Dat krijg je met die theoretische benaderingen, spoelwater in de mest, natte of juist drogere rantsoenen etc etc. Lijkt me dat de NVWA niets kan maken, zolag geen mestmonsters worden genomen en dan nog niet....
+1
Wiebren
Ga er maar van uit dat ze er niet toevallig waren
dorpsrandhoeve
Nou Wiebren, tegenwoordig doen ze wel vaker zulke kleine bezoekjes. Voermonsters, 2 koeien zien of ze er zijn en of ze oormerken in hebben enz. Gewoon kleine steekproefjes. Ook met mestvoorraad zal dat zo zijn. Zoals ik eerder al aangaf, als je dan b.v. 5000 m3 opgegeven hebt, en je hebt de helft zitten dan heb je wat uit te leggen.

Over 100 of een paar 100 m3 zul te niet zoveel horen.

Het is natuurlijk wel zo dat als je een hele jaarproductie in je voorraad hebt zitten je er wel om vraagt.
+1
ijssel
Je zal maar bij nvwa werken en vervolgens strontputten moeten opmeten,wat een armoe in dit land.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ijssel: wat een armoe in dit land

Juist een teken van rijkdom. Er worden activiteiten verzonnen om een deel van de beroepsbevolking het idee te geven dat zij hun brood daadwerkelijk verdienen.
brabo
Met het schuim tot boven de roosters, wordt het wel lastig meten voor die mannen. Of hebben ze ook een persluchtpak bij?
dorpsrandhoeve
Het moet allemaal natuurlijk ook niet te makkelijk zijn.
+1
de hoef
Quote:
@brabo: met het schuim tot boven de roosters,

daar gooien ze je diesel tank op leeg, en meten maar
George
😄
meelezer10
Quote:
@brabo: met het schuim tot boven de roosters, wordt het wel lastig meten voor die mannen

Dat is nou precies de reden waarom de controleurs op 500 kuub extra kwamen. 😄
hans1980
Heb mestvoorraad destijds opgegeven en putinhouden na bouwtekeningen,
mestvoorraad > de onderste 30-40cm krijg ik niet uit de put heb deze wel als voorraad bestempeld is dat o.k.?
Probleem kan ook zijn lekke puten of water in de mest door lekkende waterbaken en/of ondergrondse leidingen.
Putten hier zijn ook moeilijk te meten niet 1 stal met 1 diepte maar door elke keer aanbouw verschillende dieptes en boxen/voergangen die wel/niet onderkelderd zijn = best moeilijke berekening !
+1
Wilbert
Quote:
@hans1980: Probleem kan ook zijn lekke puten

Dat zou ik niet als mogelijke oorzaak opgeven bij de nvwa...
koeboer
Hier in het aardbevingsgebied in noord Groningen is onderzoek gedaan naar lekke kelders.Het blijkt dat er alleen water in stroomt en geen mest uit.Ook werd vastgesteld dat er vrijwel geen waterdicht gemetselde kelders zijn. Voor de gestorte kelders die lek zijn geworden is na 2 jaar nog geen oplossing.
pieta
Dat is toch juist gunstig aanwenden met een deel water erbij. 😄 En heb je een waterdichte put dan zou je eigenlijk nu uit moeten rijden omdat het water nu al op het land is. 😄
voer adviseur
@koeboer
Als je put lek is wordt je bedrijf stil gelegd door de milieu dienst die weer samenwerkt me de NVWA zou dit maar niet hard op zeggen.
+1
spotmelker
Quote:
@hans1980: lekke puten of water in de mest door lekkende waterbaken en/of ondergrondse leidingen.
Ik mix niet tot de put ruim half leeg is en meng bij het dikke (in 2015 3,9 kg N en 1,9 kgP/M³)voorzover ik deze niet afvoer een partij slootwater. Ik heb dus meer volume maar een betere en schonere werking.
josl
Jani, een bexvoordeel betekent meestal lagere gehaltes in je mest. het is niet zo dat een koe minder volume produceert als ze efficiënter met mineralen gevoerd wordt. Dus geef je afwijkende gehaltes op in de mest icm werkelijk volume
pieta
Volgens mij kunja niet zomaar andere gehalten opgeven. Een nadeel is dat elke keer als de normen voor code 14 worden verlaagd je bij standaardgehalten je voorraad in kg N en \p ziet afnemen. En een slimme boer voert natuurlijk de mest met gehalten af.
arjan_kok
Het dunne het land op in het voorjaar en het dikke afvoeren gaat soms best alleen als stikstof plaatsings ruimte eerder vol is kan dat weer minder handig uitpakken
voer adviseur
Je eindvoorraad moet ook daadwerkelijk in de mestput zitten volgens de wet. Dit zou betekenen dat waar neer je adviseur berekend dat er in januari 500 ton mest in de eindvoorraad moet zitten. je bijvoorbeeld de koeien al in augustus zou moeten op stallen om die eindvoorraad te halen. Het is niet zo dat je kan zeggen ik heb de koeien tot november buiten laten lopen. en dat je daardoor minder voorraad heb. Want dan heb je ook gewoon over bemest wie de mest op het land gooit maakt namelijk niks uit voor de gehaltes die op het land mogen. Dit is de theorie zorg dat het in de praktijk een beetje geloofwaardig is en dan kom je een heel eind. Had vorige week nog controle bij een klant en die nvwa er vroeg of er een peil stok aanwezig was .(is namelijk verplicht)
+1
pieta
Quote:
@voer adviseur: er een peil stok aanwezig was .

Tuurlijk is die aanwezig. Zit momenteel even in de melktank. 😄
+1
vofjagtenberg
Hoop ik wel dat je hem goed schoonmaakt, anders zit je met 'zwarte' melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , drijfmest , mestproductie en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
11