Renteswap: het had een mooi instrument kunnen zijn

Het swapverhaal duidelijk uitgelegd:

Als er twee ruilen, moet er één huilen. Dat oude spreekwoord lijkt perfect van toepassing op de problemen van het midden- en kleinbedrijf (MKB) met rentederivaten. ABN Amro gaat nu een aantal MKB-bedrijven compenseren die een swaptransactie hebben afgesloten.

Wat is er nu precies aan de hand met deze swaptransacties? Tijdens en vlak na de kredietcrisis leken de rentes in eerste instantie fors op te lopen. Veel (kleine) ondernemers hadden leningen met variabele rente of leningen met vaste rente die ze op (korte) termijn zouden moeten verlengen.

Bij een stijgende rente zouden de rentekosten voor deze bedrijven sterk stijgen. De banken hadden een oplossing: de renteswap. Een bedrijf met een variabele rentelening kon die ruilen tegen een vaste rente. Als de rente conform de toenmalige verwachting zou stijgen, was dat een mooie ruil.

Meer: iex.nl/Column/171236/…=

Deel dit topic

Reacties

+1
Freriks
Ach ja, iedereen wilde toen meedoen met de mode. Klinkt natuurlijk reuze interessant als je op de verjaardag kunt melden dat je een renteswap hebt. Ook al heb je geen flauw benul waar je je handtekening onder hebt gezet.
George
Quote:
@Freriks: Klinkt natuurlijk reuze interessant als je op de verjaardag kunt melden dat je een renteswap hebt.

Zijn dat tegenwoordig de interessante verhalen op een verjaardagsfeestje? Tijden zijn duidelijk aan het veranderen. In mijn vriendenkring weet waarschijnlijk niemand wat een swap is en dat is ook beter zo.
+1
Cornelis
Quote:
@George: ijn vriendenkring

Fietsenmakers? 😄
+1
George
@Cornelis
Die hebben geen swap nodig.
+1
Freriks
Jonguh, ik heb het over de tijd dat ze in de mode waren.
Er is ook een tijd geweest dat iedereen heel interessant deed over beleggingen, short gaan, een putje kopen etc. daar hoorde dit ook bij. Kon je als boertje tussen burgers mooi meepraten.

Trouwens, ik heb ze nooit gehad.
George
Quote:
@Freriks: heb het over de tijd dat ze in de mode waren.
Er is ook een tijd geweest dat iedereen heel interessant deed over beleggingen, short gaan, een putje

Ja je zit dan tussen ander volk dan ik.....
Cornelis
@GeorgeOnthoud nou maar: niets is wat het lijkt.
Frans1
Quote:
@Freriks: Ach ja, iedereen wilde toen meedoen met de mode

Gelukkig niet
storm
Zoals Freriks het stelt zo is het wel. Iemand in mijn kennissenkring begon er ook eens over dat de Rabo hem een cap of SWAP had voorgesteld en wat ik daar van vond?
Ik kon er niks van vinden want wist niet wat het was en toen even later kwamen ze ook bij mij. Maar gelukkig begreep ik de relatiebeheerder niet en als ik het niet begrijp teken ik nergens voor.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rente , lening en abn amro geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN