Verwarrende tijden

In het ledenblad van FrieslandCampina "Melk" onder de titel "Verwarrende tijden" een analyse van de huidige situatie op de melkmarkt van zuivelanalist Mark Voorbergen. Volgens Mark is het lastig voorspellen wanneer er een ommekeer komt op de zuivelmarkt, omdat onzeker is hoe hard er in Noord-Europese regio's wordt door gemolken nu er geen quotering meer is. Want zo stelt onze Mark: "De ruim 10% stijging waar we hier in Nederland op zitten, en de ruime 25% stijging in Ierland wegen best zwaar op de wereldmarktbalans".
Pardon, nu dacht ik dat alle zelfbenoemde experts de afgelopen jaren toch uit den treure hebben herhaald dat die extra melk die wij hier in Nederland zouden produceren echt geen enkel effect zou hebben op de melkprijs, gezien de enorme wereldwijde melkproductie! Of waren ze misschien even vergeten dat de melkprijs vooral bepaald wordt door de wereldmarkt, die slechts een klein percentage van de totale wereldmarktproductie betreft?? En dat de exporterende landen zoals Nederland daar nou net wel veel invloed op hebben....?
Inderdaad, het zijn verwarrende tijden!

Deel dit topic

Reacties

Campagne
Zelfbenoemd zuivelanalist? Ziet nu pas dat alle productie-uitbreiding in de EU de (voorheen beperkte) wereldmarktvolumes van melk volledig overspoeld?
En weet niet te voorspellen wanneer het beter zal gaan op de zuivelmarkt?
Zolang alle volume van stoppers nog volop overgenomen wordt door vrolijk voortmelkende collega's, en zolang meer melken nog wordt gezien als oplossing voor de zakkende melkprijs, en zolang banken financieel failliete bedrijven laten voortproduceren, zolang zal het niet beter worden.
arjan_kok
Quote:
@Campagne: zolang banken financieel failliete bedrijven laten voortproduceren,

niet zo hard vriend! banken kunnen weinig anders
arjan_kok
Quote:
@Campagne: En weet niet te voorspellen wanneer het beter zal gaan op de zuivelmarkt?
Zolang alle volume van stoppers nog volop overgenomen wordt door vrolijk voortmelkende
wat denk je zelf van de vooruitzichten ?
Campagne
Ik wil je mijn vooruitzichten wel vermelden, maar ik wacht toch even op de voorspelling van Mark hierboven. Laat hem ook maar werken voor z'n geld. Hij krijgt er meer voor dan ik.
pieta
@Campagne
Ik denk wel dat we met beide voorspellingen niets kunnen. 😄
Campagne
@pieta, voorspellingen doen er toch niet toe, de wens is immers wel vaker de vader van de gedachte.
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: voorspellingen doen er toch niet toe

Enige wat er toe doet is de werkelijke prijs, daar moeten de rekeningen mee betaald worden, de rest is leuk voor discussie forumpjes (en voor sommigen om financieringen mee los te peuteren, toekomstige langjarig gemiddelde melkprijs van 34.5 cent, alleen tot 2020 niet boven de 32 cent, wie dat nog begrijpt ??.
+2
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: wie dat nog begrijpt

Ze bekijken dat over tien jaar. Dus van 2010 tot 2020. Snap jij het nu jan? Is toch niet zo moeilijk om iets recht te l.llen.
tonny60
Een jaar geleden was voorspellen blijkbaar niet zo moeilijk want toen kon de markt alle melk aan en moest het quotum eraf.Stelletje oplichters.
+1
groeier
Kan over enkele maanden ook best mee gaan vallen.
+2
cs-agrar
De 60ct/KgM komt elke dag dichterbij! Zo, en da's mijn voorspelling
+2
George
Quote:
@cs-agrar: de 60ct/KgM

M=Mais? 😄
+1
George
Quote:
@groeier: Kan over enkele

De Hoef zou zeggen: Alles Kan behalve Wim Kan niet meer. 😄
Coen
Als 20% van de melkveehouders in vml. Oost-Duitsland er de komende maanden de brui aan gaat geven kan het perspektief in de zuivelmarkt in EU ook zomaar omslaan 😄
brabo
@Coen
waarom verwacht je dat juist die veehouders daar stoppen. Volgens mij kunnen ze het daar juist makkelijker uitzingen dan wij hier. Hun kostprijs ligt nogal een stukkie lager
+2
Coen
@brabo , ga daar eerst maar eens kijken en nader onderzoek doen.
George
Quote:
@Coen: daar eerst maar eens kijken en nader onderzoek doen.

Zou men er daar zoveel slechter voor staan als hier Coen?
Je hebt een berichtje op agrarheute gelezen. Die Duitsers lezen hier op Boerderij dat er steeds meer melkveehouders onder Bijzonder Beheer vallen.
+2
cs-agrar
Quote:
@brabo: Hun kostprijs ligt nogal een stukkie lager

Dat gaat je tegenvallen. Opbrengst is daar vaak ook lager
George
Quote:
@cs-agrar: Dat gaat je tegenvallen. Opbrengst is daar vaak ook lager

Dan blijft het hetzelfde. 😄
hans1980
@George
ongeveer 1 : 40 boeren in bijzonder beheer
bij varkenshouders is het 2 : 1

dus we kunnen nog ff !!
+1
George
@hans1980
Boekhouder had het er toch al redelijk druk met dit soort klanten uit de zeugen- én melkveehouderij. 2 op 1 ? Hoe werkt dat?
hans1980
@George
sorry bedoel 66% in bzb
George
Quote:
@hans1980: sorry bedoel 66% in bzb

Ik geloof er niet veel van eerlijk gezegd.
hans1980
@George
wordt in het openbaar ook niet veel over gesproken, veel bedrijven invarkenssector blijven met restschuld zitten het is ook voor de rabo/abn beter deze bedrijven door deze financieel moeilijke tijd te loodsen maar soms zal dat niet lukken
brabo
Quote:
@Coen: ga daar eerst maar eens kijken en nader onderzoek doen

ik ben er een paar jaar terug al geweest.
De indruk die ik toen had was dat er er toch allemaal vrij gemakkelijk boeren was. Grote percelen met goedkope pacht, goedkope arbeid en redelijke efficiënte huishouding. Dus daar kon wel geld verdiend worden.
Alleen het sociale leven stelt daar niks voor, nergens een kroeg of sportpark in het dorp te vinden. Om ergens een biertje te gaan drinken kon je alleen maar in een grote stad terecht die vaak op een uur afstand of meer ligt.
Coen
@brabo , ga nu nog maar weer eens kijken, ben er vorige week nog geweest en dan zie en hoor je schrijnende verhalen op diverse melkveebedrijven uiteraard uitzonderingen daargelaten.
hans1980
@Coen
hoe komt dat dan verklaar je nader?
alles goedkoop en dan toch armoede??

zijn we in NL dan echt superboeren die op grond van 6-8 euro/m2
kunnen boeren 20 euro/m3 stront kunnen betalen een pacht aankunnen van 1500 euro en werken met duren lonen en gewone blanke diesel?
+1
cs-agrar
Quote:
@brabo: nergens een kroeg

Weet je wel zeker dat je in oosten van Duitsland was?
brabo
@cs-agrar
we waren bijna tot aan de poolse grens dus hoe oost wil je het hebben
+1
Frans1
Quote:
@George: M=Mais?

Gevat George 😃
brabo
Quote:
@Coen: schrijnende verhalen

de enigste "schrijnende" verhalen lagen op het sociale vlak. De kinderen van de lang geleden geëmigreerde nederlanders willen er niet blijven en trekken weer terug naar NL
cs-agrar
Quote:
@brabo: bijna tot aan de poolse grens

En nog geen kroeg??
+3
Frans1
Quote:
@brabo: willen er niet blijven

Kan me daar wel iets bij voorstellen
Coen
@hans1980 , hier kun je dus niet spreken van een crisis als er nog zoveel voor grond (in pacht en bij koop) wordt betaald, uitzonderingen natuurlijk daar gelaten.

het grootste probleem is water, voor goede voerproducties heb je water nodig --> op zelfvoorzienende en gesloten bedrijven regelmatig > 15 cent voerkosten met uitzonderingen > 20 cent 😞
daarenboven zijn er zuivelfabrieken die > 5 cent minder uitbetalen dan RFC, ook de arbeidskosten per kg melk vallen elke keer weer tegen 😞
+1
spotmelker
Quote:
@brabo: waarom verwacht je dat juist die veehouders daar stoppen.

Als je over een flinke oppervlakte toeslag beurt waarom zou je dan nog aan die pleuriskoeien gaan lopen trekken waarmee je netto nog minder overhoudt?
kanniewaarzijn
Quote:
@hans1980: zijn we in NL dan echt superboeren
Superboeren met oogkleppen op. Vergeet niet dat bij velen vooral de eerste tak (waardestijging van de grond) nogal lucratief was. Inmiddels komen er velen achter dat al het gratis verkregen vermogen in een bodemloze put gestort is.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@kanniewaarzijn: waardestijging van de grond

Daar hoef je geen koeien voor te melken, dat gaat vanzelf.
kanniewaarzijn
Quote:
@jan is hobbyboer: dat gaat vanzelf.
Net als dat het vanzelf in menig bodemloze put is verdwenen.



Reageer @jan is hobbyboer
reality
@jan is hobbyboer
En zelfs zonder grupstal 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@kanniewaarzijn: Net als dat het vanzelf in menig bodemloze put is verdwenen.

Da's niet waar, als ik lees hoeveel moeite Jack moet doen om z'n zuur verdiende centjes in fosfaatrechten en bakstenen weggestopt te krijgen, gaat dat lang niet vanzelf. Bij grond waren er jaren dat zelfs ik ineens een ton meer vermogen had na een jaartje met bijna alleen maar comploeteren. Eigenlijk best oneerlijk.
Frans1
@jan is hobbyboer
Dit is natuurlijk allemaal lekker achteraf lullen,dat het zo gelopen is heb jij gewoon geluk mee,heb jij niks aan gedaan
+1
spotmelker
Quote:
@Frans1: heb jij niks aan gedaan
Jan heeft wel een keuze gemaakt, doen we eigenlijk allemaal en soms komen we later tot de ontdekking dat het een heel (on)gelukkige was.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: dat het zo gelopen is heb jij gewoon geluk mee

Dat heb ik ook nooit ontkend, veel ondernemerschap en ambitie zit er bij mij niet in. Ik rommel maar wat aan, maar ben daar redelijk gelukkig mee, daar gaat het uiteindelijk toch om in het leven, dat je de tijd beetje plezierig doorkomt.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Jan heeft wel een keuze gemaakt

Nix doen is ook een keuze.
+2
spotmelker
@jan is hobbyboer Ik was/ben nogal eigenwijs en ben tegen alle (bank, boekhouder, verpachter) adviezen in gegaan. Ik ben er nog steeds en schat zo in dat ik het nog wel een poosje met plezier uitzing.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: nogal eigenwijs

Dat is eigenschap die bij de gemiddelde prikker nogal ruim vertegenwoordigd is 😄
+3
spotmelker
@jan is hobbyboer Anders zou het ook saai worden hier.
Frans1
Quote:
@spotmelker: Jan heeft wel een keuze gemaakt, doen we eigenlijk allemaal en soms komen we later tot de ontdekking dat het een heel (on)gelukkige was

Dat is hem ook wel gegund,maar als Jan wel een kind had gehad die graag het bedrijf voort had willen zetten was het bij hem ook heel anders gelopen waarschijnlijk,behalve de grondprijsstijging.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Dat is eigenschap die bij de gemiddelde prikker nogal ruim vertegenwoordigd is

Gelukkig wel,dat maakt het juist gezellig hier 😄
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Nix doen is ook een keuze.

Klopt,maar als meer mensen die keuze hadden gemaakt was die minder goed uitgevallen
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Dat is hem ook wel gegund,maar als Jan wel een kind had gehad die graag het bedrijf voort had willen zetten was het bij hem ook heel anders gelopen waarschijnlijk,behalve de grondprijsstijging.

Dit bedrijf is niet rendabel voort te zetten, dus enige wat ik jongen had kunnen meegeven was zakje geld om het ergens in het buitenland te gaan proberen. Krampachtig vasthouden aan boeren in NL op een onrendabele locatie zie ik helemaal niet zitten. We hebben geen boerderij die al 500 jaar in de familie is, dus die emotionele binding met boerderij of streek heb ik ook helemaal niet. Eventuele opvolger zou, met een beetje hulp, zelf z'n plan maar moeten trekken. Wordt ie kerel van.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Klopt,maar als meer mensen die keuze hadden gemaakt was die minder goed uitgevallen

Tja, maar dat is met alles zo, als als als......... Gezien het karakter van de sector hoef je je daar niet zoveel zorgen over te maken.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: hoef je je daar niet zoveel zorgen over te maken

Dat doe ik dus ook maar niet. Het elfde gebod zeggen we hier : Red oe
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: We hebben geen boerderij die al 500 jaar in de familie is

Wij ook niet hoor,opa is op deze plek begonnen, ook geen logische plek,maar intussen toch een mooi hoekje grond om de stal,nadeel is dat daar een paar landwegen tussendoor lopen,maar daar redden we ons mee met een paar linten over de weg
+2
Wat wel zeker is dat deze melkwinter een dag langer duurt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , ierland , melkmarkt , zuivelmarkt en wereldmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1