Gaat de Paus de melkveehouderij redden ??

boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

Verschil tussen retail en boerenprijs veel te groot.

Deel dit topic

Reacties

+1
George
Ik heb de paus in September ook al gezien. Maar ik kon hem niet verstaan. Zijn toespraak zal ook wel niet over boeren hebben gegaan toen. 😄
Freriks
Je hebt hem niet verstaan en toch denk je te weten dat hij het niet over boeren heeft gehad? :?:
+1
weurding
Wat reageer jij geprikkelt, tís bijna weekend 😄
+1
Freriks
@weurding sorry hoor, ik was vooral verbaasd. Zo zie je maar weer hoe een opmerking soms anders gelezen wordt dan bedoeld.
George
Quote:
@Freriks: en toch denk je te weten dat hij het niet over boeren heeft gehad?

Ik zei toch dat ik hem niet kon verstaan. Maar wees eens eerlijk , zou jij denken dat hij half september toen ene G uut B daar was de paus toevallig over boeren heeft gesproken. 😄
Freriks
@George als hij zou weten dat jij er bij was waarschijnlijk wel, toch? 😉
jan is hobbyboer
Quote:
@Freriks: @George als hij zou weten dat jij er bij was waarschijnlijk wel, toch?

Ik vind deze paus wel een ruige vogel, vooral toen ie daar in Amerika in z'n Fiatje 500 rondtufte tussen al die grote bolides. Ook vond ik het wel stoer dat ie tussen de grote graaiers daar (in Amerika gaat geld een heel eind voor het geloof) vrolijk een betoog zat te houden tegen materialisme. Lijkt me dat deze paus nog wel redelijk oprecht is, vorige had ik meer m'n twijfels over. Verder vind ik het vooral veel folklore, zo'n paus.
+1
hans van toos
Baat het niet dan schaad het niet!
Tinus
Ik dacht even dat ik een artikel van De Speld aan het lezen was..

Quote:
'Vladimir Putin was geen optie en president Barack Obama heeft bijna zijn ambtsperiode er op zitten. Dan blijft de paus over.'

Serieus?

Quote:
'De overschotten die hier geproduceerd worden komen onder meer daar terecht. Daar worden ze tegen veel lagere prijzen dan de lokale producten aangeboden en vormen een oneerlijke concurrentie.'

Hoezo is dit 'oneerlijke' concurrentie?
+3
sorry
Er zijn hier arme sloebers(de hebzucht is groter dan hun bezit) die eu subsidie krijgen (2 - 3 x modaal inkomen )en doodleuk zeggen dat ze voor wereldmarktprijzen kunnen produceren
Noem je dat eerlijke concurrentie?
+5
pieter p
Ik snap niet waarom het zo moeilijk gedaan wordt, de gehele export wereldmarkt stop zetten en alleen produceren voor eigen Europa.
Idereen zal een stuk minder koeien melken, maar wel voor een normale prijs, die wereldexport verknoeit de melkprijs hier, terwijl de retail haar marge's vergroot.
+2
tonny60
Pieter P,jij snapt het precies.En Albert Jan Maat is nog wel voorstander van het vrijhandelsakkoord met Amerika TTIP ,waardoor het voor de Europese boeren nog moeilijker wordt een eerlijke boterham te verdienen om maar te zwijgen over de boeren in de derde wereld landen
Freriks
Blijf dromen. Is wel naar wakker worden als productie in Nederland 30% moet krimpen en we vervolgens import niet kunnen tegenhouden.
+5
Campagne
Bijna 10% van EU melkproductie werd ook al in quotum_tijdperk op de wereldmarkt verkocht. Deze hoeveelheid is bijna de helft van de totale N. Zl. productie. Valt dit weg, dan hebben de VS en NZl wel andere markten te beleveren, zouden ze dit al kunnen produceren. En arme landen zouden hun melkproductie kunnen behouden, danwel uitbreiden. En waarom zou de prijs in de EU niet stijgen tot ver boven de 50 cent, de consumenten betalen al lang veel te weinig voor topkwaliteit voeding. 30% krimpen, veel minder kosten, stress weg, tijd voor je familie, en meer inkomen. Nee, dat willen we toch niet?
Freriks
@Campagne Dat willen we misschien wel. Maar Europa wil op veel terreinen blijven exporteren. Denk aan auto's, diensten en kennis op gebied van watermanagement etc. Willen we dat kunnen blijven doen, dan is er toch een soort van uitruil van belangen. De landen buiten Europa willen dan ook kunnen profiteren van toegang tot de Europese markt. En ik denk dat landbouwbelangen dan niet bovenaan het lijstje staat van beschermde sectoren.
En dan zijn er nog genoeg politici en actiegroepen die vinden dat ontwikkelingslanden met hun landbouwproducten vrij toegang moeten hebben tot de Europese markt.
Campagne
@Freriks, Andere landen zouden wel kunnen exporteren naar de EU, maar die hoeveelheid kunnen wij dan exporteren. Het gaat om volumebeheersing. Dit zul je nooit aan de politiek kunnen overlaten, die willen alleen wat de handel wil, veel produceren en exportern, tegen elke boerenprijs. Creeer gewoon een beperking, samen als EU boeren met een EMB als boerenbelangenbehartiger, en zet de politiek en de multinational buitenspel. Dit of de boerenafvalrace, waar ook de overblijvers zwaar blijvend letsel aan zullen overhouden.
arie.j
Quote:
@Campagne: Het gaat om volumebeheersing. Dit zul je nooit aan de politiek kunnen overlaten

Waarmee je dus zegt dat zoiets nooit zal gebeuren.
In Nederland kijkt dan in ieder geval zeker 90% alleen naar de buurman, n andere landen zal het wel niet zoveel beter zijn.
Campagne
@arie.j, 90% zal zeker naar de buurman kijken, daarin heb je gelijk. Dat wil dus ook zeggen dat zeker 90% van de melkveehouders door wil.
Nu wil het geval dat LTO, en ook buitenlandse "boerenvertegenwoordigers" al aan hebben gegeven dat binnen 10 jaar de helft van de boeren zullen zijn verdwenen.
Voor de politiek zal dit weinig betekenen, hun zijn iov het grootindustrie slechts geinterresseerd in volumes, en daarover maakt men zich ook dan nog geen zorgen, daarvoor zorgen de financieerders wel.
Ik geef om de mensen, wat de boeren zelf willen, en dat is niet waar het op aan gaat. Wil men een andere kant op, dan zal er snel iets moeten gebeuren, dat is alles wat ik zeg. En of het haalbbar is hangt slechts van de boerensector zelf af.
+1
arie.j
Quote:
@pieter p: Ik snap niet waarom het zo moeilijk gedaan wordt, de gehele export wereldmarkt stop zetten en alleen produceren voor eigen Europa.

Ook voor de babyvoeding naar China?
Je vergeet wel om de grenzen te sluiten voor de import.
Of denk jij dat dat de handel en Retail hier geen zuivel uit Nieuw-Zeeland of de VS wil hebben?
Zoiets is geen besluit van melkveehouders maar van de politiek.
De Paus is één van de laatste die daarover te beslissen heeft.
Vind het maar een absurd gedoe, is dit een beetje uithuilen bij gebrek aan iemand anders die luisteren wil?
buorman
Het absurde is dat het mij geeneens verbaasd.
Maar Sieta past wel heel goed in het plaatje van de altijd maar klagende boer, zelf als er leuk verdiend kan worden.
+3
arie.j
Quote:
@buorman: Het absurde is dat het mij geeneens verbaasd.

Wanneer LTO naar de Paus ging om zijn politieke macht aan te wenden,
dan zouden de leden massaal aan het gezonde verstand bij LTO gaan twijfelen
Van DDB kun je echter alles verwachten en de NMV is blijkbaar ook al niet wijzer.
+2
pieter p
Quote:
@arie.j: Ook voor de babyvoeding naar China?
Je vergeet wel om de grenzen te sluiten voor de import.
Of denk jij dat dat de handel en Retail hier geen zuivel uit Nieuw-Zeeland of de VS wil hebben?

China hoeft over een tijdje echt niet meer in te voeren, ze worden helemaal zelfvoorziend. Ze kopen overal grond en dan komen de gebouwen en koeien ook wel.
Nee zuivel uit Nieuw-Zeeland hebben we hier niet nodig, andersom ook niet. Melken kan men bijna overal op de wereld en dan is het onzin om er kilometers mee te slepen.
Uithuilen doe ik niet, als het blijkt dan ik niets meer ga verdienen in de toekomst, gaan we wel wat anders zoeken om een inkomen te hebben.
Koeien houden en melken doe ik graag, maar niet als vrijwilliger.
arie.j
@pieter p
Dat China zelfvoorzienend wordt, dat denk jij maar.
Er is geen aanwijzingen voor
Ze willen niet voor het grootste gedeelte afhankelijk van import zijn , en de nog steeds groeiende zuivelconsumptie alleen maar uit het buitenland halen
Maar dat is wat anders dan een streven naar zelfvoorzienend.

Melken kun je inderdaad overal, maar in het ene gebied zijn de kosten wel het dubbele dan in het andere gebied.
Terwijl transport niet zo gek veel kost.
Wij kunnen hier ook druiven telen en zorgen dat Franse wijn of helemaal uit Zuid-Afrika niet meer nodig is.
Maar dat kost ook te veel
Nu is er onevenwichtigheid doordat het aanbod na quotering met een schok toeneemt, en de afzet door allerlei politiek en economische redenen onder druk staat.(Rusland, olielanden)
Maar als er geen grote oorlogen komen of andere wereldwijde rampen is de verwachting dat binnen een paar jaar er een nieuw evenwicht komt.
Geen DDB prijzen van 50 cent voor de normale melk, wie daarop wacht kan beter ophouden, maar wel meer dan op heden.
Afzet naar China en Azië moeten we echter houden , dat brengt veel geld op.
+1
Campagne
@arie.j
de boeren zijn gek gemaakt met het China haleluia verhaal, onbeperkte afzet werd gepredikt tegen goede prijzen. Door de handel wordt nog steeds veel geld verdient, waar ook tegen welke prijs verkocht wordt, maar hoeveel heeft het China sprookje de melkveehouders zelf intussen gekost?
arie.j
Quote:
@Campagne: hoeveel heeft het China sprookje de melkveehouders zelf intussen gekost?

Of jij gek bent gemaakt weet ik niet.
Maar sprookjes heb ik nog niet van gehoord.
Verder heeft China niets gekost maar wel tot heden een berg geld opgebracht en brengt dat nog steeds op.
Campagne
@arie.j, over wie praat je? Gemaakelijk, wanneer je de inkoopprijs altijd aanpast aan de verkoopprijs.
arie.j
Quote:
@Campagne: over wie praat je?

Over FC bijvoorbeeld, en dan heb je het voor Nederland over 2/3 van de melkproductie.
Hun winst komt voor een groot gedeelte uit Azië, en China niet in het minst.
Verlies is alleen iets uit de dikke duim .
Eerste halfjaar 2015 daar een zeer sterke winstgroei
--Hoewel ik mijn twijfels krijg of jullie wel een eerlijke discussie willen, toch hieronder maar een bladzijde uit het halfjaarverslag van FC wat betreft d resultaten in Azië
Over het eerste halfjaar van 2015 daar een winststijging van goed 95% naar 330 miljoen- En een winstmarge van bijna 24%. Dit is buitengewoon goed.
Campagne
@arie.j, bij zakkende melkprijzen zal het resultaat van RFC zeker groeien. Jammer dat de boeren/eigenaars daarvoor moeten bloeden met melkprijzen van omennabij de 30 cent.
Of komt men na winstuitkering, de lagere melkprijs wordt nu zeker volledig gecompenseerd door winstuitkering, toch allemaal weer uit de rode cijfers?
pieta
Quote:
@Campagne: Of komt men na winstuitkering, de lagere melkprijs wordt nu zeker volledig gecompenseerd door winstuitkering,

Dat is natuurlijk schier onmogelijk.
arie.j
@Campagne
Als je nou eerst aangeeft dat je het verkeerd had met dumpprijzen en verlies op export naar buiten de EU.
Dan kunnen we het vervolgens over de verdeling van de winst hebben.
+2
Campagne
@arie.j
ik had het verkeerd gezien.
De agrarische sectoren draaien als een tierelier. Lang leve de vrijheid, de economische groei, de afname van de werkeloosheid, de winstenverdelingen, de participatie-maatschappij, en vooral na de arabische lente nu al de EU-lente.
+1
weurding
Quote:
@arie.j: Als je nou eerst aangeeft dat je het verkeerd had

toegeven is einde discussie, en laat dit prikkebord daar nou net de aangewezen plek voor zijn 😄
Campagne
@weurding, ik heb wel toegegeven, maar wat let jou de bal weer op te pakken? Kleine waarschuwing, de tegenstander is niet mals ...
weurding
Quote:
@Campagne: maar wat let jou de bal weer op te pakken?

nee dank je, materie waar ik niks van weet ga ik niet op in
+1
arie.j
@Campagne
Blijk geven van voortschrijdend inzicht is positief.
Maar als iemand opeens zo overdreven 100% het tegendeel gaat verkondigen van zijn eerder standpunt, dan rammelt er wat.
+1
pieta
@weurding
Hoe ben je dan ooit met een vrouw begonnen? 😄
weurding
@pietamijn vrouw had wat Meer ervaring 😄
brabo
@weurding
ouwe fiets?
weurding
@brabo doortrapper 😉
pieta
@weurding
Toch niet een ouwe fiets met twee lekke banden? 😄
+2
weurding
@pieta nne, een ongeremd exemplaar 😃
gerrie-hul
@pietawind in de ketting
-Jan-
Hoe zouden ze dat doen,alle mutsen daar aan de zuigelingenfles ?? zou een optie zijn om hun handjes thuis tehouden
jan 1
Waarom niet naar de Paus gegaan toen de prijs 50 centen was,kom je geloofwaardiger over...Zijn ook een x met de pasen bij vaticaan geweest,Paus Johannes nog gehoord en gezien,indrukwekkend om daar op zo,n groot plein te staan(met 10 duizend anderen) en het Urbi et orbi aan te horen.
Denk dat de huidige paus moderner is,maar die kan het probleem van Sieta ook niet 123 oplossen.
+2
Campagne
Jan1, Was het maar het "probleem van Sieta". Ik ben blij voor jou dat jij je er niet in herkent.
Raar vind ik wel dat je haar naam noemt, alsof het een persoonlijke kruistocht is, terwijl je weet dat ze uit naam van vele EMB-leden spreekt.
Vwb de Paus, ik denk dat er momenteel weinig andere hooggeplaatsten in onze samenleving zijn die een moreel standpunt verdedigen waarbij samen en delen, christelijke waarden, nog enige rol spelen. Alles is markt en individualisme wat in de politiek momenteel de klok slaat. Het is goed te beseffen dat we met de christelijke waarden groot geworden zijn, en nu met de ik-ik-ik economie al goed eind de afgrond in gaan.
+2
jan 1
Quote:
@Campagne: an1, Was het maar het "probleem van Sieta". Ik ben blij voor jou dat jij je er niet in herkent.
Raar vind ik wel dat je haar naam noemt, alsof het een persoonlijke kruistocht is, terwijl je weet dat ze uit naam van vele EMB-leden spreekt.
Vwb de Paus, ik denk dat er momenteel weinig andere hooggeplaatsten in onze samenleving zijn die een moreel standpunt verdedigen waarbij samen en delen, christelijke waarden, nog enige rol spelen. Alles is markt en individualisme wat in de politiek momenteel de klok slaat. Het is goed te beseffen dat we met de christelijke waarden groot geworden zijn, en nu met de ik-ik-ik economie al goed eind de afgrond in gaan.

Vind je negatief overkomen campagne,Maar ik vind het raar om met zo,n verhaal naar de Paus te gaan,Die man zegt ja en amen en je kan weer gaan.Lijkt me meer een wanhoop,s daad.
+2
brabo
Quote:
@jan 1: ,indrukwekkend om daar op zo,n groot plein te staan(met 10 duizend anderen)

Ik heb er ook wel eens tussen gestaan. Het hele kleine beetje katholieke geloof dat ze mij ooit hebben geprobeerd bij te brengen, is me toen spontaan ontglipt.
+2
matt
😃 )
+3
jan 1
Quote:
@brabo: Ik heb er ook wel eens tussen gestaan. Het hele kleine beetje katholieke geloof dat ze mij ooit hebben geprobeerd bij te brengen

Ben ook niet katholiek,dus daar kan ik niet over meepraten,maar uitspraak van Paus Johannes,,,mane nobuscum,domine,,vertaald ,,blijf bij ons Heer,Is ook voor protestanten een gezang...
In goede tijden vergeten we het wel eens.
KuikenenKoe
Quote:
@brabo: katholieke geloof dat ze mij ooit hebben geprobeerd bij te brengen, is me toen spontaan ontglipt.

oei, gij zult niet twijfelen

want als pastoors niet meer vragen en de boeren niet meer klagen zitten we in het einde der dagen
hans van toos
Als alle miljard volgelingen van de paus de oproep opvolgen iedere dag 2 glazen melk te drinken komt het goed!
cs-agrar
Bedankt vor die bloeme?
KuikenenKoe
Denk er wel over na om rooms te worden
Titus de Wolff
Om dat einde der dagen? Dan zou het nog wel eens druk aan Petrus' hemeldeur kunnen worden.
KuikenenKoe
Wordt wel lang praten want heb dan nog veel uit te leggen en proberen recht te praten wat krom is

en enorm veel spijt betonen en heel vaak sorry zeggen, en huilen natuurlijk
Grasbaal
Sieta op Radio 2: radio1.nl/item/…
Todi
Verdomt is dat de oorzaak dat iedereen van het padje is. Er zijn geen katholieke beleidsbepalers meer.
arie.j
Via die link van Grasbaal hoor ik Sieta zeggen dat het bezoek al geslaagd is want de EMB en DDB hebben extra aandacht voor hun standpunt.
Een kinderhand is dus gauw gevuld.
Verder houdt Sieta het verhaal dat alles wat de EU naar de wereldmarkt levert 3 keer goedkoper is dan de melk van die arme boeren daar.
Export naar buiten de EU stort de boeren daar alleen maar in de meest grote armoede volgens haar..
Werk aan de winkel dus voor FC en andere zuivelbedrijven om dergelijke onzin te weerleggen.
Je zou bij zo'n verhaal bijna denken: Was het maar waar.
Dan zou de afzet naar buiten de EU als een tierelier lopen en was de melkprijs hoger.
Campagne
Arie, je zegt
Verder houdt Sieta het verhaal dat alles wat de EU naar de wereldmarkt levert 3 keer goedkoper is dan de melk van die arme boeren daar.
Is het niet net als in de EU de melk op de spotmarkt dumpen, verkopen voor minder als de helft wat het kost? Wanneer FC het weg doet in Nl. voor 15 cent op de spot, en bijv BEL zou het opkopen, dan hadden ze hun leveranciers niet meer nodig. Op het moment genoeg en erg goedkoop. Op die manier kun je andere boeren toch kapot maken, en het zegt niets over de gemiddelde opbrengst voor de melk bij de boer. Goede en sluitpost-contracten voor de afzet geven een gemiddelde melkprijs.
arie.j
Wie melk dumpt maakt er verlies op, dat kan niet anders.
Zolang echter FC winst maakt met export naar buiten de EU (niet alleen dit jaar maar ook andere jaren) kan er geen sprake van dumpen zijn.
Dumpen op de spotmarkt voor de helft van de prijs is een noodsprong voor wie niet zelf alles kan verwerken
Want inleveren voor interventie levert belangrijk meer op.
Naar buiten de EU exporteren voor de helft van de prijs?
Waarom zou iemand dat in het hoofd halen en zo gek zijn?
Je gaat het toch niet voor minder dan je hier kunt krijgen met extra transportkosten naar Verwegistan brengen?
Terwijl ook nog eens de wereldmarktprijs hoger is?
--Wat betreft de uitspraken van Sieta,
Het grootste gedeelte van de zuivelafzet van Nederland naar buiten de EU gaat niet naar (arme) ontwikkelingslanden.
Alleen al daarom klopt er geen hout van haar verhaal
Hier heb je het laatste marktbericht van Zuivel.nl
Dan heb je wat te lezen vanavond.
zuivelnl.org/wp-content/uploads/…
en over de wereldhandel en export van zuivel
zuivelnl.org/wp-content/uploads/…
Campagne
@arie.j, allemaal goed en wel, je gaat het buiten de EU dus niet verkopen voor minder dan je hier kunt krijgen. Maar hoelang en hoeveel zal Brussel nog kopen? Zit het daar vol, dan krijg je dezelfde situatie als nu met een tekort aan verwerkingscapaciteit bij FC, dan zal toch tegen elke prijs verkocht gaan worden. Zelf alles opslaan is ook geen optie. En we zitten al op een melkprijs die voor velen te laag is. De EU subsidies houden de EU melkboeren in leven. Dan kun je dus spreken over dumpen, verkoop onder de kostprijs. Je maakt daarmee andere boeren kapot, die in een eerlijke handel het langer vol zouden houden dan de gemiddelde EU boer.
Campagne
Quote:
@arie.j: Wie melk dumpt maakt er verlies op, dat kan niet anders.
Zolang echter FC winst maakt met export naar buiten de EU (niet alleen dit jaar maar ook andere jaren) kan er geen sprake van dumpen zijn.

FC maakt winst met export, maar wanneer ze hun leden een melkprijs zouden moeten betalen zodat die daarvan konden (blijven)bestaan, dus minimaal 38 cent de liter, dan zat er geen enkele winst meer in de export buiten de EU. De meerproductie wordt immers buiten de EU verkocht, en de melkprijs is daardoor zo gekelderd.
pieta
@Campagne
Ik denk dat juist de melk in Azxie dat geld wel opbrengt maar de melk/kaas in Europa niet. Tenminste zoals ik de winsten inschat.
Cornelis
Quote:
@Campagne: dus minimaal 38 cent de liter, dan zat er geen enkele winst meer in de export buiten de EU.

Eerst je erin verdiepen en dan weer verder kletsen. Je slaat de plank volledig mis.
Campagne
@pieta, Meer buiten de EU exporteren is dan toch gewoon de oplossing weer een betere melkprijs te verkrijgen?
+2
Campagne
@Cornelis, nietszeggende reacties geven is ook een kunst.
hans1980
@Campagne
o.a. RFC heeft al ver in het verleden geinvesteerd in kwaliteit van babyvoeding deze voorsprong levert nu een prijsverschil op van ongeveer 5 cent met DOC . Nu is Fronterra ook erg druk met babyvoeding dus voorsprong
+1
cs-agrar
@Cornelis
leg het dan even uit, jij weet het blijkbaar wel
Campagne
@hans1980, ja babyvoeding levert (nog) wel een goede meerprijs op bij export buiten de EU, maar is maar een zeer klein percentage van de noodzakelijke export. Het overgrote deel, mager- en vol melkpoeder, kaas en boter, geeft welliswaar winst voor de melkfabrieken, maar alleen omdat ze de boerenmelkprijs hebben verlaagd.
Niet alleen Fronterra breidt uit in babyvoeding, alle grote zuivelbedrijven zien die kans, plus dat Chinezen zelf al fabrieken exploiteren in de EU.
buorman
Quote:
@hans1980: o.a. RFC heeft al ver in het verleden geinvesteerd in kwaliteit van babyvoeding deze voorsprong levert nu een prijsverschil op van ongeveer 5 cent met DOC . Nu is Fronterra ook erg druk met babyvoeding dus voorsprong

Dat is dan wss te danken aan de referentie fabrieken, die extra winst komt pas bij de nabetaling aan de orde
Cornelis
@CampagneHeel veel blaten is ook een kunst. Export van kindervoeding, condens en export naar bijvoorbeeld Nigeria levert meer op.
Cornelis
@cs-agrarHet is niet verboden zelf te lezen zo hier en daar.
gerrie-hul
@CampagneNiks zeggen is ook wat zeggen
+1
Jack Rijlaarsdam
@Campagne
Jullie hebben de juiste keus gemaakt door te stoppen met melken. Wanneer je zo negatief tegenover de langere termijn van de sector staat, is stoppen de enige optie. Velen hebben meer vertrouwen in de toekomst en de vermarkting door RFC in het bijzonder. Accepteer dat nu maar. Je moet ook de zon in het water kunnen zien schijnen. Hier lukt dat snel, plassen genoeg op het moment.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: naar bijvoorbeeld Nigeria

Nigeria drijft ook op olie en daar gaat het niet zo heel bijzonder mee. In februari 2015 waren er al wat zorgjes, zal sindsdien niet beter geworden zijn. En je hebt eerst geld nodig voordat onze RFC producten daar verkocht kunnen worden.

fintessa.nl/actueel/blogs/…
+1
cs-agrar
Quote:
@Cornelis: Het is niet verboden zelf te lezen zo hier en daar.

maw, je weet het dus eigenlijk zelf ook niet
Cornelis
@cs-agrarAls je nu gewoon de reactie op Campagne leest........
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Als je nu gewoon de reactie op Campagne leest.

Ik vond Campagnes betoog ook niet erg sterk.
+1
Grasbaal
Verslag van Sieta:

EMB vandaag op audiëntie in het Vaticaan

Paus Franciscus sterkt melkveehouders in hun opdracht om te strijden voor een rechtvaardige en eerlijke landbouwsector

(Rome, 27 Januari 2016) De melkveehouders zoeken allang een buitengewone bescherm-persoon, die solidariteit biedt in de zware situatie die zij ervaren. 140 Leden van de European Milk Board hebben vandaag in het Vaticaan een audiëntie van de Paus bijgewoond en gevraagd om zijn steun. Melkveehouders uit geheel Europa – van Frankrijk tot Litouwen – reisden naar Rome om de zegen te ontvangen voor henzelf, hun familie en hun beroepsgroep.

„De Paus spreekt ons vanuit het hart aan“, aldus Romuald Schaber, president van de European Milk Board. „Bescheidenheid, duurzaamheid en respect voor alles wat de natuur de mensen biedt, zijn deugden die wij ook ervaren. De zegen van Paus Franciscus betekent veel voor ons en heeft ons gesterkt in onze opdracht. “

“Open voor mij de poorten der gerechtigheid”, riep Paus Franciscus aan het begin van het Heilige Jaar begin december en hij opende de Heilige Poort in de St. Pietersbasiliek, die al 15 jaar verzegeld was. Gerechtigheid eisen ook de melkveehouders. De melkveehouders zijn de eerste – en zwakste schakel in de voedselproductieketen en moeten nu al heel lang voor hun financiële overleving vechten door de zeer lage melkprijzen. De boerenmelkprijzen zijn in Europa als gevolg van politiek handelen gedaald met 30% tot 40%. Ze liggen in veel landen nog maar rond de 25 cent per liter. Daar staan productiekosten tegenover van rond de 40 cent. De handel en de melkverwerkers varen er wel bij en realiseren grote winsten.

De melkveehouders in Europa bevinden zich in een extreem moeilijke situatie. De misstanden die op de melkmarkt heersen, worden door politici genegeerd. “Het door de EMB ontwikkelde Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP), dat overproductie kan voorkomen, moet nu eindelijk door de politiek worden geïmplementeerd. Alleen dan kunnen melkveehouders van hun productie leven“, aldus Sieta van Keimpema, vice president van de EMB.

De Paus heeft het bestaande economische systeem herhaaldelijk als onrechtvaardig bestempeld en het neoliberalisme sterk bekritiseerd. Momenteel verstoort het EU zuivelbeleid met zijn overproductie en exportoriëntering, boerenbedrijven in Europa en in ontwikkelingslanden. Europese melkverwerkers opereren op de lokale markten van ontwikkelingslanden en verdringen voor de korte en de lange termijn, de lokale melkproductie. Dat voert tot armoede – een thema dat de Paus na aan het hart ligt.

Roberto Cavaliere van de APL Italië is zeer onder de indruk van het gesprek met het hoofd van de katholieke kerk: “Paus Franciscus toont zich zeer betrokken bij misstanden. Wij moeten net zo strijdbaar doorgaan. We hebben voorwaarden nodig voor de melkmarkt, zodat onze gezinnen een toekomst hebben en duurzame landbouw mogelijk wordt“.
arie.j
Quote:
@Grasbaal: EMB vandaag op audiëntie in het Vaticaan

Paus Franciscus sterkt melkveehouders in hun opdracht om te strijden voor een rechtvaardige en eerlijke landbouwsector

-
Wat ik lees zijn een paar algemene uitspraken van de paus .
En daar zet de EMB haar mening onder.
Vooral dus een propaganda stunt.
cs-agrar
Quote:
@arie.j: Vooral dus een propaganda stunt.

Welkom in het Vaticaan..
hookwood


Nou en nu maar afwachten wanneer de Paus de boel ff regelt....
weurding
Wie is die gast met dat witte petje tegenover sieta? 😉
+1
vofjagtenberg
Das nou Sjorske van Mario's van't Vatikaantje.
arie.j
Quote:
@weurding: wie is die gast met dat witte petje tegenover sieta

Bij de joden heet iets soortgelijks een keppeltje.
Het valt me nu eigenlijk op dat er wat betreft vorm totaal geen verschil in het ding zit.
Titus de Wolff
Quote:
@: Nou en nu maar afwachten wanneer de Paus de boel ff regelt....

Afwachten hoeveel apen er uit mouwen komen in het jaar van de aap?
weurding
Ben benieuwd uit welk tehuis sieta een standin getrokken heeft 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: sieta

Sieta is wel ontzetten goed in moeilijk en somber kijken, lachje kan er nooit vanaf.
weurding
@jan is hobbyboerlachend vertellen dat je te weinig beurt is ook geen optie jan 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: lachend vertellen dat je te weinig beurt is ook geen optie jan

Ik zou het niet eens kunnen zo'n smoel opzetten, het gaat haar bijna als vanzelf af. Riedeltje is ook altijd hetzelfde, zelfs bij 45 cent is 'Sieta nooit genoeg nog' niet tevreden, en trekt ze dezelfde bakkes.
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: trekt ze dezelfde bakkes.

denk dat ze ook wel eens een ander riedeltje blaast met bijbehorend bakkes, alleen zullen wij daar niet bij zijn 😃
+1
brabo
@weurding
rustig weurding, zo dadelijk begint greetje weer over je respect naar vrouwen toe
+1
weurding
@braboweinig met respect te maken. Zijn de dagelijkse dingen in het leven
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: de dagelijkse dingen

Je laat het gereedschap niet roestig worden.
+1
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Je laat het gereedschap niet roestig worden
Sommige lichaamsdelen heb je niet gekregen om er alleen maar matjes mee te kloppen
weurding
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Je laat het gereedschap niet roestig worden.

mits je het van een goede beschermlaag voorziet niet 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en retail geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN