TIP-index na forse aanpassing nog praktijkgerichter

De Totaal Index Praktijk (TIP) is fors aangepast. De verantwoordelijk Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) legt het accent nog meer op productie en levensduur en gaat hoogtemaat negatief inwegen. Dat maakte NVO-secretaris Joop Olieman afgelopen zaterdag bekend op de jaarvergadering van de Triple-A-vereniging.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Tip weer helemaal tiptop ,vooral beter ingesteld op mestkosten lees hogere literproductie afgestraft
brabo
Quote:
@arjan_kok: lees hogere literproductie afgestraft

als ik het goed heb gelezen dan staat er dat een hogere produktie juist beter wordt gewaardeerd.
MARTIJN G
Gehalten worden beter beloond in de totaal index voor productie. Ook wordt de productie index hoger ingewogen bij de TIP dan bij NVI. Alleen functioneel exterieur wordt beloond, show niet. I.p.v. benen wordt klauwgezondheid meegenomen in de index.
arjan_kok
Brabo , ik heb het niet duidelijk verwoord tov de nvi die melkstieren bevoordeeld, gaat TIP meer uit van gehalten
brabo
@arjan_kok
Er staat anders toch duidelijk:

In de TIP wordt de productie hoger ingewogen dan in de NVI
arjan_kok
@brabodat zijn twee verschillende dingen melkstieren versus gehaltestieren én de verhouding productie/exterieur/gezondheid, bij nvi worden matige productieverervers naar mijn gevoelen wat overgewaardeerd
brabo
@arjan_kok
nou sorry maar ik haak af, ik zal het wel niet goed meer snappen, maar dat geeft ook niet, ik werk toch niet met TIP of NVI
noordhollander
Jammer dat er niet een gezamelijk systeem ontwikkeld wordt in ons kleine kikkerlandje
Zoeiton2
Dat systeem is er wel dat heet de NVI index. Jammer dat de tip index benen eruit gooit terwijl dit selektie kriterium nummer 1 is! Bv gang in de benen tijdens het lopen is eruit. Dat maakt de tip index dus vrij zinloos!
arjan_kok
Achterbeenstand is gebleven en dat verteld heel veel, maar beengebruik verteld ook veel over karakter
Zoeiton2
Helft van de Samen stierenkaart zijn stieren van onder de 100 benen. Met Tip probeert men dus hun index wat op te vijzelen. treurig en zinloos. Boeren willen dergelijke stieren toch niet. Hoe vaak denk je dat Olieman en Scheepens klauwen bekappen? Helemaal never nooit niet.
+2
jan is hobbyboer
Je begint met het verzamelen van gegevens, dan bereken je daar fokwaardes voor, en vervolgens stop je die ook nog in een totaalindex. Op alle 3 stappen in het proces is zoveel kritiek te hebben, daar kan Co wel een nieuw forum voor oprichten. Bijna net zo'n hopeloze discussie als dat fosfaatgedoe.

Koeien geven ook wel melk zonder fokwaardes en indexen. Gewoon beetje gezond verstand gebruiken.
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: Koeien geven ook wel melk zonder fokwaardes en indexen. Gewoon beetje gezond verstand gebruiken.

Klopt, hoewel fokwaardes nog wel handig zijn, alleen die samengestelde getallen als bijv nvi, heeft m.i. weinig toegevoegde waarde
jan is hobbyboer
De indexen van mijn koeien bewijzen wel dat het allemaal heel erg relatief is. Ik hoor bij de top 1% indexbedrijven van Nederland als je de lijst op kop houdt. Desondanks hebben mijn koeien een heel redelijke productie ondanks mijn primitief management. Zou niet mogen kunnen. Holsteins geven altijd melk.
arjan_kok
@jan is hobbyboerhoorde pas nog van topfokker met top genomics dieren waarvan sommige toch slecht wilde geven
m uut m
@arjan_kok
Genetische aanleg is maar voor 15% van invloed rest is milieu.
Alles wel in perspectief blijven zien.
+1
spotmelker
Quote:
@jan is hobbyboer: Zou niet mogen kunnen. Holsteins geven altijd melk.
Waarom niet? Veel topsporters zijn toch ook geboren in een achterstandswijk?
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Waarom niet? Veel topsporters zijn toch ook geboren in een achterstandswijk?

AchterHOEK is wat anders dan AchterSTANDSWIJK, tenminste ik vind het qua normen en waarden hier nog wel mee vallen, tikje achterbaks soms, maar voor rest goed te doen. Qua gemiddeld inkomen zal het dit jaar wel redelijk op een achterstandswijk lijken, veel agrarisch, veel ander laaggeschoold werk, veel werklozen en bejaarden hiero, da's allemaal niet bevorderlijk voor het gemiddelde inkomen.
cs-agrar
Quote:
@arjan_kok: hoorde pas nog van topfokker met top genomics dieren waarvan sommige toch slecht wilde geven

Heb bij iemand gemolken met destijds INET gem zelfs in de -, maar wel bij top3 produktie in zijn regio
Zoeiton2
Totaalindexen zijn er voor om een volgorde te kunnen maken en om een vergelijk te kunnen maken. An sich zitten er wat slimmere dingen in de tipindex. De genoemde gehalte waardes. Maar door het benen verhaal zet men zich buiten spel. Hoeveel boeren zouden rekening houden met de tip index? Zou men op het melkveebedrijf Engelen ook nadenken over de tipindex?Ik denk van niet. Ik denk dat ik namens 18.000 Nederlandse en 10.000 den buitenlandse klanten spreek als ik zeg STOP MET DAT KANSLOZE GEZEVER EN GA FATSOENLIJKE STIEREN ZOEKEN KOPEN EN INZETTEN!!!!
Zoeiton2
Bij NVO zie dus hetzelfde effect als bij ges. Ges is eigenlijk gewoon crv. En bij Nvo is Samen de grootste dus olieman moet dansen naar de pijpen van Scheepens.
jan is hobbyboer
Als je googled op Olieman en z'n vrienden doet ie wel z'n best. Hij draaft overal op om de TIP index te promoten (en CRV te bashen 😄. Koop een notenboom zou ik zeggen, maar blijkbaar beleefd ie er veel plezier aan, dus...ga zo door.
ejb
Ze zouden GES en NVO op moeten doeken en 1 Europese lijst moeten maken.

En elk land zou daarnaast nog 1 lijst mogen maken met eigen voorkeuren waarbij de cijfers gehaald worden uit de Europese lijst. Dus specifiek voor Nederland 1 lijst als iedere belanghebbende akkoord is en anders geen extra Nederlandse lijst.
+1
cs-agrar
Infogeving zou ook via een gestandaardiseerd iets moeten gaan Nu krijg je van de verschillende aanbieders ook verschillende cijfers, bijv op USA of Italtiaanse leest geschoeid. Dan weet je eigenlijk ook net niets.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's levensduur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN