Paarden dood door ijzervergiftiging



Vier paarden in de Horstermeerpolder en de Oostelijke Binnenpolder zijn gestorven aan een chronische ijzervergiftiging. Dat meldt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De dieren hebben meerdere jaren slootwater gedronken met verhoogde ijzergehaltes. Het water bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee.

Dit zorgt voor een stapeling van ijzer in verschillende organen en leidt uiteindelijk tot leverfalen. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was tot op heden nog niet bekend.

Sloot afgezet
'Bij verhoogde ijzerwaardes moet de sloot worden afgezet', zegt Mathijs Theelen, specialist Inwendige Ziekten bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

'Inwoners van de betreffende polders moeten op de hoogte zijn en maatregelen kunnen treffen. Mogelijk speelt dit probleem ook in andere polders in Nederland. Het is dus belangrijk om mensen te waarschuwen.'

Bloedonderzoek
Als eigenaren vermoeden dat hun paard risico loopt of heeft gelopen, kunnen zij het beste contact opnemen met hun dierenarts. Deze kan bloed afnemen om een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vast te stellen.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Iemand wel eens gehoord of koeien ook slecht tegen hoge ijzergehaltes in drinkwater kunnen ?
+1
spotmelker
Koeien zijn doorgaans minder gevoelig dan paarden. Het fijne weet ik er ook niet van maar ijzer is wel een sterk ion wat andere nuttige elementen kan verdringen.
aldert
Hier is het ijzer ook te hoog,dat kan de mineralenhuishouding in onbalans brengen.Daarom voeren we hier mineralen met chelat en veel zout.
spotmelker
@ aldert Wat is chelat? En zout voor de natrium?
aldert
Chelat is een manier waarop mineralen gebonden zijn,bijv zink en koperchelat,de mineralen worden zo beter opgenomen als er ergens iets geblokkerd word door bijv.te veel ijzer.En natrium omdat de grond hier kompleet zoutloos is.Wij voeren hier gewoon frans steenzout,dat is volgens Google 260 miljoen jaar oud,dus als dat niet goed is dan weet ik het ook niet meer.
arjan_kok
@aldertzit hier al jaren met grondwater met hoog ijzer gehalte dat ongezuiverd naar de drinkbakken gaat , geen onderzoek heeft tot nu toe het advies opgeleverd dat dat schadelijk is maar voor mijn gevoel wringt er iets
gezienus
@arjan_kok gaat vaak samen hoge consentratie ijzer in water ligt het ijzer aandeel in ruwvoer vaak ook hoog
Herbert
@arjan_kok zie je ook aanslag tegen de binnenkant van de drinkbakken?
Todi
@Herbert
Dat kun je niet zien aan de bakken. Als je het toch ziet dan is het mangaanaanslag.
arjan_kok
@Herbertja behoorlijk
aldert
@arjan_kokgewoon even bloed laten onderzoeken op ijzer,zink en koper.Als de zink en koper te laag zijn dan word een goede opname waarschijnlijk geblokkeerd door een te hoge ijzer.
Nick83
Quote:
@gezienus: gaat vaak samen hoge consentratie ijzer in water ligt het ijzer aandeel in ruwvoer vaak ook hoog

En wat kan je daar aan doen?
gezienus
En wat is veel zout bij julie ?
aldert
250 gram/koe/dag
Todi
Is de sloot niet een afvoersloot van een waterinstallatie die gereinigd moet worden?
+1
Nick83
Als ik hier greppels open maak, dan is het water wat naar de sloot toe stroom soms ook helemaal troebel rood van het ijzer. En hier geen waterinstallatie of iets in die richting.
+2
brabo
In principe is dieren laten drinken uit een sloot altijd een risico.
Als het enigszins kan dat altijd een eigen netwerk aanleggen om goed water richting de weides te krijgen.
noordhollander
Inderdaad schoon goed kwaliteitswater op de juiste plaats beschikbaar
is het goedkoopste en meest efficiente voer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , paarden , dieren , paard en drinkwater geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1