Grondstofwaarde 25 cent , Rfc 29 cent?

Of een wake upp call van Rfc?

Deel dit topic

Reacties

Huppel
De kracht van RFC!
+1
???
gezienus
Grondpreis 29 ?? Krijgen wij nog meer 😃
weurding
Denk dat we 29,50 beuren gaan over januari
verbi
Niet te haastig eerst december afwachten vandaag. Denk zelf 29 cent.
+1
weurding
Verrek, je hebt gelijk, was een maand te ver 😞 , 29,50 over december beuren in januari dus 😄
jg
30 cent
KOC1981
En @jg wakker nu? wel spijtig dat het volledig correctie is van te weinig betaald voorbije maanden.
pieko
J.G. risico opslagen behoeven om de melkprijs niet verhoogd te worden.
arie.j
Garantieprijs over december is met 30 cent ,0,75cent lager dan december vorig jaar.
De garantieprijs over totaal 2015 is gemiddeld 30,60 cent geworden.
Vorig jaar kwam bij de prestatieprijs nog 3,32 cent, dat zal nu met een hogere winst wel iets meer zijn.
--
De biologische prijs gaat tegen de markt in omhoog, en wel naar 52 cent over december.
Een stijging van 2,50 cent t.o.v. November.
En 4 cent hoger dan december vorig jaar.
+1
Druk
Als gevolg van de lage inkoopprijs schat ik in dat de nabetaling wel 1 cent hoger is, dus een prestatieprijs van 35 cent over 2015 zou de uitkomst moeten zijn.
puntertje
Met een grondstofwaarde van 25 cent en een garantieprijs van 30 cent wordt een steeds groter deel van de winst opgegeten. Want al de extra melk zal hooguit de grondstofwaarde opbrengen.
MTSTAMMINGA
Weer een mooie reden er bij om meer te gaan melken @puntertje
Ander pakt een andere collega dat geld
Cornelis
Wel bijzonder dat je dat nu al weet!
+1
Druk
@MTSTAMMINGA
Voor 35 cent is het toch zelf goed melken, dus gas erop
puntertje
Quote:
@Cornelis: Wel bijzonder dat je dat nu al weet!

Was al jaren te voorspellen dat iedereen net als Tamminga, ondanks z'n AOW, los gaat. RFC heeft verzuimd extra groeiende leden naar rato van uitbreiding mee te laten betalen aan de capaciteitsverhoging. En aldus is de ratrace door RFC in een hogere versnelling gezet. Per saldo kost dat iedereen geld.
Het standpunt van de DDB werkt nooit in de praktijk, zeker niet op de lange termijn, maar enige regulatie van groei was natuurlijk heel verstandig geweest. Nu zitten de fabrieken met angst en beven te hopen dat er niet nog meer melk komt. Tja eh laten we zeggen dat er op dit vlak geen sprake was van slechte visie, die was nl. geheel afwezig. Ik voorspel dat na de tsunami van melk er nog meer capaciteit gebouwd zal worden en vervolgens iedereen tot zinnen komt en er weer te veel capaciteit staat.
In ieder geval zal de jaarwinst niet het dubbele zijn van de halfjaarwinst of er moeten nog veel meer meevallers op valutagebied komen.
hans1980
@puntertje
Het stimuleert geweldig om meer en meer te melken
+ 20% t.o.v. 2014 moet volgend jaar wel willen
Cornelis
Quote:
@puntertje
In ieder geval zal de jaarwinst niet het dubbele zijn van de halfjaarwinst

Het jaar is 11 maanden op weg en jij doet uitspraken over de jaarwinst.
Beetje speculatief zou ik zeggen. Maar wat het ook wordt, hoog of laag, jij zag het aankomen en hebt het allemaal voorspelt met de wetenschap van vandaag.

Maar even concreet. Je voorspelt dat er meer capaciteit gebouwd gaat worden. Je weet dus wat ene van Dam gaat doen?
puntertje
@Cornelis
Ja, eerste drie maanden lag de productie lager, dus het eerste half jaar ongeveer gelijk aan vorig jaar. En elk jaar wordt gemeld dat het percentage melk verwerkt in productie met toegevoegde waarde heel licht stijgt. Dan kan het niet anders dan dat dat percentage het 2e halfjaar naar beneden is gedonderd. Daarvoor hoef je geen Einstein te zijn. Alhoewel jij elke verwachting, anders dan van je zelf, in twijfel trekt lijkt mij dit behoorlijk plausibel. En ik had graag gewild dat zuivelbesturen dit ook aan hadden zien komen, daar worden ze dik voor betaald, maar die vertellen constant dat het hun heeft verrast.
En dan kun je wel zeggen, met de wetenschap van vandaag, de vragen zijn genoeg gesteld in het verleden maar weggewuifd. Dan moet je zeggen dat het totaal verkeerd is ingeschat ipv te zeggen dat het je verrast.
Toen ik een poos terug voorspelde dat de aanvoer dit jaar misschien wel 10% hoger dan vorig jaar zou komen was dat volgens jou helemaal niet aan de orde, nu zijn we der al zo'n beetje dus elke keer dat opgeheven vingertje is niet nodig.
hans1980
@puntertje
wees toch blij ...
Cornelis
@puntertjeJe pent een heel betoog over melkaanvoer neer, prima. Je had het eerst over de winst over 2015... En ja ik heb helemaal niks met voorspellers en dat soort praat. Niemand weet wat er morgen is. Voor wat het waard is: velen hebben zich (ook hier) afgevraagd of FC niet veel te veel capaciteit bouwde een klein tijdje terug. 20% meer melk dat kwam er toch echt neit volgens velen......

En nu nog even je antwoord op de vraag wat van Dam gaat doen.
arie.j
@puntertje
Als je eerlijk bent puntertje , dan doet gegeven de omstandigheden FC het gewoon erg goed.
Wat hadden ze met die mogelijkheden van jou moeten doen?
Want zo als je het nu vertelt dan heb je vragen over een mogelijkheid gesteld.
Wat hadden ze daar toen mee moeten doen?
+3
pieta
@Cornelis
Mij viel de winst over het eerste half jaar erg mee. Ik hoop dat we de lijn in de tweede helft door kunnen trekken. Gezien het verloop vd garantieprijs heb ik dat vertrouwen wel.
puntertje
Quote:
@Cornelis: Niemand weet wat er morgen is.

Daarvoor zit er toch een bestuur en directie of niet dan? Maar als die volgens jou moeten zeggen dat niemand het toch weet, nou neusje van de zalm daar hoor. En Ledenraadsleden die alles goed praten, netjes hoor.
De winst is tot nog toe goed, maar vln. door babymelkpoeder in China. Mooi hoor, daar niet van, maar wel een risicovolle basis en er gaat verdomd weinig melk in.
puntertje
@arie.j
RMO-chauffeurs klagen dat ze uren bij fabrieken moet wachten voor ze kunnen lossen. Dus met de aanvoerprognoses hebben ze er faliekant naast gezeten.
Cornelis
@puntertjeJij hebt van alles voorspeld punter en dat doe je ook vandaag. Heb je nu twee keer wat gevraagd, komt geen antwoord.
De kritiek die ik als ledenraadslid heb lever ik in de districtsraadvergadering en op de ledenraad. Zou een mooie boel worden als hier ruim 200 ledenraadsleden van alles gaan roepen MET NAAM EN TOENAAM.

Ja de risico's worden ten volle onderkent en dat er weinig melk ingaat is ook niet waar. Maar het is niet zo gauw goed merk ik. Je kunt volgend jaar solliciteren voor de baan van Piet Boer. Kun je mooi zelf sturen.
puntertje
Quote:
@Cornelis: dat er weinig melk ingaat is ook niet waar

Is door een bestuurslid gezegd, 'er gaat helaas maar weinig melk in babymelkpoeder'.
Fijn voor je, als je daar kritiek mag leveren, maar je geeft een ander die kritiek levert voortdurend een tik op de neus omdat het allemaal onzin is volgens jou.
En ik heb geen idee wat ene Van Dam doet of wil gaan doen, vertel, maar de problemen zijn er natuurlijk nu al mbt capaciteit.
arie.j
@puntertje
Dat lijkt me meer een korte termijn logistiek probleem.
En ik vraag me af waar dat dan wel niet is. Lijkt me meer een incident
Zoiets kan niet overal zijn, dan zou het hele vervoer in war moeten lopen
pieta
@puntertje
Is het zo erg dat er weinig melk in die babypoeder gaat. Winst daar draait het om.
Cornelis
@puntertjeJij denkt te weten hoe het jaarresultaat eruit gaat zien. En hebt van alles voorspeld. Vaak ligt een en ander wat genuanceerder, als jij dat een tik op je neus ervaart, hierbij mijn excuses. Getypte tekst is altijd minder dan het gesproken woord.. je hoort immers geen intonatie.

Babyvoeding heeft als basis lactose, dit komt bij het kaasmaken vrij. Ja er gaat veel melk in de kaas.....

Je schrijft nu zelf dat je niet weet wat van Dam gaat doen, terwijl het wel een item is voor bijvoorbeeld de melkaanvoer. Nu ben jij bestuurslid en mag een beslissing nemen wat te doen met betrekking tot de verwerkingscapaciteit.....
jg
Jij bent bestuurder , wat beslis jij ?
puntertje
@Cornelis
Ik weet niet wat Van Dam gaat doen, ik weet ook niet of De Graafschap komend weekend met 5-0 gaat winnen maar het lijkt mij onwaarschijnlijk. Maar dat laatste mag ik in jou optiek niet voorspellen. Nee, natuurlijk weet niemand het met 100% zekerheid. Ik weet wel dat de politiek heeft gezegd dat de sector zelf met een oplossing komen en we hebben gezien welk een drama dat geworden is. En dezelfde verantwoordelijken in de sector zijn het nu plotseling weer wel over één ding eens, dat er duidelijkheid moet komen. En dan wijzen ze als schuldige voor de onduidelijkheid naar de politiek.
Voorts zijn het met name de eiwitten uit wei die van belang zijn voor de babypoeder. Maar je kunt dus niet zeggen, 'we hebben meer melk, we maken meer babymelkpoeder'.
De beslissing voor verwerkingscapaciteit is eentje van vooruitzien, en is dus jaren terug verkeerd ingeschat omdat het nu speelt.
jg
@puntertje
Alleen de VVD gelooft nog in "steeds meer voor steeds minder".Alleen voor de macro economische cijfers. De enige reden om tegen fosfaatrechten te zijn. Optimalisatie binnen de fosfaatgrenzen is komende 5 jaar de beste optie.
Cornelis
Quote:
@puntertje: verkeerd ingeschat omdat het nu speelt.

Met de kennis van vandaag kun je dat concluderen. De melk wordt echter wel verwerkt!
puntertje
@Cornelis
Tegen welke prijs? Als het al niet meer uitmaakt wat er gemaakt wordt, maar de prioriteit verwerken is.
En altijd de frase: 'met de kennis van vandaag', elk bedrijf doet toch fatsoenlijk onderzoek naar de toekomst? RFC heeft alleen gezegd;'kom maar op met de melk' en een ieder die zin had kon een enquête invullen hoe ze dachten over de toekomst. Dat is toch geen basis voor het runnen van een fabriek?
Als je een groep leveranciers er binnen 3 maanden uitgooit krijg ik de indruk dat er aan paniek voetbal gedaan wordt. Snel een fabriekje bijgekocht en meteen volgestouwd met ledenmelk, er is toch echt wel wat aan de hand als je naar de signalen kijkt.
En het feit dat DOC het zo slecht doet is toch echt geen argument om critici te vertellen dat we alleen maar tevreden moeten zijn of wel dan?
Cornelis
[@puntertje Je legt me woorden in de mond die ik niet zeg.
FC heeft gezegd we gaan de ledenmelk verwerken. Waarop baseer je de uitspraak dat er verder geen fatsoenlijk onderzoek is gedaan? Omdat ze het jou niet hebben verteld? Als leden de enquete niet of niet serieus invullen na 80 keer vragen moet je het dan verplichten? Het onweer zou alleen al op dit prikbord niet van de lucht zijn.
En waar staat dat ik zeer tevreden ben? Lees mijn eerdere bijdrage eens door!
Cornelis
Quote:
@puntertje: eiwitten uit wei

Hoop toch dat die in de kaas zitten dan.
+2
arie.j
@puntertje
Iedere zuivelonderneming in Nederland, zowel coöperatief of particulier heeft onbeperkt alle melk van de leden of leveranciers ontvangen.
Totaal geen verschil met FC
Er is daarbij zover ik weet maar één (erg) kleintje met A en B prijzen (Rouveen) de rest niet. Wat is dus het verschil?
En wat is er tegen een enquête ?
Alle aangevoerde melk wordt verwerkt en de prijs behoord tot de top, ik snap werkelijk niet wat je zeurt.
Wat ze anders hadden moeten doen heb ik tot heden niet van je gehoord.
puntertje
Quote:
@Cornelis: Als leden de enquete niet of niet serieus invullen na 80 keer vragen moet je het dan verplichten?

Dus het is nu de schuld van de leden dat de prognoses slecht waren begrijp ik hieruit?
puntertje
@arie.j
Tja, maar jij denkt dan ook per definitie het tegenovergestelde van wat ik opschrijf.
Ik denk, m.u.v. DOC dat alle andere fabrieken best wel een meer gereguleerde (groeiende) aanvoer hadden willen hebben maar omdat RFC nu eenmaal leidend is, volgen de anderen. En ook Rouveen neemt alle extra melk, maar leden wisten daar van te voren dat extra melk niet automatisch dezelfde prijs op zou brengen. Dat matigt het oogkleppen-op-opschaal-scenario toch wel wat lijkt mij. En is bovendien goed voor de onderlinge relaties tussen de leden.
puntertje
Quote:
@Cornelis: Hoop toch dat die in de kaas zitten dan.

Geldt alleen voor de caseïnes, juist niet voor al die andere eiwitten. Zou vreemd zijn nietwaar, eiwitarme babymelkpoeder voor groei. Dacht je nou echt dat wei vnl uit lactose zou bestaan?
pieta
@puntertje
Ik hoop dat jij ze op de vergadering ook op dezelfde kritiek levert. Dat houdt ze scherp.
hans1980
@puntertje
dus na fosfaatquotum ook nog fabrieksquotum ?
zou me niet zo druk maken, melk die niet verwerkt kan worden moet maar op spotmarkt dit hoort nl. bij afschaffing Q
+1
arie.j
@puntertje
Wat een coöperatie doet hoort zoveel mogelijk in lijn met de wens van de meerderheid van de leden te zijn.
En dat was het in dit geval tocht wel, zo dacht ik..
Tot op heden heeft zelfs geen enkele particulier zuivelbedrijf in Nederland over regulering van de aanvoer gesproken.
Terwijl die toch alleen voor de winst gaan.
Dat heeft echt niet aan FC gelegen, daar konden hun leveranciers toch niet naar toe.
Vervolgens, jij hebt nog steeds geen antwoord gegeven op wat FC nou eigenlijk anders had moeten doen. Je weet het niet?
Is het alleen achteraf kritiek, zonder te weten hoe het anders had gemoeten?
Dat schiet ook niets op.
puntertje
Quote:
@arie.j: Wat een coöperatie doet hoort zoveel mogelijk in lijn met de wens van de meerderheid van de leden te zijn

Jij bent vast en zeker voorstander van het referendum, want daar werkt het zoals jij beschrijft. Ik kan alleen je andere standpunten altijd wat moeilijk in verband brengen met D66, dus dit zal wel een uitzondering zijn.
Nee natuurlijk werkt het niet zo! De meeste boeren hebben een voorkeur voor de korte termijnresultaten hetgeen verergerd is doordat steeds rechten op basis van referenties zijn verleend. Een coöperatie(bestuur) moet juist lange- en korte termijn belangen in evenwicht brengen. Dat vergt moed zo nu en dan. Maar als een bestuur denkt dat het het gemakkelijkste is om gewoon te doen wat de meerderheid vindt dan is dat uitermate slap en zijn ze de facto volstrekt overbodig. Boeren willen zonder limiet kunnen melken, maar ze willen ook een zo hoog mogelijke prijs. En dat allemaal op korte termijn. En dat lukt natuurlijk niet en daarom zouden verstandige mensen in een bestuur hier een weg moeten vinden om beide belangen zo goed mogelijk te behartigen. En nee, dat is niet per definitie een fabrieksquotum, maar prijsdifferentiatie zou een reële mogelijkheid geweest zijn, among others.

En RFC heeft in België waar ze leveranciers heeft, en voor die leveranciers gewoon als een particulier op treed, een grote groep verteld dat ze maar ergens ander moeten leveren. Of niet soms?
Maar ik krijg bij jou het idee dat als ik opschrijf 1+1=2, dat je het ook met mij oneens bent omdat je een website hebt gevonden waar een management goeroe verteld dat het 3 moet zijn.
Cornelis
@puntertjeNee dat begrijp je verkeerd.
Cornelis
Quote:
@puntertje: is om gewoon te doen wat de meerderheid vindt dan is dat uitermate slap

Volgens mij heeft de meerderheid weinig met duurzaamheid bijvoorbeeld. Om in jou termen te spreken is dit dus een moedig standpunt van het FC bestuur om hiermee aan de slag te gaan.
+3
jorisdriepinter
@puntertje
Je maakt er wel een heelspektakel van puntertje. Maar als rfc 5 jaar geleden de groei op voorhand had gereguleerd waren de rapen gaar geweest. Er is toen door verschillende ledenraaadsleden op de risico's gewezen. De realiteit was dat zowel de overheid als de lto geen nieuwe begrenzing van de melkproductie wensten, evenals de meerderheid van de leden en ledenraadsleden.
Het bestuur heeft toen terecht opgemerkt dat er ook in de toekomst wel degelijk grenzen zullen zijn, en dat die op het milieu vlak zouden liggen, maar dat die voor rekening van de individuele leden zouden zijn.
De zuivel heeft dus ook niet onbeheerst verwerkingscapaciteit bijgebouwd omdat ze wel degelijk de maximale productieomvang heeft bepaald op basis van milieuruimte.
Probleem nu is dat boeren dat niet gedaan hebben en dus nu meer melken als waarvoor er milieuruimte is.
Als de overheid niet snel duidelijkheid geeft blijft iedereen doormelken en is er volgend jaar ook bij de fabrieken een probleem, waarvan de rekening bij ons allemaal ligt.
+1
arie.j
@puntertje
Referendum iets van D66? Behalve als het ze niet uitkomt zeker? Zoals over Europa en zo 😄
Jij denk zo goed te weten dat een A en B systeem beter is. Op grond van welke feiten?
Alleen het vermoeden dat de laatste melk te weinig opbrengt?
En waarom doen particulieren dan niks? En klagen er zelfs niet over hun meerdere melk??
Alle melk van leden verwerken, indien het mogelijk is, en tegen dezelfde prijs verdient verreweg de voorkeur en is de opdracht die een coöperatie heeft.
Alleen in geval van nood is aan de rem trekken te verantwoorden. Want een coöperatie hoort in principe geen onderscheid tussen leden te maken die meer zijn gaan melken en die dat niet doen.
Ik krijg echter de indruk dat sommige leden, die niet van betekenis meer melken, bij voorbaat vinden dat er grenzen voor anderen moeten zijn.
Zij voelen die pijn toch niet en denken voordeel bij te hebben.

Dat in Nederland de productie flink zou toenemen was verwacht. En de consequentie was bij FC doorgesproken. De leden wilden geen A en B systeem wanneer het geen uiterste noodzaak was.
En daar zou het bestuur voor gaan, ook dat wist jij.
En zo gebeurt nu.
HFfan

Wie de schoen past trekt hem aan!
Ja, LTO en de politiek zullen nu toch een en ander terug moeten gaan draaien. Grondgebondenheid is altijd de afspraak geweest, dus intensieve bedrijven in 2016 korten en knelgevallen met voldoende grond meer ruimte geven. Geloof trouwens niet dat de fabrieken de melk de komende jaren niet kunnen gebruiken.
jorisdriepinter
@HFfan
Het klopt dat er veel te veel aan wensdenken wordt gedaan in de sector. En LTO gaat daar veel te gemakkelijk in mee. Wal keert schip is eigenlijk de enige uitkomst van alle inspanningen.
Dat is best een trieste constatering voor alle betrokkenen, maar toch echt de uitkomst van het eigen handelen.
Er zijn een paar roepende in de woestijn geweest maar die hebben het niet kunnen keren. Iedereen is toch voor zijn eigen korte termijn belang gegaan.
puntertje
Quote:
@Cornelis: moedig standpunt van het FC bestuur om hiermee aan de slag te gaan.

Tja, als je hier idd ook zoals arie zegt moet doen wat de meerderheid wil had je kunnen wachten tot St. Juttemis voordat er actie zou komen, dat is juist.
HFfan
@jorisdriepinter
Denk wel dat we dit probleem nog groot deels op kunnen lossen. Is enkel een kwestie van de koek eerlijk verdelen, Simpel genoeg, op basis van wat de melkveesector jaren lang voorgehouden is.
puntertje
Quote:
@arie.j: Alleen het vermoeden dat de laatste melk te weinig opbrengt?

Nou, ik zal je een geheimpje verklappen, die laatste melk brengt het minste op, professor arie.
En je schuift mij de wens van A en B fabrieksquotum in de schoenen, heb ik nooit gezegd. Op enige manier een bijdrage in de extra verwerkingscapaciteit bij extra melk, en daar kun je legio manieren voor bedenken. Dat kun je ook af laten lopen in de tijd etc etc. En dat had de melkaanvoer meer gereguleerd.
Overigens melk ik meer extra dan het gemiddelde dus je verwijt dat ik anderen niets gun slaat ook nergens op. Ik maak dus net als velen gebruik van het te slecht doordachte beleid van het bestuur. En dat is de kern, de individuele keuzes leiden tot iets dat slechter voor het geheel is, ga je er als individu niet in mee dan heb je jezelf te pakken. En dat voorkomen zou dus een taak voor een bestuur moeten zijn. En wat de directie vindt weten we niet eens, die heeft gewoon de opdracht gekregen om alles te verwerken. Die gaan straks hooguit piepen omdat ze hun bonus-targets niet halen.
+2
jorisdriepinter
@puntertje
Je stelling dat de som van de individuele keuzes slecht is voor het geheel klopt. Maar je overschat de mogelijkheden van een zuivelcoop. De zuivel kijkt, terecht, vooral naar de markt. Maar door een zijn verantwoordelijkheden ontlopende overheid en versplinterde belangenbehartiging gaat het fout. De zuivel kan dat niet corrigeren. Kijk eens hoeveel heisa het geeft als de zuivel iets probeert te regelen met stierkalfjes.
De zuivelbesturen alles verwijten is niet terrecht.
De liberaliseringsgolf in NL heeft ons van veel nuttige instrumenten beroofd.
Die collectieve insteek heeft ons in het verleden op voorsprong gezet, maar dat mechaniek is weg.
arie.j
@puntertje
Wanneer je na herhaalt vragen niet wil zeggen wat FC anders had moeten doen, dan krijg je vanzelf dat de ander een conclusie trekt
De meeste xtra verwerking capasiteit werd vorig jaar al gebouwd of werden andere maatregelen voor getroffen, nu een heffing opleggen zou voor het merendeel van die melk niet erg logisch zijn, want leegstand had ook geld gekost.
Nogmaals dat er meer melk zou komen, men sprak over tot plus 20%, is doorgesproken en men heeft gezegd hoe men zou reageren .
Alleen komt een gedeelte van die meer melk wat sneller dan verwacht.
Dat men nu handelt volgens wat afgesproken en bekend was kun jij ze wel verwijten, maar is niet fair.
Alleen in geval van problemen en nood kun je nu noodmaatregelen verwachten.
Maar dat FC nu in de problemen komt door de exta aanvoer heb ik nog niet vernomen.
Wat de directie van dit alles vond en vind, dat vertelt ze heus wel aan het bestuur en ledenraad
+2
Coen
@jorisdriepinter , er was de laatste jaren (en er is nog steeds) vanuit LTO, eigenlijk de gehele agribusiness, geen visie op de toekomst van de melkveehouderij en dan krijg je dat wensdenken.
daardoor gaat de melkveehouderij in rap tempo de varkenshouderij achterna, straks totaal geen acceptatie door de samenleving / politiek en een ratrace in de sector.
puntertje
Quote:
@arie.j: Wat de directie van dit alles vond en vind, dat vertelt ze heus wel aan het bestuur en ledenraad

Sinds Olyslager het had over grondstof dat wat hem betreft zo goedkoop mogelijk binnen moest komen, en liefst niet te veel, is de directie verteld dat de melkflow een fact of live voor hun is en zullen ze wel uit hun hoofd laten te spreken dat de (extra)melk eigenlijk te duur is het voor het behalen van het beste resultaat. Maar dat was in de tijd van melkquotering. Kom op zeg, een zuivelcoöperatie die zegt, kom maar op met die melk en ondertussen aan de achterkant probeert melk te slijten op de spotmarkt dat lijkt me toch behoorlijk contraproductief.
Maar jij bent in een verleden natuurlijk ook bestuurder geweest van een coöp en die vinden altijd dat iedereen zich achter een bestuur moeten scharen.
pieta
Quote:
@puntertje: zullen ze wel uit hun hoofd laten te spreken dat de (extra)melk eigenlijk te duur is het voor het behalen van het beste resultaat.

Het gaat mij niet om het beste resultaat voor RFC maar om het beste resultaat voor de leden. De meerderheid van de leden wou geen leverbeperking klaarblijkelijk en dus hebben we die niet. Van mij had het ook wel anders gemogen. Maar je zit eenmaal in een coöperatie en dan zul je mee moeten of je stapt uit. Ik ben ook wel kritisch op het bouwen van al die verwerkingscapaciteit. Ik vraag me ook wel af of we niet beter hadden kunnen kiezen voor een soort van leverbeperking en een hoger aandeel TW producten.
Cornelis
Quote:
@puntertje: Sinds Olyslage

Ja zo lust ik er nog wel een paar. Misschien hebben van Aartsen en Brinkhorst ook nog wel iets geroepen wat in jou straatje past.
Je melkt zelf tegen de klippen op en in jou ogen moeten anderen dat maar voorkomen, doen ze dat niet dan zijn het slapjanussen en meer van dat soort kreten.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Je melkt zelf tegen de klippen op en in jou ogen moeten anderen dat maar voorkomen, doen ze dat niet dan zijn het slapjanussen en meer van dat soort kreten.

Ja we zijn hier wel van de kwalitatief hoogwaardige discussies 😄
puntertje
Quote:
@Cornelis: Je melkt zelf tegen de klippen op

Dat heb ik niet gezegd, ik ben in alle opzichten nog grondgebonden, ja en ook in de enge zin van het woord. Maar tja je kunt mij van alles verwijten, maar ik vind het ook onzin dat we op snelwegen nu 130 km/uur mogen rijden en dat die 'milieuruimte' deels bij de landbouw vandaan komt. Ga je mij dat dan ook verwijten als ik op de snelweg een keer 130 rijd?
pieta
Quote:
@puntertje: ik ben in alle opzichten nog grondgebonden,

Net alsof het dan wel kan. 😄
+1
jorisdriepinter
@puntertje
Helaas zakt de discussie nu af. Je had best een punt. Eigenlijk gaat het je er om, hoe ver kan een coop gaan bij het beschermen van de leden.
HFfan
We hebben nu juist meer instrumenten gekregen om alles nog flink stuk winstgevender en succesvoller te maken dan voorheen. Maar dan moeten wel goede voornemens uit 't verleden echt waargemaakt worden, en dat kan zeker.
weurding
Quote:
@HFfan: meer instrumenten gekregen

tromgeroffel? 😉 de meeste winst komt nog altijd van het nettomelkgeld, c.q. de voorschotprijs
HFfan
Het feit is toch dat veel ondernemers graag wat meer koeien willen melken 😄
arie.j
@puntertje
Bestuurder van een coöperatie? Ik ?
Nou nee, alleen een paar jaar lid van een RvC. En die RvC die zei toen niet altijd ja tegen het bestuur..
Dat is overigens al weer een vreselijke tijd geleden, en na die tijd heb ik enkel in een afdelingsbestuur meegedraaid.
Maar ik weet het, als mensen zoals jij het niet naar de zin gaat en de zuivelcooperatie doet niet zoals jij wilt , dan zit het altijd in bestuurders die de verkeerde kant op knikken.
Mogen ze het niet gewoon met jou oneens zijn?
Verder wachten we de jaarwinst af.
Hoe die zal zijn weet ik niet, en het duurt nog heel wat maanden voordat we het weten.
Als het wat tegen valt heb jij natuurlijk het hoogste woord.
Maar als het meevalt? dan zal je wel verdwenen zijn.
Net zoals die lieden die hier zo zeker wisten dat A-Ware te koop stond.
Toen ik schreef dat bij zo'n bericht een bron hoorde, omdat het anders veel op roddel leek, kon ik alles over me heen krijgen, Want het was/waren toch zo'n betrouwbare (anonieme)bronnen. Wacht maar tot het einde van de week zeiden ze.
Maar nu, na een paar weken is er niemand, die toegeeft voor zijn beurt gesproken te hebben.
puntertje
@arie.j
Ach, dat van A-ware heb ik zelf als eerste als roddel benoemd. Al is dat wel een van de laatste fabrieken waar nog capaciteit zit (net als bij DOC).
Maar verder gaat het er niet om dat de resultaten goed of slecht zijn, we hebben het over beter of slechter in relatieve zin. Dus dat veel boeren de laatste liters boven de kostprijs leveren en de fabriek die vervolgens nog eens met verlies afzet. Dan kan het gemiddelde best nog aardig zijn, maar je zou de middelbare school economielessen er nog eens bij moeten pakken. Als de marginale kosten hoger zijn dan de marginale opbrengsten kachel je achteruit met z'n allen.
Maar als veehouder zijn de marginale opbrengsten nu de gemiddelde prijs en hij heeft nu ook niets met de marginale opbrengst van de coöp te maken. En dan zorg je voor de verkeerde prikkels.
arie.j
@puntertje.
Dat verhaal van de meerdere liters die een mindere prijs opbrengen is warempel niet nieuw.
Maar je weet ook dat nooit precies.
Hier hebben ze bij Deltamilk (Graafstroom) bewust nieuwe boeren wat op een afstand gehouden.
Zelfs toen er heel kort bij de fabriek een paar wilden komen mocht dat niet.
Melk van FC kopen, daar konden ze meer aan verdienen.
De leden hebben toen geprotesteerd, en daarom ging de deur weer op een kier.
Dat ze nu een langjarig contract hebben voor aanvoer van FC tegen garantieprijs met iets een plus, het zou me niet verwonderen als ze daar nu wel weer wat buikpijn van hebben.
Maar in verleden hebben ze ook melk duur aan de spotmarkt verkochten wat ze goedkoper van FC op contract afnamen .
De toekomst weet je nooit, maar je probeert als bestuur het beste te zoeken. En als het goed is niet de randen van het risico op te zoeken.
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: ik ben in alle opzichten nog grondgebonden,

Volgens mij zijn alleen boeren die dood en begraven zijn 'in alle opzichten grondgebonden'.
+4
George
@jan is hobbyboer
Het schijnt dat de intensieve als die ooit sterven alleen nog maar gecremeerd mogen worden.
Nico96
Hoezo tegen de markt in omhoog Arie?
De biomelkprijs over 2015 is nog altijd lager als vorig jaar:
Over heel 2015 komt de biologische garantieprijs uit op 47,75 euro per 100 kilo melk. In 2014 bedroeg de biologische garantieprijs 49,52 euro.
arie.j
Hier de grafiek over de laatste 3 jaar Nico
De Bio-garantieprijs bevind zich nu ,dus voor december 2015, op het hoogste punt van die 3 jaar.
hans1980
Goed dat RFC baby voeding heeft , hier komt winst vandaan je zou maar aan DOC leveren vorig jaar -5 cent t.o.v. rfc dit jaar weer etc.
hoe houden die boeren dat vol??
weurding
Quote:
@hans1980: hoe houden die boeren dat vol??

gewoon doordoen, net als anderen
3 speen
Denk dat Arjan schimmel ze stiekem wat toe stopt een toppertje hoor
Beitel
Boeren houden dit dus niet vol, doc laat boeren creperen. Fusie nog steeds geen feit, wij worden op een onoverbrugbare achterstand gezet. Laatste vijf jaar heeft ons bedrijf voor 4.5 ton aan inkomsten mis gelopen omdat we niet bij een gemiddeld uitbetalende afnemer zitten. Wij als leveranciers zitten als ratten in de val is nergens een alternatief om elders te gaan leveren. Voor veel leden zal de goede melkprijs op termijn een brug te ver zijn gewoon omdat ze de tijd niet meer hebben gekregen.
hans1980
Eerlijk en duidelijk , ook ik zou me kloten vloelen wanneer ik kwaliteitsmelk aan doc moest leveren , winst bij rfc komt duidelijk uit babyvoeding . ook fronterra is nu een babyvoeding fabriek aan het bouwen .
maar goed doc heeft vol ingezet op foliekaas en heeft mega last van boycot rusland echter wordt salaris aan bestuurders wel doorbetaald leveranciers zijn ECHT flink de sjaak
arie.j
Hier zijn een paar boeren een jaar geleden van DOC naar Vreugdenhil vertrokken,(van Bakel spijtoptanten) ik denk dat ze zich in beide handen knijpen, het zal nu wel niet meer mogelijk zijn.
+1
3 speen
Volgens de bestuurders word het straks flink cashen met dmk nog even geduld hebben
de hoef
Quote:
@3 speen: Volgens de bestuurders word het straks flink cashen met dmk nog even geduld hebben

heb jij je al verdiept in de melkprijs van dmk
en vind het zeer triest dat doc boeren nu te weinig krijgen .maar ze hebben ook jaren het meeste gehad ,is nog nie eens zo heel lang geleden
de hoef
Quote:
@Beitel: n. Wij als leveranciers zitten als ratten in de val i

is dit niet je eigen keus geweest dan
twee jaar geleden kon je je nog inkopen bij rfc
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: Wij als leveranciers zitten als ratten in de val

Echte mannen, als ondernemer een keuze gemaakt om voor het korte termijn geld te gaan en als het dan een beetje tegen zit gaan piepen als een klein kind. Als je er 4.5 ton mee gewonnen had had je echt geen 3 ton terug gegeven aan boeren die het moeilijker hadden. Typische neoliberale kapitalist, de winst is voor mij, het verlies voor het collectief.
wotan2
@ puntertje
Ik was het ook niet zo eens met heel het RFC beleid, maar begin er toch meer en meer lijn in te zien. Ze hebben in België een party boeren de zak gegeven, en dat word door de leden ingevuld. Daarnaast is ook de fabriek van Fabrelac gekocht zonder leveranciers; is weer meer capaciteit.
Ik ben wel benieuwd waar die leveranciers (vaak vroegere vanbakel cowboys) nu hun melk slijten.
+1
HFfan
De euro is nu ook flink gezakt, dat komt de komende maanden goed uit voor de export.
George
Quote:
@HFfan: De euro is nu ook flink gezakt, dat komt de komende maanden goed uit voor de export.

Jazeker helemaal geweldig melk ruilen voor oud papier. 😄
HFfan
@George
Zogauw we de bloembollen niet meer kwijt kunnen hebben we pas een probleem :):)
gezienus
@HFfan mag ik daar uit concluderen dat de winst uit verhuur van bollenland komt. En niet uit de melkveehouderij
HFfan
Snap dan nog niet allang gestopt bent met melken? Misschien volgen nog veel of is gras altijd groener bij een ander??
Frans1
@HFfan
Dat kan niet,want die ander stopt toch eerder dan jou,dat verkondig jij hier tenminste altijd
HFfan
@Frans1
Nee zeg altijd, in't buitenland en 65 plus 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rfc en grondstofwaarde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN