Koeien op dieet tegen opwarming aarde

Er komt weer eens een klimaat-top aan! 😞

Eind deze maand vergaderen wereldleiders in Parijs om tot een nieuw klimaatakkoord te komen. Er is echter een belangrijke veroorzaker van opwarming van de aarde waar waarschijnlijk niet over gesproken zal worden: de koe.

Het herkauwen van koeien zorgt namelijk voor een behoorlijke uitstoot van methaan. En methaan heeft een 28 keer sterker effect op de opwarming van de aarde dan CO2. De gemiddelde koe produceert per jaar 90 kilo methaan, dat staat gelijk aan de uitstoot van een auto die in hetzelfde jaar 20.000 kilometer rijdt.

Daarom besluiten klimaatbewuste boeren er iets aan te doen. Door de koeien op dieet te zetten kan de methaanuitstoot worden beperkt. Toch is dat nog lang niet voor elke boer een haalbare kaart.

politiek.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/…

Deel dit topic

Reacties

+3
Herbert
Evengrote uitstoot als een auto die 20000km rijdt, de uitstoot kan dan wel evengroot zijn, de uitstoot van de koe is neutraal aangezien al dat voer voor haar met zonlicht en CO2 uit de lucht is gemaakt. De auto gebruikt in het verre verleden opgeslagen CO2 in de vorm van olie wat nu in relatief snelle hoeveelheid vrijkomt.
oldhuus
Het wild zetten ze ook al op dieet, kijk maar in de Oostvaardersplassen.
sorry
Frankie goes to hollywood

politiek.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/…

De wereld had allang vergaan met net zoveel koeien als 30-40-50 jaar/ terug of niet frankie of heb je weer een probleem aan laten praten...
oldhuus
De natuur is 1 grote methaanfabriek, ook de oceaan stoot nog enorme hoeveelheden methaan uit, die 1/3 geloof ik helemaal niets van, dan was de stal hier al lang een keer ontploft.
gaitoetklooster
O bliksem straks verplicht opstallen !!!
meelezer10
Kom op zeg dat beetje knoflook smaak aan de melk kan toch wel. Je moet wel wat over hebben voor een goed klimaat.
Freriks
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
het is maar net hoe je naar de landbouw wilt kijken. dit bericht in Nieuwe Oogst past beter dan dat geleuter over koeien.
gezienus
cs-agrar
Goed op dieet zetten, koetje dood. Geen last meer.
Klimaattop... dan komt er vast strenge vorst aan
gezienus
Koeien
Wiebren
Ik mis toch wel wat reacties van mensen die zeggen: nu regels afspreken want we zien dit immers nu al aankomen ?
+5
cs-agrar
Je kan wel de volgende reaktie krijgen: Berekeningen kloppen weer eens niet, selectief gebruik van getallen en aannames.
+3
Wat is volgende FABEL die op ons af komt wiebren, dit gaat helemaal nergens over, het is volslagen belachelijk dat dit allemaal kan in nederland, durft LLTTOO NOOIT een keer te zeggen , en noe ist gedonder afgelopen , met alle onzin die bedacht word. Alle bomen zouden dood gaan van de zure regen, klopte ook geen bliksem van.
+3
gezienus
Wiebren je wilt ze alweer een hand geven

Straks de methan wijzer.
+2
Wiebren
Berekening van methaan zit al in de Kringloopwijzer @gezienus, dus dat hoeft het probleem niet te zijn. Dat linkje van je is trouwens wel een leuke, vd week nog geweest bij die LWK Niedersachsen.
Ik lok even wat reacties uit, standaardhouding is immers 'wat een onzin', 'hebben ze niks beters te doen', 'alleen maar aannames'.
Komt er ooit regelgeving van voor dan is het waarschijnlijk weer te lang onduidelijk en had het 5 jaar eerder ingevoerd moeten worden. Dat is dan nu. Waarvan akte 😉
En bij deze ook even een link hoe het misschien anders kan. Dus óf koeien op dieet, óf heel anders met je bodem omgaan.
Dan toch maar liever nog even tegenhouden?
+2
Frans1
Quote:
@Wiebren: Berekening van methaan

Daar gaat het al mis. Methaan is een natuurlijk gas wat overal gevormd wordt in zuurstofarme omgeving,wat gaan we aan de moeras achtige gebieden doen,allemaal droogmalen?
+1
j h p
@Wiebren Als je nu eens kijkt naar de cyclus van methaan uit de koe en de cyclus van fossiele brandstoffen, inclusief de afname van herkauwers en toe name van mensen, krijg je heel andere resultaten.
Maar ja, de maatregelen daarvoor kosten heel veel stemmen dus daar brandt de politiek zich de vingers liever niet aan, nee dan pak je een kleine groep die niet zoveel stemkracht heeft.
Nog wel een positieve noot; Als wij als melkveehouderij er een gunstige bijdrage aan leveren (aan het verlagen) moet er ook wel iets positiefs tegenover staan.
cs-agrar
Quote:
@Wiebren: wat een onzin', 'hebben ze niks beters te doen', 'alleen maar aannames'.

Wat klopt hier niet van dan?
jorisdriepinter
Heb geen idee hoe bedreigend methaan uitstoot is voor onze sector. Maar ik weet wel dat je niet alle problemen tegelijk op kunt lossen.
+2
George
Quote:
@jorisdriepinter: Maar ik weet wel dat je niet alle problemen tegelijk op kunt lossen.

Problemen die in werkelijkheid helemaal niet bestaan of waar een probleem van gemaakt wordt! En dan komt LTO met zijn kringloopwijzer die alle niet bestaande problemen kan gladstrijken. Wat een rare wereld is het toch , wat een gehoerzak op niks.
+2
cornelissen
Gelukkig neemt goed grasland 20000 kg co2 jaarlijks op, dus als je dan aan het rekenen bent kom je een eind heen om neutraal uit te komen
Las Veegas
Het enige dat mis kan zijn met methaan uitstoot door koeien is dat die beesten dingen te vreten krijgen die niet van hier zijn. Want dan zijn er meteen mensen die zeggen dat het komt vaan gronden met het een hoog koolstofgehalte en dan gaat de vileger niet op dat al de CO2 of diens equivalenten wordt opgenomen door al hetgeen die beesten te vreten krijgen. Onverlet de uitstoot het transport van dat soort vreten uiteraard.
weurding
Gisteren bruine bonen met spek gehad, denk gezien de methaan uitstoot we nog heel wat eer bij de mensheid kunnen halen 😄
+3
Titus de Wolff
Het aantal gnoe's op de Serengeti is al teruggegaan van 16 miljoen naar 1 miljoen nu, dat helpt.
En laten we eerst alle invloeden van de mensenfokkerij maar eens zwart op wit hebben staan voor we aan de dierenfokkerij beginnen.
spotmelker
Als alle maatregelen van het Kyotoverdrag stipt worden uitgevoerd dan zouden we de opwarming met 0,07 graden weten te beperken. (IPCC). We moeten er geen bende van maken maar voel/zicht/meetbaar resultaat zullen onze inspanningen echt niet hebben.
friesboertje
Ik zou wel eens willen weten wat er over een paar honderd jaar in de geschiedenisboeken staat. Dan lachen ze ons vierkant uit waarschijnlijk en blijken al die regels voor de kat z'n kut geweest te zijn.
meelezer10
Ik zal dan wel de lompe boer zijn. Maar volgens mij weten ze heel goed waar de zeespiegelsstijging van komt. Als je nog meer olie uit de grond pompt wordt de aarde nog kleiner en stijgt de zeespiegel nog sneller.
brabo
Juist niet, waar vroeger olie zat kan nu mooi vollopen met water.
paul1
Nu snap ik opeens waar het woord olie-dom vandaan komt 😄
Herbert
@brabo
Nee, dat is al gereserveerd voor chemisch afval
oldhuus
Komt gewoon door de regen denk ik 😄
brabo
Quote:
@Herbert: Nee, dat is al gereserveerd voor chemisch afval

In België zijn de oude mijnen ook aan het afvullen met asbest

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , methaan , uitstoot en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN