Melkfabrieken moeten besluit rond Kringloopwijzer herzien

De zuivelcoöperaties FrieslandCampina en DOC Kaas, zouden hun beleid rond de verplichte invoering van de Kringloopwijzer moeten herzien. Dit zegt de Dutch Dairymen Board (DDB)op basis van een peiling van de organisatie, waaruit blijkt dat 56 procent van de ondervraagden tegen een verplichte invoering is van de Kringloopwijzer.

Deel dit topic

Reacties

+2
Grasbaal
Helaas, de trein rijd. Veel toeleveringsbedrijven hebben veel kosten gemaakt om aan de eisen te kunnen voldoen.
+3
weurding
Quote:
@Grasbaal: Helaas, de trein rijd

zeg maar rustig dat ie is ontspoord
+5
henkes
Goeie actie. altijd ons maar verplichten waar bemoeien de melkfabrieken zich mee.ze zijn nog altijd een cooperatie en dan zijn nog altijd de leden de baas en moet het bestuur zich met de verkoop van onze produkten bezig houden. en zorgen voor een goede melkprijs.
+1
Todi
Onder de mom van "onze afnemers vragen er naar "drukken ze het er door.
robotboer
Dat zou zich dan moeten uiten in een hogere melkprijs als bij anderen. Fc lijkt er op, maar doc.........
cs-agrar
Quote:
@robotboer: Fc lijkt er op, maar doc.........

Als je iets produceerd wat iedereen al heeft kom je niet ver. Op die basis is er weinig wat een plus kan toevoegen
+1
Coen
Ze hebben en misbruiken de macht 😞

bron: melkweb

Geef uw melkveefosfaatreferentie voor 1 januari door via mijn.rvo.nl

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft u begin 2015 per brief geïnformeerd over de definitieve melkveefosfaatreferentie. Hiermee weet u of er wel of geen fosfaatoverschot op het bedrijf is. De brief ‘Beschikking definitieve melkveefosfaatreferentie 2013’ is terug te vinden in uw dossier op mijn.rvo.nl. Met een machtiging bij RVO kunt u uw melkveefosfaatreferentie aan FrieslandCampina doorgeven. Dit is nodig om te toetsen of uw bedrijf voldoet aan de essentiële eis binnen Foqus planet. Wij vragen u de melkveefosfaatreferentie vóór 1 januari 2016 door te geven.

U hebt hiervoor drie mogelijkheden:

1. Digitaal machtigen: via mijn.rvo.nl kunt u een machtiging geven aan ZuivelNL (FrieslandCampina) om de melkveefosfaatreferentie door te geven. Bekijk deze handleiding (PDF) om uw machtiging op mijn.rvo.nl te activeren.

Een paar tips:

Let op: kies bij ‘soort relatienummer’ voor KvK-nummer en vul het KvK-nummer van Zuivel NL in: 59667222. Er hoeft géén postcode en huisnummer ingevuld worden (zie stap 4 en 5 van de handleiding).
Wanneer uw op uw dossier bij RVO bent ingelogd, kunt u ook meteen machtigingen afgeven voor het automatisch inlezen van RVO gegevens in de www.dekringloopwijzer.nl (zie ook de handleiding voor de te volgen stappen).
Inloggen bij mijn.rvo.nl gaat via eHerkenning. Heeft u nog geen eHerkenning account, ga dan eerst naar www.eHerkenning.nl.

2. Opsturen per e-mail: via uw dossier bij mijn.rvo.nl kunt u het digitale document ‘Beschikking definitieve melkveefosfaatreferentie 2013’ (PDF) openen. Dit document kunt u mailen/doorsturen naar: fosfaatreferentie@qlip.nl. Let op: Qlip accepteert alleen de originele kopie (PDF) als geldig document.

3. Opsturen per post: u kunt een kopie van de ‘Beschikking definitieve melkveefosfaatreferentie 2013’ per post opsturen naar:

Qlip B.V.
T.a.v. afdeling Certificering
Postbus 292
3830 AG LEUSDEN

Zodra de melkveefosfaatreferentie bij ons bekend is en deze is nul, sturen wij u een bevestiging van ontvangst.
-3
jorisdriepinter
De hele heisa van de tegenstanders van het keten denken doet me denken aan het verzet van de bussenboeren toen de melktank verplicht werd.
Het is een gelopen race. De toekomst is niet te keren.
Pas je aan of verdwijn, zo werkt de economie.
We mogen blij zijn dat we als RFC leden een sterke cooperatie hebben die zelf nog keuzes kan maken.
Vindt wel dat het bestuur beter uit moet leggen waarom ze het zo willen doen, maar dat terzijde.
wally
Denk wel dat de gemiddelde ondernemer inmiddels wat mondiger is geworden en er komt een moment dat een grotere groep zegt tot hier en (voorlopig) niet verder.

We moeten voorlopen op de rest van Europa maar 1 of twee stappen voorlopen is genoeg laat dan eerst de rest maar weer in het zicht komen
Todi
Wally ik hoor nog niet op een vergadering dat de voorzitters naar ruggen kijken. Ja misschien in de knippe.
-Jan-
Quote:
@wally: er komt een moment dat een grotere groep zegt tot hier en (voorlopig) niet verder.

met de hedendaagse snelle verbindingen zou het toch mogelijk moeten zijn om een bundeling van gedachten op een account vast te leggen en er in de toekomst iets mee te doen,de middenstand verkoopt hun waar digitaal en wij laten het ophalen en houden de hand op en krijgen voor topkwaliteit een fooi uitgereikt.
-6
huub
Heeft de DDB deze enquete onder alle melkveehouders gehouden?

Of alleen onder haar 'wij zijn overal tegen' leden?

De kringloopwijzer is hét instrument om de zwakke plekken in je bedrijfsvoering bloot te leggen, ben je daar tegen dan is dat een bewuste vorm van bedrijfsblindheid.
+1
Marco de 1ste
Dan zou het nog niet verplicht moeten stellen.
josl
Quote:
@huub: De kringloopwijzer is hét instrument om de zwakke plekken in je bedrijfsvoering bloot te leggen, ben je daar tegen dan is dat een bewuste vorm van bedrijfsblindheid.

Huub, niet alleen je zwakke maar ook je sterke! En daar zit een stimulans in om het beter te doen en daar ook voor beloond te worden.
+2
weurding
Quote:
@josl: beloond te worden.

belonen of niet korten?, net zoals weidepremie, komt niet uit de markt maar is een vorm van herverdeling, belonen is een mooi woord maar in veel gevallen wordt het gekort bij een ander
+7
Jack Rijlaarsdam
@josl
Zwakke punt van de KLW is het startpunt. BEX/KLW is ontwikkeld om aan te tonen dat intensieve (lees: mais en bijproducten voerende) opstallende melkveehouders ontzettend duurzaam zijn en dus extra ruimte verdienen om te groeien. Dat verdienen is discutabel, maar redenerend vanuit alleen de technische definitie van duurzaamheid waarschijnlijk terecht. Nu gaat de bestuurlijke gevestigde orde degenen die weinig of geen belang hebben of hechten aan een voordeel met de BEX/KLW verplichten toch mee te doen. Niet omdat bij deze melkveehouders zoveel milieuvoordeel is te halen, maar om aan te tonen dat intensief inderdaad efficiënter produceert dus vrij baan moet houden. Verplichtingen opleggen aan een groep om een andere groep de vruchten te laten plukken roept weerstand op, dat voel je nu aan den lijve.

Het enige dat je kan redden is voorbeeldbedrijven die 1 zelf jongvee opfokken 2 weidegang toepassen 3 geen snijmais telen 4 mest op eigen grond plaatsen en dan toch een voordeel uit de BEX/KLW halen. Kom je niet met een paar van dit soort bedrijven over de brug, dan weten we in feite dat het precies zo zit als hierboven beschreven.

Bij deze dus bij jou en @Wiebren de bewijslast dat er voordeel voor iedereen in zit.
producent
@Jack Rijlaarsdam

De volgende uitdaging komt eraan, de uitstoot van methaan verminderen, en dan zal het rantsoen waarschijnlijk onder andere uit gras, mais en lijnzaad moeten bestaan.
puntertje
@producent
En daarna de uitdaging 'lachgas', dan moeten we bomen planten.
Titus de Wolff
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: t dat er voordeel voor iedereen in zit.

Dan ontkom je dus niet aan een aparte voerkringloopwijzer + een grondopbrengstkringloopwijzer, waar afhankelijk van de staat en functie van de grond weinig of geen voordeel valt te behalen.
@puntertjeJa en dan worden de aardstralen verboden, wie weet er nog meer geneuzel.
@puntertjeJa en dan worden de aardstralen verboden, wie weet er nog meer geneuzel.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Bij deze dus bij jou en @Wiebren de bewijslast dat er voordeel voor iedereen in zit

Wiebren is effe Wieberen of wat zegt Tamminga altijd? 😄
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Het enige dat je kan redden is voorbeeldbedrijven die 1 zelf jongvee opfokken 2 weidegang toepassen 3 geen snijmais telen 4 mest op eigen grond plaatsen en dan toch een voordeel uit de BEX/KLW halen

punt 3 voldoe ik niet aan,verbouw ook een paar ha mais. BEX voordeel was hier vorig jaar iets van 200 m3 meer kunnen plaatsen op ruim 40 ha
Todi
Quote:
@huub: De kringloopwijzer is hét instrument om de zwakke plekken in je bedrijfsvoering bloot te leggen, ben je daar tegen dan is dat een bewuste vorm van bedrijfsblindheid.

Ik hoop dat je de ziekte over wind.
+2
jan w
Quote:
@huub: De kringloopwijzer is hét instrument om de zwakke plekken in je bedrijfsvoering bloot te leggen, ben je daar tegen dan is dat een bewuste vorm van bedrijfsblindheid.

Dat ben ik volkomen met jouw eens. Alleen dan zou er eigenlijk geen database moeten komen. Maar zou iedereen het met de hand uit moeten gaan rekenen. Als er een database komt , dan kijkt er niemand meer naar. Vul je de kringloopwijzer met de hand in , dan zie je meteen al waar de kwetsbare punten op jouw bedrijf kunnen liggen.
Gebruik de KLW als MANAGMENT-TOOL
m uut m
Als uit de database blijkt dat we het allemaal beter doen gaan ze de normen verlagen.
+6
puntertje
Tja, de meerderheid van de boeren, lees boeren met fosfaatoverschot, hebben voordeel van de BEX. Het is echter algemeen bekend dat deze, alhoewel geaccepteerd door de overheid, vreselijk fraudegevoelig is. Dus moet het 'geborgd' worden. Een KLW zou dit moeten doen, maar dan moet je iedereen verplichten anders maken intensieve boeren gebruik van 'het lek' bij extensieve boeren. En wordt het systeem als zijnde 'te manipulatief' afgeschoten.
En geen enkele sectorale 'voorman/voorvrouw' durft het uit te spreken, maar de extensieve boer is daarom 'collateral damage'. Want och, in plaats van voor te spiegelen dat extensieve boeren dom zijn als ze niet het KLW-voordeel zouden willen genieten, zou je ze ook zelf die keuze kunnen laten maken. Maar nee, het beleid is de 'domme achtergebleven sectorgenoten' te verplichten mee te doen aan 'wat goed voor hun is'. Dit alles in de hoop nog wat extra ruimte voor de intensieve collega's te scheppen.
Maakt allemaal niks uut , hoe meer regels hoe beter, het is al jaren niet te controleren, dat word niet anders , als het geneuzel op papier maar klopt, daar gaat het om.
George
Allemaal gehoerzak op niks. 😄
+1
marcel r
Zolang de monsternemer de kuilen niet goed kan meten, lijkt mij de kringloopwijzer of BEX uit te monden op een papieren drama.
Afgelopen jaar 218 ton maïs gekocht over de weegbrug.
Door Oosterbeek gemeten aan de bult 196 ton?????
11% afwijking..... Daar gaat je bex voordeel/nadeel.
Kortom bex/kringloopwijzer voordeel of nadeel zit in de willekeur van de foutmarge van de monsternemer(helaas niet te voorkomen, maar wel realiteit).
Coen
Zelf afwijkingen gezien van 20% op fysieke tonnen en ds-gehaltes, dan is het papier dus zeer gewillig 😞
George
Quote:
@marcel r: Afgelopen jaar 218 ton maïs gekocht over de weegbrug.
Door Oosterbeek gemeten aan de bult 196 ton?????

Vaak is het andersom.
marcel r
Hetzelfde geldt voor grondmonsters.
2010 perceel fosfaatreparatie PW 12.
2014 opnieuw gemonsterd PW 34.
Hoe zal ik dit perceel nu moeten gaan bemesten?????
Allemaal leuk voor op papier, maar verder heb je er niets aan.

Kringloopwijzer niet verplichten dus.
BoerBart
Wanneee je KLW gunstig uitvalt heb je minde fosfaatrechten nodig. Hierdoor worden de rechten goedkoper.
Dit is de worst die ze je voor houden op de ZLTO vergadering.
Mijn mening?: ik ben dol op worst en zal dus positief zijn over de KLW.
jg
Echt een duidelijke gefundeerde mening. Met een hap worst houdt Zlto de leden tevreden?
jorisdriepinter
Maar natuurlijk, meer koeien is beter. Altijd meer, dat is de slogan van ZLTO.
Wel een fosfaat plafond, maar toch meer dieren. Ja echt, het is mogelijk volgens Hans Huibers.
Wij zijn niet het probleem, maar de oplossing. Ook een uitspraak van hem.
Ontkennen is ook een vak.
+3
meelezer10
Quote:
@BoerBart: Wanneee je KLW gunstig uitvalt heb je minde fosfaatrechten nodig. Hierdoor worden de rechten goedkoper.
Dit is de worst die ze je voor houden

Kan nog wel een hele tijd duren voor je bij die worst kunt.

Punt 1 er zijn nog geen fosfaatrechten
Punt 2 de KLW is nog niet goedgekeurd
Punt 3 Als de fosfaatrechten komen is het nog niet zeker of hier KLW of bex op toegepast mag worden.
MTSTAMMINGA
Hoop doet leven 😃
BoerBart
Voordeel met BEX kan nooit kleiner worden als je de KLW erbij doet. Dit is wat Rick Vlemminx op de ZLTO vergadering zei.
Ik wist dit niet en ik geloof het ook amper.
Duidelijk is dat ZLTO heel graag fosfaatrechten en KLW wil verplichten.
matt
Dat ging volgens mij over de AMVB,waar je je bexvoordeel mag gebruiken.

Mocht je met de kringloopwijzer niet gunstig uitkomen,kun je
voor de fosfaatrechten gewoon uitgaan van de fosfortaire normen.
en mag je toch de bex gebruiken voor de AMVB.
Frans1
Quote:
@matt: Mocht je met de kringloopwijzer niet gunstig uitkomen,kun je
voor de fosfaatrechten gewoon uitgaan van de fosfortaire normen.
en mag je toch de bex gebruiken voor de AMVB

HAHA,als de uitkomst je past mag je hiermee verder en als het niet past mag je met de in dat geval gunstigere forfataire normen verder? Denk dat zulke grappen er gauw uitgehaald gaan worden 😄
Cornelis
Quote:
@BoerBart: Voordeel met BEX kan nooit kleiner worden als je de KLW erbij doet

Toch nog maar eens in verdiepen dan... Voor de eerst paar jaar heeft hij gelijk, daarna ben ik benieuwd.
puntertje
Quote:
@matt: Mocht je met de kringloopwijzer niet gunstig uitkomen,kun je
voor de fosfaatrechten gewoon uitgaan van de fosfortaire normen.
en mag je toch de bex gebruiken voor de AMVB

Die BEX is fraudegevoelig, dat weet iedereen. Als je nou voorstelt om dat te borgen met de KLW heb je het probleem dat extensieve boeren helemaal geen voordeel hebben omdat ze de mineralenverliezen allemaal zelf hebben itt intensieve boeren. Dus is er de mogelijkheid om toch nog forfaitair in te vullen. Maar als intensieve boeren dit dan weer gaan gebruiken om de AMvB te omzeilen, moet je je toch afvragen welke monsterlijke constructie van regelgeving we mee bezig zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkfabrieken , doc en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
3