Leveringsvoorwaarden zijn er niet voor bedoeld om politieagent van de overheid te spelen

De voorgenomen aanscherping van leveringsvoorwaarden van de zuivelindustrie roept terecht veel vragen op.

Wat hoort in de leveringsvoorwaarden te staan? Die vraag wierp melkveehoudersvakbond NMV afgelopen week indringend op

Verplicht bijhouden van de KringloopWijzer heeft geen enkel effect op de melkkwaliteit. Het vergemakkelijkt alleen het invoeren van een nieuw mestbeleid door de overheid. Die kan bijhouden van de KringloopWijzer zelf nauwelijks afdwingen. Dat gaat veel makkelijker met de stok van weigeren melk op te halen in de hand, dan met de dreiging van een bestuurlijke boete die pas in 2017 op de mat landt.

Klik hier voor de complete blog van Robert Bodde

Deel dit topic

Reacties

+1
kanniewaarzijn
Co, kun je de tekst even plaatsen? Velen kunnen de boerderijartikelen niet lezen.
Grasbaal
Helaas dat kan niet ivm copyright
Grasbaal
Persbericht DDB

Peiling wijst uit: Weinig draagvlak onder melkveehouders voor verplichte Kringloopwijzer

Zowel FrieslandCampina als DOC hebben aangekondigd de Kringloopwijzer per 1 januari verplicht in te willen voeren. Uit een peiling, die in opdracht van de Dutch Dairymen Board werd gehouden onder 500 melkveehouders, blijkt uit de reacties echter dat er weinig draagvlak is voor een verplichte Kringloopwijzer.

Nog geen kwart steunt verplichte Kringloopwijzer
Van de respondenten, die voor bijna 80% hun melk leveren aan FrieslandCampina en waarvan 13% de melk levert aan DOC, heeft slechts 23% zich uitgesproken vóór de verplichte invoering. De helft van de respondenten gaf aan tégen verplichte invoering te zijn.

Kritische kanttekeningen
21% van de ondervraagden kozen niet vóór of tégen de verplichte Kringloopwijzer, maar voor de optie “anders” en lichtten hun mening toe met zowel positieve als negatieve kritische kanttekeningen.

De kritiek op de verplichte invoering van de Kringloopwijzer richt zich vooral op het feit dat bedrijven die genoeg ruimte hebben, onnodig op kosten worden gejaagd en het de regeldruk versterkt.
Als het invullen van de Kringloopwijzer voordelen op zou leveren en dit vooraf bekend zou zijn, verklaren een deel van de ondervraagden die voor de optie “anders” zijn gegaan, dat ze vóór zouden zijn, terwijl het verplichte karakter dan nog steeds voor veel van deze ondervraagden, een brug te ver is. Tevens vindt een deel van de ondervraagden het niet passend dat de melkfabrieken zich hiermee bemoeien.
Een ruime helft van de ondervraagden heeft ervaring met de Kringloopwijzer of BEX terwijl ruim 59% van de ondervraagden deze in laat vullen door externe adviseurs zoals voerleveranciers, accountants of bedrijfskundig adviseurs. Ondervraagden die nog geen ervaring hebben met de Kringloopwijzer of BEX, willen dat eerst duidelijk wordt wat de effecten kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering, het kostenplaatje en de “papieren rompslomp”.

Kosten-baten
Al met al kan met de peiling, die in opdracht van de DDB is gehouden, worden vastgesteld dat het voornemen van de zuivelverwerkers om de Kringloopwijzer verplicht in te voeren, niet kan rekenen op veel steun onder de melkveehouders. De onduidelijkheid over de gevolgen van een verplichte Kringloopwijzer en de onduidelijkheid over de extra kosten, zijn daar zeker debet aan. De DDB vindt het een taak van de coöperatieve zuivelbestuurders dat zij de afwijzende houding van de Nederlandse melkveehouders over de invoering van een verplichte Kringloopwijzer serieus moeten nemen, aangezien dit tot hun taak als zuivelbestuurder behoort!

Verzwaren leveringsvoorwaarden
De DDB raadt de coöperatieve zuivelverwerkers dringend aan, een kosten-baten analyse op te laten stellen vóór nieuwe (verplichte) maatregelen zelfs maar in overweging worden genomen, aangezien de Nederlandse - merendeels cosmetische en bovenwettelijke - aanpassingen van de leveringsvoorwaarden, op de exportmarkten over het algemeen van geen enkele waarde zijn maar het resultaat op de individuele melkveebedrijven inmiddels onevenredig drukken. Het is zaak de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouder ook op het vlak van kostenverhoudingen zeer in de gaten te houden. Leveringsvoorwaarden mogen niet leiden tot onevenwichtige lastendruk.
Bovendien zal iedere verzwaring van de leveringsvoorwaarden, het draagvlak voor coöperatieve besluiten verder ondermijnen.

Nitraatcomité
Ten aanzien van de Kringloopwijzer binnen de Nitraatrichtlijn, geeft de DDB de coöperatieve zuivelbestuurders het advies eerst in Brussel bij het Nitraatcomité goedkeuring te vragen voor invoering van fosfaatrechten met daarbij als instrument de Kringloopwijzer voor zij een besluit nemen in deze kwestie. Het gesprek dat een delegatie van de DDB met het Nitraatcomité voerde op 22 september j.l. geeft alle reden om sceptisch te staan tegenover de acceptatie door het Comité van een instrument dat nog niet volledig betrouwbaar is. Betrouwbaarheid was in het verleden voor het Nitraatcomité al reden om de MINAS af te keuren. Ook de acceptatie van fosfaatrechten naast dierrechten om te voldoen aan hetzelfde fosfaatplafond, zou problematisch kunnen zijn voor de Nederlandse derogatie aanvraag.

“Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” is volgens de DDB, gezien bovenstaande conclusies, een prima leidraad voor de coöperatieve zuivelbestuurders in de discussie en besluitvorming over de Kringloopwijzer
-1
Cornelis
Ik zou zeggen wacht even december af. Bestuur FC vergadert op de 1ste van die maand.
Blijkbaar is het de DDB ontgaan dat de KLW voor overschotbedrijven reeds verplicht is en dat (als het tot een algehele verplichting komt) de kosten reuze mee kunnen vallen.
+4
kanniewaarzijn
Ik merk dat we van jou als lid van de ledenraad weinig kritische geluiden hoeven te verwachten.
Cornelis
@kanniewaarzijnJe bent buitengewoon slecht op de hoogte als anonieme prikker.
weurding
Quote:
@Cornelis: de kosten reuze mee kunnen vallen.

kosten die je voorheen niet had maar nu extra komen vallen mijns inziens nooit mee (en dan doel ik niet alleen op klw want er is altijd wel iemand die roept dat het geld oplevert)
+1
meelezer10
Quote:
@Cornelis: de kosten reuze mee kunnen vallen.

Ik vindt dik 1600 euro niet mee vallen. Drie maiskuilen, mks, 5graskuilen en nog een partij hooi. Zijn toch 10 monsters.

Cornelis in het stukje wat je hierboven getypt hebt lijkt het inderdaad dat je al bijna over de streep bent. Een tijd geleden waren je reactie toch iets anders van aard.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: de kosten reuze mee kunnen vallen.

Dat is maar net wat jij meevallen noemt. Heb hier vijf monsters laten steken die ik anders niet genomen had á 160 euries ex btw, dus 848 euro kwijt die ik normaal gesproken nog op zak zou hebben. Daar is overheen te komen, maar ik had deze euries nuttiger kunnen besteden.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamJe weet toch hoe het zit?
m uut m
@Cornelis
Zo te horen niet
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: hoe het zit

Ja, het zit me niet lekker.

Ik zie het maar als investering, jaartje freewheelen en dan scoren. Eens kijken wanneer die alarmbellen gaan rinkelen.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: á 160 euries ex btw

Ik heb je al eerder aangedragen dat er een goedkoper alternatief is, maar blijkbaar heb je daar toch niets meegedaan. De financiële nood zal dan nog wel niet zo hoog zijn. 😄
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: De financiële nood zal dan nog wel niet zo hoog zijn.

Ik lever toch aan RFC. Welke financiële nood?
+1
jan w
Quote:
@meelezer10: Ik vindt dik 1600 euro niet mee vallen. Drie maiskuilen, mks, 5graskuilen en nog een partij hooi. Zijn toch 10 monsters.

In her verleden was het kuil onderzoek een stuk goedkoper. Alleen de samenbundeling heeft voor een forse verhoging gezorgd.
Maar aan de andere kant is, door beter of de kuilmonsters in te springen ook weer voordeel te behalen.
Vorig jaar een boer met meer dan 20 percelen, waarvan 1 perceel met een PH van boven de 5 en de rest tussen de 4 en 5.
Een dergelijke boer laat maar zo 25% opbrengst van zijn grasland liggen. Maar wel klagen.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik lever toch aan RFC. Welke financiële nood?

Mooi voor jou, maar stel dat je toch nog graag wat bezuinigd.
Ik heb hier ook een factuurje liggen van 5 kuilen en die is in totaal 497.5 ex btw. Dus toch alweer mooi 300 piek bespaard tov van jouw monsternemer
+1
meelezer10
@brabo
ALNN???
+1
AW217
@Jack RijlaarsdamAls je geen fosfaatoverschot hebt, moet je evengoed de kringloopwijzer invullen, maar hoef je geen kuilmonsters en partijmeting te laten doen. Dit is op de afdelingsvergadering van RFC bevestigd.
m uut m
@AW217
Dat weet jack ook wel.
+1
meelezer10
Quote:
@AW217: Dit is op de afdelingsvergadering van RFC bevestigd.

Als dat zo is zou het wel netjes zijn dat dit ergens op de site van RFC gecommuniseerd wordt. Zolang het niet zwart op wit staat vertrouw ik het niks.
AW217
@meelezer10Ze willen het juist niet communiceren, ze hebben liever dat iedereen alle gegevens aanlevert hebben ze gezegd.

Oftewel, (extensieve)leden moedwillig op kosten jagen.
+1
meelezer10
@AW217
Is net zo iets als. bij een stoplicht een flitskast weg zetten met een bord er onder je mag door rood rijden.
jan w
Quote:
@Cornelis: Ik zou zeggen wacht even december af. Bestuur FC vergadert op de 1ste van die maand.

Het zal mij benieuwen wat er gaat gebeuren. Als ze naar de leden luisteren, zullen ze toch een stapje terug moeten doen. De kringloopwijzer kan ik inkomen. Alleen het hele kalver-verhaal vind ik waardeloos. Als men er voor ging om Nederland vrij te krijgen van IBR en BVD dan heb ik daar alle begrip voor. Al zullen er ook andere meningen naar voren komen. Maar om met een deel van de kalversectoer mee te gaan en het zo mogelijk houden dat er 20.000 BVD kalveren ingevoerd worden met alle gevolgen van dien. ( bedrijven met BVD kalveren hebben tot 15 x meer antibiotica nodig ) Dat is voor mij geen optie.
Wilbert
@AW217 inderdaad, zelfde vergadering?
AW217
@Wilbert Ik denk het niet, woon op Texel, maar hoop dat dit op andere afdelingen ook aan de orde gekomen is.
+1
cornelissen
Quote:
@meelezer10: Als dat zo is zou het wel netjes zijn dat dit ergens op de site van RFC gecommuniseerd wordt. Zolang het niet zwart op wit staat vertrouw ik het niks.

Ik heb het zelfde gehoord op een afdelingsledenvergadering, je mag de gemiddelde voederwaarden van dat jaar nemen en de hoeveelheid zelf inschatten, dus geen kosten voor monsternemen e.d. , wel wat eigen tijd.
Zal er ook op letten ,dat dit in de notulen wordt opgenomen
+1
pieta
Quote:
@jan w: Alleen het hele kalver-verhaal vind ik waardeloos.

Het verhaal is simpel. RFC wil dat de lichte kalveren op een goede manier vertrekken op onze melkveebedrijven. Van Drie wil dat wel regelen als de kalveren binnen 24 uur aangemeld worden. Heeft verder niets met import te maken. Er schijnt nogal wat aan de leeftijd van de kalveren te mankeren.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Het verhaal is simpel

Regeltjes, regeltjes, regeltjes. De meeste boeren schijnen er dol op te zijn.
jan w
@pieta
Dan mag RFC ze hier ook wel gaan kopen , als ze zich daar ook mee willen bemoeien. Er valt veel meer te verdienen voor de bedrijven om BVD vrij te worden. IBR en BVD geven alleen maar infectiedruk en daardoor een hoger antibiotica gebruik.
En hoeveel % van de kalveren verlaat het bedrijf te licht. Dat is heel weinig. En als je er te veel hebt, heb je de zaken niet op orde.

Dat is verkeerde zuinigheid van de tijd. De kalveren niet goed willen voeren, maar wel tijd hebben om met zieke kalveren liggen te klooien met watergeven en spuiten. Een gezond kalf groeit in die 14 dagen tussen de 10 en 20 kg.
pieta
@jan w
Zo, nu heb je hier helemaal de redenen weergegeven waarom ook RFC dit wil IMAGO. Wij doen er alles aan om alles correct te registreren en zorgen ontzettend goed voor de jonge kalfjes inclusief de lichte kalfjes. 😄
meelezer10
Quote:
@pieta: alles correct te registreren en zorgen ontzettend goed voor de jonge kalfjes inclusief de lichte kalfjes

En hoe zou je reageren als je de stiertjes niet zelf aanhield?
Als het kalfje net een dag te jong is waardoor je er nog een week langer voor moet zorgen. En vervolgens krijg je voor heel de week goede zorg een eurotje of tien- twintig. En het kalf heeft voor een eurotje of 15 melk op gedronken.
+2
MTSTAMMINGA
@meelezer10

Dat alles beter is als weggeven met de biest van de moeder !
Zoals vroeger gebeurd bij mijn vorige werkgever in California
+2
pieta
@meelezer10
Tja. Ze worden op veel plaatsen toch twee keer per week opgehaald volgens mij. Dus het gaat niet om een week extra. Ik hoor ook weleens wat er nu allemaal gebeurd en binnenkomt. Ik kan me voorstellen dat kalverhouders daar geen zin in hebben. 😄
meelezer10
@pieta
Ik hoor ook wel eens van die verhalen dat er kalveren mee gaan die maar amper droog zijn. te lichte kalveren nemen ze hier gewoon niet mee.

Zal die 24 uurs regel van RFC er nu werkkelijk voor zorgen dat allen kalveren 14 dagen oud zijn als ze worden aangeboden. Bedrijven die nu op een of andere manier een dag of tien met de geboortedatum sjoemelen blijven dat doen.
+3
Wilbert
@meelezer10
Bedrijven die te jonge kalveren afleveren mogen wat mij betreft wel wat steviger worden aangepakt (door bijv de nvwa). Het vervelende is dat de goede onder de prutsers moeten lijden. Het probleem blijft bestaan met de voorgestelde regeling. De controleerbaarheid is lastig. Geldt ook voor de nvwa.
Ps natuurlijk is het niet best dat je geld moet toeleggen op de kalveren, maar neem de verantwoordelijkheid. Als boer insemineer je de koe, je weet dat er een kalf bijhoort, waar je 2 weken netjes voor zorgt.
pieta
Quote:
@meelezer10: Zal die 24 uurs regel van RFC er nu werkkelijk voor zorgen dat allen kalveren 14 dagen oud zijn als ze worden aangeboden. Bedrijven die nu op een of andere manier een dag of tien met de geboortedatum sjoemelen blijven dat doen.

Elk kalf is traceerbaar. Bied je te veel lichte kalveren aan krijg extra controle Qlip heb ik begrepen. Wellicht gaat het met amper droge kalveren wel hetzelfde werken. Het moet gewoon redelijk op orde komen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Bied je te veel lichte kalveren aan

Ik begrijp dat het probleem is "te lichte kalveren richting mester", toch? Dan is de oplossing vrij simpel, kalveren classificeren/wegen en niet goed geen handel.

Op de vergadering hoor ik de bewering dat kalveren in werkelijkheid veel jonger zijn dan op papier, fraudeurs hou je hiermee toch niet tegen. Voor ons imago willen we geen kalveren afspuiten, dus daarom deze deal met de kalversector: wij zorgen voor nog strakkere administratie, zij nemen dan lichte kalveren af. Wat denk je nu, dat zij kalveren af gaan mesten waar niets aan verdiend kan worden? Natuurlijk niet, dan spuiten zij de kalveren wel af, maar wij wassen de handen in onschuld. Uiteindelijk haalt dit ook de krant en is er niets gewonnen.

Gewoon wat energie steken in het oppassen van een kalf, dan is er geen probleem.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Dat van die te lichte kalveren aanleveren is ook gedeeeltelijk onzin. vorig jaar had ik een kalvermester aan de telefoon en die had net 150 buitenlandse kalveren gekregen van gem. 38 kg.
brabo
Quote:
@pieta: Elk kalf is traceerbaar. Bied je te veel lichte kalveren aan krijg extra controle Qlip

het is toch veel simpeler
als er altijd veel dagen tussen de geboortedag en de aanmelddag zitten in het I&R systeem, dan weet je dat er gerommeld wordt. Ik ken ook wel een aantal veehouders die standaard voor elk geboren stierkalf de boete van te laat aanmelden (1 euro) voor lief nemen, om zo de stierkalfjes snel van de dam te kunnen krijgen.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Die lichtere kalveren worden geslacht. Tja, je moet er iets mee. Bijkomend probleem van het houden van vaarskalfjes in de mesterij is vervuilde huiden schijnbaar.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Op de vergadering hoor ik de bewering dat kalveren in werkelijkheid veel jonger zijn dan op papier, fraudeurs hou je hiermee toch niet tegen.

Elk kalf is traceerbaar. Ze zullen er wel naar gaan kijken verwacht ik.
ronny 2
@meelezer10
een dag of 10 is volgens mij niet eens mogelijk in het inr systeem
of je moet gaan gokken wanneer de koe kalft
+3
jorisdriepinter
@ronny 2
Er worden kalveren aangemeld die nog niet eens geboren zijn. Als het geslacht niet klopt herstellen ze dat later. Niet te geloven! Er zijn dus collega's die de opbrengst van het kalf de moeite niet waard vinden om er arbeid in te steken, daar komt het op neer.
Vanuit I en R moeten deze bedrijven er toch vrij gemakkelijk uit te filteren zijn zou ik zeggen. Een regelmatig routine bezoekje van een controleur kan hier opvoedend werken lijkt mij.
brabo
@ronny 2
je kunt toch makkelijk een geboortemelding doen alsof het kalf 10 dagen geleden is geboren. Kost je 1 euro boete, maar kalf kan wel snel van de dam af.
meelezer10
@jorisdriepinter
Helemaal mee eens en daar veranderd de 24 uurs regel van RFC helemaal niets aan.

En of ze de melding herstellen als het geslacht niet klopt betwijfel ik. Denk dat ze de vaarsjes wel pas opgeven als ze geboren zijn. Alleen klopt er dan van de moeders geen hout meer.
Op bedrijven waar een geboortemelding is geconstaterd en nog geen kalf moeten ze gewoon even een DNA tesje doen bij de vijf jongste kalfjes en hun moeders. Klopt het dan niet van Test dan al het jongvee maaar en als wat niet klopt gelijk ruimen. Volgens mij leren ze het dan wel af.
+1
buorman
@brabo
Kalf gewoon binnen 3 dgn melden maar dag van melden is dag van geboorte.
Wil je kalf zo snel mogelijk kwijt dan meld je het wel gelijk aan lijkt me.
Dat melden voor geboorte is op een andere manier wel aan te pakken, bv zoals een goedkeur melding doen voor apk, kan er binnen kwartier keurmeester op de dam staan.
m uut m
@brabo
Dat kan volgend jaar niet meer. Melddatum is dan geboortedatum.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Gewoon wat energie steken in het oppassen van een kalf, dan is er geen probleem.

Wel als je te lang op dat kalf moet passen voor het op minimaal gewicht is,dan wil de handelaar het kalf niet meer omdat het te oud is.
Frans1
Quote:
@buorman: Kalf gewoon binnen 3 dgn melden maar dag van melden is dag van geboorte.

Dan heeft dat "binnen drie dagen"ook niet echt zin meer he
buorman
@Frans1
Waarom niet Frans1?
Je moet het kalf binnen 3 dgn opgeven, maar dag van melden is de geboortedatum die in het systeem komt.
Je mag het kalf ook op dag 3 opgeven, maar je kan dan niet het kalf enkele dgn ouder laten lijken zoals nu kennelijk veel voorkomt.
Je word dus niet door melkfabriek verplicht, maar je mag zelf beslissen binnen de wettelijke termijn.
Freriks
Quote:
@Grasbaal: Ten aanzien van de Kringloopwijzer binnen de Nitraatrichtlijn, geeft de DDB de coöperatieve zuivelbestuurders het advies eerst in Brussel bij het Nitraatcomité goedkeuring te vragen voor invoering van fosfaatrechten met daarbij als instrument de Kringloopwijzer voor zij een besluit nemen in deze kwestie. Het gesprek dat een delegatie van de DDB met het Nitraatcomité voerde op 22 september j.l. geeft alle reden om sceptisch te staan tegenover de acceptatie door het Comité van een instrument dat nog niet volledig betrouwbaar is. Betrouwbaarheid was in het verleden voor het Nitraatcomité al reden om de MINAS af te keuren. Ook de acceptatie van fosfaatrechten naast dierrechten om te voldoen aan hetzelfde fosfaatplafond, zou problematisch kunnen zijn voor de Nederlandse derogatie aanvraag.

Ze halen de boel maar weer eens door elkaar. fosfaatrechten worden ingevoerd door het kabinet en niet door de zuivel. Kringloopwijzer is een 'feestje' vanuit de zuivel.
en vervolgens schrijven ze iets als beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald. de DDB dwaalt al een eeuwigheid. Je vraagt je toch af hoe lang zo'n hobbyclub blijft bestaan.
brabo
Door het rode licht rijden mag ook niet. Misschien moeten ze dat ook maar opnemen in de leveringsvoorwaarden
jan w
En je mag ook niet achter de kerk scheiten en toch ligt er stront.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: door het rode licht rijden mag ook niet.

Maar goed dan dat Herman Finkers geen melkveehouder is die aan RFC levert:

tubantia.nl/regio/almelo/…
vette piet
Wildplassen??
+2
wotan2
Nee, wildplassen nemen ze niet op, dan houden ze de fabrieken niet meer draaiende. 😄
Wilbert
Heb begrepen dat het een aantal bestuursleden echt niet lekker zit. Het is nog geen gelopen race, alhoewel dat hier en daar wel wordt gesuggereerd.
Marco de 1ste
Tja kosten maken om de KLW in te voeren en dan afblazen?
Zal wel niet, zoals alle voorstellen gaan deze gewoon dooooor!
Maar als er zoveel weerstand komt.
Dit komt mij bekent voor net als de rol die lto speelde tijdens de mkz.
Namelijk het overheidsbeleid verkondigen en fasciliteren. Daar hebben zij zich lelijk in hun voet geschoten.
Not your case not your buissiness.
meelezer10
Misschien wordt het een jaartje opgeschort. En dan krijgen we volgend jaar weer het zelfde gebakkelei. net zo lang tot dat het verplicht wordt.
jan w
Ik weet niet of ik nu dom ben. Maar langzamerhand weet ik haast niet meer wat ik nu allemaal moet doen en bij moet houden, welke machtigingen wie allemaal moet hebben e.d.

Heeft iemand daar een checklist van?
Zuivel,
mestwet,
vergunningen,
e.d.
+1
mlkvhoudr
Jouw geliefde crv heeft pas een checklist gestuurd. Niet ontvangen ?
jan w
Dat was toch alleen voor de machtigingen, of zit ik nu fout?
Ik heb verder geen crv veemanager.
weurding
@jan w stuur gewoon je hele jaarbalans op naar rfc, kunnen ze het zelf uitzoeken 😄
brabo
Die checklist zegt me niks.
ik zal dan wel niet tot de doelgroep behoren
mlkvhoudr
@brabo

en @janw

De checklist die ik bedoelde
jan w
@mlkvhoudr
Dit zegt mij zo 1,2,3, niks? Zal het nog eens nakijken!
brabo
@jan w
mij dus ook niet
mlkvhoudr
@brabo heb er nog even over nagedacht en volgens mij zat deze bij de veeteelt meegeleverd
brabo
@mlkvhoudr
ik heb nog even in de prullenbak gezocht en daar zat hij in.
meeste post van crv gaat hier vaak ongeopend gelijk in. 😄
jan w
@mlkvhoudr
Dan zal ik ook nog eens kijken.
josl
Het feit dat dijksma op 2 juli fosfaatrechten heeft aangekondigd en geen dierrechten is gebaseerd op de introductie van de klw. Ik weet ook wel dat een aantal van jullie het niet uitmaakt of het koe of fosfaatrechten worden, maar besef dan wel dat je voor elke liter melk die je ooit nog meer wilt produceren er een recht gekocht moet worden. En al kies jezelf voor forfaitaire rechten, als die bedrijven die wel kunnen of willen scoren met de klw minder rechten hoeven te kopen, zijn ze voor een forfaitaire boer waarschijnlijk ook half zo duur.
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@josl: als die bedrijven die wel kunnen of willen scoren met de klw minder rechten hoeven te kopen, zijn ze voor een forfaitaire boer waarschijnlijk ook half zo duur.

Dat is klinkklare onzin. De prijs van rechten wordt zo hoog tot het punt wordt bereikt dat er net niks meer aan verdiend kan worden. We gunnen elkaar in de melkveehouderij zelfs het verlies niet of zijn simpelweg te optimistisch met berekenen van het rendement. Komt er dus op één of andere manier financiële ruimte, bijvoorbeeld door gunstige prijsvorming van rechten, dan is er altijd een categorie melkveehouders die dit ziet als een uitnodiging tot groei met een oplopende prijs tot gevolg. Vergelijk het maar met een maatregel als beperking van de mogelijkheid tot verlease van melkquotum, dit heeft toch weinig effect gehad op de quotumprijs.

Ik had jou in een ander draadje over opname van de KLW in de leveringsvoorwaarden gevraagd om voorbeeldbedrijven die 1 zelf jongvee opfokken 2 weidegang toepassen 3 geen snijmais telen 4 mest op eigen grond plaatsen en dan toch een voordeel uit de BEX/KLW halen. Draagvlak voor de KLW zal toch echt moeten komen van direct voordeel en niet van nauwelijks aan te tonen voordeel als een lagere prijszetting van eventueel bij te kopen rechten.
jan w
Dan zouden hier de cijfers van de koeien en kansen bedrijven op tafel moeten komen en dan kunnen we zien wie er gelijk heeft.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: k had jou in een ander draadje over opname van de KLW in de leveringsvoorwaarden gevraagd om voorbeeldbedrijven die 1 zelf jongvee opfokken 2 weidegang toepassen 3 geen snijmais telen 4 mest op eigen grond plaatsen en dan toch een voordeel uit de BEX/KLW halen. Draagvla

Als je alle mest op eigen grond wilt plaatsen en geen mest af hoeven te zetten dan zal een voordeel niet mee gaan vallen. Als je alle mest kunt plaatsen dien je voer over te houden. En voor een grotere efficiëntie op koeniveau(rantsoen) heb je gewoon wat mais nodig in je basisrantsoen.
+1
spotmelker
Quote:
@pieta: gewoon wat mais nodig

Door het hogere grasaandeel (derogatie) kan je ook met Maïsmeel of veel maïsmeel in de brok heel aardig melken.
pieta
@spotmelker
Dat kan wel zijn maar als je alle mest op eigen grond kwijt kan dan dien je een bult ruwvoer te hebben waar je niet overheen kan kijken. Bij de meeste wordt dan wat extra gras ingezet en wat minder brok. Kijk als je dan je gras aan het verkopen gaat en je zet er energierijke brok voor in de plaats dan kun je natuurlijk goed melken. Maar in de praktijk gebeurt dit denk ik niet zoveel. Doe je dit wel dan zul je ook met de KLW wel beter uitkomen. En dan zullen ook die voorbeelden er wel zijn. Je kunt met goed opbrengend grasland in ieder geval via de BEP een hogere plaatsingsruimte creëren. Maar als je veel gras voert (daarop is het excretieforfait gebaseerd) dan haal waarschijnlijk geen of weinig voordeel.
Onze Sjakie wil vlgs mij proberen om van alle walletjes te eten. Geen mais telen want hij verhuurt liever voor iets lucratievers en toch ook voordeel krijgen van de KLW en anders die maar niet invoeren. 😄
spotmelker
Quote:
@pieta: Onze Sjakie wil vlgs mij proberen om van alle walletjes te eten
Geef hem eens ongelijk? Je bent toch niet uit (KLW)idealisme bezig? De kassa moet draaien en dan is grondverhuur incl mestafname en maisaankoop vaak het voordeligst.
pieta
@spotmelker
Ik geef hem geen ongelijk maar dan moet je ook niet gaan zeuren als iemand anders ergens anders weer een voordeel heeft.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: zeuren

Nou, nou, gaat het? Er wordt beweerd dat niet meedoen aan de KLW hetzelfde is als snijden in eigen vlees, er zou namelijk voor elk type bedrijf voordeel in zitten. Er wordt al een paar jaar mee gestoeid, dus laat dit dan maar zien voor genoemd type bedrijf. Toch niet zo'n heel moeilijke vraag?
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Mij gaat het prima Jack. Jij houdt toch van een beetje prikkelen. Probleem 1 is dat het door jouw genoemde soort bedrijven vlgs mij niet volop aanwezig is in Nederland. En de bedrijven die er zijn met deze omschrijving doen vaak niet mee aan de bex laat staan dat ze een KLW ingevuld hebben. Ik durf over hun graslandmanagement geen harde uitspraak te doen maar ik heb in het verleden een boerderij gekocht van een extensieve collega en van dat soort grasland met bijbehorend management haal je geen topopbrengsten. En gras gaan telen voor de verkoop is financieel meestal niet erg interessant.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: bedrijven die er zijn met deze omschrijving doen vaak niet mee aan de bex laat staan dat ze een KLW ingevuld hebben.

Ben benieuwd naar de resultaten van dit bedrijf.

Verder red ik me wel, heb altijd wat moeite met verandering, maar ben te streberig om kansen te laten liggen.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Daar staat toch een pdf file bij . daarop staan ook de stikstof en fosfaatbalans.
Trouwens dat is wel van 2011, dus wel aan de oude kant.
Maar er valt al wel uit op te maken dat hij zijn fosfaat kan behouden. Alleen hij komt in de problemen met de stikstof. Hij zal dus eigenlijk mest af moeten voeren om de stikstof, Daardoor krijgt hij een tekort aan fosfaat, maar mag dat niet aanvullen.
Hij kan de stikstof ook makkelijk gebruiken, maar hij moet de kunstmestindustrie ook aan het werk houden. dus afvoer stikstof uit mest en aanvoer stikstof uit kunstmest.
Jannus
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: heb altijd wat moeite met verandering

Ik ook ,maar gewoon meebuigen en blijven lachen,zie het meer als bureaucratische creativiteit om recht te rekenen wat krom is en zie dat er wat KLW wel iets te makken is 😉

verder gewoon de stoelendans mee springen want het is gewoon een kwestie van aanhaken of afvallen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: van 2011

Daar kan ik niet zo veel mee. Ondertussen gebruiksnormen verlaagd, voerspoor in werking, paar jaar aan de gang. Ben dus nieuwsgierig naar recente resultaten.
+1
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Stuur ze een mail, Nee heb je, ja kun je krijgen.
Hier kunnen we weinig met het voerspoor. Af en toe stoppen ze al xtra producten met een hoge P in het voer, dit om niet te laag uit te komen.
Niet beneden de 3,25 in het rantsoen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Niet beneden de 3,25 in het rantsoen.

Ik hou me er niet zo mee bezig, maar P in kuil was 4,2 tot 5,3. Ik voer geen mais natuurlijk, maar hoe kom jij dan zo laag uit?
+2
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar P in kuil was 4,2 tot 5,3.

dan vind ik het niet gek dat je weinig voordeel aan de klw hebt.
Ik kom hier nooit hoger dan 4 en de maiskuilen zitten maar net op 1.2
pieta
Quote:
@brabo: maar net op 1.2

Dat is wel heel laag. Wij zitten meestal op 1.7-1.8.
brabo
@pieta
Daarom heb ik ook die ruime fosfaatvoordeel 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: Ik kom hier nooit hoger dan 4 en de maiskuilen zitten maar net op 1.2

Tja, is het feit dat ik betere grond heb dan jouw klapzand nu een voordeel of een nadeel?
+2
brabo
@Jack Rijlaarsdam
soms voordeel, soms nadeel, maar we zullen het er allebei mee moeten doen.
Maar als het soms voor jou een nadeel betekend op BEX gebied dan hoef je er toch niet zo druk om te maken, als je er van overtuigd bent dan je op andere gebieden er wel een voordeel bij hebt.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: een nadeel betekend op BEX gebied

Ik maak me druk om de manier waarop KLW wordt opgedrongen aan een groep die er toch geen voordeel uit haalt, maar wel verplicht wordt er kosten voor te maken. Dat lijkt mij niet terecht. Gisteren spreekbeurt van @Wiebren aangehoord, ook daar is gelukkig het dubbeltje gevallen dat wel of geen voordeel in de KLW zeker niet alleen afhangt van het vakmanschap van de melkveehouder, maar ook behoorlijk beïnvloed wordt door de omstandigheden. En inderdaad, daar zullen we het mee moeten doen.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar ook behoorlijk beïnvloed wordt door de omstandigheden.

Dat zijn de omstandigheden die voorkomen bij de meest extensieve grondgebonden bedrijven.

Gisteren spreekbeurt van @Wiebren aangehoord.

Wil je dat nog aanhoren? 😄
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Of je betere grond hebt is natuurlijk afhankelijk van wat je er mee wilt. 😄
+1
George
@pieta
Goede grond is waar je goede gewassen op kunt telen waarvan de afwatering goed is en je niet teveel hoeft te beregenen. Hoe die het doet in KLW is onzin.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Hoe die het doet in KLW is onzin.

Goede grond is bij mij de grond waar ik nu, na 2 dagen regen, nog steeds koeien op kan weiden. Hier in de achterhoek groeit het gras nog steeds een beetje (12 graden deze week), en koeien vreten het nog graag erbij. Lang leve de hoge esgronden, meest relaxte grond om mee te boeren. Helaas maar helft van mijn grond, rest heeft maar teeltlaagje van 30 cm zwarte grond. Maar door mijn buren van het waterschap wel een hele goede ontwatering.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: daar zullen we het mee moeten doen

De macht van ZLTO rijkt ver.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Wil je dat nog aanhoren?

Tuurlijk, waarom niet. Prachtig om te zien hoe hij een zaal opstandige boeren zo weet te bespelen dat het lijkt alsof iedereen het wel met zijn zienswijze eens moet zijn. Over fosfaatdossier niets nieuws gehoord, beetje genetwerkt en paar biertjes na afloop om toch nog wat van de contributie terug te halen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: De macht van ZLTO rijkt ver.

Zo reik is de ZLTO niet meer.
Frans1
Quote:
@pieta: Dat is wel heel laag. Wij zitten meestal op 1.7-1.8

Hier 1.8 en kuil op 4.4 (balen voorgeweid) en 3.8 (kuilhoop 1e 2e en 3e snede)
jan w
Quote:
@brabo: Daarom heb ik ook die ruime fosfaatvoordeel

Maar dan loop je ook weer vast op de Stikstof. Wel mest af moeten voeren voor de stikstof en het fosfaat nodig hebben , die je door de afvoer kwijt bent, maar niet meer aan mag vullen.
arjan_kok
Quote:
het reik van zlto is behoorlijk verdampt
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam
Er is door Flynth gisteravond al wat ingegaan op verschillen tussen bedrijven die niet alleen samenhangen met de omstandigheden. Gaf al iets meer duiding hoop ik. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een meer specifieke groep bedrijven/bedrijfstypes te laten zien welke plussen en minnen er aan KLW zitten.
Overigens loopt daarover ook een analyse.
Even in algemeenheden: ook onder bedrijven met overwegend grasland en gras(kuil) in het rantsoen is best nog een flinke categorie die BEX-voordeel behaalt (N en P), daarnaast zie je met name in de BEP-pilot bedrijven die juist bovengemiddelde grasopbrengsten weten om te zetten in een hogere plaatsingsruimte.
Deze bedrijven zitten door heel Nederland, ook (of bijna vooral) in de grasrijke gebieden op kleigrond.
Cijfers van Marinus de Vries en andere K&K-bedrijven is wel inzichtelijk te maken, ander voorbeeld wat ik al eens noemde is Bouke Meijer, andere die ik tegenkwam in Melkvee was topkuil-winnaar Arnold van Schriek.
Vraag aan jou: op welke kengetallen wil je de info, naast antwoord op wel of geen BEX-voordeel P?
+1
kanniewaarzijn
Quote:
@Wiebren: Deze bedrijven zitten door heel Nederland, ook (of bijna vooral) in de grasrijke gebieden op kleigrond.
Het enige wat interessant is, is de vraag wat de intensiteit is.
brabo
Quote:
@jan w: Maar dan loop je ook weer vast op de Stikstof. Wel mest af moeten voeren voor de stikstof en het fosfaat nodig hebben , die je door de afvoer kwijt bent, maar niet meer aan mag vul

klopt ik moet stikstof afvoeren en de fosfaat gaat automatisch mee weg.
Dus probleem blijft in een kringloopje bestaan want fosfaat zal nooit aangevuld worden. Wel terecht dat je dan het voordeel wat je hiermee maakt in de klw, dat je dat mag benutten.
m uut m
@brabo
Dus jouw bex voordeel kun je nu niet benutten en in de klw wel.
Verklaar je nader.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Vraag aan jou: op welke kengetallen wil je de info, naast antwoord op wel of geen BEX-voordeel P?

In feite is het BEX-voordeel P achterhaald, als de KLW wettelijk erkend wordt gaat het om het efficiëntiecijfer voor P uit de gehele KLW. Laatst postte een BEP-piloot hier over een P voordeel van 30% waardoor hij er vanuit ging 30% meer koeien te kunnen houden binnen zijn fosfaatrechten. Interessante materie...

Uiteindelijk zijn natuurlijk niet de absolute cijfers belangrijk, maar de analyse hiervan waar je al over schrijft. Aan welke touwtjes dienen we te trekken om voordeel boven water te krijgen. @brabo vindt zichzelf een superefficiënte mineralenmanager, in de BEX (voerkant van de KLW) komt hij inderdaad mooi uit met mais met 1,2 g P/kg ds. Aan de grondkant haal ik wellicht de helft minder ds van een ha met m'n gras, maar daar zit wel 4 (!) maal zoveel P in. Netto haal ik dus twee maal zoveel P van een hectare, dus ook twee maal zoveel P brengen. Dat zou dan het nadeel dat ik aan de voerkant van de KLW heb compenseren. Ik ben dus nieuwsgierig naar cijfers die deze theorie kunnen staven.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: en paar biertjes na afloop om toch nog wat van de contributie terug te halen.

Volgens mij kreeg je er maar 1 . 😄
Maar misschien hebben ze de extensieve melkveehouders er wel een paar extra gegeven omdat ze die eigenlijk gewoon genaaid hebben met fosfaatrechten en dubieuze KLW kolder. 😄
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: vindt zichzelf een superefficiënte mineralenmanager

ik kan me niet herinner dat ik die woorden heb gebruikt.
Ik heb alleen aangegeven dat ik hier altijd een behoorlijk voordeel vooral op fosfaatgebied heb.
Maar wat voeropbrengst van de grondkant betreft denk je de helft minder ds van je gras te halen. Ik vermoed echter dat jij met jouw grond makkelijk meer ds opbrengst hebt wat betreft gras. Gelukkig hebben we hier ook nog wat mais staan en die brengt wel voldoende ds op
brabo
Quote:
@m uut m: Dus jouw bex voordeel kun je nu niet benutten en in de klw wel.
Verklaar je nader.

je leest weer eens dingen die ik niet geschreven heb.
Nu moet ik mest afvoeren op basis van stikstof. En door het N stikstof voordeel in de bex berekend hoef ik minder mest af te voeren.
Asl straks regelgeving van fosfaat doorgaat, dan hoop en verwacht ik dat ik met klw meer dieraantallen kan en mag houden
+1
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam
Oké, helder. Spreek morgen een aantal mannen voor wie het een koud kunstje is om zo'n overzicht uit te draaien
Jack Rijlaarsdam
@WiebrenTop. Wacht het vol spanning af.
m uut m
Als er dierrechten zouden komen gaf dat geen garantie dat de fosfaat produktie niet zou stijgen. Dat was de voornaamste reden om voor fosfaatrechten te kiezen. Dit systeem is gebaseerd op forfaitaire norm van hoe meer kg melk per koe hoe meer fosfaat er wordt geproduceerd. Eventueel mits voldoende geborgd kan het voordeel van de KLW worden meegenomen. In eerste instantie NIET klw is nog niet voldoende geborgd.Dus ik ben het volledig met Jack eens klinkklare onzin.
matt
Als er rechtenvrij uitgebreid kan worden,met de kringloopwijzer dan zal dat toch een prijsdrukkend effect hebben op de fosfaatrechten.

Zeker als het gelijktijdig ingevoerd wordt,dat zou toch iedereen moeten snappen...
pieta
Quote:
@matt: Als er rechtenvrij uitgebreid kan worden,met de kringloopwijzer dan zal dat toch een prijsdrukkend effect hebben op de fosfaatrechten

Je vergeet eerst dat dat dan tijdelijk is en daarna wordt het misschien wel een nadeel omdat je dan meer melk per kg fosfaat kunt afleveren en de markt ze duurder maakt.
jorisdriepinter
Op papier geeft de sjoemelwijzer de zekerheid dat de fosfaatproductie niet groei.
Dierrechten zijn echter veel simpeler. De vrees dat er dan fosfaatrijker gevoerd gaat worden is flauwekul. Er liggen immers afspraken mbt voerspoor.
Ook zorgt BEX er wel voor dat je scherp blijft op fosfaatgehalten ivm besparing op mestafvoer.
Alleen de extensieven zouden kunnen redenere, boeit mij niet.
Maar van die groep(verenigd in grondig) begrijp ik nou juist dat ze graag willen uitbreiden.
😃
matt
@pieta
Denk het toch niet mestafzetkosten,en voerkosten zullen ook mee stijgen als er nog meer
Gemolken mag worden.

De wal zal keert het schip.
pieta
@matt
Weten doe ik het ook niet. Maar toen het structureel verleasen werd afgeschaft werd het quotum vlgs mij ook even wat goedkoper.
matt
@pieta
Dat weet ik niet meer,maar zou inderdaad kunnen de sofamelkers moesten toen,in 1 keer
Met hun quotum de markt op,met prijsdaling als gevolg.
George
Quote:
@matt: markt op,met prijsdaling als gevolg.

Maar die daling was van heel erg korte duur.
George
Quote:
@matt: niet mestafzetkosten,en voerkosten zullen ook mee stijgen als er nog meer
Gemolken mag worden.

En als er meer gemolken mag worden in een overvolle markt daalt de melkprijs ook nog eens. Hoewel RFC momenteel stoer de prijs op een redelijk niveau tegenover de rest probeert te houden.
George
Quote:
@matt: De wal zal keert het schip.

De meeste in een bootje zijn nog lang niet aan wal. 😄
+1
weurding
@Georgeom natte voeten te krijgen hoef je op dit moment niet op zee te zitten 😞 wat een water
+2
George
@weurding
Ja niet normaal dat barre weer. Verschrikkelijk die vele regen en wind. Laat het maar gauw licht gaan vriezen.
Cornelis
Quote:
@George: probeer

Nee George dat doen ze.
+1
George
Quote:
@Cornelis: Nee George dat doen ze.

Da's mooi en ik hoop werkelijk uit de grond van mijn hart dat ze 50 cent gaan betalen en wel zo snel mogelijk! Maar ik vrees dat het nog lang blijft voortkabbelen op die 30-35 cent en dan wordt er helaas geen kloten verdiend in melkveehoudend Nederland.
+1
Frans1
@George
Goed gezien George,op enkele positivo's hier die nog een prima marge hebben.
Van de week de klauwverzorger nog gehad voor een paar koeien die slecht liepen,vertelde dat hij nog onbetaalde facturen uit mei had.... lekker is dat
Cornelis
@Frans1Kun je zelf niet bekappen dan?
George
Quote:
@Cornelis: Kun je zelf niet bekappen dan?

Laat jij nooit koeien bekappen Cornelis?
Ik liet 2 keer per jaar de gehele koppel doen en dat beviel me best. Hoefde eigenlijk tussentijds zelden nog ooit een koe te bekappen. Ervaring was dat je toch vaak te laat was als je het zelf deed.
Maar dit doet niets af aan de onbetaalde rekeningen van mei dit jaar.
+1
Frans1
Quote:
@Cornelis: Kun je zelf niet bekappen dan?

Dit was de eerste keer dat ik de klauwverzorger had voor een kreupele koe,ik had haar zelf al bekapt maar kon niks vinden.
meelezer10
@Frans1
klauwverzorger wel ?
pieta
@Frans1
Of het is net als met een eigen stier: ik kan het zelf wel maar de stier kan het beter. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Kun je zelf niet bekappen dan?

Ik niet, slechte rug en zo'n box is wat al te duur als je maar paar koeien hebt. Voor die ene keer per paar jaar laat ik de bedrijfsverzorging komen.
Cornelis
@GeorgeNee George dat laat ik nooit doen. Bekap de koeien als ze droog gaan en verder als er wat mee is. Als je ze genoeg structuur voert heb je weinig werk eraan.
En ja ik hoor ook de verhalen van niet betaalde facturen. Hoor ook dat velen wel in staat zijn om alles op tijd te betalen.
Frans1
Quote:
@meelezer10: klauwverzorger wel ?

Yep,en kon haar ook direct op een klos zetten.Beestje is nu weer aardig goed,melk ook weer terug.
Frans1
Quote:
@pieta: Of het is net als met een eigen stier

Die heb ik ook,laatst een koe na 3x ki paar uur erbij in het land,nu wel door de drie weken 😄 dus idd net zoiets
+3
George
Als Frans graag een paar koeien laat bekappen dan laat Frans een paar koeien bekappen. Waarom zulke onnozele vragen?
+1
weurding
Aandacht afleiden van het onderwerp heet dat 😄
+1
Frans1
Quote:
@George: Waarom zulke onnozele vragen?

Onnozele vragen bestaan niet George. Ik heb wel een bekapbox,maar die staat buiten,en als je dan geen hulp in de buurt hebt ga ik ook niet alleen prutsen,slecht voor je bloeddruk.nu is het klaar,goed bevallen, uurtje werk incl box schoonspuiten.1kreupele en 2 die niet goed liepen,waar hij onder 1 ook een klos gezet heeft, is een koe van 13, dik 100 ton melk gegeven,nu bewust gust omdat de klauwen niet lekker meer zijn en als ze tochtig is raast ze de stal door waar ze later weer last van heeft.
cs-agrar
Quote:
@Frans1: ls ze tochtig is raast ze de stal door waar ze later weer last van heeft.

Zijn ook halsters te koop
Frans1
@cs-agrar
joh. Ik zet ze ook wel vast als ze het te bont maken.Je bent er alleen niet altijd direkt bij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's leveringsvoorwaarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
141
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN