FrieslandCampina wil CO2-emissie halveren

FrieslandCampina neemt concrete maatregelen om hun CO2-uitstoot in 2020 te halveren. Daarmee is de zuivelcoöperatie één van de grootste bedrijven die meedoet aan het zogenoemde Code of Coduct, waarmee ze zich verbinden aan hun eigen doelstellingen.

Deel dit topic

Reacties

Freriks
En hoe gaan we dat doen? Aanscherping via Foqus planet of gaan we bij de fabrieken wat verzinnen?
wotan2
Daarvoor zijn wij braaf die energiewijzer (vol aannamen) aan het invullen 😶
+4
casev
Quote:
@wotan2: daarvoor zijn wij braaf die energiewijzer (vol aannamen) aan het invullen

Ik was er ook met volle moed aan begonnen, maar na 10 minuten al moedeloos afgehaakt. Wat een bureaucratisch gedrocht...
weurding
@casev heb hem net uitgedraaid via melkweb, op eerste gezicht valt het nog mee, maar we hebben ook geen electr. mestmixers, mestschuiven, ventilators etc, achter de kudde aanlopen heeft soms zijn voordelen 😉
Frans1
@weurding
Hier ook niks van dat,kreeg na het invullen van de energiescan de opmerking dat het energieverbruik wel erg laag was en of ik alles nog even wou controleren 😄
spotmelker
Quote:
@weurding: hebben ook geen electr. mestmixers,
Die ze wel hebben mixen dagelijks en jagen zo nog veel meer de lucht in.
+1
Indrukwekkend !!!
Las Veegas
Als we nou eens eindelijk met elkaar snappen dat het om de uitstoot van CO2 en de andere broeikasgassen (CO2eq.) gaat dan is de stap naar het indelen van melk in duurzaamheidsklasse ( met eenheid: grammen CO2eq./kg melk) niet al te moeilijk. De duurzaamste melk gaat met het melkgeld + gestaffelde premie naar de fabriek en de minst duurzaamste alleen het melkgeld.

In 2012 was ik in zuid Duitsland bij een melkveehouder die me vertelde dat hij 2cent/kg meer kreeg wanneer hij kon aantonen dat zijn beesten geen soja te vreten kreeg maar eiwit uit lokale bron.

Als je gewoon extensief bent dan scoort je voor duurzaamheid hoog, als je intensief bent scoort je op productie hoog. In de 4 jaar dat ik het prikbord dagelijks volg is dat een spanningsveld dat noch de overheid, standsorganisaties of groepering heeft weten op te heffen. NU, is daar de kans toe en als de grootste van allemaal, RFC, zijn klanten (supermarkten) gaat uitleggen dat CO2-intensieve melk in de Nederlandse schappen net zoveel kost als CO2-extenseive melk. Dat daarbovenop, RFC aan haar klanten (supermarkten) een de-carbonisatiecertificaat ter waarde van de bespaarde tonnen CO2 afgeeft die haar klanten in hun MVO (CSR) mogen opnemen als CO2-reductie prestatie dan komt de waarde van CO2-extenseive melk vanzelf naar de klanten toe.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Las Veegas: geen soja te vreten kreeg maar eiwit uit lokale bron.

Ik heb er weinig kaas van gegeten, maar kan me voorstellen dat CO2-emissie van soja uit Brazilië op transport per mammoetschip weinig verschilt van lokale eiwitbron die ruim de helft minder en minder hoogwaardig eiwit per hectare geeft. Gezien de voortdurende lobby voor intensief door deel van de melkveehouders, de meeste belangenbehartigers en de gehele toeleverende industrie verwacht ik een nieuwe oeverloze discussie.
Las Veegas
Ik denk dat de oeverloze discussie snel genoeg de nek wordt omgedraaid was in de CO2-intensiviteit bepaling de term ILUC wordt geïntroduceerd. Dan wordt duidelijk welke schade (CO2-emissies)veevoer importen aanrichten wanneer er geen duurzame landbouw wordt gepleegd.

In de brandstoffen-wereld is dat al gelopen race, die overigens werd verloren door de fossiele lobby.
Die "belanghebbende" moeten zeer zeker niet de indruk hebben dat dit hun niet raken.

Nogmaals, extensief en intensief kunnen op grond van hun duurzaamheidsklasse allebei een bestaandsrecht hebben. Men mag nogsteeds zelf beslissen wat men doet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN