Kwaliteit snijmais ruim onder het gemiddelde

In tegenstelling met 2014, valt de kwaliteit van de snijmaïs dit jaar tegen. De gemiddelde VEM-waarde van de eerste 5500 snijmaiskuilen uit 2015, die onderzocht zijn door Eurofins Nederland, ligt met 980 VEM onder het vijfjarig gemiddelde van 987 VEM.

Deel dit topic

Reacties

Freriks
Nou vind ik 7 vemmetjes per kilo ds nog niet echt ruim onder het gemiddelde. Ik zou het veel interessanter vinden of er ook een grotere spreiding in uitslagen zit dan andere jaren en wat de verschillen zijn tussen vroege rassen en latere rassen. Daar moet je met 5500 kuiluitslagen toch ook iets over kunnen zeggen?
hans1980
Dat dacht ik ook al...
was benieuwd wat onder deze kop stond 950 vem ofzo
Herbert
3 kuilen van 1 perceel gemaakt. Tussen de beste en slechtste 70 vem verschil, heel apart
meelezer10
Nou hier melkt het als een trein. Volgens mij komt dit door de supermais. 😉
+2
HFfan
Je komt daar pas achter als je mais op is.
+1
sil
Ja,ja als je 0.7 % minder al ruim onder het gemiddelde gaat noemen........ dan heb je echt niks meer te schrijven.
+2
ejb
Als onze uitslag binnen is zitten we weer op het gemiddelde 😃
+2
mlkvhoudr
In het artikel staat :

Volgens het laboratorium komt dit door de kou en droogte in het voorjaar en de natte periode in het najaar. Ook het zetmeelgehalte is lager dan anders. Zo haalde de maïs dit jaar 362 gram zetmeel tegenover 362 gram over de afgelopen vijf jaar.

Ik geloof dat dat verschil te overzien is 😃
brabo
@mlkvhoudr
maar zetmeel hoeft ook helemaal niet zo hoog te zijn als je veel mais in het rantsoen hebt. Boven de 400 is alleen maar leuk bij klein aandeel mais
mlkvhoudr
@brabo
Ik denk altijd in 1 tjes en 2 tjes wat is veel en wat is weinig bij jou ?

Gisteren hier de bult gestoken, dus weet het nog niet maar verwacht niet boven de 35 % procent uit te komen en het is pas laatste week oktober gehakseld, het wou niet echt vlotten hier met afrijpen
+1
brabo
@mlkvhoudr
veel vind ik boven de 400, zoals ik ook ergens gelezen heb bij die onzinnige tobkuilwedstrijd. Ik zit hier zelf op 359 en vind dat genoeg omdat ik nogal wat mais in het rantsoen heb.
Overigens worden hier de kuilen gestoken door ALNN en dan weet je sowieso al dat je VEM een 30 tal punten lager uitkomt dan dat deze kuil door BLGG gestoken zou zijn
spotmelker
Geneuzel achter de komma, op sommige bedrijven branden de koeien bijna hun bek aan de broei die er in zit.
hans1980
Wel te droog denk ik dan > 40%?
Herbert
Maar dat maakt dan niet uit, zolang de kuiluitslag maar maximaal is... Liever 30% dan 38%. Broei is wel zo zonde
+1
pieta
Quote:
@Herbert: Liever 30% dan 38%.

Doe mij maar 38% ds. Wij hebben nog nooit goede mais gehad met 30% ds.
Herbert
@pieta zit wat in, maar wat voor voederwaarde zit er nog in die 38% mais met broei. In de winterdag kun je hem nog wel goed houden maar in de zomer..
pieta
@Herbert
Die heeft supervoederwaarde. Hoge ds komt van hoeveelheid zetmeel. Dan kunnen ze de kuil nog goed vast rijden. En broei is geen enkel probleem. Afgelopen jaar hebben we één sleufsilo leeggevoerd en die is 44 mtr lang. Geen broei.
Herbert
@pieta
Tjah, als je het iid zonder broei voor het hek krijgt is droger beter, maar dat lukt ons niet. Ondanks een redelijk hoge voersnelheid en zand op de kuil. Geen sleufsilo, zal wel in het aanrijden zitten dan.
pieta
@Herbert
Is ie zo los dan bij jullie? Wij moeten hem zo droog laten worden omdat we anders van die gele mais middenonder zouden krijgen. Het zetmeel komt erin als hij rijp is. Zetmeel maakt de drogestof en de groenere stengel zorgt dat je hem nog vast kunt rijden. Bij ons zit iewel in een sleufsilo en je moet aanhalen om een vijftand er in te steken. En helemaal die vijftand er in steken gaat niet lukken.
Herbert
@pieta volgens blgg 240 kg ds per m3
+1
Todi
@pieta
Effe de tanden scherp maken.
pieta
@Herbert
Bij ons 276. Maar dat is wel tabellenwerk. Wij hebben sleufsilo's met muren van 2 meter hoog en 12 meter breed. Daar zit ie nog eens vast in.
weurding
Quote:
@spotmelker: branden de koeien bijna hun bek aan de broei die er in zit.

i.p.v water dus maar wat ijsblokjes meemengen in de toverton 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's snijmais geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN